Problem sa slikom

poruka: 10
|
čitano: 1.820
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
11 godina
neaktivan
Problem sa slikom
Kad upalim računalo pojavi se slika, nakoj se na neki djelovima vide pikseli, a nakon što učita windowse pojavi se crni ekran.

0 0 hvala 0
16 godina
Re: Problem sa slikom
splitsplit kaže...
Kad upalim računalo pojavi se slika, nakoj se na neki djelovima vide pikseli, a nakon što učita windowse pojavi se crni ekran.

Po ovim slikama BIOS-a, temperatura cpu-a je nenormalno visoka već na samom početku. Kad se pojavi crni ekran, da li ti se windowsi restartaju? Ako da, to je sigurnosni mehanizam radi visoke temperature.

Provjeri si hladnjak cpu-a, da li se vrti kad upališ PC, da li je dobro sjeo na cpu, da li imaš pravilno nanešenu termalnu pastu... (ako si mijenjao hladnjak, da li si maknuo najlon sa hladnjaka, ne bi vjerovao ali i to ljudi zaborave).

Ne raspolažem s dovoljno informacija o tvom znanju o svemu tome kao ni više detalja o problemu za koji tražiš pomoć. Popuni si i Moj PC rubriku da ti se može bolje pomoći.

Mali korak za čovjeka, velik za stonogu
13 godina
protjeran
splitsplit kaže...

otisla graficka kartica ako imas artefakte, probaj samo s integriranom ili s drugim gpu-em pa javi! temperatura cpu-a ti je katastrofalna, mijenjaj cooler, ocisti, stavi novu term.pastu..LP

Intel Core™ i7 Forever----- Battlelog: SoldierStippy
Poruka je uređivana zadnji put sri 26.7.2017 19:16 (Stjepanj).
11 godina
neaktivan
Windowsi se ne resetiraju nakon što ekran pocrni. Čisto sam kućište pa sam i skidao hladnjak sa procesora.
13 godina
neaktivan
Jesi stavljal novu termalnu pastu nakon vracanja hladnjaka ili??
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
splitsplit kaže...
Windowsi se ne resetiraju nakon što ekran pocrni. Čisto sam kućište pa sam i skidao hladnjak sa procesora.

Vjerojatno koristiš grafu od procesora, vidim da je cpu i5 4430 koji koristi Intel HD graphic 4600. Ako da, gotovo sigurno je u pitanju problem sa hladnjakom. Naime, ako se cpu tako pregrijava, grije se i grafika integrirana u cpu. I tu dolazi do problema i artefakata. Pošto ti se PC ne restarta, znači da ne dolazi do kritične temperaturne granice za restart ali je temperatura i dalje previsoka što utječe na integriranu grafiku koja ti onda stvara artefakte i probleme.

Skini ponovno hladnjak sa procesora. Pogledaj da li na procesoru i hladnjaku imaš razmazanu pastu. Mora biti tanak sloj ravnomjerno razmazan na hladnjaku ili procesoru. Očisti ako imaš višak paste sa strane procesora. Provjeri na hladnjaku 4 plastične kopče (i to donji dio koji ti ulazi na utore matične) da li su ti cijele. Kod frenda kad je 1 pukla morao je uzimati drugi hladnjak jer hladnjak nije sjedao ravnomjerno na cpu. Ponovno pažljivo postavi hladnjak i gledaj da ti pravilno sjednu sve 4 kopče na matičnu. Ne smije se klimati ni jedan kraj hladnjaka.

Ponovno provjeri temperaturu u BIOS-u. Ako je i dalje onako visoka uzmi neku pastu za 20-tak kn pa je stavi na hladnjak (očisti staru pastu prije toga).

Za svaki slučaj provjeri i da li se ventilator hladnjaka okreće, možda je on u kvaru (ili ga nisi ukopčao u matičnu).

