Pitanja i odgovori (Razvoj web sranica)

poruka: 49
|
čitano: 10.405
|
moderatori: Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
protjeran
Re: Pitanja i odgovori (Razvoj web sranica)
suludi8 kaže...

Radi,radi...pogledaj ovdje

Hvala :)

16 godina
neaktivan

Pozdrav ekipa :P

Evo vec ste komentirali sajt, komentari uglavnom pozitivni ali nisam uspio rijesit nesto sto upada u oci, a to je ovaj menu.... Kako da to centriram, probah ono sa margin:0; ali jednostravno nefunkcijonira... Ima li koja dobra dusa da pogleda css firebugom i ponudi mi rješenje ?? Hvala vam ;) (Čitaj plaćam pivu)

LINK

Poruka je uređivana zadnji put pet 10.6.2011 20:22 (marijdil).

0 0 hvala 0
14 godina
protjeran
marijdil kaže...

Pozdrav ekipa :P

Evo vec ste komentirali sajt, komentari uglavnom pozitivni ali nisam uspio rijesit nesto sto upada u oci, a to je ovaj menu.... Kako da to centriram, probah ono sa margin:0; ali jednostravno nefunkcijonira... Ima li koja dobra dusa da pogleda css firebugom i ponudi mi rješenje ?? Hvala vam ;) (Čitaj plaćam pivu)

LINK

Jel mi možeš poslat css i html?

16 godina
Razvoj web stranica (pitanja i odgovori)

Vidim da je bilo u temi "Community review vaših web stranica" rasprave o tome kako pisati CSS i o prelasku na HTML5. Moj prijedlog je da se ova tema "Pitanja i odgovori (Razvoj web stranica)" koristi za takve stvari, raspravu o novim tehnologijama, kada ih početi koristiti, kako pravilno pisati kod, savjeti kako, što, gdje i zašto i tako dalje. Ako ste za to onda takve rasprave nastavite voditi ovdje kako bi ostale teme bile preglednije.

Pa evo za početak ću se nadovezati na raspravu o CSS. Ja osobno CSS pišem bez ikakvih tabova, "entera" i nepotrebnih razmaka.

Razlog, zato što bi to bio optimizirani CSS koji će vam uštedjeti nekoliko kilobajta.

body { background-color: #fff; color: #000; font-family: Arial; font-size: 14px; }

Prije sam pisao neoptimizirani CSS radi preglednosti, ali kasnije se navikneš da ti je sve u jednom redu.

body {
background-color: #fff;
color: #000;
font-family: Arial;
font-size: 14px;
}

Nedavno sam otkrio kako se jednom linijom koda može pozvati nekoliko js ili CSS skripti.

Umjesto

<script src="http://www.hdonweb.com/skripte/skripta1.js" type="text/javascript"></script>
<script src="http://www.hdonweb.com/skripte/skripta2.js" type="text/javascript</script>
<script src="http://www.hdonweb.com/skripte/skripta3.js" type="text/javascript</script>
<script src="http://www.hdonweb.com/skripte/skripta4.js" type="text/javascript</script> 

može se

<script src="http://www.hdonweb.com/skripte/skripta1.js,skripta2.js,skripta3.js,skripta4.js " type="text/javascript"></script>

ANKETA:

Preimenovati temu "Pitanja i odgovori (Razvoj web stranica)" u Razvoj web stranica (pitanja i odgovori)?

8 Da
0 Ne
Poruka je uređivana zadnji put sri 3.8.2011 15:28 (Ivan M.).

3 0 hvala 3
15 godina
neaktivan

eto jedno pitanje
ima li smisla optimizirati web stranicu za internt explorer, ili se posvetiti skupini chrome, opera, firefox.

Jer ne samo ovaj puta, vec i davno prije kada sam se malo aktivnije bavio web stranicama primjetio sam, da ce neke stvari savrsno funkcionirati u ovoj drugoj grupi, dok ce ta jedan sitnica biti nepravilno izvedena u internet exploreru, i ukoliko se popravi, ode kvragu prikaz ovoj ostaloj grupi?
sto mislite ima li smisla trosit vrijeme na te sitnice, ako se ispranvo pokazuju u svim pretraživačima sem navedenog.

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
mađioničar kaže...

eto jedno pitanje
ima li smisla optimizirati web stranicu za internt explorer, ili se posvetiti skupini chrome, opera, firefox.

Jer ne samo ovaj puta, vec i davno prije kada sam se malo aktivnije bavio web stranicama primjetio sam, da ce neke stvari savrsno funkcionirati u ovoj drugoj grupi, dok ce ta jedan sitnica biti nepravilno izvedena u internet exploreru, i ukoliko se popravi, ode kvragu prikaz ovoj ostaloj grupi?
sto mislite ima li smisla trosit vrijeme na te sitnice, ako se ispranvo pokazuju u svim pretraživačima sem navedenog.

Imaš dvije opcije:

1.) Dodaš u kod detekciju - kada netko posjeti stranicu koristeči internet explorer, tvoja ga stranica redirecta na download nekog poštenog browsera.

2.) Plati nekome tko se u to profesionalno razumije da ti stranica izgleda isto i u IE. To se može postiči bez prtljanja sa sadašnjim dizajnom isto preko detekcije. 

Ja bih osobno išao na prvu opciju iz razloga što ne podnosim korisnike Internet Explorera. 

16 godina
neaktivan

Moje osobno mišljenje, a poučen nekim malim iskustvom jest da stranice treba optimizirati jednako za sve browsere.

Razlog?

• Web stranice koje sam ja radio kao prezentacije nekih firma služe isključivo kao "prvi" kontakt potencijalnih partnera u inozemstvu i tuzemstvu, a otvaraju ih poslovni ljudi, tzv. biznismeni
    od kojih se većina neće (a i ne zna) zamarati oko toga da instalira firefox, operu ili neki treći browser nego surfa internetom u onome što mu je već na računalu, a znamo i sami da sa svakim instaliranim windowsom dobijemo i internet explorer.

Zaključak:

• Prije svega uzeti u obzir ciljanu skupinu ljudi pa onda odrediti što i kako optimizirati. Ali svakako odraditi i optimizaciju za IE
14 godina
neaktivan
OriginalEXE kaže...
mađioničar kaže...

... kada netko posjeti stranicu koristeči internet explorer, tvoja ga stranica redirecta na download nekog poštenog browsera.

Ja bih osobno išao na prvu opciju iz razloga što ne podnosim korisnike Internet Explorera.

... tipa Opera, Chrome... Internet Explorer je nula bodova napsram ovih browsera... Koriste ga još samo oni koji presporo zaključuju, tako da...

Slažem se u potpunosti, OriginalEXE.{#}

Što se krvlju brani, ne pušta se lako.
15 godina
odjavljen
Re: Razvoj web stranica (pitanja i odgovori)
Ivan M. kaže...

Pa evo za početak ću se nadovezati na raspravu o CSS. Ja osobno CSS pišem bez ikakvih tabova, "entera" i nepotrebnih razmaka.

Razlog, zato što bi to bio optimizirani CSS koji će vam uštedjeti nekoliko kilobajta.

body { background-color: #fff; color: #000; font-family: Arial; font-size: 14px; }

Poznati, još da pišešshort-hand propertye, gdje bi ti bio kraj.Npr. na fontu

Poruka je uređivana zadnji put pet 5.8.2011 13:54 (alankish).
17 godina

Lijep pozdrav

Ispricavam se sto upadam kao padobranac ali bi mi trebala mala pomoc.

Interesira me da li postoji neki program (po mogucnosti FREE) koji skenira web/blog stranicu u potrazi za ne-logicnostima, ne-ispravnostima i ostalim "krivim" stvarima (moze neki link ili link na ovom forumu)?

Sad sam napravio scan sa programom Netsparker Community Edition ali je on samo za sigurnost stranice (cini mi se), a mene iteresira i ostatak (npr. krivo napisana neka scripta ili HTML KOD).

Nadam se ste skuzili sta me interesira (neznam kako da se pravilno izrazim).

THX {#}

http://av-gurus.blogspot.com/
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
djigibao kaže...

Lijep pozdrav

Ispricavam se sto upadam kao padobranac ali bi mi trebala mala pomoc.

Interesira me da li postoji neki program (po mogucnosti FREE) koji skenira web/blog stranicu u potrazi za ne-logicnostima, ne-ispravnostima i ostalim "krivim" stvarima (moze neki link ili link na ovom forumu)?

Sad sam napravio scan sa programom Netsparker Community Edition ali je on samo za sigurnost stranice (cini mi se), a mene iteresira i ostatak (npr. krivo napisana neka scripta ili HTML KOD).

Nadam se ste skuzili sta me interesira (neznam kako da se pravilno izrazim).

THX {#}

http://validator.w3.org/

Facebook going down ^.^ jadne loodache
17 godina

Skenirao sam stranicu i izbaci mi:

Result: 242 Errors, 230 warning(s)

E sad, to bi se trebalo manualno ispravljat ili i za to postoji neki program/stranica da mi pomogne?

THX {#}

http://av-gurus.blogspot.com/
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

moš to otvorit i prekucat i u običnom notepadu netreba ti neki program, sam moraš ispravit pogrepke.

17 godina
Re: Razvoj web stranica (pitanja i odgovori)

Ma pisi css kako zelis, ti odredeni skolski nacini su jednostavno - skolski, optimizacija (i ne samo cssa) se radi ionako na kraju (online/offline alatima npr. csstidy, rucno, kakogod) pa je nepotrebno forsirati nekakve "bolje" ili "ispravnije" nacine.

17 godina

Hm, narucioc stranice bi trebao biti barem upucen od onoga tko radi stranicu na problem razlicitih browsera, gnjavaza je u svakom slucaju ali nije neki preveliki problem.

Ako se bavis izradom stranica stav da radis samo za FF i sl. moze biti samo osoban ili specifican odabir a redovito u vecini slucajeva znaci frustraciju drugima razlicitih browsera koji posjecuju takvu stranicu (pa i na kraju vise ne posjecuju).

Ugl. par provjera barem za osnovne browsere je ipak korisna, npr.  Browsershots ,   IE netrender.

14 godina
neaktivan

problem ti je taj da ne samo kod nas već i u svijetu 40% ljudi i dalje koristi IE 6, a on radi najviše problema.

16 godina
NoorMomento kaže...

problem ti je taj da ne samo kod nas već i u svijetu 40% ljudi i dalje koristi IE 6, a on radi najviše problema.

Prema ovome je 9.7 % (što ne mora značiti da je točno).

Google+ invites - http://goo.gl/7wnyA
15 godina
neaktivan
NoorMomento kaže...

40% ljudi ukupno koristi iexplorer, a iskreno, on i ne stvara previše problema, ako kodiraš po pravilima. A osim toga, više mi je problema stvarao firefox, a ne iexplorer

~21 god, ETFOS, Slavonac, linux and open source freak, net addict, želim znati više, interesi: web dev, svemir, glazba...
16 godina

Evo jedan zanimljiv članak za Web dizajnere i "Web dizajnere" koji rade stranice za 300 - 500 kn...

Zašto (ne) raditi web za 1500 kuna

1 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice