Linux nemogu maknut iz bios odbira os-a

poruka: 5
|
čitano: 2.193
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan

uninstalirao sam linuk (xubuntu) formatirao hard, instalirao nazad vistu ulitimate i sada svaki put kada palim komp u biosu mi ponudi koji os ocu da se pokrene, linux ili vista.... BIG WT...

i jos kao tocka na i probao sam odabrati linux i kaze mi os not found... WT... x2

Maticna: Alienware approved intel x58 Procesor: intel core i7-965 extreme 3.2 ghz 8mb chace Graficka: dual 1gb NVIDIA GeFroce GTX 280 Ram: 12gb DDR3 SDRAM 1600mhz - 6x2048mb HDD: ExPerf 600GB (2x300GB) Velociraptor SATA 3.0Gb/Sec 10.000RPM 2x16mb Cache Veza: metronet 25mb/sec
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Imaš dva tvrda diska u kompu?

Probaj Linux! - www.linuxzasve.com | Otkrij Linux! - wiki.open.hr

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: Linux nemogu maknut iz bios odbira os-a
Escudo kaže...

uninstalirao sam linuk (xubuntu) formatirao hard, instalirao nazad vistu ulitimate i sada svaki put kada palim komp u biosu mi ponudi koji os ocu da se pokrene, linux ili vista.... BIG WT...

i jos kao tocka na i probao sam odabrati linux i kaze mi os not found... WT... x2

Linuxi ti zapišu program za odabir OS-a u MBR (Master boot record - vidi wiki http://en.wikipedia.org/wiki/Master_boot_record )

Kako si ti samo preformatirao particiju s linuxima, MBR ti je ostao čitav, te s njime i zapis o xubunu. Ne piše ti u biosu koji se os pokreće, bios završava s POST ekranom i predaje disku daljnji rad (nakon što se bios učita, provjeri i konfigurira hardver, ispita diskove u potrazi za informacijama o instaliranim OS-ovima i njima prepušta daljnji rad).

Naravno da pri odabiru linuxa kao os-a ga ne može naći - formatirao si tu particiju.

Kako bi popravio ovo potrebno ti je pokrenut vistin instalacijski DVD, odabrat opciju repair, otić u command promt, i iskoristit naredbu bootsect za popravak:

Bootsect naredba se nalazi u X:\boot mapi

Format naredbe koju moraš upisati je:

bootsect /NT60 ALL

ovo će ti popraviti boot sektor na disku i izbaciti linux loader.

NAPOMENA: Ako imaš više diskova i važne podatke na njima, preporučam podatke prebacit na drugi disk, te disk privremeno isključit.

Ako nemaš, ehm, gle vjerojatno ti se ništa neće desiti korištenjem ove naredbe, ali nikad se ne zna. Ako imaš nekog iskusnijeg, nek ti on odradi ovo.
I find your lack of faith disturbing!
17 godina
neaktivan
Probaj Linux! - www.linuxzasve.com | Otkrij Linux! - wiki.open.hr

0 0 hvala 0
16 godina

Pretpostavljam da si instalirao sa live verzije. Bootaj linux u live modu. Imas opciju "restore MBR".

0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice