Omjer snage CPU i GPU

poruka: 23
|
čitano: 3.468
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan
Omjer snage CPU i GPU

Kako je moguče da moj procesor i moja grafička otprilike koštaju isto (100€), a procesor na grafičkoj ima 1 milijardu tranzistora, a centralni procesor 300 milijuna?

Zašto se tehnologija izrade GPU ne primjenjuje i za CPU, kad ocigledno mogu tako staviti više snage u procesor za istu cijenu?

Ali onda opet, moja grafička je izrađena s 55nm tehnologijom, dok je procesor izrađen 45nm. Tako da mi je to neki paradoks. Po tome bi se trebalo moć više procesora "staviti" s 45nm tehnologijom.

Jeli to neki tajni dogovor izmedju proizvođača da će duopolom (Intel i AMD) držati friziranu cijenu svojih procesora? Al ovo pitanje je po meni već druga tema.

Govorim o Athlon II X4 620 i Ati 4850.

Poruka je uređivana zadnji put pet 18.12.2009 9:03 (the_dammed).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
RE: Omjer snage CPU i GPU

Laičko razmišljanje.Radi se o čisto tehničkom pitanju izrade procesora raznim postupcima.Svako smanjenje prizvodnog procesa uključuje i nove tehnologije izrade.

Detaljno se informiraj kako se proizvode procesori.

AMD Phenom x3 710 @ x4 10 / MA770-UD3 / Corsair 4x2GB 800 / Gainward 275 gtx GS / 2x 500GB Samsung F3 RAID 0 / LC 650W v2.3 / Samsung T260HD
15 godina
odjavljen

Najjednostavniji odgovor je da GPU je dedicated za grafiku, a CPU za sve ostalo.

Znači GPU dobi podatke i mora ih procesirati u sliku. CPU pak mora izarčunati, poslati, pokernuti..... KUžišš?

Zato su grafičke jače jer rade  samo jedan posel, a procesor radi puno poslova.

Kužiš?

55nm i 45 nm su veličine trazistora. Znači da ti je jezgra GPU površinski veča.

Nema nikakvih dogovora.

Ispravite me ak sam nešto krivo rekao.

http://www.rewards1.com/index.php?referrer_id=1284881 => molim posjetite, registirajte se i postavljaj te linkove i dobijat će te nagrade
Poruka je uređivana zadnji put pet 18.12.2009 9:12 (bobica257).
16 godina
odjavljen
Omjer snage CPU i GPU

Krivo, ne znaći da nema dogovora, samo što to nije stvar koja ukazuje na dogovor. Dok se ne dokaže suprotno, nevini su, ali bi ih isto bilo zanimljivo istražit.

U životu ne postoje pobjednici, samo preživjeli.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Omjer snage CPU i GPU

vjerojatno ista politika kao i kod automobila s elektromotorima...zasto se ne proizvode masovno?

jer se ne isplati da naprave dugovječan i dobar auto, ovak se svakih 8 godina kupi novi...

a i naftnu bi unistili...

tak i ovi...

mogu napravit uber grafu i uber proc, al ko bi ona slijedece godine kupio novi...

kupil bi ga jednom i gotovo...a to se njima ne isplati...

Psssssst Zecovi spavaju
Moj PC  
2 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Omjer snage CPU i GPU

Ne, pitanje moje je jednostavno; poluvodič je poluvodič. I GPU i CPU su poluvodiči. Zašto isto košta 300mil i 1mrd poluvodiča?

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
odjavljen
bobica257 kaže...

Najjednostavniji odgovor je da GPU je dedicated za grafiku, a CPU za sve ostalo.

Znači GPU dobi podatke i mora ih procesirati u sliku. CPU pak mora izarčunati, poslati, pokernuti..... KUžišš?

Zato su grafičke jače jer rade  samo jedan posel, a procesor radi puno poslova.

55nm i 45 nm su veličine trazistora. Znači da ti je jezgra GPU površinski veča.

Uzmeš jednostavno da ti 1 miljarda je za grafiku, grafiku i samo grafiku.

A tih 300 miljuna je za sve ostalo(osim zvuka).

Ta jedna miljarda nije iste sange ko ovih 300 milijuna, jer je to miljarda za grafiku a ovo su 300 miljuna sa Ostalo.

Još jednom

CPU ima za raditi svega pomalo zato nema puno tarzistora,teže ga je projektirati. Ali zato može više stvari obaljat s manjom snagom

GPU ima samo proračunavati grafiku, ali Velikom snagom i ništa drugo.

Jasnije?

Isto zakaj se GDDR3 ne koristi za glavni ram?

Makar je ta jača od DDR3, ali je napravljena samo za koristi za grafku.

http://www.rewards1.com/index.php?referrer_id=1284881 => molim posjetite, registirajte se i postavljaj te linkove i dobijat će te nagrade
Poruka je uređivana zadnji put pet 18.12.2009 12:39 (bobica257).
16 godina
odjavljen
Omjer snage CPU i GPU

Mislim da je zapravo najtočnije to da se posao grafičke može lakše podijeliti na razne jedinice i paralelizirati. Naredbe koje obrađuje su ujednoličenije, pa više cijevovoda ima smisla.

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Omjer snage CPU i GPU

Nemojte se povoditi za odgovorima bobice, jer je skroz fulao bit teme.

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
Omjer snage CPU i GPU

graficka ima puno vecu moc racunanja od procesora npr nove ati graficke kartice imaju proracunsku moc od 2 tflopsa dok procesor ima samo oko 300 - 400 gflopsa najjaci i kao takve graficke bi bilo puno bolje kao procesor od ovih obicnih procesora... ali takvih stvari vec imas kao sto su nvidia tesla a razmisljaju i o prebacivanju vecine posla proc na graficku

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
the_dammed kaže...

1.) Kako je moguče da moj procesor i moja grafička otprilike koštaju isto (100€), a procesor na grafičkoj ima 1 milijardu tranzistora, a centralni procesor 300 milijuna?

2.) Zašto se tehnologija izrade GPU ne primjenjuje i za CPU, kad ocigledno mogu tako staviti više snage u procesor za istu cijenu?

3.) Ali onda opet, moja grafička je izrađena s 55nm tehnologijom, dok je procesor izrađen 45nm. Tako da mi je to neki paradoks. Po tome bi se trebalo moć više procesora "staviti" s 45nm tehnologijom.

Jeli to neki tajni dogovor izmedju proizvođača da će duopolom (Intel i AMD) držati friziranu cijenu svojih procesora? Al ovo pitanje je po meni već druga tema.

Govorim o Athlon II X4 620 i Ati 4850.

1.) Kao što su već rekli CPU obavlja mnogo više poslova nego GPU - i zato ga je teže projektirati. Razvoj proizvoda uzima najveći udio u cijeni, a ne materijal.

2.) Ne mogu - pročitaj gore

3.) Zbog manjeg broja tranzistora (tj veličine) lakše je prebaciti na manji proces (iako to nije uvijek slučaj).

Možeš ti iščupati čovjeka s balkana, ali nikad balkan iz čovjeka.
Poruka je uređivana zadnji put pet 18.12.2009 10:56 (Paolo2612).
16 godina

Tvoje pitanje je u rangu - Kako to da moj kamion i Ferrari dođu isto?

To dvoje se jednostavno nikako ne može uspoređivati...

BTW, imaš procesor na još nekim komponentama u računalu (recimo zvučna)...

Every hole is a goal!
15 godina
odjavljen
Omjer snage CPU i GPU

Citat/Nemojte se povoditi za odgovorima bobice, jer je skroz fulao bit teme./

Što sam pogriješio. Pa i zadnji postovi govore isto...

Ali, ako kažeš da sam nešto fulo reci kaj pa da se ispravim..

Ne ljutim se samo pitam.

No hard feelings...

I da Bukva

Potpisujem...

Konačno nešto ...

Poruka je uređivana zadnji put pet 18.12.2009 12:44 (bobica257).

0 0 hvala 0
16 godina
Omjer snage CPU i GPU

Razlika je u tome kako procesori imaju danas 2-4 jezgre svaka na 3,0+ghz-a a gpu ima gomilu jezgri koje rade na nižim taktovima. Stvar je u tome da se kod grafike sve može dobro paralelizirat te zato ta gomila slabijih jezgri daje bolje performanse u određenim aplikacijama, ali je zato dosta i teže i izradit takve aplikacije. Kod cpu-a zato neke obične radnje je teško paralelizirat i zato i dan danas nema puno programa koji i 4 jezgre iskoristile, a sad zamisli kako bi bilo da nam CPU ima stotine slabih jezgri kao GPU, bilo bi vjerojatno vrlo sporo. Al sad je fora kako su uspjevaju pronaći načini kako i te obine radnje koje CPU radi pokušaju izvodit na gpu, znači da se paraleliziraju i onda te aplikacije se izvode po desetak i više puta brže nego na CPU

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
bobica257 kaže...

Ne ljutim se samo pitam.

No hard feelings...

I da Bukva

Potpisujem...

Konačno nešto ...

Počeo si objašnjavat što radi CPU a što GPU, a to znam. :)

17 godina
Omjer snage CPU i GPU

CPU-i podržavaju x86 , a grafičke ne.

Ja znam da je bolje uzet slabiji cpu i jaču grafičku te veći monitor jer što veća reza to cpu manje utječe na fps-e, a to je jedino što bi te i trebalo brinut.

Kao da ćeš ti nešto promijeniti ako dokažeš to šta si već htjeo.

To što ti želiš doći će 2011-2012 u imenu fusion.

MSN - drazen016@net.hr , e-mail novi - drazen018@email.t-com.hr
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
odjavljen
Omjer snage CPU i GPU

Ta logika baš i ne stoji potpuno. CPU utječe na FPS, a ako je rezolucija velika, grafička može dati manje FPS-ova, te zato izgleda kao da je CPU ne guši, a zapravo je jedini razlog to što je već zagušena. S druge strane imaš igre koje se dosta oslanjaju na CPU (imaju razvijenu umjetnu inteligenciju koja upravlja s velikim brojem jedinica), pa je uvijek potrebno imati balans, a uz to još CPU koristiš za druge stvari dok ne igraš, tako da neka znatnija ušteda na CPU se ne isplati.

0 0 hvala 0
15 godina
odjavljen
the_dammed kaže...
bobica257 kaže...

Ne ljutim se samo pitam.

No hard feelings...

I da Bukva

Potpisujem...

Konačno nešto ...

Počeo si objašnjavat što radi CPU a što GPU, a to znam. :)

No onda možeš zakljuičiti da je CPU teže napraviti  jer obavlja više poslova.. neeeCool

Pa zato ima manje tranzistora.

A ovo što je rekao dva posta  izand mene, naznam baš jer će uskoro kak sad imamo CPU, GPU,SPU (sound processing unit), tak bude uskoro sve podijeljeno na manje dijelove.

Nebu sve više obavljal CPU neg bude svi zadaci podijeljeni. Tak da budemo uskoro imali za kupiti (Što je sad sve u CPU) ALU i ostalo. Tak bu savko svoje radil na velikoj brzini i postizale bu du se veće performanse.

Bar ja tako mislim. Ako tako nije.... onda se ispričava,

Poruka je uređivana zadnji put pet 18.12.2009 14:47 (bobica257).
17 godina
MrBlc kaže...

Ta logika baš i ne stoji potpuno. CPU utječe na FPS, a ako je rezolucija velika, grafička može dati manje FPS-ova, te zato izgleda kao da je CPU ne guši, a zapravo je jedini razlog to što je već zagušena. S druge strane imaš igre koje se dosta oslanjaju na CPU (imaju razvijenu umjetnu inteligenciju koja upravlja s velikim brojem jedinica), pa je uvijek potrebno imati balans, a uz to još CPU koristiš za druge stvari dok ne igraš, tako da neka znatnija ušteda na CPU se ne isplati.

Čovječe pa nisam mislio da se stavlja neki celer od 500MHz uz HD5970, nego onako recimo athlon x4 620 /phenom II x2 550 sa HD5850/70 na 1920x1200 ili 1920x1080 je isplativo.

Dobiješ možda tek 1-2fps-a manje od core i5/i7 + ostatak navedene konfe.

Onda reci da ono prvo nije isplativo, a uštediš poprilično novaca.

MSN - drazen016@net.hr , e-mail novi - drazen018@email.t-com.hr
16 godina
odjavljen
bobica257 kaže...

No onda možeš zakljuičiti da je CPU teže napraviti  jer obavlja više poslova.. neeeCool

Pa zato ima manje tranzistora.

A ovo što je rekao dva posta  izand mene, naznam baš jer će uskoro kak sad imamo CPU, GPU,SPU (sound processing unit), tak bude uskoro sve podijeljeno na manje dijelove.

Nebu sve više obavljal CPU neg bude svi zadaci podijeljeni. Tak da budemo uskoro imali za kupiti (Što je sad sve u CPU) ALU i ostalo. Tak bu savko svoje radil na velikoj brzini i postizale bu du se veće performanse.

Bar ja tako mislim. Ako tako nije.... onda se ispričava,

Koju si ti glupost izvalio. Ne radi se o obradi konkretnog podatka, već o podržanim naredbama. Upravo i je problem da se neka naredba izvrši brže, neka sporije, pa dijelovi procesora stoje na čekanju. Za to izbjeći bi trebalo promijeniti čitavi set naredbi, što bi procesore napravilo nekompatibilnim sa starim programima.

15 godina
odjavljen

Onda dobro ispričavam se.Plač Sorry.

E da tako bi i trebalo biti. Očeš novi program . Kupi novi Proc.Cool

Poruka je uređivana zadnji put pet 18.12.2009 18:27 (bobica257).
16 godina
odjavljen
Omjer snage CPU i GPU

Upravo ostavljanje istog seta naredbi je PC dovelo u širu upotrebu.

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Omjer snage CPU i GPU

Za vas mlađe koji ne znaju mnogo o evoluciji PC računala imam odličan link koji opisuje sadašnje stanje PC industrije procesora i zašto grčevito držanje za stare i nepotrebne instrukcije, usporava i poskupljuje razvoj procesora:

http://www.agner.org/optimize/blog/read.php?i=25

Ovo je vrhunsko štivo za sve koje zanima PC industrija, i meni je otvorilo oči, koji koristim PC od 1990., nakon prvih Spectruma i Amiga :-).

Moj PC  
0 0 hvala 2
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice