Pa nije loše 888 kn. Lako ide do 3,9 GHz. Uparit to sa gtx 1060 i imaš low-entry all-rounder quad
Što se tiče rukavica, to je samo radi prljavih noktiju ;)
Pa nije loše 888 kn. Lako ide do 3,9 GHz. Uparit to sa gtx 1060 i imaš low-entry all-rounder quad
Što se tiče rukavica, to je samo radi prljavih noktiju ;)
Upravo o tome se i radi, r3 nije bolji od Pentiuma, minimumi nisu bolji (već suprotno, pogledaj onaj video koji sam linkao).Taj "upgrade path" o kojem se priča, kao što bi se reklo, možeš okačiti mačku o rep jer kupci procesora koji košta 110$ sigurno neće jednog dana kupiti budući r7 pa možda čak ni r5.Znaš da nešto nije u redu sa zen arhitekturom kad porediš Pentium sa h110 pločom i overclockani Quad core.
Jbg ja lijevo on desno, ne isplati se
Ja jos fino napisem i jedan i drugi su best bang for the buck, koliko je r3 skuplji toliko je i bolji, ali je bolji u svemu i jaca grafa i bolji upgrade path i sve
Ja jos fino napisem i jedan i drugi su best bang for the buck, koliko je r3 skuplji toliko je i bolji, ali je bolji u svemu i jaca grafa i bolji upgrade path i sve
Ok, objasni mi onda kako r3 može biti isplativiji od Pentiuma ako ima potpuno iste performanse?
Ok, objasni mi onda kako r3 može biti isplativiji od Pentiuma ako ima potpuno iste performanse?
Jer nakon r3 mozes kupiti r7. A ako uzmes pentiuma onda i ti i i tvoja djeca morate koristiti tog pentiuma do kraja zivota...
Jer nakon r3 mozes kupiti r7. A ako uzmes pentiuma onda i ti i i tvoja djeca morate koristiti tog pentiuma do kraja zivota...
Očito je da pričam zidovima, ja zbilja ne znam zašto bi neko ko kupuje procesore od 300$+ htio za početak kupiti procesor od 110$
Moze mala pomoc oko odabira za novu AM4 platformu, te ako moze u krato objasnjenje vas koji znate vise ili cak imate navedeni cpu.
Odluka je pala na 6-core Ryzen. Ono sto me muci je, uzeti b350 plocu i 1600 pa klokat ili se rastegnut do 1600x pa nemam brigu oko toga kakv cip dobijem za klok.
za oko mi je zapela Asus B350 ROG STRIX F GAMING, citam po redditu da su ljudi jako zadovoljni ali nemogu nac podatke nigdje za vram i neki cak spominju da nije nista kvalitetnije od ostalih b350 ploca pa je mozda visa cijena samo rezultat branda a ne kvalitete. Inace mislio sam ic na Asrock b350 pro4.
Takoder ako ima negdje nekakva lista AM4 ploca sa usporedbom bio bih zahvalan jer nije lako nac prave podatke .
Edit: ic cu na cooler tipa Cryorig h7 , tako da nekih 3.8 GHz bi trebalo bit dostizno, barem po onom sta sam vidio na yt i po drugim forumima da je to sasvim normalno za ocekivat.
27 | R5 1600 + b350 |
---|---|
0 | R5 1600x + b350 |
Očito je da pričam zidovima, ja zbilja ne znam zašto bi neko ko kupuje procesore od 300$+ htio za početak kupiti procesor od 110$
Ja sam na tvojoj strani a ti mi udario TD
Jer iako ti treba novo racunalo, recimo da ti trenutno ne treba R7 (ili ga iz nekog razloga ne zelis kupiti prije nego dodje update modela) pa ti je R3 sasvim dovoljan za svrhu a zelis kasnije biti u mogucnosti kupiti jaci procesor ako bude trebalo bez da mijenjas cijelu konfiguraciju? Zar to vec nije i vise nego dovoljno?
Pa vec se nebrojeno puta govorilo da ce i nova iteracija Ryzena (2018. modeli, 2019. isto tako moguce) biti kompatibilna sa trenutnim socketom... sto kod Intela gotovo nikad nije bila situacija.
Ja sam na tvojoj strani a ti mi udario TD
U rafalnim paljbama TD-ovima ponekad i neduzni stradaju
Trebalo bi uvesti pravilo da nama koji imamo 5 zvjezdica nitko ne smije udariti TD. Ako cemo iskreno - tesko da mozemo biti u krivu.
R3 serija nije baš uzbudljiva kao ostatak Ryzen lineupa, ali ima svoje mjesto na tržištu.
Zanimljivo je kako se procesori smiju koristiti samo za gejming i smiju biti vrednovati samo u skladu s tim.
Trebalo bi uvesti pravilo da nama koji imamo 5 zvjezdica nitko ne smije udariti TD. Ako cemo iskreno - tesko da mozemo biti u krivu.
Da budu dvije TU ikonice jedna pored druge
Jer iako ti treba novo racunalo, recimo da ti trenutno ne treba R7 (ili ga iz nekog razloga ne zelis kupiti prije nego dodje update modela) pa ti je R3 sasvim dovoljan za svrhu a zelis kasnije biti u mogucnosti kupiti jaci procesor ako bude trebalo bez da mijenjas cijelu konfiguraciju? Zar to vec nije i vise nego dovoljno?
Pa vec se nebrojeno puta govorilo da ce i nova iteracija Ryzena (2018. modeli, 2019. isto tako moguce) biti kompatibilna sa trenutnim socketom... sto kod Intela gotovo nikad nije bila situacija.
Ali...čovječe...isto te izađe na kraju.
Scenario 1:
-pentium g4560 - 511 kn (mada je očito da ga više nema)
-h110 ploča - 435 kn (realno, oni koji ovo kupe ni neće ići na b350 chipset)
prelazak na ryzena
-neka am4 ploča - nebitno, varijabla koja ne utiče na razliku ali uzmimo za primjer neku b350 ploču - 644kn
-neki zen 2 procesor - također nebitno, primjer r5 3400 - 1400 kn
Ukupno potrošeno: 2990 kn
Scenario 2:
-ryzen 1200 - 930 kn
-am4 ploča - npr. b350 - 644 kn
-zen 2 procesor - npr. r5 3400 - 1400 kn
Ukupno potrošeno: 2974 kn
O kakvom mijenjanju cijele konfiguracije pričaš?
Scenario 1:
-pentium g4560 - 511 kn (mada je očito da ga više nema)
-h110 ploča - 435 kn (realno, oni koji ovo kupe ni neće ići na b350 chipset)
prelazak na ryzena
-neka am4 ploča - nebitno, varijabla koja ne utiče na razliku ali uzmimo za primjer neku b350 ploču - 644kn
-neki zen 2 procesor - također nebitno, primjer r5 3400 - 1400 kn
Ukupno potrošeno: 2990 kn
Scenario 2:
-ryzen 1200 - 930 kn
-am4 ploča - npr. b350 - 644 kn
-zen 2 procesor - npr. r5 3400 - 1400 kn
Ukupno potrošeno: 2974 kn
O kakvom mijenjanju cijele konfiguracije pričaš?
Govorio sam o tome da npr. danas kupis Pentium i H110 i sutra želiš preći na neki top i7 treba ti i proc i nova ploča. A u slučaju da kupiš sada R3 i B350, sutradan možeš kupiti samo top Ryzen i gotova priča.
Govorio sam o tome da npr. danas kupis Pentium i H110 i sutra želiš preći na neki top i7 treba ti i proc i nova ploča. A u slučaju da kupiš sada R3 i B350, sutradan možeš kupiti samo top Ryzen i gotova priča.
Pa jesam lijepo napisao koliko se novca potroši u oba slučaja?Zar ne vidiš da će te isto koštati bez obzira da li kupio pentium ili r3.Sa pentiumom barem možeš prijeći na nešto Intelovo ako AMD ne bude nudio nešto jednako dobro.
Pa jesam lijepo napisao koliko se novca potroši u oba slučaja?Zar ne vidiš da će te isto koštati bez obzira da li kupio pentium ili r3.Sa pentiumom barem možeš prijeći na nešto Intelovo ako AMD ne bude nudio nešto jednako dobro.
Ti zaista ne razumijes o cemu se prica ili se samo pravis blesav? Na sta mozes s Pentiumom preci a da ne kupujes i novu plocu? Na drugi Pentium? Oh wait, ne mozes niti to...
Ti zaista ne razumijes o cemu se prica ili se samo pravis blesav? Na sta mozes s Pentiumom preci a da ne kupujes i novu plocu? Na drugi Pentium? Oh wait, ne mozes niti to...
Nije mi jasno da li trolaš ili šta?Pogledaj koliko potrošiš u oba slučaja koja sam naveo, kupi pentium pa am4 ploču i ryzen i koštaće te isto kao da si kupio r3 + am4 ploču pa onda neki budući zen.
Ako se računalo koristi samo za igre...
Želim ponekad otvorit poneku virtualbox mašinu, obradit neki video za youtube, otvorit 20-ak tabova na Chromeu. Ako imaš Pentuim, ne možeš koristit brži ddr od 2400 pa moraš i njega mijenjat. Vi se prepirete što je povoljnije traktor ili kamion, a jedni oru njivu, a drugi prevoze šljunak
Ako se računalo koristi samo za igre...
Želim ponekad otvorit poneku virtualbox mašinu, obradit neki video za youtube, otvorit 20-ak tabova na Chromeu. Ako imaš Pentuim, ne možeš koristit brži ddr4 od 2400 pa moraš i njega mijenjat. Vi se prepirete što je povoljnije traktor ili kamion, a jedni oru njivu, a drugi prevoze šljunak
Čita li iko ono što ja napišem?Jesam li lijepo rekao kako i r3 i pentium imaju istu iskorišćenost (cpu usage ako već ne razumijete na balkanskom), šta ćeš multitaskati sa takvim procesorom (usput ako te multitasking zanima i još imaš brzi ram onda će r5 biti daleko bolji)?
Čita li iko ono što ja napišem?Jesam li lijepo rekao kako i r3 i pentium imaju istu iskorišćenost (cpu usage ako već ne razumijete na balkanskom), šta ćeš multitaskati sa takvim procesorom (usput ako te multitasking zanima i još imaš brzi ram onda će r5 biti daleko bolji)?
Kako 2c i 4c CPU mogu imati iste performanse uz isti/sličan clock i ipc, ako se koristi softver koji koristi više jezgi? Odakle ti ta predpostavka da imaju istu iskorištenost? Mi sad govorimo o xyz proračunu, a ti kažeš pa onda uzmi R5. Proračun je fiksan pa pogledajmo:
Sve je počelo od priče kako 4c zen ima iste performanse kao 2c od Intela u gejmingu (a približne u ostalim stvarima), i ti pokazuješ sintetičke benchmarkove kako bi mi rekao da je r3 jači, ti brojevi apsolutno ništa ne predstavljaju.IPC NIJE sličan, jer da jeste ne bi bio nadjačan od strane procesora sa 50% manje jezgri pa čak i od strane fx 83xx-a...Kako ljudi brane AMD ovo je nevjerovatno...
Sve je počelo od priče kako 4c zen ima iste performanse kao 2c od Intela u gejmingu (a približne u ostalim stvarima), i ti pokazuješ sintetičke benchmarkove kako bi mi rekao da je r3 jači, ti brojevi apsolutno ništa ne predstavljaju.IPC NIJE sličan, jer da jeste ne bi bio nadjačan od strane procesora sa 50% manje jezgri pa čak i od strane fx 83xx-a...Kako ljudi brane AMD ovo je nevjerovatno...
Sad odjednom sintetički benčmarci nisu relevantni, a cijeli internet i youtube i recenzije počivaju na njima. 9% je razlika IPC-a Kabyja i Zena, a R3 možeš podići do 3.9 bez problema vs 3.5 na Pentiumu. Što ti znači 'nadjačan'? Ja bih osobno uzeo taj Pentium samo ako bih koristio njegovu integriranu GPU karticu. Ti sad pričaš kao da je IPC neka fantomska brojka, a zna se već 5 mjeseci :)
Dosadni ste više o dvojezgrenom procesoru . To služi samo za podignit winse i gledat ju tube.*
Dosadni ste više o dvojezgrenom procesoru . To služi samo za podignit winse i gledat ju tube.*
evo moj i5 3470 vec pocinje imati problema sa youtubeom
ne mogu gledati 4k60fps bez stekanja, tj dropanih frejmova
imam 120mbita tako da je veza dovoljno brza da se video preloada, ali proc nije dovoljno jak da to obradi bez jedno 30% dropanih frejmova
mogu mislit kako je na 2 jezgrenom procesoru - jel se moze na tome gledati bar 1440p60fps bez stuttera?
imam 120mbita tako da je veza dovoljno brza da se video preloada, ali proc nije dovoljno jak da to obradi bez jedno 30% dropanih frejmova
mogu mislit kako je na 2 jezgrenom procesoru - jel se moze na tome gledati bar 1440p60fps bez stuttera?
Tebi fali native podrska za HEVC. Moj N3050 celeroncic kod kuce vrti 4k60fps video bez greske uz optrecenje procesora na nekih 30-50%
Tebi fali native podrska za HEVC. Moj N3050 celeroncic kod kuce vrti 4k60fps video bez greske uz optrecenje procesora na nekih 30-50%
Moj E3-1231v3 vrti Baldurs Gate II na 30 fps i nije nimalo fluidno. Razmišljam o prelasku na Threadripper.
evo ja na 9 godina starom amd athlonu 5200+ ne mogu gledat na vise od 720p...cak i na tome ponekad steka