Ne znam za ostale, ali ja tamo negdje od '73... Jel cuo netko za Jackie Stewarta i Tyrrel?

Ne znam za ostale, ali ja tamo negdje od '73... Jel cuo netko za Jackie Stewarta i Tyrrel?
Vozaci F1 imaju opravdano titulu najboljih vozaca utrka na svijetu
Us samo jednu razliku - F1 je neuporedivo brza od bilo kojeg vozila na 2 kotaca...
Us samo jednu razliku - F1 je neuporedivo brza od bilo kojeg vozila na 2 kotaca...
Zasto onda na svakoj stazi rekord drzi f1 ????
OK, nadi mi stazu bez zavoja, i onda prihvacam cinjenicu da je F1 sporija
Zbog svih onih spojlera koji stvaraju downforce, brzina prolaska kroz zavoj F1 je apstraktna za bilo koje drugo vozilo. Ali opet, zbog svog tog downforce-a, F1 ima koeficijent otpora zraka negdje oko 0,7 i maksimalna brzina je veća na MotoGP.
Znam da trpe zglobovi i ruke, isto kao sto trpi i vrat kod F1 vozaca.
Nije mi namjera izazvati F1vsMotoGp rat u temi, tako da se povlacim iz ove diskusije (ali ne iz teme :))).
Nemoze se stavljat u isti kos F1 i MotoGP, nek lijepo se skupe par najboljih od F1, Moto i Rally-a pa neka odvoze jednu stazu f1,moto i rally pa cemo vidit ko je najbolji.
Nemoze se stavljat u isti kos F1 i MotoGP, nek lijepo se skupe par najboljih od F1, Moto i Rally-a pa neka odvoze jednu stazu f1,moto i rally pa cemo vidit ko je najbolji.
te se utrke zovu race of champions i održavaju se svake godine.
Btw, strojevi iz moto gp ni na ravnom, ni u zavojima nisu brži od f1.
Pogledajte malo na youtube-u f1 vs. moto gp dvoboji na ravnom.
Čemu rasprava ko su najbolji vozači?
Svi oni ne bi bili tamo da ne vrijede, da nemaju velikog vozačkog talenta i ogromne koncentracije.
Dakle, evo mojeg mišljenja:
Motor, u ovom slučaju Moto GP/SBK, vozilo je s najvećom preglednošću za vozača, ima superirone karakteristike kao i F1 bolid.
Osobno, mislim da je lakše voziti superbike nego F1 bolid, prvenstveno zbog preglednosti, nadalje zbog šire staze- nije sama staza šira već je motor uži od formule, a većinu GP staza djele oboje.
Moto GP je istina, atraktivniji od F1, no nema ga u prijenosima na našim tv postajama.
I zaključak: najbolji vozači (po meni) su Rally vozači, nažalost opet bez prijenosa u nas pa mnogi ne znaju/ne mogu vidjeti sve(potencijalno smrtonosne) zamke kroz koje prolaze ti ljudi.
Eto, to je moje mišljenje o ovoj mini-raspravi.
te se utrke zovu race of champions i održavaju se svake godine.
Btw, strojevi iz moto gp ni na ravnom, ni u zavojima nisu brži od f1.
Pogledajte malo na youtube-u f1 vs. moto gp dvoboji na ravnom.
Nevjerovatna rasprava. Kako cete uopce porediti 2 dimenzije? MotoGP i F1. Jedino sto im je isto da su svi piloti. Premda i po meni su najveci rally vozaci, oni imaju jos jednu dimenziju. Osjecaj. Jer kliziti u zavoju, je cista intuicija, iskustvo i muda. To su šoferi!
Ah, F1... moja najveća ljubav u životu!!! Savršena je, iako bi neka luda pravila definitvno trebalo ukinuti... No sve u svemu, da je nema trebalo bi je izmisliti...kak bi se to reklo!!!
Evo najnovje vijesti, nekima će biti zabrinjavajuće, nekima ne:
I sad bi trebalo bit zabrinjavajuće što će jedna od 10 momčadi mooožda odlučiti izaći iz formule 1. Pa nek idu. Bar neće više bit plemika. Sve što se ovih godina odlučivalo o formuli 1 je išlo u korist Ferraria. Volio bih da ih više nema...
Sa standardnim F1 motorom bi do izražaja došao talent vozača, tako da ne bi bilo prevelike razlike između Ferrarija i npr. Force Indije.
Ovo smatram kao Ferrarijevu ucjenu i ne podržavam ju (iako sam bio i još uvijek sam fan Ferrarija), svejedno bi bolidi mogli biti različiti. Motor je samo jedan faktor (iako najvažniji) za dobar i brz bolid.
Popustit ce njima FIA. Ipak je Ferrari njezin ljubimac...
Osnovna ideja Formule 1 je tehnoloski razvoj.
Ne zaboravite da je motor Formule 1 - najekonomicniji motor na svijetu i daleko ekonomicniji od bilo kojeg motora koji se koristi u bilo kojem drugom moto sportu. Gomila tehnickih rijesenja koja nalazimo u danasnjim automobilima i to uglavnom onih vezanih uz motore i mjenjace upravo je prvi puta primjenjivana i razvijana u Formuli 1 prije nego sto nam je postalo sasvim normalna pojava u modernim svakodnevnim automobilima.
Stoga - Ferarri je u pravu. Mozete ga voljeti ili ne voljeti, ali u ovom slucaju je u potpunosti u pravu. Bez potpune slobode razvoja i primjene tehnoloskih novotarija, F1 gubi svoj smisao.
Zelite li gledati koji je vozac bolji na izjednacenim automobilima gledajte kup natjecanja, Indy seriju ili A1 Grand Prix.
formula1 nebi bila ista bez ferrarija :/
To je navodno zbog-svjetske krize.
Sad je vodstvu FIA-e pala u glavu jedna apsurdno glupa zamisao poput UNIVERZALNOG MOTORA, smanjenja trošenja u aerodinamiku i još pokoja pomalo smiješna ideja.
Navodno, najveće dvije momčadi (a i one koje koriste njihove motore-Ferrari) izašle bi iz F1 jer NE BI mogle svijetu pokazati svoja tehnološka dostignuća-što je ogromna reklama za njihovu autoindustriju.
Potpuno se slažem s njima.
Recimo da to uvedu u nogomet pa da Kaka mora u Dinamo, Ronaldinho u Rijeku, Robinho u Hajduk itd.... Kaj bi tad napravili najveći klubovi koji bi i dalje imali lovu?
Uglavnom mislim na potpuno izjednačavanje svega kaj je nemoguće-koliko je u F1 bolid uložio Ferrari/Mercedes, a koliko Red Bull/Minardi itd...
I kaj su oni u autoindustriji, a kaj su Ferrari, Mercedes, BMW!
Tako da je samo pomisao FIA-e na tu mogućnost-žalosna!
Bila bi to propast sporta prvenstveno zbog velikog razočaranja navijača, a zbog njih je sport/trebao bi biti, STVOREN!
potpisujem
Ferrari nece nikada otici iz F1 bez obzira sta Montezemolo kenjao.Toyota moze otici.Nitko ih nije ni zvao.Nisu bas nesto previse pokazali.Bolje da je Super Guraj ovaj Aguri ostao.!!Usput,naslov ide pamučaru,Konstruktorski ide nosacima crijeva.Pijanac je ove godine zakazao a brazilca nisam nikad smatrao ozbiljnim kandidatom mada mu skidam kapu na potezu na Hungaroringu u stilu kamikaze Satoa al sa uspjehom.