Nepravilan rad HDD-a

poruka: 7
|
čitano: 2.398
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan
Nepravilan rad HDD-a
Pozdrav. Molio bih za pomoć u vezi HDD-a. Naime radi se o tome da u PC-u imam SSD na kojem je OS (Windows 8.1 64 bit) . I HDD koji mi služi samo za pohranjivanje podataka (taj HDD mi je prije kupovine novog PC-a bio jedini u „kompu“). Problem je u tome što sada kada pokrenem npr.neki film ili glazbu koji se nalaze na njemu. On se ne zavrti ravnomjerno nego se čuje kako se konstantno pokreće i usporava te otprilike svakih cca. jednu minutu počne lupati i stvarati vrlo glasan zvuk koji traje par sekundi (koji nastaje vjerojatno zbog mehaničkog rada diska jer kao što rekoh, on se iz stanja mirovanja ne pokrene i vrti ravnomjerno, normalno nego počne trzati). Stalno se pokreće i usporava i zaustavlja. Zbog toga dolazi do povremenog zamrzavanja slike i tona u reprodukciji.(isprazni mu se nakratko „buffer memorije“ Taj se HDD zaustavi nakon 20-ak minuta ako se iz njega ništa ne koristi radi uštede energije (valjda prijeđe u stanje mirovanja). Išao sam u postavke OS-a. Upravljačka ploča „Mogućnost upravljanja energijom“ i isprobao sam sa primjenom svih opcija ali rezultat je uvijek isti. I dalje ostaje sve isto. HDD je potpuno ispravan. Nema loših sektora. U čemu bi mogao biti problem ? Hvala.

0 0 hvala 0
15 godina
Nepravilan rad HDD-a

Jesi li instalirao SATA driver za HDD? U koji SATA port si ga uključio? Kakve su postavke u BIOS-u za taj SATA port? Kako ga vidi Disk Managment?

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Re: Nepravilan rad HDD-a

Matična ploča "ASRock H81M-DGS" , Procesor: Intel i5 4570 (Haswel)
 SATA Controller's „Enabled“
SATA Mode „AHCI“
SATA_0  SSD
 SATA_1 DVD CD BD
 SATA_2 HDD,   SATA_3 Slobodno (nema ništa priključeno)
 Hard Disk S.M.A.R.T. „Disabled“
SATA Aggressive Link Power Management „Enabled“
Disk 0 SSD (C:) Sustav, pokretanje sustava, stran.datoteka, aktivno. Primarna particija
 Disk 1 HDD (D:, E:, F:)
 HDD podijeljen na tri particije D, E, F
 D: Primarna particija
 E: Logički pogon
 F: Logički pogon

11 godina

...ako prekida u brzini ... provjeri spoj  ili promjeni kabal od napajanja... a ako se i dalje bude čuo zvuk kao klikanje možda je disk završio svoj vijek :(

15 godina
Rols kaže...

SATA Mode „AHCI“
SATA_0  SSD
 SATA_1 DVD CD BD
 Hard Disk S.M.A.R.T. „Disabled
Disk 0 SSD (C:) Sustav, pokretanje sustava, stran.datoteka, aktivno. Primarna particija

S.M.A.R.T postavi na "Enable" pa HDTune-om provjeri HDD. Da li si instalirao Intel Rapid Storage driver, Intel Managment Engine i Intel INF driver? Ne bi bilo loše i da napraviš flash BIOS-a na zadnju verziju.

16 godina
neaktivan
AF139 kaže...

...ako prekida u brzini ... provjeri spoj  ili promjeni kabal od napajanja... a ako se i dalje bude čuo zvuk kao klikanje možda je disk završio svoj vijek :(

Spoj provjeren. Kabal ispravan. Klikanje se čuje s vremena na vrijeme ali ne primijetim da išta ne radi kako treba što je instalirano na tom HDD-u. Provjerio ga kompletno sa "HD Tune" i sa Windows-ovim alatom za provjeru diska i oba su pokazala da nema niti jedan loši sektor. Znači da je HDD u dobroj kondiciji samo ako ga bude ovo zatrzavalo mislim da će ga to uništiti vrlo brzo.

16 godina
neaktivan
phoenix2003 kaže...
Rols kaže...

SATA Mode „AHCI“
SATA_0  SSD
 SATA_1 DVD CD BD
 Hard Disk S.M.A.R.T. „Disabled

S.M.A.R.T postavi na "Enable" pa HDTune-om provjeri HDD. Da li si instalirao Intel Rapid Storage driver, Intel Managment Engine i Intel INF driver? Ne bi bilo loše i da napraviš flash BIOS-a na zadnju verziju.

S.M.A.R.T. postavio u "Enable" i ništa se nije promijenilo. Probao i SATA Aggressive Link Power Managemment isključiti "Disabled" i opet sve isto. Drivere sam instalirao sve nove koje mi je ponudio alat sa DVD-a što sam dobio uz matičnu ploču. "A-Tuning". BIOS nadograđen na najnoviji. Sve je prošlo uredno. Nema nigdje žutih upitnika ili uskličnika. Sve izgleda u najboljem redu.

Nemam pojma što više probati. Mislim da će biti naj bolje rješenje kupiti još jedan SSD a ovoga izbaciti i poslati u povijest {#}. Već mi je pojeo dosta živaca i vremena.

U svakom slučaju hvala na sugestijama i pomoći.

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice