Web Programiranje Problemi ?

poruka: 96
|
čitano: 26.074
|
moderatori: Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan

Ak moze mala pomoc..kreirao sam baza.php i register i login i clanovi i sad stavio sam sve to..pokrene se forma sto znaci da sam kreirao bazu kako treba al kad je popunim i klik na registruj dobijem gresku..

"user not added" - Ovo je ispod kod..imal sta da nije uredu..

// Fields are clear, add user to database
 //  Setup query
 $q = "INSERT INTO lexicon (username ,password ,email) "
  ."VALUES ('".$_POST["username"]."', "
  ."PASSWORD('".$_POST["password"]."'), "
  ."'".$_POST["email"]."')";
 //  Run query
 $r = mysql_query($q);

// Make sure query inserted user successfully
 if ( !mysql_insert_id() )
  {
  die("Error: User not added ");
  }
 else
  {
  // Redirect to thank you page
  Header("Location: register.php?op=thanks");
  }
 } // end if

Nemam potpis osim na licnoj
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
RE: Web Programiranje Problemi ?

Krivi ti je query, tj. konkretno ovaj dio: 

$q = "INSERT INTO lexicon (username ,password ,email) "
  ."VALUES ('".$_POST["username"]."', "
  ."PASSWORD('".$_POST["password"]."'), "
  ."'".$_POST["email"]."')";
 //  Run query
 $r = mysql_query($q);

Ovaj PASSWORD ti nejde tu. Dobar query bi izgledao ovako:

$q = "INSERT INTO lexicon (user, password, email) VALUES ('{$_POST['username']}', '{$_POST['password']}', '{$_POST['email']}')";

S tim, da ti ja ne preporučam da direktno ubacuješ vrijednosti iz posta u bazu, jer nikad ne možeš vjerovati korisnikovom inputu. Pogledaj pod sticky temu Sigurni PHP i WEB: ofenziva i defanziva

Ukratko, vrijednosti iz _POST -a moraš filtrirati kroz neku funkciju za to (tipa mysql_real_escape_sring() ). Proguglaj malo o tome.

Poruka je uređivana zadnji put uto 26.1.2010 9:43 (br0wn).
15 godina
neaktivan

Ah hvala..mislio sam je greska u inputu i sinoc sam to uspio nesto i popravit..usput sad si mi zadao jos stvari za razmisljanje.. Smijeh

Moj PC  
1 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Ovako kreirao sam jedan layer tj. div tag i to..i sad sam u njega jednostavno ispisao formu za login..

I dobio sam sta sam htio al me jebe hebe..kako da dugme Log In premjestim gdje ja hocu..npr ide mi User name pa da se ukuca, ispod je pass i ispod je ravno dugme..kako da ga u okviru te forme posaljem desno...

Moze i komanda za css jer pokusavam i to da napravim al nikako...

Preko css imam ovako...jedan layer pa u njemu drugi layer i u tom drugom je forma...

NPR. Layer id = naslovna u njemu je novi layer u kom je napisana forma..kako da to upravljam..

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

style="float: right;" ?

Možeš mu i marginu podesiti, tipa style="margin-left:20px," ... 

Također je za upravljanje divovima koje želiš razmjestit lijevo ili desno potrebno definirati height na neku fisknu brojku.. tipa 30px, jer po defaultu ga razvuče ili do kraja stranice ili do kraja vanjskog div-a.

Inače, link -> www.w3schools.com, imaš tutoriale za sve.

Poruka je uređivana zadnji put uto 26.1.2010 16:49 (br0wn).
15 godina
neaktivan

Evo koda kojeg nemogu da skontam..naime to sam ja dodao al kako da taj submit upravljam...da ga posaljem desno..il moram tablicu kreirat..al kad kreiram vidi mi se al da mi je da se ne vide vanjske linije...

<div id="Layer2" style="position:absolute; left:508px; top:418px; width:286px; height:160px; z-index:3">
  <form name="form1" method="post" action="">
    <p>
      <input type="text" name="textfield">
</p>
    <p>
      <input type="text" name="textfield2">
</p>
    <p>
      <input type="submit" name="Submit" value="Submit">
</p>
  </form>
</div>

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

I da hvala ti velika sa ovim style kodom...nemogu se skontat kako zastajem na nekim glupim kodovima..a inace sam krenuo sa programiranjem neke stranice pa polako dok sve skontam i to ce bit kako treba..al nista frendovi bez Vas Smijeh

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Uvijek imaj na umu da je najbitnije uraditi source, a sam izgled stranice je lako uraditi naknadno. I ja sam u pocetku grijesio, radio sam izgled i source odmah. Ali bolje je srediti source, a kasnije se igrati sa izgledom, a ne ja izgubim zivaca dok uganjam da je sve ravno u pixel.

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
deiks kaže...

Uvijek imaj na umu da je najbitnije uraditi source, a sam izgled stranice je lako uraditi naknadno. I ja sam u pocetku grijesio, radio sam izgled i source odmah. Ali bolje je srediti source, a kasnije se igrati sa izgledom, a ne ja izgubim zivaca dok uganjam da je sve ravno u pixel.

I ja sam heben laik sto se tice dizajna..i css i dizajm ni kako u glavu..a sto se tice source u php trudim se al ce i polako sve nadoc..

16 godina
neaktivan
RimSo kaže...

Evo koda kojeg nemogu da skontam..naime to sam ja dodao al kako da taj submit upravljam...da ga posaljem desno..il moram tablicu kreirat..al kad kreiram vidi mi se al da mi je da se ne vide vanjske linije...

<div id="Layer2" style="position:absolute; left:508px; top:418px; width:286px; height:160px; z-index:3">
    <p>
</p>
    <p>
</p>
    <p>
      <input type="submit" name="Submit" value="Submit">
</p>
  </form>
</div>

Ovako, obično se pokušavam kloniti position: absolute. Ako želiš centrirati neki div, postavi mu width i margine mu odredi ovako : margin: 0px auto. Također je dobra praksa da ako želiš imati centrirani dizajn stranice, napraviš jedan div u koji će ići svi ostali, tzv wrapper. I i njemu stavis onda margine onako. Također mu trebaš postaviti width jer ce ti ga bez toga razvuci skroz, te nece biti centriran.

Kad imas wrapper, div-ovi u njemu nece prelaziti njegovu sirinu, osim ako njihova širina nije veča, npr, wrapper ti je 800px, a div u njemu 900px. Nadalje, div-ove unutar njega razmještaš pomoću margina, tipa margin-left:20px; margin-top:25px; i to se odnosi na to koliko ga želiš odmaknuti od ruba vanjskog ili susjednog div-a. Tipa, želiš da ti neki div bude pomaknut u 20px desno onda mu staviš margin-left:20px; . 

Isto tako možeš s elementima. Ovdje je jako bitno odrediti širinu svakog diva, tj width osim ako ti to baš ne igra neku ulogu.

Još nešto. Kada float-aš neki element, njegow width automatski postane najmanji mogući da obuhvati taj element. Dakle, div više nije razvučen. Što je jako korisno, jer ga pomoću margina možeš vozat lijevo desno.

Još jedna napomena. Ako imaš neki floatani div koji ti se rasteže prema dolje, dakle, rasteže ako dodaješ sadržaj, taj div će se rastegnuti, ali vanjski neće. Npr:

<div id="vanjski">

<div id="nutarnji" style="float: left">

<p>Neki teskt</p>

</div>

</div>

Sada, kada ti se div "nutarnji" bude rastezao, div "vanjski" ti se neće mijenjati, te će ti se stranica raspasti. Rješenje tog problema se radi tako da se ispod floatanog div-a stavi još jedan, kojem je dana opcija clear:both; . Ona sprječava floatanje elemenata sa njene obje strane. Dakle, to bi izgledalo ovako:

<div id="vanjski">

<div id="nutarnji" style="float: left">

<p>Neki teskt</p>

</div>

<div class="clear" style="clear:both;">

</div>

</div>

Ono što ti trebaš je napraviti float na submit gumbu, i postavit mu marginu koliko ti treba. Recimo:

<div id="Layer2" style="margin-left:508px; margin-top:418px; width:286px; height:160px; z-index:3">

<p>

</p>

<p>

</p>

<p>

<input style="float:left; margin-left:20px;" type="submit" name="Submit" value="Submit">

</p>

</form>

</div>

Ili, možda još bolje, to staviti u <p> tag, ovako:

<div id="Layer2" style="margin-left:508px; margin-top:418px; width:286px; height:160px; z-index:3">

<p>

</p>

<p>

</p>

<p style="float:left; margin-left:20px;">

<input  type="submit" name="Submit" value="Submit">

</p>

</form>

</div>

Nadam se da će ti nešto od ovoga pomoći :)

15 godina
neaktivan

Itekako..nego ak nije problem vidim da tebi to ide..i ja se trudim da mi ide i pomalo uspijevam da mi na PP dostavis MSN ili neku drugu adresu preko koje bi mogli malo razgovarat..

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Itekako..nego ak nije problem vidim da tebi to ide..i ja se trudim da mi ide i pomalo uspijevam da mi na PP dostavis MSN ili neku drugu adresu preko koje bi mogli malo razgovarat..

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Jedno brzo pitanje :

Napravio sam par scripti i ovako sad me interesuje sljedece :

Kako da u layer tj. div da stavim da automatski cita neku stranicu...npr. na index.php imam 4 layera ( box-a ) i da svaki cita posebnu sscriptu tj. u jednom da je lista clanova i tako a to vec imam kreirano...tj. imam members.php ispisan sad mi je samo potreban prikaz na index uz jos neke...

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
RimSo kaže...

Jedno brzo pitanje :

Kako da u layer tj. div da stavim da automatski cita neku stranicu...npr. na index.php imam 4 layera ( box-a ) i da svaki cita posebnu sscriptu tj. u jednom da je lista clanova i tako a to vec imam kreirano...tj. imam members.php ispisan sad mi je samo potreban prikaz na index uz jos neke...

Imas vise nacina..

- Generiraj HTML u neku varijablu i onda je ispisi gdje treba.

- napisi funkciju koja ce ti ispisati HTML s popisom korisnika i onda je zoves na mjestu gdje ti treba

15 godina
neaktivan

Mada te nisam nista skontao al sam uspio napravit ove forme u 4 razlicita div-a na jednom index.php a sad me brine samo ovo..da li je moguce da se unutar jednog samo vrsi radnja bez redirecta na dalje..

Npr. ovo :

Na index.php imam : register, login i to su dvije kocke tj. dva div-a il layera..kako da unutar njega izvrsim registraciju a ne da odem na register .php

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
RimSo kaže...

Mada te nisam nista skontao al sam uspio napravit ove forme u 4 razlicita div-a na jednom index.php a sad me brine samo ovo..da li je moguce da se unutar jednog samo vrsi radnja bez redirecta na dalje..

Npr. ovo :

Na index.php imam : register, login i to su dvije kocke tj. dva div-a il layera..kako da unutar njega izvrsim registraciju a ne da odem na register .php

Moze se kako ne.. Za to ti treba AJAX.. :)

Evo ti primjer logina pa ga prilagodi: http://roshanbh.com.np/2008/04/ajax-login-validation-php-jquery.html

15 godina
neaktivan
nesto222 kaže...
RimSo kaže...

Npr. ovo :

Moze se kako ne.. Za to ti treba AJAX.. :)

Evo ti primjer logina pa ga prilagodi: http://roshanbh.com.np/2008/04/ajax-login-validation-php-jquery.html

Probat cu nesto..mada sam se namucio dok sam ispisao ovaj register & login Smijeh

16 godina
neaktivan
RimSo kaže...

Jedno brzo pitanje :

<div>

<?php include("members.php"); ?>

</div>

i tako za ostalo..

A za login, mozes u formi pod action staviti index.php, pa u njemu napravit provjeru logina i sve ostalo sto treba. Tako ce ti se nakon sto netko stisne login, opet prebacit na index.php.

Pri provjeri nemoj zaboravit filtrirat upisani username i pass prije upita u bazu.

Btw, sorry kaj nisam odgovorio, ispiti su bili pa sam se malo klonio interneta. Inace, nemam ti ja msn, ni skype...al mozemo razgovarat prek pm-a. Vise manje stalno gledam forum.

15 godina
neaktivan

Evo me vracam se sa novim problemom..naime potreban mi je kod jer mi nikako ne ide trazenje po google-..kod je ove funckije..

1.Da mi cita listu korisnika iz mysql baze..ok ja mogu napravit za jednog al kako da napravim stranicu i da njoj budu svi korisnici iz odredjene baze..

2.Listu novih korisnika npr. sto su se registrovali

Samo znaci kratki kodovi za citanje iz mysql-a Smijeh

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

neznam kako ide kod u php ali ti mogu dati alternativu u npr. asp-u

'to je recordset u kojem se nalaze svi podaci o korisnicima

set rsKorisnici = dbConn.Execute("SELECT <parametri> FROM korisnici where <moji uvjeti> ORDER by <parametar sortiranja>")

'provrti sve korisnike/retke unutar recordseta

WHILE NOT rsKorisnici.EOF

'ispisi podatke korisnika

response.write(rsKorisnici("ime"))

response.write(rsKorisnici("prezime"))

....

rsKorisnici.MoveNext

Loop

'pobij varijable i ugasi conn na bazu

set rsKorisnici = Nothing

dbConn.Close

Za php ti ne mogu pomoci, ali mislim da ces skuziti kako to ide...

I'm going woo woo

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
RimSo kaže...

Evo me vracam se sa novim problemom..naime potreban mi je kod jer mi nikako ne ide trazenje po google-..kod je ove funckije..

1.Da mi cita listu korisnika iz mysql baze..ok ja mogu napravit za jednog al kako da napravim stranicu i da njoj budu svi korisnici iz odredjene baze..

2.Listu novih korisnika npr. sto su se registrovali

Samo znaci kratki kodovi za citanje iz mysql-a Smijeh

Procitaj link.  

Ako sam dobro shvatio, ti želiš (pod 1.) da ti se na stranici ispišu svi korisnici i (pod 2.) da ti se ispišu najnoviji korisnici ?

Napisat cu ti sam querye pa se ti dalje igraj:

1. $query = "SELECT * FROM users";

2. napomena: za ovo drugo u bazi u tablici za korisnike moras imat redak gdje ce ti se zapisati datum i vrijeme kada se korisnik registrirao..mozda najbolje u unix time stamp formatu..recimo da se zove time_of_registration Trebat ces i ovo. kod je ovakav:

$date = mktime( 0,0,0,date("n"),date("j")-1,date("Y") ); // time stamp dana prije

$query  = "SELECT * FROM users WHERE time_of_registration >= '$date'";

Mislim da bi trebalo radit.. ako ne, igraj se malo sa mktime() i date() funkcijama. I sa uvjetom u query-u (ovo: time_of_registration >= '$date' ).

I da, google ti nece nazalost moc uvijek dat neku gotovu funkciju, stoga malo razmisljanja o problemu i posjet sajtovima tipa w3schools i php.net zna puno pomoci u malo utrosenog vremena :)

Poruka je uređivana zadnji put sri 10.2.2010 0:01 (br0wn).
15 godina
neaktivan

Hvala kolega..

Ovo sam sa selektovanjem iz baze vec uspio i napravio kak mi treba Smijeh Ovo s vremenom cu se naravno poigrat a sad jos jedno pitanje :

Kak da dobijem link tipa : profile.php?id=bralala

Mislim jel trebam kreirat posebnu neku stranicu za svakod lika il ? 

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
RimSo kaže...

Hvala kolega..

Ovo sam sa selektovanjem iz baze vec uspio i napravio kak mi treba Smijeh Ovo s vremenom cu se naravno poigrat a sad jos jedno pitanje :

<a href="./profile.php?id=bralala">Link</a>

Ako sam dobro shvatio :S

17 godina
RimSo kaže...

Hvala kolega..

tebi treba samo profile.php

ovo ?id=bralala je query string

dakle u profile.php moras imati dio koda koji dohvaca taj id

u asp-u bi to bilo Request.QueryString["id"]

pronadji kod za PHP koji dohvaca query stringove...

I'm going woo woo
15 godina
neaktivan

Znaci da sam meni se cini skonto Izlanuo se

Napravim profil.php page koji mora imati requesting citanje iz mysql baze a onaj ID se sam stvori

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
RimSo kaže...

Znaci da sam meni se cini skonto Izlanuo se

Napravim profil.php page koji mora imati requesting citanje iz mysql baze a onaj ID se sam stvori

Kako misliš sam stvori? Imaš odgovor na ovo pitanje na prošloj stranici iste ove teme. 

Možeš prenijeti neku variablu putem get i post supergloabala ili jednostavno stvoriti sam.

U tvome slučaju možeš ju uzeti na ovaj način $_GET['imevarijable']; npr.

echo $_GET['id']; bi u tvome slučaju ispisalo bralala

15 godina
neaktivan

Neznam mozda me niste skuzil al ev ovako :

Imam napravljenu listu.php koja pokazuje :

ID Ime Email

1 saban sadsa@.com

Sad ona to pokaze sve iz baze i mene jedno interesuje kako da ja mogu kliknut na neko ime a se otvori njegov profil page tj. informacije njegovog profila i da li cu tad dobit u adressu ono profil id i to..

Kako da linkujem ove korisnike sa profilom...

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
RimSo kaže...

Neznam mozda me niste skuzil al ev ovako :

Imam napravljenu listu.php koja pokazuje :

ID Ime Email

1 saban sadsa@.com

Sad ona to pokaze sve iz baze i mene jedno interesuje kako da ja mogu kliknut na neko ime a se otvori njegov profil page tj. informacije njegovog profila i da li cu tad dobit u adressu ono profil id i to..

Kako da linkujem ove korisnike sa profilom...

radim napamet pa popravi ako ti ispiše kakvu grešku:

$query = mysql_query($sql) or die(mysql_error());

while($e = mysql_fetch_array($query)){

echo "<a href='profil.php?id=$e[ID]'>$e[Ime]</a></br>";

}

u sada u profil.php

$query = mysql_query("SELECT * FROM tablica WHERE ID = '$_GET[id]'");

$e = mysql_fetch_assoc($query);

print_r($e);

Eto to bi trebalo raditi, naravno morati ćeš se malo potruditi da sve to radi, ali princip je uglavnom isti. I nemoj staviti ovako $_GET['id'] direktno u upit zbog sigurnosti. Ali o tome poslije prvo ti napravi da ti ovo radi.

15 godina
neaktivan

Hvala kolega Smijeh

Ev par prostih pitanja :

1.Da li je bolje pravit i forme i scriptu u jednom php fajlu ? Ili je bolje napravit formu u dreamweaver-u pa pod action stavit da vrsi ovu aplikaciju ?

2.Kako da se u jednom layer-u vrsi sve ? Znaci ja napravim formu i kad je popunim ispise se "OK sad ste registrovani" al mi se ovo pojavi na cistoj bijeloj stranici, pa kako to sredit ?

Za sad ovo i velika hvala svima sto mi pomazu..uz vasu pomoc ucim i pravim sebi nesto kao i dolazim do ideja..valjda bude nesto...

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
RimSo kaže...

Hvala kolega Smijeh

Ev par prostih pitanja :

1.Da li je bolje pravit i forme i scriptu u jednom php fajlu ? Ili je bolje napravit formu u dreamweaver-u pa pod action stavit da vrsi ovu aplikaciju ?

2.Kako da se u jednom layer-u vrsi sve ? Znaci ja napravim formu i kad je popunim ispise se "OK sad ste registrovani" al mi se ovo pojavi na cistoj bijeloj stranici, pa kako to sredit ?

Za sad ovo i velika hvala svima sto mi pomazu..uz vasu pomoc ucim i pravim sebi nesto kao i dolazim do ideja..valjda bude nesto...

1. Nebitno. Važno je da održiš preglednost nad kodom, sada dali će to biti u dvije skripte ili jednoj nije bitno. (prvi dio pitanja) Drugi dio pitanja zapravo nema smisla. Valjda misliš da napraviš formu u jednoj stranici, a da se neka željena akcija izvršava u drugoj?

2. Opet ne kužim 100% što želiš pitati. Nije ovo photoshop. Ali ako želiš da u jednoj skripti imaš i formu i akciju možeš to učiniti npr. ovako:

if(!empty($_POST))

...

else

To to vrijedi ako je se variable u formi šalju u post (dakle method= post). Ako je to get onda naravno promijeniš u get. 

Prvi dio kaže ako nije prazno (dakle to bi bilo mjesto gdje staviš akciju forme).

Pod else staviš samu formu. Za ovo drugo, pa pojavi se na stranici na kojoj ti želiš da se pojavi. Ako ne želiš da bude bijela stranica stavi nešto na nju ... ?? Stranica u kojoj se izvršava neka skripta u koju form šalje variable je definirana unutar samog forma pod action.

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice