pozdrav, kupio sam ovaj ruter, i sada spojim modem u ruter iz rutera u pc, i konfigurisem ga, ali opet nema konekcije stoji dole neki mali upitnik ne znam do cega moze biti, i jel neko mi moze objasniti detaljno kako ga konfigurisat mozda sam negdje pogrijesio hvala :)
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
i da da naglasim uopšte ga nema u ovome network sharing :s
-znaš li trenutne postavke, ip adrese npr modema i routera (piše u manualu, obično 192.168.1.1, predpostavka da su oba dva na toj adresi).
- ip je u obliku A.B.C.D, A i B se ne diraju, C je subnet, D je ip pojedinog uređaja u mreži. Gledaj C i D..
-resetiraj router.
-spoji PC i router mrežnim kablom port-1-4.
-mreža mora reagirati, dobit će mrežne postavke preko DHCPa. Predpostavka da je DHCP aktivan na routeru i na mrežnoj, ako nije unesi ručno ip na PC-mrežnu, npr D=101 ili pronađi u uputama za router kojie su postavke tvorničke, reset je obično mala rupa 1mm, držati nekoliko sekundi (dok se router ne ugasi i upali). Gledaj svjetla-indikatore..
-spoji se na routerov setup (većina na ip 192.168.1.1), promjeni na npr 192.168.10.1 ili bilo koji različit od modemovog subneta za kojeg predpostavljamo da je C=1
-snimi. (.. Ako je DHCP bio isključen, uključi ga.. snimi. Prebaci mrežu na PCu na DHCP, mora dobiti postavku automatski.) Ponovo se spoji na router da vidiš da sve radi na novom subnetu 192.168.10.1
-spoji modem u routerov WAN port. Resetiraj modem, nakon minute router bi trebao imati postavke modema. Ovisno o modelu vidi u uputama kako se može konfigurirati ili ga samo ugasi-upali, 90% da će sve obaviti jer je to defaultno predviđeno.
-ako je na tvom modemu potrebno dailupom paliti liniju, unesi podatke u odgovarajuće mjesto u routerovom setupu. Većina automatski uspostavlja liniju, pa to nije potrebno.. (npr Bnet, ali može biti potrebo za npr CarNET opciju).
-internet bi trebao raditi.
ručne postavke:
- npr GW može ip routera ili ip modema (jer je on tvoj gateway).
- DNS može jednako router, modem ili saznaš ISPove name servere, ili koristiš neke kao googleove.
- svaki uređaj mora imati jedinstvenu ip, dva routera (tj DHCP servera ne smiju biti u istoj mreži), razdvaja ih se C - subnetom, grupom.
- routanje je osnovna funkcija routera, na wan port mora raditi tvornička postavka. Suprotno npr AP ne radi routanje i ugašen DHCP, ali većina uređaja može biti Router<->AP po potrebi (opcije u softwareu), razlika je samo kad ga resetiraš u defaultima.