Promjena velicina particija

poruka: 6
|
čitano: 927
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
11 godina
neaktivan

Ovako, na starom kompu imam hard od 150gb,kad mi je frend instaliro windowse stavio je da mi je na (C:)(glavnoj particiji sa windowsima) samo 5gb a na (D:) 145.Sad bi je to htio promijeniti posto puno stvari trazi da instaliram na C a nemogu jel nemam mjesta.Htio bi stavit bar 30gb da bude particija C a ostalo D.Dali za ovo trebam ponovo reinstall windowse ili mogu pomocu nekog programa? Nije problem ako se izgube podaci sa (D:) paticije.

Slika paticija:http://pokit.org/get/img/7d6769ca4d91339b2d6f7568f8eb4276.jpg

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Moj PC  
0 0 hvala 1
16 godina
Re: Promjena velicina particija

može se iz windowsa ali je ipek preporučljivije s nekog liveOSa-medija, npr miniPE, hirens, linux.. ovisi što imaš pri ruci. Svaki disk-partition manager je OK.

-moguće situacije:

- pomakneš dno druge particije, resizaš prvu na oslobođeni dio. Pravilo je da particija mora biti kontinuirana mada pojedini manageri omogućuju remapiranje, izbjegavaj.

moguči problemi, npr prva particija je primarna (aktivna) druga je možda extended.. postupak bi morao biti jednak ali ovisi koji soft će što dozvoliti, nije dozvoljeno mijenjanje tipa. Kao i kad svokog sličnog taska uvjek je preporuka imati backup.. uvjek nešto može poći loše.

-u slučaju kad druga particija (podaci) nije važna, praktički ne možeš pogriješiti (ali user uvjek nađe način za to), tj tad možeš obrisati drugu, resizati prvu na željeni dio i po želji kreirati particiju od preostalog dijela.

-zaptavo postupak je lagan, ali ne u opisu nego moraš biti za konkretnim managerom i vidjeti. MSov manager je uvjek okrljašten opcijama ali u npr Win7 je već zadovoljavajući (XP nema resize..). Ako nemaš neki liveOS, možeš na nekom drugom PCu s postojećim OSem (nije potreban dodatni sof, ali ako želiš može Easeus).

-nakon promjene, zbog 'paranoje' (zapravo licence i provjere SIDa) moraš obaviti chkdsk, ili te reboot prisili na to. Ponekad (ovisno o korištenoj metodi) nije potreban.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put ned 4.5.2014 22:46 (ihush).
11 godina
neaktivan

Mozda cu ispast glup,ali mozes mi molim te objasnit sta je to liveOS medij? I da druga particija mi je extended ,bar tako pise.

Poruka je uređivana zadnji put ned 4.5.2014 22:54 (minazg).

0 0 hvala 0
16 godina
minazg kaže...

Mozda cu ispast glup,ali mozes mi molim te objasnit sta je to liveOS medij?

install ili boot ili live.. neki oblik upotrebljivog OSa, linux distre su poznate po tom, ubaciš CD-DVD-USB (to je btw medij koji je naravno pripremljen-snimljen na odgovarajući način) i bootaš. Nema potrebe za instalacijom ili traženjem nekog softwarea+crackova za potrebu koju imaš sad i možda nikad više, liveOS je koristan za sve situacije (probleme), pogotovo što konkretan task OS koji se nalazi na konkretnom disku možda ne može ili ne želi.. (npr win ti neće dozvoliti formatiranje vlastitog diska) dok s bootmedija nema nikakvih ograničenja (i možda rizik da upadneš u onu user grupu koja uvjek nađe način za novi problem).

očekivano za XP, druga part. je extended, u njoj se nalaze logičke particije.. zato se ne može jednostavan resize (između dviju susjednih), nego moraš prvo pomaknuti dno druge (extended, unutar nje locical) ... ili jednostavnije, obrisati (jer ti podaci nisu bitni), resizati prvu i ponovo kreirati drugu (svejedno dali ext ili prim, tj nije svejdno ako trebaš više od 4 particije).

minazg kaže...

..easeUS-a ,cini mi se poprilicno jednostavno za baratat.

-ma da, lako je to.  (ako nešto ne pođe krivo..), prednost u odnosu na MSov, do klikanja applay nema posljedica, kad složiš, MSov to radi odmah i nema 'unduanja'.

-ipak, pribavi i neki live, spašava ponekad i živce. Svaki manager to može na manje-više jednako lagan način, ako nema menije vidi desni klik.. sve što je u GUIu možeš klikati.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put ned 4.5.2014 23:14 (ihush).
11 godina
neaktivan

Ahaa,kuzim da,ali mislim da cu ipak pomocu ovog easeUS-a ,cini mi se poprilicno jednostavno za baratat.

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice