Problem sa temperaturom (cpu)

poruka: 13
|
čitano: 2.549
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
11 godina
neaktivan

Kao sto naslov teme kaze imam problema sa temp. procesora, cpu je dual core 2.50 2.50.
Neki dan sam uzimao novi kuler zato sto mi se stari pokvario, kada je radnik u radnji namontirao kuler i stavio pastu temperatura je zakucavala 44 sa stress testom na default clock, i prije 2 dana upalim stress test temp ode do 80 stepeni.
Kuler je thermaltake contac cpu 16 sa 2 ventilatora, kontao sam da ga klokujem ali sa ovakvom temp na default nemoguce, promijenio sam pastu namontirao, dobro je nelagao.
U cemu je problem ? Previse paste, malo ? ili je procesoru dotrajao vijek posto sam ga uzeo 2008 ? ili je senzor crk'o ?

FaReMasteR
Poruka je uređivana zadnji put ned 12.1.2014 4:25 (FaReMasteR).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina

Kako stavljaš pastu na procesor? Vrte li ventilatori? Jesi li siguran da je baza hladnjaka ravna?

Poruka je uređivana zadnji put ned 12.1.2014 10:35 (phoenix2003).
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina

FaReMasteR

- Za informaciju, nanosi se količina zrna riže na sredinu procesora i samo se hladnjak vrati natrag,

bez previše micanja istoga, svakako obrati pozornost da do kraja ukloniš staru termalnu pastu s

procesora i baze hladnjaka.

- Preporuka je da se koristi neka kvalitetnija(skuplja) termalna pasta, kao npr. Artic Cooling MX-2 ili

MX-4 ili Artic Silver 5.

- Pazi da vent. hladnjaka procesora spojiš na odgovarajuće mjesto na matičnoj ploči, mjesto za

spajanje najčećše je označano sa CPU_FAN (3 ili 4 pin konektor).

- Sve što je naveo kolega u postu iznad treba uzet u obzir.

---------- Drži se majstore, moje misli su uz tebe. ----------
Poruka je uređivana zadnji put ned 12.1.2014 11:47 (Valentin17).

0 0 hvala 1
11 godina
neaktivan

Baza hladnjaka je ravna, stavim zrno rize ali stavim pastu i na hladnjak (zrno) i na procesor, vent vrte sve je ok sa njima.

Sacu da probam da ocistim opet i da samo stavim na procesor pastu, a pastu sam neku uzeo 2.5eura.

Kada probam napisacu jel ok, a jel moguce da mu je dotrajao vijek pa da skace temp ili senzor da je otisao, ovako norm kad radi kad je mal cpu usage temp je 44 max

FaReMasteR
Poruka je uređivana zadnji put ned 12.1.2014 23:15 (FaReMasteR).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Stavi pastu samo na procesor, moguce da je previse paste ako stavljas i na hladnjak pa dobivas suprotan ucinak. Pasta treba biti vodic za toplinu, a ako je previse postaje izolator.

Moj PC  
0 1 hvala 0
11 godina
neaktivan

Stavio sam pastu na procesor i opet isto poslije 5 minuta stress testa temp je skocila na 95-100 stepeni, znaci od 3 do 5 min je bila od 95-100 stepeni i nije zamrzavalo nista i nije se ugasio.

Slika: http://postimg.org/image/qkf5kzhun/

Ja sumnjam da je senzor crk'o nema sta drugo bit' zrno paste sam fino nanio kuler vratio ...

FaReMasteR
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Osobno se ne bih kockao sa tim je li senzor loš ili nije. Provjeri je li ti hladnjak priljubljen uz CPU te je li to sve skupa dovoljno jako pričvršćeno uz MBO, i mala praznina može stvarati velike neugodnosti. Dakako, ukoliko možeš ubaci koji drugi procesor i vidi stvaraju li se iste temperature i s njim, tako ćeš bar jednu stvar eliminirati. I još jednom provjeri sve što su kolege u postovima prije napisali. 

Moj PC  
0 0 hvala 1
11 godina
neaktivan

Sve sam provjerio dobro je pricvrceno, sjecam se kad mi se bio stari kuler pokvario i kad je pokazivalo u hardware monitoru temp preko 70 kompjuter bi samo freezovao i morao bi ga restartovati a ovako radi super, u igricama fps uredu tako da temp. nije tolika.

Ubacicu sutra novi procesor pa cu vidjeti koja je temp.

Btw. hvala vam na pomoci

FaReMasteR
Moj PC  
0 0 hvala 1
15 godina

Flash ili update BIOS-a, možda pomogne?!

Moj PC  
0 0 hvala 1
11 godina
neaktivan

Update sam ga juce opet isto ...

EDIT: Ploca mi je Asus p5pkl am se a sistem w8, a kad sam tek uzeo kuler bio je windows xp taj je temp u hardware m. bila ok, jel moguce da je do sistema ?
Kada udjem u bios temp je 45-52
Sutra cu vidjeti da nadjem neki proc da ubacim pa da vidim kakvo je stanje, da li se senzor nalazi na procesoru ili na maticnoj ?

FaReMasteR
Poruka je uređivana zadnji put uto 14.1.2014 5:20 (FaReMasteR).
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
Re: Problem sa temperaturom (cpu)
FaReMasteR kaže...

Update sam ga juce opet isto ...

EDIT: Ploca mi je Asus p5pkl am se a sistem w8, a kad sam tek uzeo kuler bio je windows xp taj je temp u hardware m. bila ok, jel moguce da je do sistema ?
Kada udjem u bios temp je 45-52
Sutra cu vidjeti da nadjem neki proc da ubacim pa da vidim kakvo je stanje, da li se senzor nalazi na procesoru ili na maticnoj ?

na istoj ploči sa e8400 također imam velike probleme s temperaturom, a dok je bila prijašnja asrock (koja je krepucnula) temperature su bile normalne, ne sjećam sad točno koliko

s novim coolerom (neki coolermaster kupljen za 300-tinjak kuna prije godinu i pol) sad je temperatura na full load (occt test) oko 80-82 stupnja i sve to me priječi da ga pokušam kloknuti

no ovako bar radi normalno, a dok je bio sa oriđiđi coolerom dizao bi temperature do isključivanja na svakoj imalo zahtjevnijoj radnji - nažalost, nemam drugu ploču za isprobati niti drugi proc i dok radi radi, ionako je sve prastaro

15 godina

Koliki napon daje ploča procesoru? To možeš lako provjeriti u BIOS-u i ako bude preveliki ručno ga fiksiraj na neku donju-srednju vrijednost npr. od 1.0V do 1.1V. Ostalo postavi na default. Testiraj temperaturu i javi rezultat.

Moj PC  
0 0 hvala 1
11 godina
neaktivan

Nema sta drugo bit nego da je crk'o senzor, da je stvarno tolika temperatura freezovo bi comp i gasio bi se, a ovako crysis 3 igram 2,3 sata i nema frame dropova a ni freezovanja.

Evo voltaze http://prntscr.com/2jt02u

FaReMasteR
Moj PC  
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice