Problem sa maticnom - G87

poruka: 11
|
čitano: 1.076
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
10 godina
neaktivan

Pozdrav, danas sam kupio maticnu: http://www.links.hr/?naziv=maticna-ploca-ecs-z87h3-a2x-golden-intel-z87-ddr3-zvuk-s-ata-raid-g-lan-pci-e-3-0-usb-3-0-wifi-bluetooth-hdmi-dp-atx-s-1150&option=artikl&id_artikl=050.306.1033, i5 4690K, od ostataka imam gtx 970 i 8gb rama 1600mhz.

Sve sam preselio u novo kuciste i kad stisnem da se upali kompjuter nema zvuka (maticna "bip"), na ekranu nema slike. Nakon 10 sekundi se sam restarta i nakon tog moze vjecno radit..Takoder maticna ne pisti niti nista kad izvadim ram, probo sam na integriranu graficku spojit hdmi i sve al nema pomoci. Vadio sam i CPU i ponovno ga stavljo, sve kablove 3 puta provjerio ali jednostavno nista. Googlo sam dosta i nitko nema rjesenje. Zapravo nisam doso po neki svavjet kako rjesiti problem nego vise po potvrdu da je maticna u k**** ali ako netko ima neki ideju neka predlozi, hvala :)

0 0 hvala 0
17 godina
Re: Problem sa maticnom - G87
reXamble kaže...

.

Sve sam preselio u novo kuciste i kad stisnem da se upali kompjuter nema zvuka (maticna "bip"), na ekranu nema slike.

..

Nakon 10 sekundi se sam restarta i nakon tog moze vjecno radit..

..

Takoder maticna ne pisti niti nista kad izvadim ram, probo sam na integriranu graficku spojit hdmi ..

- rastavi sve i radi na stolu. 8pin EPS/napajanje + VGA sve spojeno, napajanje ispravno? Neke konektore je teško do kraja stisnuti zbog uvijanja ploče, na stolu je sigurnije + eliminira se neki kratki spoj npr distancer.. RAM također mora sjesti do kraja, kod novih stvari može biti fizički teško 'zabiti' (nekad se čak koristio gumeni čekić..)

- što znači može vječno raditi? Normalno radi? Tad je BIOS/postavke.. kod svake izmjene (i sklapanje je novo stanje) obavezno reset BIOSa CLR CMOS..

- imaš li spojen PC speaker ili je zalemljen na MBO?

btw, cijena mbo je 'sumnjivo niska' uspoređujući s mogućnostima.. nebi bilo nemoguće da su neke 'škart' / reparirane i sl.. ili skurene u servisu/trgovnini igranjem preko vikenda i sl.. MBO sa SLI+wlan 650kn.. možda je to razlog.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
11 godina
odjavljen

Probaj kontaktirati ECS za kompaktibilnost procesora jer koliko vidim na njihovim službenim stranicama i5 4690K se ne spominje, samo običan 4690 i S. Možda je to uzrok, nisam stručnjak. :)

0 0 hvala 0
17 godina
El Munjoko kaže...

Probaj kontaktirati ECS za kompaktibilnost procesora jer koliko vidim na njihovim službenim stranicama i5 4690K se ne spominje,..

- K je stvar opcija tj otključavanja množitelja, ne može biti razlika za supportanje jer je ista jezgra, jezgra određuje voltažu i sl.

Poruka je uređivana zadnji put uto 2.6.2015 13:22 (ihush).
11 godina
odjavljen
ihush kaže...

- K je stvar opcija tj otključavanja množitelja, ne može biti razlika za supportanje jer je ista jezgra, jezgra određuje voltažu i sl.

Ne kužim se baš hardcore u te stvari ali koliko vidim i5 4670 se spominju sve 3 verzije, običan, K i S verzija. Za i5 4690 samo 2 verzije...

A i koliko sam uspio na brzinu vidjeti obična verzija radi na 84w dok K verzija radi na 88w.

17 godina

(imaš pravo... ali evo kompletan post i objašnjenja)

-nikad ne moraju svi CPUi biti na popisu, važna je jezgra, dok pravilno prepoznavanje CPUa pa time i množitelja može ovisiti o reviziji BIOSa, ali svaki BIOS tad podržava i novi CPU, može se flashati itd.. (inače bi bilo obavezno privremeno postaviti stariji CPU).

-stariji podaci, tj vjerojanto se i5-k pojavio kasnije i samo zato nije u popisu...

(to je bio planirani odgovor..)

- i tad, idem provjeriti. To je druga jezgra. Zato ne radi. MBO podržava do 4gen, Haswell. Moglo bi raditi ako bi postojao BIOS za DevilsCanyon.. (nema, posljednji iz 2014.).

- na stranici MBO je pogrešno naveden (nepostojeći) i7 4690K .. što me zavaralo. Dal je stvar intelovog rebrendanja i sl..

- enivej treba MBO za 5tu gen. novu jezgru.

pouka, ni podaci na originalnim stranicama u ovom slučaju MBO ne moraju biti 100% točni. Zato kad nema drugog/boljeg objašnjenja, provjeriti i na intel ark i sl..

-uvjek gledati jezgru. Clock, množitelj pa i oznaka (ako je pogrešna ili promijenjena..) su manje važni (radilo bi).

El Munjoko kaže...
..

A i koliko sam uspio na brzinu vidjeti obična verzija radi na 84w dok K verzija radi na 88w.

-ovo je detalj koji otkriva drugu jezgru, tj 84-88W, jer sam K je inače identičan po svemu ostalom osim što nije zaključan množitelj. U ovom slučaju je novija jezgra.

Poruka je uređivana zadnji put uto 2.6.2015 14:05 (ihush).
10 godina
neaktivan

znaci ne radi zato sto maticna ne podrzava i5 4690k ?

1 0 hvala 0
11 godina
odjavljen
reXamble kaže...

znaci ne radi zato sto maticna ne podrzava i5 4690k ?

Po svemu sudeći bi trebalo podržavati iako na službenim stranicama se ne navodi K verzija. Kolega iHush je sve dobro opisao, ali iskreno tko će znati...

Na nekim forumima se spominje da ova matična ipak podržava DevilsCannyon.

Probaj update biosa ovdje, nađi odgovarajući model matične i skini. Možda to pomogne.

Sretno! 

Edit: Čak se i tu na bug forumu spominje...

Poruka je uređivana zadnji put uto 2.6.2015 17:34 (El Munjoko).

0 0 hvala 0
17 godina
El Munjoko kaže...
..

Na nekim forumima se spominje da ova matična ipak podržava DevilsCannyon.

..

- jedini podatak (koji je pogrešan, jer nema i7 4690k CPUa).. ni BIOS update ne pomaže. Po intelu, potreban je chipset 9x ova MBO je 8x, mada po rasponu voltaže-wataže i ostalom može biti dovoljan samo BIOS... ali nema ga. To što se spominje može biti posljedica pogreške na njihovom siteu.

+ noviji BIOS iz 2015. .. uopće nema ništa o changelogu, CPUu.. dok na str. gdje su nabrojani CPU referiraju na 2014 kao posljednje ver.BIOSa. Tako da se može pokušati s tim BIOSom, ali ne može upaliti.. s druge strane, kad MBO-chipset podržava neki CPU tad svejdno pali i može se obaviti flashanje mada podaci za CPU mogu biti netočni. To znači da ni nakon flashanja iz 2015 vjerojatno nebi prepoznala taj CPU...

-ostaje moguća zamjena za običan (bez K) ili niži broj jer samo je 4690k s novom jezgrom, 4670k je Haswell (mora raditi).

Poruka je uređivana zadnji put uto 2.6.2015 17:55 (ihush).
11 godina
odjavljen

Očita greška na službenim stranicama za i7 4690K, po opisu bih rekao da je to i5 4690K, sve se podudara osim i5-i7.

Probaj sa najnovijim biosima 06.04.2014 sa službene stranice jer piše da za taj i7 (i5) 4690K treba biose tog datuma, novijih nema.

Prvo pogledaj koje trenutno imaš, možda jesu najnoviji biosi na njoj.

0 0 hvala 0
11 godina
odjavljen
ihush kaže...

- jedini podatak (koji je pogrešan, jer nema i7 4690k CPUa).. ni BIOS update ne pomaže. 

Istina za i7 4690K, nema šta izgubiti ako ne proba updeatat biose, mislim da čak ni oni u ECS-u ne bi znali odgovor da li matična podržava i5 4690K. :)

I ja sam skoro prošli tjedan skoro naručio ovaj model matične ali čitajući review-e sam ipak odustao. Spominju se svakakvi problemi, uglavnom za audio i tehnička podrška im je loša ili nikakva.

Ali ipak za te novce se ne može naći bolja ATX ploča...

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice