Nepravilan rad HDD-a
- poruka: 7
- |
- čitano: 2.398
- |
- moderatori:
DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Jesi li instalirao SATA driver za HDD? U koji SATA port si ga uključio? Kakve su postavke u BIOS-u za taj SATA port? Kako ga vidi Disk Managment?
Matična ploča "ASRock H81M-DGS" , Procesor: Intel i5 4570 (Haswel)
SATA Controller's „Enabled“
SATA Mode „AHCI“
SATA_0 SSD
SATA_1 DVD CD BD
SATA_2 HDD, SATA_3 Slobodno (nema ništa priključeno)
Hard Disk S.M.A.R.T. „Disabled“
SATA Aggressive Link Power Management „Enabled“
Disk 0 SSD (C:) Sustav, pokretanje sustava, stran.datoteka, aktivno. Primarna particija
Disk 1 HDD (D:, E:, F:)
HDD podijeljen na tri particije D, E, F
D: Primarna particija
E: Logički pogon
F: Logički pogon
...ako prekida u brzini ... provjeri spoj ili promjeni kabal od napajanja... a ako se i dalje bude čuo zvuk kao klikanje možda je disk završio svoj vijek :(
SATA Mode „AHCI“
SATA_0 SSD
SATA_1 DVD CD BD
Disk 0 SSD (C:) Sustav, pokretanje sustava, stran.datoteka, aktivno. Primarna particija
S.M.A.R.T postavi na "Enable" pa HDTune-om provjeri HDD. Da li si instalirao Intel Rapid Storage driver, Intel Managment Engine i Intel INF driver? Ne bi bilo loše i da napraviš flash BIOS-a na zadnju verziju.
...ako prekida u brzini ... provjeri spoj ili promjeni kabal od napajanja... a ako se i dalje bude čuo zvuk kao klikanje možda je disk završio svoj vijek :(
Spoj provjeren. Kabal ispravan. Klikanje se čuje s vremena na vrijeme ali ne primijetim da išta ne radi kako treba što je instalirano na tom HDD-u. Provjerio ga kompletno sa "HD Tune" i sa Windows-ovim alatom za provjeru diska i oba su pokazala da nema niti jedan loši sektor. Znači da je HDD u dobroj kondiciji samo ako ga bude ovo zatrzavalo mislim da će ga to uništiti vrlo brzo.
SATA Mode „AHCI“
SATA_0 SSD
SATA_1 DVD CD BD
S.M.A.R.T postavi na "Enable" pa HDTune-om provjeri HDD. Da li si instalirao Intel Rapid Storage driver, Intel Managment Engine i Intel INF driver? Ne bi bilo loše i da napraviš flash BIOS-a na zadnju verziju.
S.M.A.R.T. postavio u "Enable" i ništa se nije promijenilo. Probao i SATA Aggressive Link Power Managemment isključiti "Disabled" i opet sve isto. Drivere sam instalirao sve nove koje mi je ponudio alat sa DVD-a što sam dobio uz matičnu ploču. "A-Tuning". BIOS nadograđen na najnoviji. Sve je prošlo uredno. Nema nigdje žutih upitnika ili uskličnika. Sve izgleda u najboljem redu.
Nemam pojma što više probati. Mislim da će biti naj bolje rješenje kupiti još jedan SSD a ovoga izbaciti i poslati u povijest . Već mi je pojeo dosta živaca i vremena.
U svakom slučaju hvala na sugestijama i pomoći.