Koji MBO za R5 1600? Mislim uzeti AB350 Gaming 3 da li ima koja jos da valja?
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Asus strix b350 f bi mogla biti isto ok ali nije jos dosla kod nas ako se nevaram

ako planiraš uzimati išta od gigabyta nemoj jer ima ujebane pcie portove npr. zvučne kartice ne rade na njima a pitanje što još... nisu riješili to već par mjeseci
Ovu Gaming 3 mislim i ja uzeti i citam po reviewima da je super maticna za oc i sve.
Ljudi moze pomoc , uzeo bi Ryzen r5 1600 ali mi treba mala pomoc oko odabira maticne ploce.
Moj odabir je Msi B350 Gaming Pro Carbon , najvise zbog toga sta ima bolju regulaciju sa 8 faza dok druge to nemaju, i koliko vidim po redditu i nekim drugim recenzijama ljudi su dosta zadovoljni za klokanjem ryzena i rama na njoj.
Druga opcija mi je Asrock b350 pro4.
Rami ce bit G.Skill Ripjaws V Series 16GB (2x8GB) DDR4 3600MHz - samsung b-die
Edit: koliko vidim nije 8 phase, nego je 4+2 ali po ovom videu je nakvalitetnija ploca sto se tice b350
Ljudi moze pomoc , uzeo bi Ryzen r5 1600 ali mi treba mala pomoc oko odabira maticne ploce.
Moj odabir je Msi B350 Gaming Pro Carbon , najvise zbog toga sta ima bolju regulaciju sa 8 faza dok druge to nemaju, i koliko vidim po redditu i nekim drugim recenzijama ljudi su dosta zadovoljni za klokanjem ryzena i rama na njoj.
Druga opcija mi je Asrock b350 pro4.
Rami ce bit G.Skill Ripjaws V Series 16GB (2x8GB) DDR4 3600MHz - samsung b-die
Edit: koliko vidim nije 8 phase, nego je 4+2 ali po ovom videu je nakvalitetnija ploca sto se tice b350
Evo ja narucio Gigabyte AB350 Gaming 3 (neznam dal te ona zanima) trebala bi mi stici u cetvrtak a i r7 1700 (2 jezgre vise od tvog) pa ti javim najkasnije do petka kakva je sto se tice oc mada mislim peoc oc do 3.7-3.8 na 1.35v posto je to sasvim dovoljno nebizelio u neki extreme.
Super odabir RAMa, a ploču ako želiš kako treba uzeti, stavi si Gigabyte Aorus X370 Gaming 5.
Problem je sto mi ta ploca prelazi budet jer je cca 500kn skuplja, nebi isao preko cijene ove odabrane msi. Ne planiram sli/cross a imam ssd+hdd i tjt . Puni potencijal ploce nebi iskoristio sigurno.
Edit: a jedino gamin k5, 1250kn je. E sad ima li potrebe ic na x370 to mi je dilema jer sam vec sa nekakve Asrock b350 pro4 od 800kn preso na ovu od 1100 i sad na jos skuuplju a nece mi mozda bit potrebna vjv. Ali si onda razmisljam sa druge strane uzet kvalitetniju plocu pa sam miran do kraja ,a uvijek ako mogu promjenit cpu kasnije na neki zen+ za koju god ako tome bude potrebe.
Ali si onda razmisljam sa druge strane uzet kvalitetniju plocu pa sam miran do kraja ,a uvijek ako mogu promjenit cpu kasnije na neki zen+ za koju god ako tome bude potrebe.
Da je razlika samo u opcijama kao Crossfire i sl., ne bih ti je preporučio.
Neisplativo ti je ulagati u skuplju plocu jer s skupljom neces postici nista vise a niti ce ti ista duze trajati to su yebene gluposti, svi ryzeni se klokaju vise manje isto dakle ako vidis 4ghz budi sretan, 3.9 je bliza realnost(ili uzmi 1600x koji vec radi na 4ghz)! Rade ulozi u bolji gpu kad zatreba..lp

Neisplativo ti je ulagati u skuplju plocu jer s skupljom neces postici nista vise a niti ce ti ista duze trajati to su yebene gluposti, svi ryzeni se klokaju vise manje isto dakle ako vidis 4ghz budi sretan, 3.9 je bliza realnost(ili uzmi 1600x koji vec radi na 4ghz)! Rade ulozi u bolji gpu kad zatreba..lp
Hvala, ic cu na komponente kao na slici. Uzet cu asrock b350 pro4 i za tu ustedu cu uzet 500gb ssd umjesto 250gb . Prijatelj je ima i samo pozitivne stvari cujem od njega o ploci.
Ja sam stekao dojam da ti nemas love pa kemijas, lol a gle komponente kaj si uzeo..😐

Hajde stavi 8 jezgri na onu asus b350 prime bez heatsinka na vrm-u.....
Ne.
4 jezgre stavis i 4ghz na bilo koju plocu bez problema.
6 jezgri treba heatsink i dobru vrm regulaciju za 4ghz
8 jezgri i 4ghz treba dobru plocu.
Ta asrock je sasvim dovoljna za 6c/12t 4ghz a vec za 8c/16t 4ghz hm....

Ja sam stekao dojam da ti nemas love pa kemijas, lol a gle komponente kaj si uzeo..😐
Hehe nije da nemam uopce para, nego imam 7k kuna pa gledam sto ugurat u to. Ram sam uzeo ovaj jer sam htio samsungov a razlika u 3200 i 3600 i nije velika. Uvijek preferiram uzet kvalitetno napajanje jer sam se jednom opeko na no-name 500w koje je jedva u stvarnosti bilo pola toga. Opcija A) uzet 250gb ssd i uzet jacu plocu(kazem da sli/cross nisu bitni, ne planiram taj cpu niti tjerat do 4.0 a kamoli preko) , opcija B) je ovo sto sam stavio jer sve danasnje igre imaju vec po 20-30gb+ pa mozda bolje da ssd ima viska prostora nego da bude pretrpan.
Ne.
Toga sam svjestan i to znam po videu koji sam postao malo iznad i kolicini struje koju povuce jedan 8/16 @4.0 dok je za 6/12 @4.0 debelo ispod toga, tako da 8 core nece bit opcija ovdje ali ne bavim se nikakvim poslom gdje bi mi 8 jezgri bilo potrebno.
Toga sam svjestan i to znam po videu koji sam postao malo iznad i kolicini struje koju povuce jedan 8/16 @4.0 dok je za 6/12 @4.0 debelo ispod toga, tako da 8 core nece bit opcija ovdje ali ne bavim se nikakvim poslom gdje bi mi 8 jezgri bilo potrebno.
Trebao si onda uzeti threadrippera za svaki slucaj...
Ne.
O cemu ti bulaznis??? Ryzen 1700X na 3.85Ghz/3.9Ghz bez problema (primjerak ne ide vise stabilno)... na toj istoj B350 ploči bez "heatsinka" na VRM-u.
Ne pretjeruj.. ti sigurno znas puno vise nego silni review-i koji su clockali Ryzene i vozili ih na 4Ghz na B350 plocama prije nego je i jedan R5/R3 izasao, a sad najednom treba X370 za R7. Ma lol..
To kad hrpa tih recenzenata napiše što ti kažeš "clocka i vozi" znači da samo malo benchaju bez veze a ne testiraju full stabilnost. Ne znam sada u detalje situaciju oko Ryzena jer ne pratim to toliko više ali sigurno ne bih preporučio jeftine ploče za 8 jezgrene ako hoćeš clockati puno. Na takvim pločama koliko ide ide s negdje 0.05V gore i to je to. Ove kvalitetnije ploče s kvalitetnijim VRM-om mogu podnjet više napona pa možeš i bolje clockati ili stabilnije.
Ne mozes utvrditi stabilnost u 2 dana zajebancije sa plocom i procesorom. Ja sam svoj CPU undervoltao danima i kad se cinilo da je sve stabilno - nakon tjedan dana BSOD i to dok je bio idle (idle napon bio prenizak).
A dobro, onda Toninho nema ti druge nago pljunut 200+ eura za ploču :) I clockaj do mile volje. Meni je B350 sasvim okej za moje potrebe.
Hvala, ic cu na komponente kao na slici. Uzet cu asrock b350 pro4 i za tu ustedu cu uzet 500gb ssd umjesto 250gb . Prijatelj je ima i samo pozitivne stvari cujem od njega o ploci.
Malo morgen da ces taj RAM osposobiti na 3600MHz na toj ploci, upitno hoce li i na Asus CH6 raditi (uzmi RAM od 3200 kad vec uzimas, em je osjetno jeftiniji, em ces ga puno lalkse osposobiti da radi na tim brzinama)
I kod ostataka komponenta bi napravio par rošada...
EDIT:
Nisi ni hladnjak za procesor stavio, sa ovim kaj dođe uz proc ocekuj 3.6GHz
Ryzen jos uvijek dosta profitira od brze memorije?
Ne.
O cemu ti bulaznis??? Ryzen 1700X na 3.85Ghz/3.9Ghz bez problema (primjerak ne ide vise stabilno)... na toj istoj B350 ploči bez "heatsinka" na VRM-u.
Ne pretjeruj.. ti sigurno znas puno vise nego silni review-i koji su clockali Ryzene i vozili ih na 4Ghz na B350 plocama prije nego je i jedan R5/R3 izasao, a sad najednom treba X370 za R7. Ma lol..
Jedno je clocknut i odvrtit par bencheva, kratki stress test i igrat igre. Kad taj procesor na toj ploci odradi npr. 80h rendera u komadu na 30°C ambijentalne temperature, onda tek mozes rec dal ploca to podnosi ili ne.
Jedno je clocknut i odvrtit par bencheva, kratki stress test i igrat igre. Kad taj procesor na toj ploci odradi npr. 80h rendera u komadu na 30°C ambijentalne temperature, onda tek mozes rec dal ploca to podnosi ili ne.
E baš si meni našao o renderima pričat :)
Ambijentalna kod mene rijetko prelazi 25c ali generalno slažem se s time što si rekao.. uglavnom neću se više miješat u ovakve rasprave i natezanja. Jedno je sigurno, B350 je sasvim solidna ploča za 99% usera koji imaju Ryzen procesore bilo to R3, R5 ili pak R7. Sve drugo je za onaj manji broj korisnika koji će uopće pokušati izvlačiti maksimum iz procesora.
Ne kazem da nije solidna i da ne bi izdrzala, samo da ta kratka klokanja i testiranja nisu mjerodavna o dugorocnoj stabilnosti.
Kao i uvazenom kolegi Friday-u, meni se komp koji je bio "turbo stabilan" u stress testovima srusio u browseru na prakticki nikakvom opterecenju..
Kao i uvazenom kolegi Friday-u
Je, uvazen - nabio 5 zvjezdica zatrpavajuci forum svojim sranjima...
Ne.
Kolicina jezgri ne znaci da ti treba bolja ploca. Bolji VRM se gleda kod overvoltanja
Je, uvazen - nabio 5 zvjezdica zatrpavajuci forum svojim sranjima...
ja mislim da je forum zreo za wipe, ovi "petaši" su se malo previše umislili
AMD Ryzen Threadripper Breaks 5.2 GHz + X399 Boards on Display!
All 16 cores of the Ryzen Threadripper 1950X were overclocked to 5.2 GHz with a x52 multiplier on a standard 100 MHz bus speed, Cinebench R15 score of 4122 cb
EDIT:
AMD X399 Motherboard Roundup – Every Ryzen Threadripper TR4 Board From ASUS, AORUS, ASRock and MSI