Problemi s grafikom - artefakti

poruka: 16
|
čitano: 2.253
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
neaktivan

Imam strasno cudan problem na bratovom kompu. Konfiguracija je slagana od nule (osim diska) i ide ovako:

Phenom II X2 550 BE unlockan u X4

4GB G.Skill F3 DDR3 2x2 Kit

Asus M5A78L LE

XFX Core Edition 80+ 450W

Windows 7 Professional 32-bit

U startu je stavljena Point Of View GeForce 8800 GTS kartica koja je bila i u njegovom starom kompu. Komp je odmah bacao artefakte i onako rusio nVidia driver. Onda sam pomislio da je problem u grafickoj pa sam stavio staru Sapphire 4670 - isto je davala artefakte. S obzirom da je to moja stara kartica i da se i meni cinilo kad sam je mijenjao da polako odlazi sam stavio njemu svoju XFX 7770 a sebi stavio njegov PoV 8800GTS. 7770 je davala artefakte a 8800 u mojem kompu nije pa sam pomislio da je mozda PCI-E port na maticnoj sj***n i odnesao na reklamaciju i zamjenu. Donio doma glanc novu plocu i stavio njemu natrag njegovu 8800 - opet artefakti. Zakljucio da je mozda ipak u grafickoj problem jer su 2 skurena porta na novim plocama statisticki no-no i kupio mu novu XFX 7750. I opet dobio artefakte van!!!

Sad mi se skidaju Win7 64-bit preko MSDNAA (da ne bi neko mislio da je stvar u jogurt windowsima) pa cu sorit sustav (iovako s obzirom na RAM mora prec na 64-bit) ali vec me polako strah, ponestaje mi ideja sta je problem. Zna netko sto bi moglo biti?

Vigilo confido
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina

Probaj na njegov komp prikopcat svoj monitor ! Mozda je problem u njemu ili DVI / VGA kablu ?

Music As A Weapon !!
Moj PC  
1 0 hvala 1
13 godina
neaktivan

Vjerovatno kabal od grafe do monitora. Probaj s dugim kablom.

Moj PC  
0 0 hvala 1
14 godina
neaktivan

Sad nosim monitor za probat, ali sta bi mi takav kabel bacao onaj "nVidia driver has crashed and recovered" error? Zato sam mislio da nije to ali sta me kosta. Idemo prespojit :)

Vigilo confido
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Nope - artefakti i na mojem monitoru

Isto tako se artefakti pojavljuju samo u windowsima i to kad su loadani - na mjestima gdje su prijlazi boja, desktopu, Aero, u videima i slicno. U loading screenu ih recimo nema, kao ni u POSTu.

Vigilo confido
Poruka je uređivana zadnji put sub 24.11.2012 15:46 (Sunburn).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina

Pošto imas dva kompa , najbolje ti je ici sistemom eliminacije ! Prvo isprobaj zamijenit RAM , pa napajanje , a dalje cemo vidjet ! U necem mora biti problem !

Music As A Weapon !!
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Re: Problemi s grafikom - artefakti

Ne mogu mijenjat RAM jer je DDR3 a ja imam DDR2 plocu, stavit cu ga da se zabavlja sa Memtestom 86+

Vigilo confido
17 godina

Otključani procesor nije stabilan. Meni treća jezgra ne valja, daje artefakte. Kada koristim samo prvu, drugu i četvrtu nema problema.

Dakle zaključaj procesor natrag (u dvojezgreni) i vidjet ćeš da će problemi nestati. I onda probaj jednu po jednu jezgru, barem jedna otključana ti je defektna.

Twitter @191x7 za pomoc oko racunala i preporuke hardvera...
Moj PC  
1 0 hvala 1
14 godina
neaktivan

Palo je i meni na pamet, samo nisam znao da li to moze utjecati. To u BIOSu podesavam jezgre? Mogu birati koje ce se otkljucat/zakljucat ili...? Sorry, nisam jos do sad radio sa procesorima koji su se mogli otkljucavat pa sam noob po tom pitanju.

Vigilo confido
17 godina
Sunburn kaže...

Palo je i meni na pamet, samo nisam znao da li to moze utjecati. To u BIOSu podesavam jezgre? Mogu birati koje ce se otkljucat/zakljucat ili...? Sorry, nisam jos do sad radio sa procesorima koji su se mogli otkljucavat pa sam noob po tom pitanju.

Da, u biosu. Opcija Advanced Clock Calibration (na auto ili ručno) otključava (na disabled vraća u neotključan) a opcija Active Core Control po izboru zaključava jezgre (samo što core0 tj prvu jezgru ne možeš zaključati).

Meni recimo artefakti budu pri surfanju na određenim stranicama (npr na ogame), gledanju flash videa i sličnom kada je proc otključan u X4.

14 godina
neaktivan

Isto ko i tebi - treca ne valja. MemTest 86+ prosao bez problema. Zakljucao 4tu jezgru, artefakti posvuda. Zakljucao trecu, otkljucao 4tu i radi ko sat.

Hvala puno!!!!

Vigilo confido
17 godina

Provjeri proc prolazi li u OCCT-u CPU:Linpack test duže od sat vremena. I prati temperaturu procesora.

Zanima me jel ti i kao otključan u X3 stabilan.

Moj PC  
0 0 hvala 1
14 godina
neaktivan

Prime95 mi vec skoro sat vremena radi bez greske, temp je ok.

Ali pazi ovo - Win ga vidi jos uvijek kao X4, ako pokusam pokrenut CPU-Z ili OCCT koji detektiraju procesor onda se komp srusi {#} Prime95 je normalno pokrenuo 3 workera svaki na svojoj jezgri i veselo pili.

Vigilo confido
17 godina
Sunburn kaže...

Prime95 mi vec skoro sat vremena radi bez greske, temp je ok.

Ali pazi ovo - Win ga vidi jos uvijek kao X4, ako pokusam pokrenut CPU-Z ili OCCT koji detektiraju procesor onda se komp srusi {#} Prime95 je normalno pokrenuo 3 workera svaki na svojoj jezgri i veselo pili.

Vjerojatno je u msconfigu pod advancd boot settings uključeno da koristi sve 4 jezgre pri bootanju. To prebaci na 3.

Prime95 može proći i 12 sati bez greške a da Linpack (U OCCT-u ili LinX-u) pronađe grešku već u prvih sat vremena.

Poruka je uređivana zadnji put sub 24.11.2012 18:08 (191x7).
14 godina
neaktivan

Jesam, opet isto. Ali nije stvarno frka, za sad stvarno djeluje stabilno, Prime ga nije srusio. A iovako cu kroz par dana kad brat pokupi svoje stvari na eksterni HDD morat rusti jer se ne moze bez toga upgradeat 32-bitne Win7 na 64-bitne pa vjerujem da ce onda kad budu kompletno cisti driveri i sve bit dobro. Ako ne bude onda cu mislit :P

Vigilo confido
17 godina
Sunburn kaže...

Jesam, opet isto. Ali nije stvarno frka, za sad stvarno djeluje stabilno, Prime ga nije srusio. A iovako cu kroz par dana kad brat pokupi svoje stvari na eksterni HDD morat rusti jer se ne moze bez toga upgradeat 32-bitne Win7 na 64-bitne pa vjerujem da ce onda kad budu kompletno cisti driveri i sve bit dobro. Ako ne bude onda cu mislit :P

Možeš sada probati u device manageru uninstalirati procesor i restartat komp.

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice