Zujanje u kucistu

poruka: 15
|
čitano: 5.408
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
Zujanje u kucistu

Ljudi moji pomagajte, hocu da poludim...

Od jucer mi iz kucista povremeno dolazi takav uzasan zvuk da hocu kosu da pocupam. Ne znam kako da vam opisem, mozda nesto slicno ako je neko primjetio ikad kod starih CRT televizora, ono kad zuji, ne jako al nekako u pozadini, i to jako visok ton.

Eh isto tako meni sad iz kucista, za poludjeti, nadam se da razumijete sto pokusavam objasniti. Iskopcavao sam diskove, sve ventilatore, nista od toga nije u pitanju, otvorio kuciste i bukvalno lezao nad njim, nema teorije da skontam sta proizvodi taj zvuk, nema ga stalno, vec povremeno, nikakvog pravila nema kad i zasto se pojavljuje.

Je li iko imao neki slican problem, je li moguce da je neka od pasivnih komponenti u pitanju, na maticnoj ploci, u napojnoj, na bilo cemu?

You better run, you better take cover!
Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
protjeran
Zujanje u kucistu

Zavojnica?

1 0 hvala 0
15 godina
Zujanje u kucistu

Pa palo mi je na pamet, ili mozda neki los kondenzator, nisam siguran jer se ne mogu toliko uhom pribliziti maticnoj od ostalih komponenti. Probat cu sutra povaditi nesto pa da vidim, tj cujem.

To je onaj iritantni visokotonski zvuk, kao da pisti, uopste ne toliko glasno, samo iritantno toliko da usi zasvrbe, nadam se da ne zvucim ludo.

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
protjeran
Re: Zujanje u kucistu
Smucek kaže...

Pa palo mi je na pamet, ili mozda neki los kondenzator, nisam siguran jer se ne mogu toliko uhom pribliziti maticnoj od ostalih komponenti. Probat cu sutra povaditi nesto pa da vidim, tj cujem.

To je onaj iritantni visokotonski zvuk, kao da pisti, uopste ne toliko glasno, samo iritantno toliko da usi zasvrbe, nadam se da ne zvucim ludo.

evo malo procitaj koju informaciju o tome pa vidi sta ti zuji:

http://www.bug.hr/forum/topic/graficke-kartice/coil-whine/206718.aspx

lp

Intel Core™ i7 ----- Battlelog: SoldierStippy, Xfire; 2fu2L :)LP
15 godina
Zujanje u kucistu

Hvala na ovome, dok sam pregledao, primjetio sam da mi je jedan dio graficke kartice s donje strane toliko vreo da ne mogu prst na njemu drzati vise od par sekundi, tako da sam poprilicno siguran da je to u pitanju, sutra cu se pozabaviti tim i pregledati fino.

Moj PC  
1 0 hvala 0
15 godina
Zujanje u kucistu

Definitivno je graficka kartica u pitanju, slabo igram igre, al reko da testiram, i pokrenem bezveze nesto, kad poce zujati, iskljucim igru, zujanje prestane...

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina

prigušnice i transformator imaš  i u napajanju i kad je jače opterećen (igre) može biti da iz njega zuji...

15 godina
Zujanje u kucistu

Nije napojna, imam rezervnu i isprobao sam, graficka je, jer kad je izvadim i upalim racunar, nema "cviljenja" a cujem da se u pozadini digao windows.

Nema na grafickoj tipicne zavojnice, vec su ovi, valjda mosfeti, ili choke sto sam vidio na slikama u temi na linku odozgo.

Sad ne znam koje je rjesenje, moze li se utvrditi koji tacno od njih (jer ih ima vise) cvrci, moze li se popraviti, i je li ovo znaci da graficka ide put neispravnosti, ili je mogu prodavati kao ispravnu. Evo vec sat vremena ne cvili npr, a racunar je poprilicno opterecen, primjetio sam da nasumicno povremeno pocne.

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina

da li je itko probao premazati slojem od 2-3mm silikona po tim zavojnicama ??

15 godina
neaktivan
Zujanje u kucistu

Moja 5750 je pocela cviliti prije dvije godine i iako se stanje pogorsalo, radi bez muke.

Danas odlazi u kutiju, ali radila bi jos dugo dugo vremena :-) 

To su, barem u mom slucaju, regulatori voltaze.

Sarcasm-ability to insult idiots without them realising it ;)
Moj PC  
1 0 hvala 1
15 godina
Zujanje u kucistu

Ma dobro, ja ne znam odrediti sta je tacno, ali cvili... cini mi se da prestane kad je opteretim, ovo stvarno nema pravila, pomiriti se s tim ili kupiti novu karticu :)

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
Zujanje u kucistu

Ljudi, neobicno, ali kad pokrenem neku igru, zujanja nema, znaci zuji samo dok je racunar u idle-u. Evo od jutros npr sam pokrenuo bezveze neku igru i minimizirao je, zujanje se nije nijednom pojavilo. Cim ugasim igru ono pocne. Dakle vjerovatno je i kod mene takodjer regulator napona.

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
protjeran
Smucek kaže...

Ljudi, neobicno, ali kad pokrenem neku igru, zujanja nema, znaci zuji samo dok je racunar u idle-u. Evo od jutros npr sam pokrenuo bezveze neku igru i minimizirao je, zujanje se nije nijednom pojavilo. Cim ugasim igru ono pocne. Dakle vjerovatno je i kod mene takodjer regulator napona.

to se obicno desava ako su fps-i ogromni (preko 600fps-a) ako nisu, dakle pod opterecenjem cca 20-100fpsa, zujanje se nece cuti...LP

Intel Core™ i7 ----- Battlelog: SoldierStippy, Xfire; 2fu2L :)LP
15 godina
neaktivan
Zujanje u kucistu

Ovo što je Stjepanj rekao se čuje kod moje nove R9 280X.

U Hitman Abs. meniju se čuje, a u igri ne.

Sarcasm-ability to insult idiots without them realising it ;)
Moj PC  
1 0 hvala 1
15 godina
chutac kaže...

Ovo što je Stjepanj rekao se čuje kod moje nove R9 280X.

U Hitman Abs. meniju se čuje, a u igri ne.

Hvala sto si me usmjerio na dobar put da ovo istrazim, u pitanju je definitivno regulator napona.

Posto mi se zujanje javljalo dok nisam u "High-performance" modu, tj kad nije nista zahtjevno pokrenuto, sjetio sam se da u CCC postoji opcija AMD Overdrive, i da moja HD5670 kao i ostale novije kartice imaju Power-saving opciju, koja snizava frekvencije, a ocito i napon, tako da se u mom slucaju tada javljalo cviljenje.

Nakon raznih bezuspjesnih pokusaja gasenja Power-savinga (ili UPLS kako se zove u regeditu, ili u TRIXX-u od Sapphirea koji je proizvodjac moje kartice) kojih je google pun, nista nisam postigao, i sjetim se otici u Control Panel > Power Options, zatim Change plan settings (kod mene je Balance), a onda Change Advanced power settings, i tu nasao PCI Express > Link State Power Management i stavio na Off.

Pretpostavljam da ovo znaci da ce napon na PCI-E slotu biti konstantan, tj da nece biti cuvanja energije, graficka mi je idalje hladna kakva je i bila, oko 35C u idleu, iako AMD Override povremeno smanji frekvencije, valjda ne smanjuje napone. Nadam se da ce ovo privremeno rjesenje postati trajno i da ne mogu nesto ostetiti.

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice