Kako napraviti tražilicu u PHP?

poruka: 14
|
čitano: 9.418
|
moderatori: Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
neaktivan
offline
Kako napraviti tražilicu u PHP?

Radim jednu internet stranicu za sebe i želim na nju staviti tražilicu. Stranice su u PHP i želim napraviti tražilicu koja će pretraživati sadržaj sa ključnom riječi koju upišem u tražilicu.
Zna li netko kako bi trebalo kodove upisati za izradu te tražilice.

Hvala!


Nema pitanja na koje ne postoji odgovor.
 
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
offline
RE: Kako napraviti tražilicu u PHP?

Pretpostavljam da radiš sa MySql-om?

Probaj guglati "mysql full-text search".

13 godina
neaktivan
offline
RE: Kako napraviti tražilicu u PHP?

A što točno želiš pretraživati?

13 godina
offline
Kako napraviti tražilicu u PHP?

Implemetiraj si google search


#define QUESTION ((bb) || !(bb))
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
offline
RE: Kako napraviti tražilicu u PHP?
Evo ukratko da pojasnim što mi točno treba.
Naprimjer, napravim par stranica index.html kao naslovna, zatim dodam

procesori.php
hardver.php
softver.php

i sada to sve stavim na server i treba mi tražilica koja će naprimjer kad upišem hardver pronaći tu stranicu hardver.php.
Otprilike tako neka tražilica bi mi trebala, ako netko zna koje kodove točno treba upisati.
13 godina
neaktivan
offline
RE: Kako napraviti tražilicu u PHP?

Vjerujem da postoji jednostavnije rješenje od ovoga kojeg ću ti ja predložiti ali zar ne možeš staviti neki text area i tipku "search".Zatim getom pokupiš to upisano, provrtiš se po if petlji i onda koji ti je uvjet zadovoljen njemu pridodjeliš funkciju koja će ti pozivati stranicu koja odgovara traženome.Mislim da ima neka JS funkcija new window ili tako nešto koja će ti otvarati te stranice.

Također imaš i PHP (ja se nadam da je PHP Smijeh) funkciju header (Location: "hardver.php") koja te redirekta na tu stranicu.

 

Nadam se da sam bio od neke koristi, a ako nisam slobodno me popljuvajte...

13 godina
neaktivan
offline
RE: Kako napraviti tražilicu u PHP?

Evo ovako bi to nekako trebalo izgledat

<form id="form1" name="form1" method="post" action="">
  <label>
  <input type="text" name="textfield" />
  </label>
  <label>
  <input type="submit" name="Submit" value="Traži" />
  </label>
</form>

E sada mene muci sto upisati pod action da bi on meni nasao neku stranicu


Nema pitanja na koje ne postoji odgovor.
13 godina
neaktivan
offline
RE: Kako napraviti tražilicu u PHP?
pc-haker kaže...

Evo ovako bi to nekako trebalo izgledat

<form id="form1" name="form1" method="post" action="">
  <label>
  <input type="text" name="textfield" />
  </label>
  <label>
  <input type="submit" name="Submit" value="Traži" />
  </label>
</form>

E sada mene muci sto upisati pod action da bi on meni nasao neku stranicu


 Sve ti je rečeno gore,ako ne kužiš uzmi neku free skriptu sa hotscripts.com ili slične stranice.
13 godina
neaktivan
offline
RE: Kako napraviti tražilicu u PHP?

pc-haker kaže...

Evo ovako bi to nekako trebalo izgledat

<form id="form1" name="form1" method="post" action="">
  <label>
  <input type="text" name="textfield" />
  </label>
  <label>
  <input type="submit" name="Submit" value="Traži" />
  </label>
</form>

E sada mene muci sto upisati pod action da bi on meni nasao neku stranicu


 
To ti je HTML dio, sada u PHP-u napraviš nešto tipa:

<?php

if( $_POST["textfield"] == "hardver"){
    header('Location: hardver.php');
}
else

I tako redom ispitivaš...

U action staviš naziv modula u kojemu ovo sve ispitivaš, tipa select.php i onda u njemu napišeš ovaj gornji dio koda i onda on poziva onu lokaciju gdje je uvjet zadovoljen...
13 godina
neaktivan
offline
RE: Kako napraviti tražilicu u PHP?

Najbolje ti je stavit Google search. Traži sve i nemaš gnjavaže.

 

Ako  hočeš  sam  programirat  opet  je  najjednostavnije  imat  MySql  bazu  sa  keywordsima  i  onda  njih  pretraživat.  Tako  kada  netko  upiše  hradver,  da  se  otvore  i  druge  stranice  koje  imaju  hardver  u  tekstu.

 

Mislim  da  je  to  bolje.

13 godina
neaktivan
offline
RE: Kako napraviti tražilicu u PHP?
dariognr kaže...

Najbolje ti je stavit Google search. Traži sve i nemaš gnjavaže.

 

Ako  hočeš  sam  programirat  opet  je  najjednostavnije  imat  MySql  bazu  sa  keywordsima  i  onda  njih  pretraživat.  Tako  kada  netko  upiše  hradver,  da  se  otvore  i  druge  stranice  koje  imaju  hardver  u  tekstu.

 

Mislim  da  je  to  bolje.

 Stvar je u tome što baš ne kužim programiranje s bazom podataka, uvijek mi bude negdje greška tako da ništa ne ispadne od toga.

Nema pitanja na koje ne postoji odgovor.
13 godina
neaktivan
offline
RE: Kako napraviti tražilicu u PHP?
pc-haker kaže...
dariognr kaže...

Najbolje ti je stavit Google search. Traži sve i nemaš gnjavaže.

 

Ako  hočeš  sam  programirat  opet  je  najjednostavnije  imat  MySql  bazu  sa  keywordsima  i  onda  njih  pretraživat.  Tako  kada  netko  upiše  hradver,  da  se  otvore  i  druge  stranice  koje  imaju  hardver  u  tekstu.

 

Mislim  da  je  to  bolje.

  Stvar je u tome što baš ne kužim programiranje s bazom podataka, uvijek mi bude negdje greška tako da ništa ne ispadne od toga.

  Pa nije ti to neka filozofija. Gledaj, ja radim jos u PHP 4, ali radit će ti i na PHP 5. Napravi neku bazu podataka u recimo phpMyAdmin i napravi neke tablice. Napravi tabelu novosti, i dodaj polje id, naziv, datum, tekst.
Dodaj  ovaj  kod  u  php  datoteku,  recimo  proba.php

 
<?php
$otvoribazu = mysql_connect('tvoj server', 'tvoje korisničko ime', 'tvoja šifra');
mysql_query("SET CHARACTER SET utf8");
mysql_query("SET NAMES utf8");
if (!$otvoribazu) {
echo '<p>Ne može se spojiti na server. Greška: ' . mysql_error() . '</p>'; // Ako ne može otvorit da izbaci "nježnu" grešku,a ne hrpu error-a
exit();
}
if (!mysql_select_db('tvoja baza podataka')) {
echo '<p>Ne može se otvoriti baza podataka. Greška: ' . mysql_error() . '</p>'; // Ako ne može otvoriti, isto kao gore
exit();
}
$novosti = mysql_query('SELECT id, datum, naziv, tekst FROM novosti ORDER BY id DESC'); // Napisao sam DESC da ih posloži od novije prema starije, možeš i bez ORDER BY..., onda od starije prema novije
if (!$novosti) {
echo '<p>Ne može se izvršiti sada. Greška: ' . mysql_error() . '</p>';
exit();
}
while ($novostidetalj = mysql_fetch_array($novosti)) { // Sada ti je ono glavno, pokupiš sve vrijednosti za svaki redak u tabeli i radiš s njima što hoćeš
$idnovosti = $novostidetalj['id'];
$datum = $novostidetalj['datum'];
$naziv = $novostidetalj['naziv'];
$tekst = $novostidetalj['tekst'];
?>
<table style="width: 470px; margin: auto" cellspacing="0" cellpadding="0" border="0">
<tr>
<td style="font-size: 12px"><?php echo $datum; ?></td>
</tr>
<tr>
<td style="font-size: 16px"><strong><?php echo $naziv; ?></strong></td>
</tr>
<tr>
<td style="font-size: 12px"><?php echo $tekst; ?></td>
</tr>
</table>
<br />
<?php
}
?>
    To ti je to. Ispiše sve novosti koje imaš.

Za  tvoju  tražilicu,  napravi  tabelu  recimo  traži  i  dodaj  polje  id,  keywords,  stranica,....  i  sve  što  hočeš.

I  zamijeni  SELECT  iz  gore  sa:

SELECT id, keywords, stranica,... FROM traži WHERE keywords LIKE "%hardver%"
 
Sada  če  ti  pronači  sve  keywordse  gdje  je  riječ  hardver.  Samo  što  ti  trebaš  još  dodati  form  i  textarea  da  korisnik  može  upisati  i  onda  zamijeni  ovaj  hardver  sa  tim  tekstom. I  zatim  pod  while  ...  napišeš  što  hočeš.

Meni  ovo  ne  javlja  nikavu  grešku  i  radi  odlično.  Ako ti treba neki server za probat, ja korisitm besplatni na www.ribytehost.com, ali možeš i neki drugi samo da ti daje da napraviš  MySQL bazu podataka.
Poruka je uređivana zadnji put sri 9.4.2008 19:30 (dariognr).
13 godina
offline
Kako napraviti tražilicu u PHP?

Vrlo traljavo je da traži ime stranica. Šta ako imaš pojam pretrage "grefičke kartice"? Naši znakovi u imenima stranica...nije dobro. Još je veća glupost tražiti samo recimo "procesori". Najlakše i efikasnije je(ukoliko imaš mySQL) upravo napraviti cijelutablicu npr. "katalog" i neka traži u njoj, ili možeš dodati u pretrazi da specifira koju vrstu hardware-a traži. Na kraju, vidim da je ovo pitanje slično pitanjima koje sam i sam postavljao prije 5-6 godina... Evo ti prijedlog: Ako želiš učiti PHP, kreni sa izradom svoje kompletne skripte za katalog u kojoj ćeš moći dodavati sve artikle i kategorije, ili stavi joomlu i gooooooogle malo skreši i nađi modul za takvo nešto(ukoliko se ne želiš z123).

 
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
offline
RE: Kako napraviti tražilicu u PHP?

Ma znam. Ovo je osnovno, je sam rekao da nezna progrmirat, pa čisto za nešto naučit. A meni naši znakovi, rade čisto ok.

Ovo se može proširit, sa čime god hočeš.

Ako treba neku ultra dobru tražilicu i ako ju sam neće radit, neka uzme skriptu i gotovo, ili najbolje besplatnu Joomlu i pili.

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice