Pozdrav.
Da ne otvaram novu temu nadovezao bih se ovdje.
Trenutno imam GA-MA790X-UD3P sa 955 BE clockanim na 3.7 Ghz i 1.37v
4Gb DDR2 1066
Namjeravam uzet novu ploču čisto radi novijeg čipseta i podrške za DDR3 pa se razmišljam između
Koje su u biti razlike između ove dvije matične i koliku razliku mogu osjetit u igrama u odnosu na staru konfiguraciju?
I koju DDR3 memoriju bi bilo najbolje uzet s obzirom na procesor? ( malo sam ispao iz igre šta se tiče odnosa brzina itd.)
Grafička je 5870 ako je bitno.
Hvala
Uzmeš prvu ako ne misliš praviti SLI/CrossFire. Razlika između njih je uglavnom što prva ima 2 PCI-e slot x4, a druga x8 pa je pogodnija za SLI/CF. A što se tiče RAM-a uzmeš 8GB 1600MHz i miran si.
Uzmeš prvu ako ne misliš praviti SLI/CrossFire. Razlika između njih je uglavnom što prva ima 2 PCI-e slot x4, a druga x8 pa je pogodnija za SLI/CF. A što se tiče RAM-a uzmeš 8GB 1600MHz i miran si.
Hvala.
Hoće 1600 radit na full brzini ili će registrirat kao 1333 pa ću se morat zezat sa oc NA da je dovedem na 1600?
Hvala.
Hoće 1600 radit na full brzini ili će registrirat kao 1333 pa ću se morat zezat sa oc NA da je dovedem na 1600?
radit ce na 1600, kaj se tice ploce uzmi si po potrebi, ak ces raditi cf onda 990 a ak ne 970, premda bi ja uzeo 990 sada jer je razlika u cjeni nikakva...
Hvala.
radit ce na 1600, kaj se tice ploce uzmi si po potrebi, ak ces raditi cf onda 990 a ak ne 970, premda bi ja uzeo 990 sada jer je razlika u cjeni nikakva...
A što se tiče audio codeca VIA vs Realtek nema razlike?
Pa u biti s obzirom da ne mislim radit ni sli ni cf mislim da je bolje da idem s jeftinijom varijantom ( mada novac stvarno nije problem).
I koju memoriju da uzmem i naravno 2x4Gb ?
Može link sa adm.hr s obzirom da tamo radim "šoping".
Hvala.
Promjenom matične što se performansi tiče nećeš dobiti ništa.
Promjenom ddr2 na ddr3 dobit ćeš nešto zanemarivo, neisplativo.
Bolje novce koje bi uložio u matičnu i ddr3 uloži u nabavku SSD diska.
Hvala.
Pa u biti s obzirom da ne mislim radit ni sli ni cf mislim da je bolje da idem s jeftinijom varijantom ( mada novac stvarno nije problem).
Hvala.
ak ne mislis clockati uzmi najeftiniji 2*4gb kit (kingston,kingmax,...). sto se tice audio-a nema neke razlike...
imaj na umu da je njegova sadasnja maticna starija te podrzava samo sata 2 3gb/s, tako da kad bi htio ssd novijeg datuma, trebao bi promjeniti plocu ili kupiti controler...
imaj na umu da je njegova sadasnja maticna starija te podrzava samo sata 2 3gb/s, tako da kad bi htio ssd novijeg datuma, trebao bi promjeniti plocu ili kupiti controler...
Ne, ne bi trebao mijenjati ništa. Jedino što bi umjesto sekvencijalnih brzina čitanja/pisanja od npr 500/450 imao 250/225. I dalje ostaje vrlo malo vrijeme pristupa (što i je bitno za brzinu) i sve prednosti SSD-a. Dapače, sekvencijalno čitanje i pisanje ni nije toliko bitno za brzinu (kod SSD-a) jer je i SSD s 100/70 brži od hard diska s 140/120 i to neopisivo. SATA II također podržava i AHCI (dakle NCQ bi imao) i TRIM.
Znači još uvjek mi se ne isplati to uzimat. E takav konstruktivan odgovor mi je trebao.
Zahvaljujem.
Pretpostavljao sam da se nemože baš nešto sem par % i dobit na performansama, ali sam eto htio uzet čisto da stavim 8Gb i da imam spremnu bolju matičnu kad budem išao na novi CPU.
Mada je i ovaj evo nakon 3 godine još uvjek zvijerka.
P.S. 1600 bi radio na 1333 bez ikakvog diranja jer to je max što CPU vrti bez ikakvog clockanja. ;)
Hvala.
Hvala.
ak ne mislis clockati uzmi najeftiniji 2*4gb kit (kingston,kingmax,...). sto se tice audio-a nema neke razlike...
To za SSD i brzinu imam na umu ;).
Pa dodaj još DDR2 ako ti je malo memorije. Opet dođe jeftinije nego nova ploča (nepotrebno) + ddr3.
Pa dodaj još DDR2 ako ti je malo memorije. Opet dođe jeftinije nego nova ploča (nepotrebno) + ddr3.
Vrlo rado da nije 2x2GB ( što imam trenutno pa bi ove samo nadoda) cca450kn ;)
Pa stavi samo 2GB, to ti je cirka 200 Kn. Ili nabavi polovno.
Za igre ti sigurno ne treba više od 5-6GB RAM pošto su još uvijek to 32-bitne aplikacije i rijetko koja može koristiti punih 4GB (kao npr BF3 MP).
I da ti ram radi na 800 MHz opet ništa ne gubiš jer bolje je i 4,5GB na 667 MHz nego 4GB na 1066.
Količina je bitna, brzina odavno nije kočnica/bottleneck.
A DDR3, glavna prednost naspram DDR2 je jeftiniji proizvodni proces i manja potrošnja (radi na 1.5V dok DDR2 na 1.8-2.1).
Što se tiče brzine, ddr3 ima veće frekvencije ali zato i veće latencije (kašnjenja) tako da to nije velika prednost.
Pa stavi samo 2GB, to ti je cirka 200 Kn. Ili nabavi polovno.
Za igre ti sigurno ne treba više od 5-6GB RAM pošto su još uvijek to 32-bitne aplikacije i rijetko koja može koristiti punih 4GB (kao npr BF3 MP).
I da ti ram radi na 800 MHz opet ništa ne gubiš jer bolje je i 4,5GB na 667 MHz nego 4GB na 1066.
Količina je bitna, brzina odavno nije kočnica/bottleneck.
A DDR3, glavna prednost naspram DDR2 je jeftiniji proizvodni proces i manja potrošnja (radi na 1.5V dok DDR2 na 1.8-2.1).
Što se tiče brzine, ddr3 ima veće frekvencije ali zato i veće latencije (kašnjenja) tako da to nije velika prednost.
Sve to stoji, ali ja sam to gledao sa druge perspektive. danas sutra kad mi šune uzet novi procesor moram svakako mjenjat ploču. Da bi iskoristio SSD maximalno opet treba nova matična.
Shodno novoj matičnoj triba uzet i ram. Da je sporiji sumnjam. Također ga mislim uzet 2x4Gb kit.
E da, na ovoj sada mi je onboard LAN riknio. Jedan dan je samo prestalo radit. Užtekao PCI lan karticu i sad šljaka. Ali uglavnom ako su stvari počele otkazivat ne sviđa mi se :) .
Imate još koji savjet? ( Nisam sarkastičan, ozbiljno pitam :), i hvala na dosad odgovorenom )
Ha gle, onda ti je bolje promjena cijele platforme. prodaš trenutno u dijelovima i uzmeš Intel i5 neki s 8 GB ddr3 i ploču za to.
Za procesor ti lako nađem kupca ako si zainteresiran, a ostalo riješiš preko foruma ili njuškala.
Ha gle, onda ti je bolje promjena cijele platforme. prodaš trenutno u dijelovima i uzmeš Intel i5 neki s 8 GB ddr3 i ploču za to.
Za procesor ti lako nađem kupca ako si zainteresiran, a ostalo riješiš preko foruma ili njuškala.
Hmmm to bi čak i bilo u opciji.
Trebalo bi vidit koliko bi se dalo dobit za proc + matična + memorija.