C ili C++? Pitanje je sad

poruka: 163
|
čitano: 35.215
|
moderatori: XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
protjeran

@Burs

Whoa!

Veliki post, ali za razliku od Sinatrinih, vrlo poučan.

I da, sad učim PHP pa sam pauzirao OS, ali obećajem svima da ću napraviti verziju 0.01 ovoga ljeta, jer nemogu zbog škole sad.

Hmmm, mobilne aplikacije se pišu u C/C++? Mobilne aplikacije su isto jako "in", a sve se vise-manje baziraju na C/C++.

EDIT: @captain_soap_....

Da prihvaćam izazov.

Već sam ga u glavi riješio.

Smijem koristiti <string.h> ?

#include &lt;cstdio&gt; int main () { printf (&quot;1F Y0U C4N R34D TH15 Y0U 5H0ULD G37 L41D\n&quot;); return 0; }
Poruka je uređivana zadnji put pon 11.4.2011 9:40 (beno101).
Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Re: C ili C++? Pitanje je sad
captain_soap_McTawish kaže...

@beno101

NPR.

unos: 2a+3b-1b+8a

ispis: 10a+2b

Iskreno ja nevidim zasto mislis da bi mu ovo trebalo predtstavljat neki izazov sobzirom da ukljucuje operacije samo zbrajanje i oduzimanje? 

Po meni bi puno veci izazov bia da napravi mali calc koji podrzava 4 racunske opercije (+ - * /) ali da podrzava decimalne brojeve. (Unos je naravno u obliku teksta)

npr: 235.0547 / 54 * 5645.54515 + 264.01 ....

Poruka je uređivana zadnji put pon 11.4.2011 10:08 (Orinem).
15 godina
protjeran

@Orinem

Ista stvar kao i kod prvog zadatka od captaina...

For petljom provjerama znakove u stringu kad je znak recimo "+" ostale pretvorim u float i idem dalje.

Problem?

#include &lt;cstdio&gt; int main () { printf (&quot;1F Y0U C4N R34D TH15 Y0U 5H0ULD G37 L41D\n&quot;); return 0; }
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
beno101 kaže...

@Orinem

For petljom provjerama znakove u stringu kad je znak recimo "+" ostale pretvorim u float i idem dalje.

Problem?

Pa i nije bas isto jer u njegovom primjeru ti je dovoljno vidit koliko razlicitih "slova" imas napravit toliko novih varijabli i zbrajat/oduzimat ih.

U mom primjeru imas malo vise problem

1. Pretvarat tekst u broj (kao i kod njega)

2. Imas viseznamenkaste i decimalne brojeve sta za nijansu otezava stvar

3. Nemozes tek tako bezveze proletit racunske operacije vec moras pazit na prioritete (* /)

Zadatak nije tezak ali nije lagan ka sta se odoka cini (citaj: ima malo vise za pisat), ajd probaj napisat bas me zanima kako bi prisupia problemu

16 godina
neaktivan
beno101 kaže...

@Orinem

Problem?

problem je u overflowu kod  jako velikih brojeva.

Znači moraš zbrajati pješke kao kad si učio u školi :)

16 godina
neaktivan
@orinem
Računalo samo zna koja operacija ima prioritet.
16 godina
neaktivan
Joco55 kaže...
@orinem
Računalo samo zna koja operacija ima prioritet.

Super, ali ja nevidim kako da ti konkretno u ovom primjeru iskoristis tu cinjenicu

eo ti primjer 1+2*3 ajd napisi funkciju koja ce sracunat to tek tako a da taj tekst nerazbijes i kazes prvo pomnozi pa na rezultat zbroji 1

15 godina
protjeran

@orinem

Onaj tvoj zadatak.

Treba koristit atoi jelda?

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
beno101 kaže...

@orinem

Onaj tvoj zadatak.

Treba koristit atoi jelda?

Pretvori ti ti kako hoces samo da radi

17 godina

Najbolje pitat gugl :) http://tinyurl.com/6g923qk

Manje koda bi kostao web upit, nego igranje sa string/char.

Al znam... nije poanta u izracunu, nego u kodu...

My Chi is stronger than yours
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
protjeran
Burs kaže...

Najbolje pitat gugl :) http://tinyurl.com/6g923qk

Manje koda bi kostao web upit, nego igranje sa string/char.

Al znam... nije poanta u izracunu, nego u kodu...

Ako znaš zašto postaš? {#}

15 godina
neaktivan
captain_soap_McTawish kaže...

Nemožeš os praviti, a da ne zanš osnovne metodike programiranja. Usto moraš znati kakoje građen os i kako on upralvja hardverom što je dosta složenp.

Pa koliko sam skuzio on zna osnovne metodike programiranja.

Zasto mora znati? Pa ne radi kopiju vec postojeceg operacijskog sustava nego svoju umotvorinu. Napravit ce kako on misli da je potrebno. Slozeno ti se cini zato sto se nisi nikada bavio time pa ti je to sve - wow.

Evo ti jedan primjer OS-a koji krsi pravila modernog OS dizajna:

http://www.dex-os.com/

Look at you, hacker. A pathetic creature of meat and bone, panting and sweating as you run through my corridors. How can you challenge a perfect, immortal machine?
15 godina

moram dat pohvalu entizujazmu autora , moj definitivni prijedlog je baci se na c++ odma , ja sam ga krenuo učiti s 0 predznanja i sve sam shvatio , bolje rečeno sve osnove , http://www.dump.hr/  , inaće oni u splitu održavaju predavanja svaki vikend za grupu nas koji smo se prijavili , prvih 5 predavanja bile su osnove i bilo je lagano , sve sam shvatio , učili smo osnove , varijabe , grananje , petlje , vector i funkcije i to mi je bilo jasno , ali sad je organizirana grupa za naprednije na kojoj relativno zaostajem jer mi ipak fali znanja da pohvatam to , npr rekurziju sam shvatio u teoriji ali neznam da li bi mogao nakodirat išta takvo , ugl ako si iz splita prikljući se definitivno , bio bi najmlađi xd.

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
protjeran

Nažalost, uzevši u obzir moj avatar, neću najvjerojatnije nikad "čvršće" učiti C++.

C je moj jezik, ako budem trebao Javu neće bit problema jer znam osnove i C++a.

A nažalost, nalazim se u najsjevernijoj županiji, tako da moram otkazati dump... :(

#include &amp;amp;lt;cstdio&amp;amp;gt; int main () { printf (&amp;amp;quot;1F Y0U C4N R34D TH15 Y0U 5H0ULD G37 L41D\n&amp;amp;quot;); return 0; }
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
athlon64 kaže...

moram dat pohvalu entizujazmu autora , moj definitivni prijedlog je baci se na c++ odma , ja sam ga krenuo učiti s 0 predznanja i sve sam shvatio , bolje rečeno sve osnove , http://www.dump.hr/  , inaće oni u splitu održavaju predavanja svaki vikend za grupu nas koji smo se prijavili , prvih 5 predavanja bile su osnove i bilo je lagano , sve sam shvatio , učili smo osnove , varijabe , grananje , petlje , vector i funkcije i to mi je bilo jasno , ali sad je organizirana grupa za naprednije na kojoj relativno zaostajem jer mi ipak fali znanja da pohvatam to , npr rekurziju sam shvatio u teoriji ali neznam da li bi mogao nakodirat išta takvo , ugl ako si iz splita prikljući se definitivno , bio bi najmlađi xd.

Zašto bi ti rekurzija bila problem

u suštini to je samo niz poziva funkcija do nailaska na uvjet koji završava funkciju, dakle, pošto se funkcije pozivima smještaju na stog, završavaju se obrnutim redosljedom od poziva

Poruka je uređivana zadnji put čet 14.4.2011 12:25 (Floki).
15 godina
Floki kaže...
athlon64 kaže...

Zašto bi ti rekurzija bila problem

u suštini to je samo niz poziva funkcija do nailaska na uvjet koji završava funkciju, dakle, pošto se funkcije pozivima smještaju na stog, završavaju se obrnutim redosljedom od poziva

a znam ali trebao bi je dobro proć po nekom tutorijalu , nekako ga nisam uspio pohvatat ta 2 sata , dekoncentrirao sam se.

17 godina

Evo pogledaj ovu stranicu:

http://talkbinary.com/programming/c/c-recursion-summation/

kad prođeš ovih par primjera, bit će ti jasnije

Dakle, ako imaš zadatak izračunati sumu svih brojeva do nekog pozitivnog broja.

Najprije odrediš što je bazni uvjet za prekid rekurzije, to je kad broj bude 0.

dakle - if(n<= 0) return 0;

odredio si npr zbrojiti sve brojeve do 5

1 + 2 + 3 + 4 + 5

Znaš da počinješ od broja 5 - dakle ukupna suma je 5 + suma(4)

ovim si dobio obrazac za pozive funkcija sve dok ne naletiš na poznatu vrijednost, a to je da funkcija suma(0) kao rezultat vraća 0.

pretočeno u kod izgleda ovako:

int suma(int n)

{

if(n<=0) return 0;   // temeljni uvjet rekurzije

else return n + suma(n-1);   //  ponovni pozivi funkcije

}

Na slici na toj stranici imaš točno prikazano što se dešava na stogu, po slici ćeš skužiti da kompjuor nije čarobnjak,

funkcija treba podatke za izračun, kad je dobio podatak da je suma(0) = 0, rekao je, aha, sad ću ja, onda se zatvara funkcija po funkcija,

prethodna iima podatak za onu ispod nje, i tako sve do one koja je prva pozvana - kad se završi ona - dobije se krajnji rezultat.

nije to bad, kad skužiš da je osnova rekurzije princip rada stoga, stvari postaju jasne, a ne brini brigu, vjerojatno je nitko nije savladao za 2 sata, pa polako

Poruka je uređivana zadnji put čet 14.4.2011 13:13 (Floki).

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
beno101 kaže...

Nažalost, uzevši u obzir moj avatar, neću najvjerojatnije nikad "čvršće" učiti C++.

A nažalost, nalazim se u najsjevernijoj županiji, tako da moram otkazati dump... :(

Promjenit ćeš mišljenje kad skužiš koliko je oop awesome {#}

Živio Arch! Živio OpenSource! Dolje Microsoft i zapadne robovlasničko-kapitalističko-naftne vrijednosti!
17 godina
neaktivan
dj_beni kaže...

Promjenit ćeš mišljenje kad skužiš koliko je oop awesome {#}

A tek OOP u C-u ;)

Q: a kako se to linux ponasa kad crkne hdd? A: zastekava svakih 60 sec,ali prezivi se
16 godina
odjavljen
1domagoj1 kaže...

A tek OOP u C-u ;)

Misliš silovanje jezika kako bi se na prvi pogled postigla sličnost OOP-u? Koja je poanta settera i gettera kada svako može pristupiti podatku u strukturi (da ne nabrajam dalje)?

Big wheel keep on turning, Proud Mary keep on burning, Trolling, trolling, trolling on the river.
17 godina
MrBlc kaže...
1domagoj1 kaže...

A tek OOP u C-u ;)

Misliš silovanje jezika kako bi se na prvi pogled postigla sličnost OOP-u? Koja je poanta settera i gettera kada svako može pristupiti podatku u strukturi (da ne nabrajam dalje)?

jel te strukture idu na stog, pošto je ključna riječ struct

ako idu, onda se ne može koristiti pretraživanje strukture stabla, ograničenje vrijednosnih tipova

mada je dosta vidjeti prvi primjer - to nije OOP - narušen je temeljni princip OOP-a, zaštita podataka

Poruka je uređivana zadnji put čet 14.4.2011 14:05 (Floki).
17 godina
beno101 kaže...

pogledaj svoj prvi post, već ti je u navici da koristiš C++

u stvari napisao si kod u C-u koristeći headere C++

cstdio je header iz C++

nije ti to navijački klub, pa imaš omiljeni tim, ljudi su ti lijepo rekli da je OOP superiorno proceduralnom

slušaj ako hoćeš

Poruka je uređivana zadnji put čet 14.4.2011 14:16 (Floki).
15 godina
neaktivan
Floki kaže...

ako idu, onda se ne može koristiti pretraživanje strukture stabla, ograničenje vrijednosnih tipova

mada je dosta vidjeti prvi primjer - to nije OOP - narušen je temeljni princip OOP-a, zaštita podataka

Pa strukture kao i svaki drugi podatak mogu biti na stacku i na heapu. Ne vidim razlog zasto se tu istu strukturu ne bi moglo staviti na heap.

Sto se ove druge izjave tice, definitivno si veci autoritet za govoriti o OOP-u od mene, ali zar nije sama bit OOP-a razbijanje problema na objekte, sto ljudima olaksava razvoj? Zastita podataka i ostale stvari koje time dolaze su samo dodatni secer na kraju...

Look at you, hacker. A pathetic creature of meat and bone, panting and sweating as you run through my corridors. How can you challenge a perfect, immortal machine?
17 godina
rustweaver kaže...
Floki kaže...

Pa strukture kao i svaki drugi podatak mogu biti na stacku i na heapu. Ne vidim razlog zasto se tu istu strukturu ne bi moglo staviti na heap.

Sto se ove druge izjave tice, definitivno si veci autoritet za govoriti o OOP-u od mene, ali zar nije sama bit OOP-a razbijanje problema na objekte, sto ljudima olaksava razvoj? Zastita podataka i ostale stvari koje time dolaze su samo dodatni secer na kraju...

ne znam, po meni je to silovanje jezika, imaš get i set, a podaci u strukturi su javni

onda bolje učiti C++, nego praktički gubiti vrijeme na krivi koncept

17 godina
neaktivan

LOL, jeste se zapjenili, nije to OOP u pravom smislu, a bome ni silovanje jezika. Jednostavno, iskorištavanje onoga kaj jezik nudi za neku "implementaciju" OOP-a. Sam tutorial kaže, da već trebate imati (pred)znanje o OOP-u, tak da ne vidim prepreke, zakaj ne? Ako se da iskoristiti, why not... ;)

Q: a kako se to linux ponasa kad crkne hdd? A: zastekava svakih 60 sec,ali prezivi se

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

imam par pitanja. šta je pravilnije koristit u c++-u? cin ili scanf, cout ili printf? itd

jer imam jedan problem

evo dio koda u c++-u

do {
       cin >> exp_ty;
} while (exp_ty<0 || exp_ty>18);

a evo taj isti u c-u

do {
       scanf("%d", &exp_ty);
} while (exp_ty<0 || exp_ty>18);

sa scanfom se program izvodi normalno. izvodi se i sa cinom, ali kad npr upisem neko slovo, a ne broj, program se sludira. stalno ispisuje nešto jedno te isto, nije bitno sad što, al ugl ne radi dobro.

sa scanfom se osiguram da korisinik unsese baš broj, a kako se osigurati koristeći cin? jer iako program i zahtijeva unošenje broja, možda netko slučajo, nepažnjom ili na bilo koji način unese slovo, pa da se program ne mora gasit i ponovo pokretat

Atomska bubamara

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

dok ne dodje netko svjeziji. :)

printf i scanf su C funkcije

cout cin su c++ objekti. dakle cin/cout

Sa scanf se nisi nista osigurao, jedino ako korisnik upiše slovo ono se prosljeđuje kao ascii vrijednost pa opet dobiješ broj.

IMO u oba slučaja bi trebao validirati dali je unos ono što očekuješ (dakle broj) i onda dalje raditi sa tim. Sada dali ćeš pisati funkciju za to, ili upotrijebiti nešto is standardnog lib-a ostaje na tebi :)

16 godina
neaktivan
Dr. Zoidberg kaže...
Sa scanf se nisi nista osigurao, jedino ako korisnik upiše slovo ono se prosljeđuje kao ascii vrijednost pa opet dobiješ broj.

pa dakle osigurao sam se Belji se

Dr. Zoidberg kaže...
IMO u oba slučaja bi trebao validirati dali je unos ono što očekuješ (dakle broj) i onda dalje raditi sa tim. Sada dali ćeš pisati funkciju za to, ili upotrijebiti nešto is standardnog lib-a ostaje na tebi :)

eh, a kako? čime? Neodlucan

Atomska bubamara
16 godina
neaktivan

osigurao si se da se program ne raspadne, ali imaš unos koji nije siguran, dakle korisnik neće razumjeti što se dešava.

Što se validacije tiče možeš npr, učitati unos kao string, provjeriti dali je broj (pogledaj ovdje za neke metode) i ako je broj, nastaviš sa svojim poslom

16 godina
neaktivan
Dr. Zoidberg kaže...

osigurao si se da se program ne raspadne, ali imaš unos koji nije siguran, dakle korisnik neće razumjeti što se dešava.

razumit će jer mu piše da unese broj u intervalu 0-18, a ta do-while petlja se samo brine da se to i ostvari

Dr. Zoidberg kaže...
Što se validacije tiče možeš npr, učitati unos kao string, provjeriti dali je broj (pogledaj ovdje za neke metode) i ako je broj, nastaviš sa svojim poslom

mah, previše posla samo da bi se osiguralo da se unese jedan broj. lijepo ću ja koristit scanf i dobro

Atomska bubamara
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice