(od broja 51)... E sad ja ocu da ako je visi od variable x (200) da
ispise "Looooower!" ... Ali mi dalje ispise samo "Lower!" ako je vise od
br. 200... pomoc ?
Ovako, bitno je da se otpocetka ucis dobro pisati kod. Iako ovaj kod radi, vjerojatno ne znas zasto radi, a vrlo se lako moze dogoditi da nece raditi ako ne znas zasto sad radi. Ovako, prvo, kad sam/smo rekli da poslije svake naredbe ide tocka-zarez, to ne ukljucuje if, for, while itd. Najbolje odma na primjeru.
if (playernumber < number)
{
cout << "Higher! Type something and press ENTER to exit.";
}
else if (playernumber > number)
{
cout << "Lower! Type something and press ENTER to exit.";
}
else if (playernumber == number)
{
cout << "You win!";
}
Obrati pozornost na viticaste zagrade i uvlacenje. Tvoj kod radi zato sto kompajler prvu naredbu nakon if statementa tretira kao da ona spada pod taj if. Svaku sljedecu naredbu tretirat ce kao da ne pripada tom if-u. Zato ako zelis vise naredbi (blok naredbi) staviti pod neki if, trebas koristiti viticaste zagrade. Ovo ti je objasnjeno u svakoj knjizi ili malo boljem tutorialu. I zapamti, uvlaciti naredbe koje spadaju pod odredeni if statement ili while petlji ili for petlju ili sto vec. E da, i else if se pise else if, a ne else pa u sljedecem redu if. Skupa ih pisi.
Ovo zadnje, ajde se zapitaj. Ako uneses broj 201, dali je taj broj veci od 51? Pa je, veci je. Sto znaci da je ovaj tu uvijet tocan
else if (playernumber > number)
i on ce se izvrsiti, a sve poslije toga nece. Jel vidis kak bi to mogao rijesiti?