Samsung Galaxy S8/S8+
- poruka: 3.743
- |
- čitano: 970.534
- |
- moderatori:
XXX-Man, vincimus, Lazarus Long
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore

ISO 1600 sa Samsung Galaxy S8+ i HTC 10...slabiji svjetlosni uvjeti.
Jasno se vidi sto znaci bolji i veci senzor.
i koja je po tebi bolja? Meni su lose obje i od desne dobiejs lijevu i obratno. Obje su unistili soft od aparata. Ako imaju raw mod daj te slike pa mozes uporediti senzore. OVako nemas pojma sta je senzor a sta soft u mobitelu.
i koja je po tebi bolja? Meni su lose obje i od desne dobiejs lijevu i obratno. Obje su unistili soft od aparata. Ako imaju raw mod daj te slike pa mozes uporediti senzore. OVako nemas pojma sta je senzor a sta soft u mobitelu.
tako je, lijeva je preizostrena desna, uz dobitak ogromnog suma naravno..
ah taj samsung i oversharpening
Naravno da je u usporedbi s dslrom losije slike.. Od htca je bolja, softver je ipak "manje unistio" fotku spram S8+ a i tu je vec vidljiv hardver di S8+ tu kiksa spram 10tke.. Vec je receno, veci senzor i veci pixeli..
Raw bi pokazao slicno a razlika bi mozda bila jos vise vidljivija..
Ebiga vecina ljudi slika u jpegu, mada htc ima dobar algoritam za obradu, spram nekih, jel..
@digitall, sum je sastavni dio fotke, bilo na mobitelu bilo na foticu tj dslru, bolje to, neg agresivni NR.
tako je, lijeva je preizostrena desna, uz dobitak ogromnog suma naravno..
ah taj samsung i oversharpening
Digitalni šum u ovom slucaju nije los i ovo nije preizostreno jer ti brkas preizostrenost sa digitalnim šumom...zasto nije los digitalni sum ovdje...pa vidi koliko je tu detalja vise.
Na Samsungu na ISO 1600 imas tempere i to svakako izgleda losije od lijevog primjera jer su unisteni apsolutno svi detalji...kao sto rekoh, kamere su odlicne na oba, na visim ISO vrijednostima HTC 10 je osjetno bolji i kao cameraphone mi je definitivno HTC bolji.
Kome to nije vazno i zeli noviji, moderniji i mob sa boljim ekranom tu je Samsung bez ikakve dileme bolji.
S8+ najvise vrijedi kupiti zbog ekrana jer je to jednom rijecju savrsenstvo...uzitak za koristenje.
sto vise izostravas dobijas vise suma, normalna stvar, ali ovo sve skupa ne vrijedi nista dok se ne vidi raw sa oba, pa se tek onda moze pricati o softveru, ali i hardveru
sto vise izostravas dobijas vise suma, normalna stvar, ali ovo sve skupa ne vrijedi nista dok se ne vidi raw sa oba, pa se tek onda moze pricati o softveru, ali i hardveru
RAW nemam jer nemam vise S8+ i vjerujem da se slikajuci u RAW-u sa Samsungom moze postici vise i dobiti rezultate koji su usporedivi sa HTC 10 jer si u RAW-u lisen Samsungovog groznog postprocessing-a.
Najveci je problem sto se nikome neda fotkati u RAW-u jer osim sto se nikome neda obradjivati fotke one jos i zauzimaju poprilicno prostora.
Sto se hardwarea tice tu su stvari ipak jasnije...nema dileme da je veci (makar i malo) senzor uvijek bolji kao i pojedinacno veci pikseli.
Digitalni šum u ovom slucaju nije los i ovo nije preizostreno jer ti brkas preizostrenost sa digitalnim šumom...zasto nije los digitalni sum ovdje...pa vidi koliko je tu detalja vise.
Na Samsungu na ISO 1600 imas tempere i to svakako izgleda losije od lijevog primjera jer su unisteni apsolutno svi detalji...kao sto rekoh, kamere su odlicne na oba, na visim ISO vrijednostima HTC 10 je osjetno bolji i kao cameraphone mi je definitivno HTC bolji.
Kome to nije vazno i zeli noviji, moderniji i mob sa boljim ekranom tu je Samsung bez ikakve dileme bolji.
S8+ najvise vrijedi kupiti zbog ekrana jer je to jednom rijecju savrsenstvo...uzitak za koristenje.
Nista od ovog ne mozes tvrditi. Jedino sto mozes tvrditi jeste da neki mobitel daje bolje ili losije slike ALI ALI ne mozes porediti senzore slikama u JPEG-u. Zasto? rekli smo ti zasto. Nemas pojma sta je rezultat senzora a sta naknadne obrade.
Digitalni i svaki drug sum je uvijek los. A ti brkas izostrenost tj focus sa oversharpeningom. Ovo drugo je postprocesing i nema veze sa fokusom. Ovu desnu mozes obraditi da izgleda kao lijeva i obratno.
Veci senzor je bolji ako ga prati sve ostalo a to je objektiv i ISO senzora.....
Ak mislis da htc 10 izostrava sliku, onda tek trebas vidit S7, pa onda vidis sto je izostravanje..
I da je recimo na destki slika malo izostrena, opet ne bi bio drastcan sum vidljiv kod cropanja, ono je visok ISO za tak mali senzor pa je i normalno da je sum prisutan i tu su limiti samog senzora a pojavljuju se u obliku suma na slici a i na slici se vidi detalji na htc 10 dok kod S8+ to i nije bas slucaj..
Ista stvar bi bila i da pricamo o dslru, znam da jpeg dodatno unisti sliku, al to je cijena koja se placa ak se zeli slikat u jpegu u svrhu smanjenja same slike..
Eto, ak neko ima ta dva mobitela nek okine u rawu, da ljudi vide rezultate.. Mada mislim da tu nema puno dvojbe..
Ak mislis da htc 10 izostrava sliku, onda tek trebas vidit S7, pa onda vidis sto je izostravanje..
I da je recimo na destki slika malo izostrena, opet ne bi bio drastcan sum vidljiv kod cropanja, ono je visok ISO za tak mali senzor pa je i normalno da je sum prisutan i tu su limiti samog senzora a pojavljuju se u obliku suma na slici a i na slici se vidi detalji na htc 10 dok kod S8+ to i nije bas slucaj..
Ista stvar bi bila i da pricamo o dslru, znam da jpeg dodatno unisti sliku, al to je cijena koja se placa ak se zeli slikat u jpegu u svrhu smanjenja same slike..
Eto, ak neko ima ta dva mobitela nek okine u rawu, da ljudi vide rezultate.. Mada mislim da tu nema puno dvojbe..
Kakve veze ima sta radi S7? HTC definitivno radi sharpening. Kako mislis visok ISO za tako mali senzor? Mi ti pricamo da je senzor mozda isti mozda nije ali koji je bolji ne mozes znati sa slikama u JPEGu osim ako si ih sam prebacio u jpeg od RAW fotke. Nemas pojma kakava je sliksa dobijena sa senzora vec samo znas konacan rezultat. JPEG dodartno unisti sliku jer se radi o kompresiji sa gubitkom podataka ali zavisi od nivoa kompresije i kvalitet koji se gubi je mozda neprimjetan (za printane fotke) ili neprivatljiv ako radis bilboarde. Nista nije aposlutno..... Poenta je da su obje slike katastrofa a sad je samo stvar koja se tebi vise svidja.
Za to se pobrinuo DxO koji i dalje HTC 10 drzi pozicioniran ispred S8, oni koliko znam tako testiraju.
Evo sad gledam i za video...Samsung i tu radi losije, a u videu nemas mogucnosti izvlaciti "sirovi" materijal vec ovisis iskljucivo o sw.
Znaci ista stvar je i u 4K videu gdje oba HTC-a (10 i 11U) imaju znatno vise detalja...nije nesto previse bitno jer video izgleda u stvarnosti odlicno na sva tri, ali kad vec analiziramo detaljno onda se i tu vidi razlika.
Kad vec spominjes DXO tamo pise da S8 ima bolji rezultat za sum ;) TJ ima manje suma od HTC 10 ;) 92:87
Znatno vise detalja? Rezultat je 85:83. To je znatno vise?
A ne spominjes recimo stabilizaciju. 83:91 u korist S8. Sta je bitnije kod videa?
Slikanje u rawu bi islo u korist htca, ak izumemo softver sa strane, ostaje hardver i tu je ono di htc prednjaci..
Nisu bezveze okolo nahvalili taj senzor (6p, pixel, 5x) mada svaki od njih drukcije obradi sliku, inace taj senzor je predidjen za ugradnju u fotoaparate, al eto nasli su primjenu da ga stave u mobitel i napravili su jako dobar posao..
@Torent, za oversharpening i S7 sam se referirao na post od @Digitall-a.
Kakve veze ima sta radi S7? HTC definitivno radi sharpening. Kako mislis visok ISO za tako mali senzor? Mi ti pricamo da je senzor mozda isti mozda nije ali koji je bolji ne mozes znati sa slikama u JPEGu osim ako si ih sam prebacio u jpeg od RAW fotke. Nemas pojma kakava je sliksa dobijena sa senzora vec samo znas konacan rezultat. JPEG dodartno unisti sliku jer se radi o kompresiji sa gubitkom podataka ali zavisi od nivoa kompresije i kvalitet koji se gubi je mozda neprimjetan (za printane fotke) ili neprivatljiv ako radis bilboarde. Nista nije aposlutno..... Poenta je da su obje slike katastrofa a sad je samo stvar koja se tebi vise svidja.
Slike nisu katastrofa jer je to samo isjecak (CROP) vece slike koji je posluzio samo da se vidi koliko S8 gubi detalje svojim processing-om na nacin na koji fotka 99.9% ljudi jer vecina ionako nema pojma sto je RAW niti znaju da ga imaju zakopanog negdje u menu.
To sto ti ne vidis jasnu razliku i obje su ti "katastrofa" moze biti samo rezultat tvoje pristranosti jer ne zelis vidjeti ono sto je jasno kao dan.
Ja nisam pristran prema nicemu niti favoriziram bilo sto...iskreno fan HTC-a definitivno nisam i ovo mi je prvi koji imam dok sam Samsunga imao toliko da nisam siguran da bi ih znao sve nabrojati.
Slikanje u rawu bi islo u korist htca, ak izumemo softver sa strane, ostaje hardver i tu je ono di htc prednjaci..
Nisu bezveze okolo nahvalili taj senzor (6p, pixel, 5x) mada svaki od njih drukcije obradi sliku, inace taj senzor je predidjen za ugradnju u fotoaparate, al eto nasli su primjenu da ga stave u mobitel i napravili su jako dobar posao..
@Torent, za oversharpening i S7 sam se referirao na post od @Digitall-a.
Kako znas da bi bilo u korist HTC-a? Evo gledam rezultate u DXO mark i ne vidim nekakvu razliku u korist HTC-a o kojoj vi pricate? Daj slike u rawu pa da vidimo. Sve ostalo je nagadjanje i pogadjanje....
HTC S8
Exposure and contrast 89 89
Color 84 85
Autofocus 93 93
Texture 93 92
Noise 87 92
Artifacts 89 75
Flash 83 87
Gdje je ta velika prednost za HTC? A rankirani su isto....
Slike nisu katastrofa jer je to samo isjecak (CROP) vece slike koji je posluzio samo da se vidi koliko S8 gubi detalje svojim processing-om na nacin na koji fotka 99.9% ljudi jer vecina ionako nema pojma sto je RAW niti znaju da ga imaju zakopanog negdje u menu.
To sto ti ne vidis jasnu razliku i obje su ti "katastrofa" moze biti samo rezultat tvoje pristranosti jer ne zelis vidjeti ono sto je jasno kao dan.
Ja nisam pristran prema nicemu niti favoriziram bilo sto...iskreno fan HTC-a definitivno nisam i ovo mi je prvi koji imam dok sam Samsunga imao toliko da nisam siguran da bi ih znao sve nabrojati.
Slike su katastrofa i jedino je opravdanje sto su slike sa mobitela pa se ne moze bog zna sta i ocekivati. To sto su crop znaci da su razlike vise naglasene nego sto bi to bilo da nisu cropane. Mi ti stalno govorimo da ti ne mozes znato koja slika daje vise detalja. HTC je odradio vise sharpeninga pa ti se cini da ima vise detalja i da je ostrija. SLike generalno nemaju detalje pa da mozes porediti. Pogledaj kako izhgedaju testne slike na kojima se to testira pa pokazi te detalje koje HTC daje i S8 ne. Ti si pristrasan i jedino mjerilo za ove dvije slike je licna preferencija. Tehnicki obje su katastrofa svaka na svoj nacin....
Evo testnih slika sa DXO marka pa mi pokazi te detalje koje HTC ima a s8 nema...
brisati...
Zena mi ima S7 pa cu iz njega kada uhvatim vremena izvuci RAW i usporediti...nije S8, ali svi ionako kazu da su rezultati S7 i S8 gotovo isti.
Vecina ljudi fotka u JPEG i tu je HTC bolji jer manje je postprocessinga i fotka vise nnaginje izvornoj (RAW) fotki dok Samsung vise podilazi masama i manje strucnom oku koje vise voli sharpening.
Pa prednost je u samom senzoru, znaci hardver..
Treba stavit jedan pored drugog i slikat u rawu..
Ako maknes softver koji obradi sliku (jpeg-raw). Kaj ti jos ostane na kraju?
Ovo je retoricko pitanje.
Da se razumijemo, ne velim da je kamera losa na S8, al sto se tica fotica, tu bi dao prednost htcu..
mislis ovaj s kojeg ovo pisem?
evo ti par primjeraka brutalnog "izostravanja" i unistavanja slike sa s7e http://imgur.com/a/pjmgU
brutalno su preizostrene i katastrofa izgledaju i nisu gledljive, bodu u oci, raspadaju se, nazubljene su i mozes se porezat ako ih krivo pogledas.. da, slazemo se.. bolje su sa nokie 3310
btw kad je vec offtopic, samo da napomenem da je ova prva moj selfie
Zena mi ima S7 pa cu iz njega kada uhvatim vremena izvuci RAW i usporediti...nije S8, ali svi ionako kazu da su rezultati S7 i S8 gotovo isti.
Vecina ljudi fotka u JPEG i tu je HTC bolji jer manje je postprocessinga i fotka vise nnaginje izvornoj (RAW) fotki dok Samsung vise podilazi masama i manje strucnom oku koje vise voli sharpening.
Ne kazem da ti nisi u pravu ali ne moze pricati o kvaliteti senzora na osnovu jpeg fotki. To ti mi govorimo.....To sto je manje postprocesinga znaci nesto ako je isti senzor sto ne znamo. Drugo na razlicitim ekranima slike izgledaju razlicito. 3 99,9% ljudi nece primijetiti apsolutno nikakvu razliku na slikama koje nisu cropane kao one sto su prilozene gore. Pogledaj slike sa DXO marka pa ces vidjeti da je jaaaaaaaaaaaaaaaaako tesko primijetiti razliku. 4 cjepidlacenje u takvim detaljima na fotkama sa mobitela jednostavno nema smisla jer su to slike za male formate i za instagram i sl uglavnom za gledanje na 5" ekranima.....
Da nije sve u hardwareu i to je istina jer imam i takav primjer.
Negdje 2012 sam uzeo prvi Sony RX100 mk1 (sada vec ima mk5) koji je trebao zamjeniti Canon S95 koji sam do tada koristio (od 2010) jer u to vrijeme su mobiteli bili prelosi sto se foto mogucnosti tice, a nije mi se dalo uvijek nositi veci aparat (mirrorless)...uglavnom ocekivao sam od RX100 vise jer je na papiru sve bilo na njegovoj strani (1 inch senzor, Zeiss objektiv), a u stvarnosti u losijim svjetlosnim uvjetima je bio za moj ukus losiji od Canona S95 sa osjetno manjim senzorom (1/1.7)...na kraju prodao RX100 i nastavio koristiti S95 sve do nedavno.
Na dnevnom svjetlu je naravno bio bolji RX100, ali u losijem svjetlu ne...isto tako je i stabilizacija na Canonu bila bolja...uglavnom hocu reci da ni bolji hardware ne jamci uvijek i u bilo kojim okolnostima bolji rezultat i tu se slazem s vama, ali u ovom slucaju za mene nema dileme, veci senzor HTC 10 je jednostavno bolji za moj ukus...eto cisto subjektivno ako tako hocete, mislio sam da cete to i sami iscitati iz one usporedbe jer je jasno kao dan koji je sacuvao vise detalja.
mislim ovaj s kojeg ovo pisem?
evo ti par primjeraka brutalnog "izostravanja" i unistavanja slike sa s7e http://imgur.com/a/pjmgU
brutalno su preizostrene i katastrofa izgledaju i nisu gledljive, bodu u oci, raspadaju se, nazubljene su i mozes se porezat ako ih krivo pogledas.. da, slazemo se.. bolje su sa nokie 3310
btw kad je vec offtopic, samo da napomenem da je ova prva moj selfie
Sad ne znam kakva je situacija, dal je samsung donekle ispravio (kroz update) taj fuseraj sa oversharpeningom, al imao prije par mjeseci S7 i rijesio sam ga se bas radi toga, a preporodio se sa desetkom po pitanju fotica..
@ocean, slazem se da odlican hardver ne garantira dobru sliku ak nema dobar softver za to, mada je oboje bitno kod tih stvari, htc ima to dobro izbalansirano..