11 godina
neaktivan
Hvala na odgovoru. Vrlo vjerojatno je to problem. Vraćao hladnjak na silu na matičnu ploču i vidim da je labavo.
8 godina
neaktivan
Problem sa slikom

Pozdrav, da ne otvaram novu temu odlučio sam ovdje napisati svoj problem. Naime, kupio sam polovnu R9 270x prije pola godine i sve do jučer je radila besprijekorno. Jučer napravim update drivera i bilo sve u redu do poslije nekih dva sata. Uđem u WOT i krenem u bitku i nakon 1 minute u bitci ekran se smrzne i slika postane sivkasta. Ugasim komp, odem ispuhat grafičku i vratim je nazad. Upalim komp i učita mi samo do win7 loga, nakon toga slika pocrni i ništa. Nakon toga sam ga pokrenu u safe modu i tamo sam uočio crvene mrlje po ekranu što me je lagano zabrinulo. E sad, napravio sam roll back drivera, vratio komp na prijašnju točku vraćanja, deinstalirao sve drivere, instalirao nove i ama baš ništa nije pomoglo.  Danas sam probao stavit drugu grafičku u komp i ista stvar se dešava ( samo bez crvenih mrlja- artefakata). Sad trenutno koristim integriranu grafiku koja radi bez problema. Molim Vas za pomoć.

Moj komp:

MBO: GAB150M-DS3H

CPU: Intel I3 6100
GPU: Vapor X R9 270x 2GB 
PSU: Fortron Hexa+ 400w

HDD: Toshiba 1TB

RAM: Crucial 4gb DDR4

Win 7 64bit

0 0 hvala 0
16 godina
Laki539 kaže...

Pozdrav, da ne otvaram novu temu odlučio sam ovdje napisati svoj problem...

Mogući problemi i rješenja (ne mora biti, ali to mi pada na pamet):

- Pokušaj prvo dobro ispuhati PCI-e ulaz za grafu na matičnoj. Ako je ušla prašina u utor, to zna raditi probleme.

- Isprobaj svoju grafu kod nekog prijatelja (iako je to malo vjerojatno pošto si stavljao drugu grafu u svoj PC pa su i dalje bili problemi ali isprobaj ako si u mogućnosti, barem ćeš eliminirati jednu mogućnost).

- Ako je PSU dosta star (review link), moguće da mu je izlazna snaga na 6 pinskom adapteru oslabila pa grafa ne dobiva dovoljno struje... Vidim da grafa ima 2x6 pinski ulaz a napajanje samo jedan 6 pinski izlazni konektor, drugi ulaz si morao spajati preko dodatnog SATA ili Molex adaptera. Pokušaj prespojiti taj adapter na drugi SATA ili Molex priključak.

- Ne znam dovoljno o tom napajanju i da li je ono dovoljno da hrani tu grafu. Ako ne nađeš drugo rješenje, pitaj o tome u temi o napajanjima. Kolega kiwi_91 je stručan u tom polju pa će ti znati o tome puno bolje reći od mene.

Znači, po mojem mišljenju bi problemi mogli biti: PCI-e utor na matičnoj (prašina ili kakav kvar) ili napajanje (slab izlazni napon, kvar konektora...). Iako mi je čudno zašto se to počelo dešavati tek nakon novih drivera.

Možeš pokušati još i deinstalirati/reinstalirati drivere uz pomoć DDU-a i staviti prethodne drivere koji su ti bili prije nove instalacije. Ako ništa drugo, probaj ponovnu instalaciju Windowsa iz početka i instaliraj prethodne drivere.

Naravno, ne mora biti ništa od toga već nešto sasvim deseto. Samo pokušavam pomoći sa onim znanjem s kojim raspolažem. Možda će netko od kolega točnije znati što je u pitanju.

8 godina
neaktivan

Probat ću ispuhati utor pa ću vidjeti. Što se tiče napajanja ima 4+4 cpu x1 i pci-e 6+2 x2 komada, tako da sve paše bez ikakvih konektora i napajanje je kupljeno novo prije pola godine pa nebi trebalo biti do starosti napajanja. I meni je to sve jako čudno i stvarno sam dosta toga probao. E sad, čitao sam po forumima da može biti da je vram otišao na grafi pa zbog toga radi samo u safe modu ( i što ima problema s bojama), ali zašto onda ova druga grafa ne radi. To mi ništa nema smisla više. btw. hvala na savjetima..svaka je pomoć dobro došla..

sad sam ispuhao komp i probao staviti oba dvije grafičke i ova moja i dalje neće, čak ni u safe mode-u,a ova druga sad hoće.

Poruka je uređivana zadnji put pet 28.7.2017 15:37 (Laki539).
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice