C# - Problemi i rješenja izdvojena tema

poruka: 2.151
|
čitano: 704.576
|
moderatori: Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
neaktivan
Re: C# - Problemi i rješenja
warix kaže...

Jeli zna netko kako da posaljem mape preko emaila u c#, mogu poslati datoteke, ali kad probam cijelu mapu izbaci mi error da nema dozvolu za path ( permission for the path). 

Pa ne možeš folder slati u prilogu.

16 godina
odjavljen
Zippaj folder ili foreachom pokupi imena fajlova i dodaj ih u attach.
http://nighthawk-software.blogspot.com/
16 godina
C# - Problemi i rješenja

Što mi pri definiciji neke funkcije znači riješ 'static'?

AC Milan - IL CLUB PIU' TITOLATO AL MONDO
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina

Znači da se može pozvati bez da se inicijalizira klasa u kojoj je ta metoda definirana.

16 godina

OK,a koja je prednost takve funkcije u odnosu na običnu?

16 godina
emerik kaže...

-ne inicijalizira se vrijednost tj ne izgubi prethodnu, koristi se ponovo npr kao brojač, podatak... nešto što je potrebno sačuvati.

edit: povezati s objašnjenjima ispod/iznad.., tj prednosti nema, tj korisit se kad je potrebno. Umjesto global/public varijabli i nepotrebnog zadržavanja podataka (trošenje RAMa).

Global varijable se u pravilu korste n araznim mjestima u kodu, dok u ovom slučaju možda tu vaijablu nigdje drugdje ne koristimo osim u toj funkciji, pa je nema potrebe delkarirati kao globalnu (resursi), ali joj želimo zadržati vrijednost. Nije to 'prednost' nego konkretan razlog i optimalnije raspolaganje. Tad koristiš static, u ostalima slučajevima ne. Mana? moramo znati da je vrijednost u varijabli valjana, kod nestatic je uvjek prazna-inicijalizirana... pa je praćenje debugerom jednostavnije. Primjer korištenje zooma ili sličnih postavki koje želimo koristiti kao posljednju postavku dok je korisnik ili app ne promijeni. Kod rada s bazama, internetom i sl, ne želimo konstantno zahavaćati neke podatke i izračunavati, ali tad postoji taj rizik da je podatak 'pokvaren'.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put ned 16.6.2013 13:49 (ihush).
16 godina
odjavljen

Možda nema potrebe da inicijaliziraš čitavu klasu kojoj ta metoda pripada i na taj način uštediš na RAMu i opterećenju proca, pogotovo ako je klasa "teža" ili u konstruktoru radi neke zahtjevne operacije a toj metodi nisu potrebne varijable ili nešto drugo iz konstruktora.

I to što je ihush rekao (a uopće mi nije palo na pamet) je da zadržava vrijednosti jer se ne inta od početka...

http://nighthawk-software.blogspot.com/
Poruka je uređivana zadnji put ned 16.6.2013 13:39 (Sum_of_all_fears).
16 godina

Kužim sad otprilike,budem još malo proučaval.Hvala na odgovorima!

Poruka je uređivana zadnji put ned 16.6.2013 13:58 (emerik).
13 godina
neaktivan
16 godina

Još jedno pitanje.Kad radim klasu,private stavljam samo onim memberima koja ja koristim pri svojim izračunima i nikad ih ne ispisujem korisniku?

16 godina
emerik kaže...

Još jedno pitanje.Kad radim klasu,private stavljam samo onim memberima koja ja koristim pri svojim izračunima i nikad ih ne ispisujem korisniku?

{#}... kodiranje (riječi private-public) nemaju baš nikakve veze s juzerom koji koristi aplikaciju. Nije to folder 'MyDoc'...

-ispisuješ mu što želiš, ne ispisuješ ništa drugo. Gadno mješaš terminologiju programiranja i korištenja.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
13 godina
neaktivan
emerik kaže...

To su članovi koji su vidljivi samo klasi u kojoj se naalze, ili eventualno izvedenoj klasi, zavisi koji je modifikator pristupa. 

Ako treba njima pristupati to radiš preko property

private int _oib;

public int Oib { get { return _oib; } set { _oib = value }}

Inače samo opališ prop i stisneš tab, dobiješ property. 

16 godina

Sad sam pogledal jedan tutorial i skužil sam razliku.{#}

13 godina
neaktivan
emerik kaže...

Sad sam pogledal jedan tutorial i skužil sam razliku.{#}

Bolje ikad nego nikad. :-)

Inače je to malo zbunjujuće, zašto stavljati private, neće mi niko ukrasti i ostalo...

16 godina

Sad sam krenuo malo proučavat C# pa bih želio te neke osnovne pojmove pohvatati.

17 godina
emerik kaže...

Imaš klasu Tocka, čija instanca predstavlja točku sa tri koordinate koja se nalazi u prostoru, i imaš metod Udaljenost(Tocka op1, Tocka op2) koji je sastavni dio te klase.

Da bi za dvije instance klase Tocka izračunao udaljenost između njih, taj metod pozivaš preko klase Tocka, a ne preko instance klase Točka,

a za to učiniti, metod Udaljenost mora biti static.

To je jedna od mnogih korisnih praktičnih primjena.

Više različitih klasa miogu pozivati iste metode, još kad se u igru ubace delegati, odnosno reference na funkciju, pa se izdvoje statički metodi u zasebnu klasu, koji se pozivaju preko te klase.

Npr. to se često koristi kod WinForm :

label.ForeColor = Color.Blue

Instanci klase Label label je pridružena boja preko statičkog propertiesa Blue klase Color. 

Poruka je uređivana zadnji put ned 16.6.2013 14:50 (Floki).
15 godina
C# - Problemi i rješenja

Uz gore navededno, također prednost je (donekle) brzina, prilikom poziva ne incijalizara se cijela klasa nego samo metoda i pripadujući parametri/property-i.

A koristi se u više slučajeva, npr. kada želiš povezati grupu elemenata koji ne ovise o drugim objektima.

Dobar primjer je Math klasa,

Ne pišeš

Math math = new Math();

var x = math.Sin(0.5);

nego odmah:

var x = Math.Sin(0.5);

1 0 hvala 1
13 godina
neaktivan
C# - Problemi i rješenja

Imam pitanje vezano za spremanje pristupnih podataka za mail server i mail adresu.

Znači šaljem mail sa forme, ali želim da SMTP podatci budu izmjenjivi kroz moj CMS, ne samo SMTP, nego odredišna adresa, lozinka... To sam do sada spremao u bazu, ali za svako slanje mail-a, vadim to sve iz baze, dekriptiram, šaljem... Ima li bolje rješenje? U pitanju je ASP.NET MVC 3.

Poruka je uređivana zadnji put ned 16.6.2013 23:32 (royalhero).

0 0 hvala 0
17 godina
odjavljen
royalhero kaže...

Imam pitanje vezano za spremanje pristupnih podataka za mail server i mail adresu.

Znači šaljem mail sa forme, ali želim da SMTP podatci budu izmjenjivi kroz moj CMS, ne samo SMTP, nego odredišna adresa, lozinka... To sam do sada spremao u bazu, ali za svako slanje mail-a, vadim to sve iz baze, dekriptiram, šaljem... Ima li bolje rješenje? U pitanju je ASP.NET MVC 3.

Ako nemaš 5000 korisnika koji to rade istovremeno - nemaš brige!

Freak Show Inc.
13 godina
neaktivan
Friday kaže...
royalhero kaže...

Pih... To sam htio čuti. Hvala. :)

17 godina
odjavljen
royalhero kaže...
Friday kaže...
royalhero kaže...

Pih... To sam htio čuti. Hvala. :)

Ako nekada budeš profilirao rad sql servera primjetit ćeš da on cijelo vrijeme nešto radi. Po nekoliko transakcija svake sekunde iako nema ni jednog korisnika "zakačenog". To što će tvoji korisnici 100, 1.000 ili 10.000 puta dnevno povući par kilobajta podataka je gotovo nevažno. Ako ima dosta memorije ta mizerija će biti spremljena tamo cijelo vrijeme i apsolutno ničime nećeš server opteretiti.

Freak Show Inc.
14 godina
neaktivan

Općenito, ako se ima dobar pristup pri radu s bazama nikad nema problema s nikakvim ograničenjima. Primjerice ja uvijek radim s lokalnim datasetom (XML ili direktno u RAM), a ne aktivnom konekcijom. Tek onda kada lokalni dataset je OK prenosi se direktno u bazu (što traje svega par milisekundi), tako da ograničenje u pogledu broja korisnika teoretski niti ne postoji (čak niti na običnoj Access bazi).

A tek još ako je u pitanju SQL Server zbog sigurnosnih razloga se uvijek spajam s dummy accountom koji zapravo nema nikakve ovlasti nad bazom, već se te ovlasti daju isključivo aplikaciji preko app role. Pa je tu i automatski backup baze preko triggera itd itd...

...i onda pitaju zašto je pisanje DB klijent aplikacija skupo {#}

Kada lajavci laju onda završe ovako: http://i471.photobucket.com/albums/rr77/toropreto/2012-07-0813_30_07.gif
Poruka je uređivana zadnji put pon 17.6.2013 23:18 (TracerCPP).
16 godina
C# - Problemi i rješenja

Kako u ASP.NET-u string za koji znam da sadrži URL ispisati kao link na kojega se može kliknuti?Sadržaj stringa nije unaprijed poznat tako da ne mogu preko HTML kod ispisati link.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

<a href="@stringVarijablaSaLinkom">@stringVarijablaSaLinkom</a>

Nisam taknuo neko vrijeme ali tako nešto bi u ASP-u (MVC sa razorom) ispisalo link na valjda najbazičniji način.

16 godina

Još ne radim u MVC-u.Znaš moža kak bi išlo u običnom ASP.NET projektu?

Imam XML fajl i u njemu se uz razno razne podatke nalaze i neki URL-ovi.Ima ih preko 100 tako da ne mogu manualno stavljati linkove.URL-ove sam prebacio u niz stringova i sada bi to trebao ispisati kao link.

Poruka je uređivana zadnji put sri 19.6.2013 13:35 (emerik).
13 godina
neaktivan

<asp:Repeater ID="rptLinkovi" runat="server">

<ItemTemplate>

<a href='<%# Eval("clanKlaseKojiPredstavljaUrl") %>'> <%# Eval("clanKlaseKojiPredstavljaNaziv")%></a>

</ItemTemplate>

</asp:Repeater>

U code behindu staviš u page_load

rptLinkovi.DataSource = lista;

rptLinkovi.DataBind();

Tako bi to otprilike išlo, u ASP.NET 4.5 Web Formsima je dodat Model Binding tako da možeš postaviti Source repeateru i dole pisati nešto slično Modelu u MVC-u.

Poruka je uređivana zadnji put sri 19.6.2013 14:28 (royalhero).
16 godina
neaktivan

nešto u stilu

for (int i=0; i<100; i++){

HyperLink tmp = new Hyperlink;

tmp.Text = string;

tmp.NavigateUrl = string; //nisam siguran da se tako zova taj atrubut ali nadjes ga

links.Controls.Add(tmp); //Links bi bio neki div, ili panel ili nešto gdje ćeš uvaliti svoje generirane linkove

}

Eeeee, gore je normalno rješeno :) repeater, zaboravih da to postoji. :)

Poruka je uređivana zadnji put sri 19.6.2013 14:33 (Dr. Zoidberg).
13 godina
neaktivan
Dr. Zoidberg kaže...

Eeeee, gore je normalno rješeno :) repeater, zaboravih da to postoji. :)

Upitno je sta je normalno, iako je repeater jedna od "najčistijih" ASP.NET kontrola.

Ako radi na način da u listu kontrola ubaciva link, mora paziti da je div, panel ili web part runat="server", da bi ga iz kôda moga vidjeti.

16 godina
C# - Problemi i rješenja

EDIT:Riješeno.

Poruka je uređivana zadnji put sri 19.6.2013 21:29 (emerik).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
C# - Problemi i rješenja

pozdrav

trebam pomoć oko izrade zavrsnog rada. trebam napravit program u kojem se mogu crtati ravne linije i pomoću njih kreirati različite poligone. jel mi mozete objasnit na koji nacin to napravit il predlozit neku literaturu

0 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice