AMD Ryzen procesori (opća tema) izdvojena tema

poruka: 31.743
|
čitano: 6.761.658
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
12 godina
AMD Ryzen procesori (opća tema)

Ima li točan datum kada će se ClockTuner for Ryzen moći skinuti? Koliko vidim još uvijek ga nema.

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
Re: AMD Ryzen procesori (opća tema)
ibme74 kaže...

Ima li točan datum kada će se ClockTuner for Ryzen moći skinuti? Koliko vidim još uvijek ga nema.

Ne zna se, zna se samo da jos nije dovrsen.

16 godina

Ma kakav klok tuner pa mi bi njega mogli učit kako se tunira riza. Amater za nas.

kradem mine iz minskog polja
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
ibme74 kaže...

Ovo i mene zanima, više da ga "optimiziram" u smislu potrošnje. Ručno sam se donekle igrao sa time, bio je i OC-an 1-2 dana u nekoliko navrata, radi testiranja, ali jako puno truda bi tražilo precizno naštelavanje. Ako ovo može "automagically" sve obaviti za tebe i reć "chip ti je krš" ili "chip ti je divlji" tim bolje.

12 godina
Rhodin kaže...
ibme74 kaže...

Ovo i mene zanima, više da ga "optimiziram" u smislu potrošnje. Ručno sam se donekle igrao sa time, bio je i OC-an 1-2 dana u nekoliko navrata, radi testiranja, ali jako puno truda bi tražilo precizno naštelavanje. Ako ovo može "automagically" sve obaviti za tebe i reć "chip ti je krš" ili "chip ti je divlji" tim bolje.

Receno je da program radi bolje sa vise CCXa, sad samo treba cekat da se vidi kak ce radit na tipa R5 3600. Isto je pitanje za one ploce koje nemaju LLC, dal ce radit normalno ili ce bit nuspojava.

17 godina
segregator kaže...

https://www.igorslab.de/en/come-only-new-yet-secret-lucienne-apu-exclusive-as-8-core-only-google-opn-and-first-data-surfaced-leak/

A izgleda da će počet štancat SOC-eve po narudžbi, Google,  Sony,  Microsoft, nintendo, ...nastavi niz

Hm čisto sumnjam da taj APU namjenjen je za Goglov Krombuk.

Mikrošuft Surface laptop, o da itekako 8/16 APU vrlo poželjno ipak su to Windowsi.

Kaj če ti 8/16 APU na Chrome OS operativnom sustavu. Kaj češ radit na takvom laptopu, možda editirat video ili Fotošop ili rendering, malo morgen.

AMD,........is that Epyc or what?
13 godina

Ne znam hoce li biti sreće sa ovim programom , a i ruku na srce ne vjerujem da ce bolje ustimat kao sto sam osobno postelao ( uz puno potrosenog vremena i živaca , dodao bih :D) 

Profil za svakodnevnu upotrebu :offset - 0.1375 V sa boostom na 4.1 GHz kad mi zatrebaju performanse 4.3 GHz na 1.3375 V sa LLC na extreme ( tako je savršeno ispeglan napon , tj isti je i u loadu i idleu ) 

Još samo da poprave onu glupost da ne obara ni napone ni taktove čim množitelj nije na auto tj 36. E to mi nije jasno da je toliki problem to napraviti kak spada da ebe rak raka . 

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

Ljudi ništa ne kupujte, dolazi superpower iz AMD-a.

"Pegla" se 5nm proces za ryzen 6000.

Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
absolon kaže...

Ljudi ništa ne kupujte, dolazi superpower iz AMD-a.

"Pegla" se 5nm proces za ryzen 6000.

Kul, ali treba se to naštancat i usavršit proces. Inače, pegla se i DDR5 za servere već, ali kad će službeno doć u prodaju, vjerojatno krajem ove ili početkom iduće god, a kad će doć za consumere, vjerojatno krajem iduće god, a kad će zbilja doć masovno za consumere, 2022. kako pišu. Vjerojatno će isto bit s tim 5nm ili nešto brže.

17 godina

Uvijek su se 2-3 generacije chipova i procesa radile unaprijed i svaki put kad se najavi ili prvi put spomene treba godine da to dođe do krajnjeg korisnika.

Intel već skoro 8 godina pegla 10nm i paralelno peglaju i 7 i 5nm i bilo je pretpostavki da će 10nm možda u potpunosti ubit i ugasit jer su toliko vremena, novaca i truda bez rezultata u njega uložili da naprosto pitanje bilo da li to više uopće ima smisla.

Intel tek sada, navnodno, ima 10nm proces sa boljim chipovima od onoga što su postizali na 14nm, s time da uopće ne spominju yieldove... ima na SemiAccurate neki osvrt o tome, ali koliko pluseva je dodano na 14nm+++++++? jer 10nm nisu uspjeli sredit.

Ove godine izlazi 4000, a mi sad raspravljamo o 6000 koji je u fazi dizajna, ali ne samo on već i proces na kojem bi se trebao raditi - dok to dđe na red neki od nas će 2 konfiguracije izmijenjat. Računajte 4000 2020. 5000 2022. 6000 možda '23. , ali vjerojatnije '24. Dakle moguće 4 godine do tada.

DDR5 će 2022. zajedno sa serijom 5000 , apsolutno sam uvjeren da neće Intel prvi izletit sa DDR5 slijedeće godine.

Moj PC  
3 0 hvala 1
14 godina

Video o tome kako je vdroop ustvari dobar za overclock i stabilnost i to zato što očitanja u windowsima ustvari nisu nisu točna...više o tome na

.

Preporučam pogledati video, mnogo toga mi je sad jasnije

6 godina
protjeran

Evo ako vjerovati ovoj foliji dobili smo potvrdu onoga sto smo i iscekivali!!! AMD izbacuje ccx-e znaci imace opet ccd po 8 jezgri ali ovaj puta sve jezgre na jednom mjestu naspram 4x2 i imaju pristup jednom 32MB l3 cache naspram 2x16MB.

15 posto IPC gain + veci klokovi. Mislim da je sad to sto se tice intela, s ovim gubi vjerojatno gaming krunu!

https://www.notebookcheck.net/AMD-s-upcoming-Zen-3-based-EPYC-Milan-server-CPUs-may-offer-20-bump-in-performance-over-Zen-2-EPYC-Rome.490214.0.html

Poruka je uređivana zadnji put sub 29.8.2020 6:27 (HCgamingCRO).
Moj PC  
3 0 hvala 0
6 godina
protjeran

Ostaje pitanje sta moze Intel sa Rocket lake napraviti. Ograniceni su starim proizvodnim procesom i bilo kakva veca poboljsanja ce rezultirati ogromnom potrosnjom. TSMC je poboljsao svoj 7nm i AMD ce se taktom dosta pribliziti Intelu tako da im i ta prednost nestaje, a uz to ce Zen 3 biti znatno efikasniji sto se tice potrosnje.

2 0 hvala 0
13 godina

Malo off topic. Jel ne može Intel dogovoriti suradnju sa TSMC-om?

Nisam ja ništa prčko.
Moj PC  
0 0 hvala 0
8 godina
protjeran

Moze s kim god zeli, TSMC, GF, Samsungom, na njima je stvar - poznavajuci Intel,

trazit ce da oni zarade 3x vise od samih FAB-ova, tako da ce ih Samsung vjerovatno odmah odpilit.

Nek Intel radi NIC-ove, u tome su najbolji u svijetu. Za to im je dobar i 28nm proces.

Steel for Humans, Silver for Monsters, Gold for the Witcher...
Moj PC  
1 0 hvala 1
7 godina

Ne treba bit bahat, do 2017. su imali najbolje x86 procesore na svijetu. Imaju love, boli ih ona stvar. Većina ugovora još uvijek vrijedi, Intel je stagnirao, nije gubio kapital u ovih par godina rasta AMDa. Tek sada je prijelomni trenutak. 3. generacija Ryzen arch sa boljim 7nm procesom i novom raspodjelom CCXa. Sad će bit drži gaće.

Moj PC  
0 0 hvala 0
6 godina
protjeran
Spiridon kaže...

Malo off topic. Jel ne može Intel dogovoriti suradnju sa TSMC-om?

Moze,a i nemoze! TSMC je normalna Firma kam i svaka druga ima ugovore! Nedavno su odjebali nvidiu  za 7 NM jer nemaju dovljno proizvodnog Kapaciteta da nadmiri sve, nevidia ce dobiti 7 NM za svoje servrske kartice i eventualno titan, a javno su jos fino rekli kako je AMD njihov najbitniji Partner Trenutno. Pa i logicno pogledaj samo sta TSMC stampa na 7 NM sve za AMD!!! OD malih embeddet cipova, preko konzola, grafa, desktop/serverrskih cipova. Cak su i Qualcomm odjebali isto radi AMD-a

Drugo, Intel je ulozio stotine milijuna Dollara u svoj proizvodni Proces i tu jednostavno nema onda smisla te strojeve baciti u kut,potjerati par Tisuca radnika i okrenuti se TSMC-u. 

Poruka je uređivana zadnji put sub 29.8.2020 17:17 (HCgamingCRO).
9 godina
cvaja997 kaže...

Ne treba bit bahat, do 2017. su imali najbolje x86 procesore na svijetu. Imaju love, boli ih ona stvar. Većina ugovora još uvijek vrijedi, Intel je stagnirao, nije gubio kapital u ovih par godina rasta AMDa. Tek sada je prijelomni trenutak. 3. generacija Ryzen arch sa boljim 7nm procesom i novom raspodjelom CCXa. Sad će bit drži gaće.

Otpilio ih je i Apple, zapeli su na 14nm jedno 4-5 godina, 10nm debelo kasni, a ni 7nm nije po planu, ne bih baš rekao da ih više boli ona stvar.

Tiger Lake izgleda solidno, puno bolje po clocku od Ice Lakea, ali i dalje na samo 4 jzegre, i to skupe 4 jezgre.

17 godina

Intel gubi ugovore, a ne samo da gubi, nego AMD dobiva nove, dio i ARM, koji su trebali biti Intelovi. U svijetu korporacija, tkz. enterprise svijetu, sve što nije rast (standard je 6% godišnje) se smatra gubitkom i dioničari to ne vole.

Intel ima svoje foundrye, ali to ne znaći da ne može TSMC i Samsung upotrijebit, stvar je u tome da bi za Intel to trebala biti sramota. Ipak, između gubitka obraza za firmu, i gubitka zarade za dioničare, prije ili kasnije će dioničari isforsirat odluku.

Intel ima još uvijek problema sa 10nm, a koliko čitam ni slijedeća 2 procesa im nisu baš sjajni. TSMC navodno ima dobre rezultate sa 5nm i kreće 3nm, intel ima problema sa 10 nm i večih problema (trenutno) sa 7nm.

OK, nije ista stvar, navodno je 10nm Intelov ekvivalent 7nm TSMC-a, ali već 7nm+ je znatno bolji, a imaju napola spreman 5nm.

Moj PC  
0 0 hvala 2
7 godina
Rhodin kaže...

Intel gubi ugovore, a ne samo da gubi, nego AMD dobiva nove, dio i ARM, koji su trebali biti Intelovi. U svijetu korporacija, tkz. enterprise svijetu, sve što nije rast (standard je 6% godišnje) se smatra gubitkom i dioničari to ne vole.

Intel ima svoje foundrye, ali to ne znaći da ne može TSMC i Samsung upotrijebit, stvar je u tome da bi za Intel to trebala biti sramota. Ipak, između gubitka obraza za firmu, i gubitka zarade za dioničare, prije ili kasnije će dioničari isforsirat odluku.

Intel ima još uvijek problema sa 10nm, a koliko čitam ni slijedeća 2 procesa im nisu baš sjajni. TSMC navodno ima dobre rezultate sa 5nm i kreće 3nm, intel ima problema sa 10 nm i večih problema (trenutno) sa 7nm.

OK, nije ista stvar, navodno je 10nm Intelov ekvivalent 7nm TSMC-a, ali već 7nm+ je znatno bolji, a imaju napola spreman 5nm.

• Intel revenue for the quarter ending June 30, 2020 was $19.728B, a 19.53% increase year-over-year.
  • Intel revenue for the twelve months ending June 30, 2020 was $78.955B, a 12.17% increase year-over-year.
  • Intel annual revenue for 2019 was $71.965B, a 1.58% increase from 2018.
  • Intel annual revenue for 2018 was $70.848B, a 12.89% increase from 2017.
  • Intel annual revenue for 2017 was $62.761B, a 5.68% increase from 2016.

gotov skroz, mrtva firma

6 godina
protjeran
3dfx kaže...

• Intel revenue for the quarter ending June 30, 2020 was $19.728B, a 19.53% increase year-over-year.
  • Intel revenue for the twelve months ending June 30, 2020 was $78.955B, a 12.17% increase year-over-year.

gotov skroz, mrtva firma

Osjetio si se prozvanim? Bit će sve uredu, samo se ti igraj sa svojim procesorom.

7 godina

Nije čovjek uvredljivog slova napisao. Čemu takvi komentari? Intel je u problemu, ali poslovanje je u plusu ili stagnira. Iako cijena dionica nije neko mjerilo, ona raste. To su činjenice.

Moj PC  
9 0 hvala 0
17 godina
Riot kaže...
3dfx kaže...

gotov skroz, mrtva firma

Osjetio si se prozvanim? Bit će sve uredu, samo se ti igraj sa svojim procesorom.

Cemu ovakav komentar ??

Lik je samo iznio prihode Intela za posljednje 3 godine i uporedni rast kako bi se pokazalo da firma nije u toj nekoj banani koliko se ovdje to zeli prikazati u ovoj temi. 

Jeste AMD ima bolje procesore trenutno, napokon su izbacili i seriju procesora za laptope koji su konkurentni Intelu ali daleko je to jos uvijek od bilo cega sto bi Intel bacilo na koljena.

I sto je najtuznije je da od zatucanosti kojem plemenu pripadate (Intel imi AMD) ne vidite da je ova trenutna situacija ubjedljivo najbolja za nas kao kupce i krajnje korisnike. 

Intel nikada nije bio ovako ugrozen od strane AMD sa performansama da ce ili morati izbacivati bolje i konkurentnije procesore ili rezati cijene, a opet AMD se toliko trudi da presisa Intela da izbacuju jbg dobre procesore za nikad manje kesha.

I cim netko od njih ovdje prevagne nece biti dobro za nas jer ako AMD srusi Intela i finansijski samo ce preuzeti njegovu lidersku poziciju i najvjerovatnije cemo onda opet imati neke minimalne pomake u razvoju arhitekture, a znamo i sami kako se Intel ponasa ako se vrati na stare staze.

15 godina

Pozdrav,

skužio sam da mi novi je Ryzen 5 3600 sa arctic cooling freezer 34 esports duo na 95 oC? u igrama i na cpu stress.

Sklopljeno je novo prije 10-ak dana.

Jel možda previše paste ili je nešto drugo?

Temperature je svugdje ista bez obzira sa čim testiram.

Moj PC  
0 0 hvala 0
8 godina
protjeran

Mislim da je netko vec pisao da nesto nije OK sa kitom za montazu.

Javi se Articu da ti posalju popravljeni kit za AM4.

Steel for Humans, Silver for Monsters, Gold for the Witcher...
Moj PC  
1 0 hvala 1
15 godina
Čitatelj kaže...

Sve je sjelo na svoje mjesto. Pa kaj nebi onda povukli te coolere iz prodaje da nešto ne štima?

12 godina
General_Woo kaže...
Čitatelj kaže...

Sve je sjelo na svoje mjesto. Pa kaj nebi onda povukli te coolere iz prodaje da nešto ne štima?

Jesi li skinuo zaštitnu naljepnicu sa baze hladnjaka ?

Vrti li se vent na hladnjaku ?

AMD prljavi, pokvareni bugoviti gadovi
Poruka je uređivana zadnji put ned 30.8.2020 14:31 (nicky.sl).
15 godina
nicky.sl kaže...
General_Woo kaže...
Čitatelj kaže...

Jesi li skinuo zaštitnu naljepnicu sa baze hladnjaka ?

Naravno

12 godina

Ja bi to skinuo i ponovo složio

AMD prljavi, pokvareni bugoviti gadovi
15 godina
nicky.sl kaže...

Ja bi to skinuo i ponovo složio

Idem upravo. Ima glupi donji dio pa ne skužiš kolko paste je gore.

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice