Evo naišao sam na jedan zanimljiv članak na pcekspertu..pa da ga podijelim i čujem vaša mišljenja... Ja ću ga još jednom proučiti i pročitati, zanimljivo je dosta...
ovo bi moglo biti važno za slaganje novih konfi i slično.
Evo naišao sam na jedan zanimljiv članak na pcekspertu..pa da ga podijelim i čujem vaša mišljenja... Ja ću ga još jednom proučiti i pročitati, zanimljivo je dosta...
Upravo sam se šokirao... lol
Blago rečeno... očekivao sam da će Inteli pojest Phenoma, a kad ono u dosta slučajeva obrnuto...
Još ja cijelo vrijeme govorim okolo kako i5/i7 ima ogromnu prednost nad Phenomom čak i u igrama i većina ljudi tvrdi isto ali mislim da je ovaj test pokazao kako smo u krivu... Za igre, definitivno Phenom...
To je zbog def radnog takta.
Je istina, i5/i7 se bolje klokaju, a na istom radnom taktu vjerovatno daju nešto bolje performanse. Baš mi je žao da nisu stavili usporedbu sa klokanim procevima.
Ali i dalje ne mislim da je bolji buy za igre jer ne daju toliko bolje performanse niti klokani, a koštaju više. Nemoj zaboraviti da se i Phenomi solidno klokaju.
Je istina, i5/i7 se bolje klokaju, a na istom radnom taktu vjerovatno daju nešto bolje performanse. Baš mi je žao da nisu stavili usporedbu sa klokanim procevima.
Ali i dalje ne mislim da je bolji buy za igre jer ne daju toliko bolje performanse niti klokani, a koštaju više. Nemoj zaboraviti da se i Phenomi solidno klokaju.
Da, kad bi se clockali oderali bi AMD-a naveliko...
Phenom ide teško na 4 ghz, uglavnom se zaustavljaju ja mislim na 3,8-3,9...dok skoro svaki intel uz malo znanja i dobar cooler ide preko 4 ghz dosta.
Ne slažem se... Svaki C3 ide 4+ GHz bez beda...
Recimo 555BE tko ima sreće i otključa, potegne 4.2+GHz @X4.
A to je uz jednu N68C-S UCC best buy...
Ne slažem se... Svaki C3 ide 4+ GHz bez beda...
Recimo 555BE tko ima sreće i otključa, potegne 4.2+GHz @X4.
A to je uz jednu N68C-S UCC best buy...
Da, ja sam mislio za C2 među njima i za mog...
U pravu si...
A za ovo gore treba ipak imati sreće.
Ja se s njima ne slazem uopce sa zakljuckom da treba nova maticna 890 + SB 850 da bi se izvukel neki maximum iz AMD. U testu su koristili 790 maticnu i tu nema problema pa i znatno jeftinije su itekak dobre 785 ili 770 to je poznato a koji proizvođac i modeli to se vec jako dobro zna na forumu. A kaj se tice testova i rezultata dovoljno je okacit ovu sliku a slicno je i na ostalima. Pa kad usporedite rezultate ta dva procesora a kolko ono kosta ovaj i5 670 preskupi do daske nesretnik joj si ga meni svasta brutalno.
Razlika u cijeni: 1400kn.
Razlika u performansama: 3-4 frejma...
Razlika u cijeni: 1400kn.
Razlika u performansama: 3-4 frejma...
+još parsto kuna koje ćeš dati za skuplju matičnu..
+moraš obavezno uzeti ddr3 rame, to je još 800 kn..a kod AMD nije tako.
Neisplativo.
Pa pogledaj samo razliku u performansama između jednog X4 620 i X3 425.
Gotovo da je nema u igrama.
Recimoda se uzme jedan X3 425 za nekih cca 520kn.
Uz njega jedna ASRock ploča, primjerice N68C-S UCC, koja ga može otključati i podržava i DDR2 i DDR3 memoriju (pošto memorija poskupljuje, jelte), za cca 300kn (kad dođe, sad je obična verzija beu UCC-a ispod 300kn).
To ispadne ukupno 820kn bez memorije, napajanja i grafike.
Još ako ju ta ploča otključa, super, imaš Quada za malo para...
Nadalje, uzme se povoljno napajanje, primjerice Fortron PNF 400W, ili LC-Power Office Series 420/500W, ili Super Silent 550W.
Ako je kriza, može i LinkWorld 460W, nije bed, dobar je.
Tu smo dakle već na nekih 1000-1100kn.
Doda se jedna 4670HD za mrvicu love, dođemo do cca 1600kn.
Jedini problem je sad RAM koji je EXTRA skup. Može se ostaviti ili stari DDR2 ili uzeti novi DDR3.
HDD može stari, case stari etc... Uglavnom za 1600kn se može dobiti super stvar, dok kod intela to nemogu zamisliti...
Phenom ostaje bolji za igrice. Jeftiniji su (u odnosu na Intel), a i kod gaminga je ipak naglasak na grafici, tako da razlika između i5 ili i7 i Phenom može ići za grafičku. Intelove procesore bih ipak ostavio za druge stvari kod kojih je važniji procesor od grafičke kartice. Za gaming je ipak grafika primarna, a što se tiče procesora Phenom dobro obavlja posao.
Uvijek kažem "Uzmite si AMD-ov procesor, više će vam se isplatiti i imat ćete više para za ostale komponente!" al ljudi meni kažu da sam lud kad im preporučim AMD-ov procesor pored Intelovog (za koji su vjerojatno čuli da daje Uber performanse u igrama, a ne znaju da se u većini takvih slučajeva radi o overklokanom procesoru)...
Ne kažem da su Intelovi procesori loši ali kad vidiš cijenu, padneš u depresiju.
Kad još uzmeš u obzir OC, Phenom (npr.) je sasvim dovoljan za igrice.
Phenom ostaje bolji za igrice. Jeftiniji su (u odnosu na Intel), a i kod gaminga je ipak naglasak na grafici, tako da razlika između i5 ili i7 i Phenom može ići za grafičku. Intelove procesore bih ipak ostavio za druge stvari kod kojih je važniji procesor od grafičke kartice. Za gaming je ipak grafika primarna, a što se tiče procesora Phenom dobro obavlja posao.
To kazu oni koji nemaju para da si priušte Intel...
To kazu oni koji nemaju para da si priušte Intel...
Ne.To kazu oni koji ne zele dati puno više para za skoro istu stvar
ma kakav intel kad je tu athlon II serija koja nema postenu konkurenciju
za 700kn mozes dobit jako hladan(quad) procesor koji se da na stock hlađenju bez dizanja voltaze dic na 3.6ghz ,
a to je jako bitno kod igara
puno bitnije od cache memorije
kako je vec netko gore spomenuo
hd4670 + x4 620= najbolja kupovina moguca (uloženo/dobiveno + malo trosi i nema problema sa grijanjem)
Da, kad bi se clockali oderali bi AMD-a naveliko...
Phenom ide teško na 4 ghz, uglavnom se zaustavljaju ja mislim na 3,8-3,9...dok skoro svaki intel uz malo znanja i dobar cooler ide preko 4 ghz dosta.
I kod overclockanih procesora Phenom II 965 je i dalje bolji od i7 920, iako i5 750 tada više grize, a opće iznenađenje rezultatima je rezultat odličnog Intelovog i aktivnog i pasivnog marketinga koju većina ljudi guta samo tako
Gledam ovaj članak i kažem si kada si budem uzimo (uskoro) novi pc neče iči nikakav AMD nego INTEL I5 ili I7 jer ipak sam njegov FAN tako da me nezanima AMD koliko god bio bolji on me NEZANIMA!
Zapravo ono što sam ja govorio da je procesor u igrama nebitan sada se potvrduje, jer jedan Athlon II X4 630 u svakim igrama osim Bathman (koji je nebitan jer ionako ide perko 100fps i donekle RE5) je paralelan u odnosu na najskuplje Core i7 proceosre.
Ipak, razlika izmedu svih njih je vrlo mala, tako da bih odabrao Core i7 (ako cjena nije problem), jer zašto neimati procesor koji je u svemu drugom brži, a u igrama podjednak.
Gledam ovaj članak i kažem si kada si budem uzimo (uskoro) novi pc neče iči nikakav AMD nego INTEL I5 ili I7 jer ipak sam njegov FAN tako da me nezanima AMD koliko god bio bolji on me NEZANIMA!
Jabucni sindrom (Apple sindrom) :-)))
Hehe svi me zahebavate za Apple al nea veze....nadam se da če što prije doć jer na ovaj mob ču stavit TNT pa ga dič uzrak matere mi milene!
Hehe svi me zahebavate za Apple al nea veze....nadam se da če što prije doć jer na ovaj mob ču stavit TNT pa ga dič uzrak matere mi milene!
Ma zezam se, ja sam uvijek na neki nacin bio AMD fan, ali realno gledajuci Intel je skuplji, ali na kraju se i isplati.
Isplati itekako ogromnim tvrtkama koje rade proračune, rendeiranja i tvrtkama poput Cryteka i sl. koji rade svoj engine i ekspermentiraju pa im je potreban vrlo jak hardver da pokrenu svoj demo.
Al u generalu, kod običnog korisnika Intel se neisplati.
Pa recimo kad bih povjerovao ovom tekstu, i da sam na tržištu za nešto od navedenog meni bi presudni faktor bio sljedece:
tj, znatna razlika u cijeni u odnosu na "overclock potencijal" što bi značilo da je i3 u ovom slučaju superiorni "best buy"
Ključni dio prve rečenice je "kad bih povjerovao ovom tekstu" tj. ako jedna pišljiva recenzija od 20 redova teksta i 3 sličice kaže jedno, a sve ostale recenzije drugo... onda je netko u krivu a sumnjam da su to svi ostali. Još jedna stvar koja mi je "sumnjiva" je to što su svi uredno uvijek brži od i920.
Sve u svemu, nisam baš tražio kada je ovaj "članak" izdan, ali vjerujem da se radi u prvoaprilskoj šali na račun AMD vs. Intel :)
Uzmimo u obzir da AMD trenutno na tržištu ima pregršt procesora nižeg segmenta, koji se daju dobro clockati na solidnih 3.4GHz pa do 3,6GHz. Sada navedeno kažem za nove AMDove Athlonce i Phenome dok Intel nema toliko procesora kojima bi mogao konkurirati AMDu u nižem segmentu jer svaki Intelov "noviji" procesor nije ispod 1000kn.
To je sasvim dovoljan razlog za zaključiti da su AMDovi procesori koji prilično mnogo za svoju cijenu daju, jako isplativi dok je Intelova ponuda tog segmenta jako slaba.
A sada High-Med segment, tu je druga priča, Intel i5-750 koji košta od 1400-1600kn kako kojim trgovinama konkurira većini AMDovih procesora uključujući ih sve do Phenom II 955BE! Uz odličan overclocker se i5 jako isplati uzmemo li u obzir da kupujemo "bolji" procesor.
High segment ne moramo ni spominjati skoro nikako, tu je stvar jasna Intel je isplativiji (performansama, ne cijenom) :))).
Znači:
Low-med segment: INTEL VS AMD - 0:1
High-Med segment: INTEL VS AMD - 1:0
High segment: INTEL VS AMD - 1:0
Zaključak:
AMD uz svoje jeftinije procesore može itekako konkurirati Intelu zbog uloženog-dobivenog.
Intel je jači na području tek med segmenta pa nadalje.
Kratko i jasno: ONI PLIĆEG DŽEPA NEKA KUPE AMD, A ONI DUBLJEG INTEL!
Meni se čini da Intel izdaje svoje procesore pre brzo i tržište to jednosavno ne može prihvatiti.
npr. Prije godinu dana su izdali 45nm procesore i već nakon sljedećih godinu dana 32nm. Meni je to malo pre brzo!
Zato ne preferiram Intel. Intel je puno skuplji a niš s njim ne dobiješ puno u odnosu na 1000 Kn jeftiniji AMD-ov procesor.
Intel je procesor predviđen za velike tvrtke i kompanije koje se bave programiranjem i u znanstvene svrhe i za njih je to isplativo.
AMD je za igranje perfektan, a nublete koji moraju imati sve najbolje i najskuplje nek si kupe Intel.
Sva razmišljanja su poprilično OK, ali..... treba se zapitati kome je i koliko i šta potrebno? Znači koliko i šta se očekuje od spomenute kupnje ili odabranog izbora, ukoliko je to 90%(i sam sam u toj grupi) igranje onda je
kupnja Intela bacanje love kroz prozor jer je poprilično neisplativ(dati 2.500+kn samo za MBO+Proc je previše, naravno kome takvo što stvarno treba, NIJE jer radom se skuplje investicije brzo vrate, IGRANJEM NE).
Prešao sam sa Intela na AMD i ništa se bolje odnosno lošije neigram, jedino što imam novi sistem i bolje nadogradiv u vrijeme kad sam ga kupio Intel je bio poprilično skuplji glede prelaska na DDR3 sistem(MBO.Proc,Memorija)
sad jedino ostaje podebljati grafu kad se ukaže financ. mogučnost ili se naleti na nešto povoljno ili eventualno neki X6
hehehehe.
Uglavnom prepucavanja koji je bolji AMD vs Intel svodi se uglavnom na stvarnu potrebu i tu neračunam entuzijaste koji se bave recenzijama i clockanjem hardwera, tj. oni ga nisu kupili, čast izuzecima.
Sve je stvar osobnog izbora kao i debljini novčarke i nebi o onome "moj je veči od tvog" jer takvo razmišljanje nevodi ničemu osim financ. njesra i debelog minusa na računu.
Svatko bi trebao prilagoditi kupnju hardwera svojim realnim potrebama i uvijek će svatko imati svog favorita glede AMD vs Intel kao i ATI vs nVidija i sl.
hmmm, znaci ako bi ja htio kupit novi komp za 5 K kuna, a htio bi da se u buducnosti
moze dobro nadogradit (za igre), nema mi druge vec morac ici na AMD?
Al đžaba sve to kada Amer dođe ui trgovinu i rekne daj mi najbrži procesor trenutno, a to je Intel. Hrvatska je toliko malo tržište da je Intelu nebitno šta će hrvat reć na njegov procesor.