Asrock 970DE3/U3S3 vs. Gigabyte 970A-DS3

poruka: 47
|
čitano: 8.087
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
neaktivan

Gigabyte 970A-DS3

Asrock 970DE3/U3S3

Koja je općenito bolja i koja mi je bolja za ovu konfu:

i dali uopće paše na ovo:

CPU: AMD Phenom II X4 965 Black Edition
GPU: XFX HD6850 775M 1GB DDR5
RAM: DDR3 4GB (2x2GB) Corsair, 1333MHz
HDD: HDD WD 500GB
DVD: LG GH22NS, DVD±RW
PSU: CORSAIR 430W
TWR: Coolemaster Elite 310

Hvala! :)

CraZyNuN
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
Re: Asrock 970DE3/U3S3 vs. Gigabyte 970A-DS3

Bilo bi ti najbolje protegnut se jos malo i uzet ovo http://www.adm.hr/product_info.php?cPath=258_217_214_355&products_id=10272  btw koju god plocu da odaberes neces pogrijesit.

13 godina
neaktivan

Ja se baš sjetio da bi mogao smanjit proračun, pa sam stavio u obzir ovu jeftiniju Asrock.

:)

CraZyNuN
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

Netko još?

CraZyNuN
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

I jedna i druga matična koje si naveo mogu biti potencijalno jako opasne.

Glavna mana na obje matične je nedostatak hladnjaka na VRM jedinici za procesor. Vidi 1. i 2. sliku. 

Obje matične jasno su dizajnirane za nekakve "low end" uredske procesore.

Nikako za Black edition Phenome (125W), neovisno šta proizvođač napiše na kutiji.

U slučaju jakih procesora dolazi do "throtlanja" iliti smanjenja takta cpua kako bi se mosfeti ohladili, 

a u krajnjoj liniji oni mogu i pregoriti (slika 4). 

Sa druge strane isti problem predstavljaju "linije napajanja". Obje matične spadaju u low-end i imaju 4+1 liniju napajanja. 

Što se vidi na 1. i 2. slici. Imaju 5 onih "kockica" i 5 setova mosfeta (4+1).

Moja preporuka je ista kao i od kolege dva posta iznad. Uzmi GA-970A-UD3  Slika 3.

Na slici se vidi da ima hladnjak preko VRM jedinice, a isto tako se vidi da ima 8+2 linije napajanja.

Što je duplo više od prve dvije matične. Toliko naponskih linija rezultirati će stabilnijim naponom i hladnijim komponentama.

O Overclock potencijalu neću nit pričati.

Dok OVERCLOCK na prve divje matične ja osobno nebi ni pokušavao, to je jednosmjeran put prema oštećenim komponentama. 

1 1
2 2
3 3
4 4
I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched C-beams glitter in the dark near the Tannhauser gate. All those moments will be lost in time...
Moj PC  
4 0 hvala 3
13 godina

ASUS M5A78L-M/USB3

Po ovome što si rekao onda iova ploča gorenavedena bi bila rizična...?

Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina
VidoM kaže...

ASUS M5A78L-M/USB3

Po ovome što si rekao onda iova ploča gorenavedena bi bila rizična...?

Upravo tako... Ciljaj ploču koja ima hladnjak preko ovih označenih mosfet tranzistora. 

EDIT: OVO je jeftina a solidna matična ploča... 

Iako i dalje stojim pri preporuci Gigabyte GA-970A-UD3 koja je nešto skuplja.

I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched C-beams glitter in the dark near the Tannhauser gate. All those moments will be lost in time...
Poruka je uređivana zadnji put pet 3.8.2012 21:34 (Bladepu).
14 godina
neaktivan
Bladepu kaže...

Ti malo pretjerujes. Obje navedene ploce imaju 4+1 VRM na kojem se bez problema moze drzati Thuban na stock taktu, dakle 6 jezgri.

Overclock je druga prica, na obje ploce bi mogao clockati na stock naponu bez ikakvih posljedica i throttlanja.

No za OCanje itekako preporucujem neku bolju plocu, a barem V6+2  regulacijom (M5A97 Pro nadalje).

clock2much
Poruka je uređivana zadnji put pet 3.8.2012 22:48 (mate960).
16 godina
mate960 kaže...
Bladepu kaže...

Ti malo pretjerujes. Obje navedene ploce imaju 4+1 VRM na kojem se bez problema moze drzati Thuban na stock taktu, dakle 6 jezgri.

Overclock je druga prica, na obje ploce bi mogao clockati na stock naponu bez ikakvih posljedica i throttlanja.

No za OCanje itekako preporucujem neku bolju plocu, a barem V6+2  regulacijom (M5A97 Pro nadalje).

Ja sam nedavno imao dva slučaja. Moja matična je Asrock 970 Extreme4 a frend je uzeo istu samo Extreme3 verziju. Obje ploče su 4+1 VRM.

Oboje smo kupili AMD 8core FX cpu i ja nemam trotlanja, on ima. Tako da ovisi i o slučaju. 

Da napomenem, i moja i njegova ploča imaju poprilično velike hladnjake preko tih mosfeta i ti hladnjaci su užareni. (SLIKA 1)

Moja primarna briga je ta da ploče koje nemaju hlađenje mosfeta jednostavno nisu baš primjerene za 125W CPU. (Gore navedene ploče)

A sekundarno, 4+1 VRM ako je adekvatno hlađen i ako je kvalitetna ploča i ako ubodeš dobar primjerak, vjerojatno će bez problema goniti takav CPU na stock.

EDIT: Znam da ja imam 8core a gornji cpu je 4core, ali oba CPUa nominalno spadaju u 125W a to je bitno za ovu priču.

No, ako si malo snalažljiv i imaš volje zabavljati se sa kulerima, postoje VRM kuleri koji se mogu zaljepiti na mosfet tranzistore. (slika)

To može dosta pomoći u slučaju prve dvije matične. No, koliko sam ja imao iskustva prodavači mogu raditi popriličnih problema oko jamstva ako matična ima zaljepljene dodatne coolere. 

Sve u svemu, mislim da je bolje u startu malo se više isprsiti za pošteniju matičnu. 200tinjak kn razlike.

EDIT 2: No, da ne pričamo u prazno, na OVOM forumu se jako široko pričalo o toj temi. Negdje niže na tom linku imaš opsežnu listu procesora i matičnih na kojima su pregorili VRM mosfeti.

OVO je primjer Phenoma II koji je, doduše blago OVERCLOCKIRAN, spalio VRM tranzistore kao šibica. 

1 1
vrm vrm
Poruka je uređivana zadnji put pet 3.8.2012 23:47 (Bladepu).
13 godina
protjeran

Pasivno VRM hladenje je nuzno ukoliko se radi o X6 Phenomima, opterecuju poprilicno vise regulaciju od PIIX4 procesora.Bladepu govori istinu, nije u krivu.

clock2much

2 0 hvala 0
13 godina
protjeran

Nek uzme Gigabyte, bolji layout, kvaliteta itd .. 

AŠrot Superman, Gigabyte Kryptonite, If you want ŠROT buy ASRock, if you want quality buy Asus
Poruka je uređivana zadnji put pet 3.8.2012 23:57 (Bulldozer).
Moj PC  
3 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

Bladepu care što si se tek sad javio? :)

Hvala ti najviše, evo nemogu ti opisat koliko, da si mi to lijepo objasnio i shvatio sam u čemu je stvar!

Malo tko će ovako lijepo objasnit i bit dobar ovako.

Hvala ti još jednom, sad ću još malo gledati i na to. {#}

CraZyNuN
Moj PC  
1 1 hvala 1
13 godina

Gdje bi se mogli kupiti ovi hladnjaci za VRM i daa li se to isplati stavljati i kako bi se dali skinuti recimo ako trebaš matičnu dati na servis?

Eh da, kako ih nataknuti gore, termalnim lijepilom, kojim?

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
VidoM kaže...

Gdje bi se mogli kupiti ovi hladnjaci za VRM i daa li se to isplati stavljati i kako bi se dali skinuti recimo ako trebaš matičnu dati na servis?

Eh da, kako ih nataknuti gore, termalnim lijepilom, kojim?

To su klasični hladnjaci za mosfet tranzistore... to ćeš sigurno naći u bolje opremljenom shopu električnih komponenti. Moguće i neki bolji pc shop.

Termalno ljepilo isto tako možeš pronaći u nekom shopu elektrčnih komponenti, chipoteci, pc shopovima.

Problem kod te metode je upravo skidanje tih hladnjaka. Ako termalno ljepilo pre jako zaljepi hladnjak, prilikom skidanja može doći do pucanja i odvajanja kućišta mosfet tranzistora. 

To nikako nije dobro, jer garancija to sigurno neće pokriti. 

Potrebno je naći neko termalno ljepilo koje se može lako skinuti. A ja iskreno nemam pojma što bi tu savjetovao. Možda netko ima više iskustva u tom polju.

15 godina
neaktivan

Moram li se brinut ako držim 965 na stock clocku?

CoD games unlike Counter Strikes are so popular because they quickly give a player a false impression of being good at something. CS is very unforgiving and demand a lot of time, nerves and skill...
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Vapor kaže...

Moram li se brinut ako držim 965 na stock clocku?

Moje misljenje da ne trebas.

clock2much
13 godina
protjeran

Za Gigu sam siguran da i da držiš ga na 4.3Ghz neće joj ništa bit 

AŠrot Superman, Gigabyte Kryptonite, If you want ŠROT buy ASRock, if you want quality buy Asus
Moj PC  
2 0 hvala 1
13 godina
GIGABYTE GA-990XA
Se isplati uzeti ovu matičnu polovnu pod garancijom za 600 kn?
Moj PC  
1 0 hvala 0
13 godina

Dosadan sam sam sebi več al gledam potrošiti što manje i dobiti što više... Znate kako to ide?

Šta mislite o ovoj matičnoj: Gigabyte 790XTA-UD4? Malo je starija ali još pod garom za 400kn!?

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
protjeran

Ako je Phenom najjače što želiš na nju staviti, onda OK.

From all the things I lost, I miss my mind the most...
13 godina
Da tako sam i razmišljao... Gledao sam kada su dali zadnji bios update, 2010! I nisam uspio nači da li su na kraju dali podršku za am3+!
15 godina
protjeran

Pa to je "AM3 ready" ploča, dakle nema šanse da dobije AM3+ kad nije ni AM3.

From all the things I lost, I miss my mind the most...
13 godina
Jasno...
Još nešto nisam uspio skontati to dali i kako mogu otključati dodatne jezgre?
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
protjeran
VidoM kaže...
Jasno...
Još nešto nisam uspio skontati to dali i kako mogu otključati dodatne jezgre?

Mozes na Phenomima tipa Phenom II X2(Callisto)/X3(Heka)/X4(Zosma) te Athlonima X3, Semprona neces kupovati pa ti njega ne treba spominjati.Otkljucavas ih ako imas srece sa ACC-om u biosu.

clock2much
Poruka je uređivana zadnji put uto 7.8.2012 13:36 (Vegeta).
13 godina
Jedno pitanje...
Znači danas sam dobio matičnu, i sve sam spojio kako valja, sad mene zanima da li moram kupiti nekakav adapter da pokrenemo komp jer ovako ne ide, objasnit ču, napajanje mi ima onaj kabel koji se ušteka pored proca ima 4 puna , a matična traži 8, jel zbog toga mi se neče upalit komp, prvi put se susrečem sa takvom matičnom pa neznam...
Hvala
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
Da li mi netko može odgovoriti?
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina

Koja ploča i koji procesor imaš ?

16 godina
VidoM kaže...
Jedno pitanje...
Znači danas sam dobio matičnu, i sve sam spojio kako valja, sad mene zanima da li moram kupiti nekakav adapter da pokrenemo komp jer ovako ne ide, objasnit ču, napajanje mi ima onaj kabel koji se ušteka pored proca ima 4 puna , a matična traži 8, jel zbog toga mi se neče upalit komp, prvi put se susrečem sa takvom matičnom pa neznam...
Hvala

Kao prvo, napiši malo više detalja.

Matična? 

CPU?

i obavezno koje napajanje imaš?

16 godina
Po meni Gigabyte 970A UD3 jer ima 8+2, a time je i bolja za CF od ostalih ploca s tom mogucnoscu, vidim da imas 6850, ta se kartica nece trebat mijenjat pa mozes ubacit jos jednu, a ova ploca je dobra za to.
R.I.P. EnlightenedPhoenix 24.6.2011. R.I.P. Steve Jobs 6.10.2011. 1955. - 2011.
13 godina
GA790XTA UD4 Phenom 550!
Moj PC  
0 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice