medium jest ok za stock brzine. ali kad dignem vcore na 1.375V onda mi u loadu padne na 1.344V mislim da je ipak to malo previse... a mozda i grijesim.
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Nek i padne u loadu ali ako pri testovima nema poblema onda nemaš razloga za brigu. Bitno je da kad padne gdje već padne nema puno oscilacija i drži onda taj neki napon.
Pa u tome i je problem da pada i onda raste, opet pada i opet raste. Nekuzim onda cemu sluzi llc. Imam jos jedan komp s istom plocom i 8350 pa cu vidjet kako je na to je ploci.

medium jest ok za stock brzine. ali kad dignem vcore na 1.375V onda mi u loadu padne na 1.344V mislim da je ipak to malo previse... a mozda i grijesim.
Pa napravi da se povećava pod loadom a ne spušta ako imaš tu opciju, kod Sabertooth se stavlja CPU LLC na ultra tako da pod loadom ide gore napon npr. idle 1.500V load 1.524V i tu stoji sve dok je pod stressom.
po tome bi ja onda moral u biosu stavit npr Vcore 1,2V i onda pod llc na extreme (on mi automatski overvolta za 0.1V sto mi je isprva bilo i cudno) o onda bi ja efektivno dobil 1,3v u loadu.
sad si mislim da sam ja zapravo taj llc krivo shvatil. ja sam stalno mislil da on samo pegla napon da bude konstantno jednak zadanom vcore-u.
dali mozda ima i temperatura chipseta i vrm-a veze? posto su na dodir pod prime-om pakleno vruci?
Ta ideja o llc extreme i mali napon ne drzi vodu, govorim iz iskustva. Desi se da pc pod p95, ibt i slicnin sintetickin testovima radi bez ikakvih erora a cim pokrenes nesto sta mu daje manji load a opet 100% smrzne se, zna se desit i na nikakvom loadu ali ako ti je c&q ukljucen pa clock varira od 1.4 GHz do 3.5 Ghz i napon varira npr od 0.9 V do 1.3 V ali tisucinke sporije nego clock pa opet freeze.
edit: dobar nacin koji sam skuzio za testat ovakve situacije je recimo hardcodanje subtitlova u nekoliko filmova (ne istovremeno ali mozes probat nece skodit), ja to radim sa vlc-om (vidi google ako te zanima). pustim par sati nekoliko filmova da tako radi, napon varira npr od 1.35V (to je postavljeno u biosu) do 1.4V (raste zbog llc extreme), cpu usage 100%, kad padne ispod cca 1.36V na koji milisekund smrzne se pc.
a u k onda. ekstra sam kupil hebenu plocu radi dropanja napona na staroj 970a-ud3.
evo sad vrtim vec pol sata prime95, 4.2ghz, u biosu vcore 1.375, u stvarnosti od 1.380 di 1.344 varira. llc na medium
Trebaš hladiti ventilatorom VRM na ploči onda bi trebao napon biti malo stabilniji
Nepotrebna investicija jbg... Btw vidi edit gornjeg mi posta i da se nadovezen na to: ne sinteticki 100% load testovi ala hardcodanje subova su bolji 3x za provjerit stabilnost po meni ako je llc visok, jer prime drzi napon recimo 0.04 V vise od zeljenog konstantno pa zato nema freezova, dok ovi manje zahtjevni a opet 100% load dignu za 0.03 V i kad olaksaju na +0.01 puf freeze. Dobra je opcija llc extreme i ukljucit 20 programa istovremeno da rade neke manje zahtjevne poslove ali da cpu usage bude 100%, tipa 2-3 igre spectating nesto, isto toliko hd videa playat i dosta tabova i videa u browseru. napon ce rast ali dosta manje. Pocmes gasit programe ali ne naglo, npr 1 svako 10 minuti (bitan dio), gledas cpu usage kako pada postepeno i sa njime naponi. Ne smrzne li se nakon par sati hardcodanja i par sati ovoga nece ni dok nesto drugo radis.
Ma slažem se da sintetički stres testovi negarantuju 100% stabilnost, prije ćeš u igrama otkriti dal je stabilno ili ne, jer se tada kompletan sistem napreže i grije.Ja hladim VRM i neprelazi 60°C 4.8ghz napon 1.524V u loadu.
Trebaš hladiti ventilatorom VRM na ploči onda bi trebao napon biti malo stabilniji
stavio i opet isti K
Nepotrebna investicija jbg... Btw vidi edit gornjeg mi posta i da se nadovezen na to: ne sinteticki 100% load testovi ala hardcodanje subova su bolji 3x za provjerit stabilnost po meni ako je llc visok, jer prime drzi napon recimo 0.04 V vise od zeljenog konstantno pa zato nema freezova, dok ovi manje zahtjevni a opet 100% load dignu za 0.03 V i kad olaksaju na +0.01 puf freeze. Dobra je opcija llc extreme i ukljucit 20 programa istovremeno da rade neke manje zahtjevne poslove ali da cpu usage bude 100%, tipa 2-3 igre spectating nesto, isto toliko hd videa playat i dosta tabova i videa u browseru. napon ce rast ali dosta manje. Pocmes gasit programe ali ne naglo, npr 1 svako 10 minuti (bitan dio), gledas cpu usage kako pada postepeno i sa njime naponi. Ne smrzne li se nakon par sati hardcodanja i par sati ovoga nece ni dok nesto drugo radis.
ne kuzim. pa uvjek se govorilo da je prime95 bog i batina za testirati stabilnosti cpu-a.
.zanimljivo da prvih par min ne dropa absolutno ništa...
Bia je bog i batina dok llc nisu igrali ulogu (jer bi napone dropa do granica), a sad je manje...
ja vise neznam di i kaj da postavim u biosu. sutra cu probat na ocevom kompu kakva je situacija posto on ima istu plocu ali ima 8350. ak njegova ploca drzi napon kak spada onda ovu nosim na garanciju.
Ta ideja o llc extreme i mali napon ne drzi vodu, govorim iz iskustva. Desi se da pc pod p95, ibt i slicnin sintetickin testovima radi bez ikakvih erora a cim pokrenes nesto sta mu daje manji load a opet 100% smrzne se, zna se desit i na nikakvom loadu ali ako ti je c&q ukljucen pa clock varira od 1.4 GHz do 3.5 Ghz i napon varira npr od 0.9 V do 1.3 V ali tisucinke sporije nego clock pa opet freeze.
edit: dobar nacin koji sam skuzio za testat ovakve situacije je recimo hardcodanje subtitlova u nekoliko filmova (ne istovremeno ali mozes probat nece skodit), ja to radim sa vlc-om (vidi google ako te zanima). pustim par sati nekoliko filmova da tako radi, napon varira npr od 1.35V (to je postavljeno u biosu) do 1.4V (raste zbog llc extreme), cpu usage 100%, kad padne ispod cca 1.36V na koji milisekund smrzne se pc.
http://en.wikipedia.org/wiki/Load_line_(electronics)
uglavnom kako pada struja (kako skace load) napon se diže toliko da imaš opet istu snagu na proc ,onda tu ima smisla cpu current stavit na recimo 120% ako se smrzava pc i imas stabilan clock pri tom sad većem tdpu procesora
p95 nije sve moguc, ali ako prolazi par sati p95 blend, onda moš bit sasvim siguran da je u redu,imaš i cinebench render test za to sta ti radis sa titlovima.
nikakvi cool and quiet ni slicne power saving gluposti se ne koriste kod oc , odluci se oces li klokat ili štedit struju.
@lord marko, ma stavi cpu na 1.45 i probaj na 4.5ghz , koje napajanje imaš, iako je fx 6300 vrlo vjerovatno moš povuć priko 150w mozda i vise, prije regulatora na ploci, sa napajanja, i jesu li ti uštekana oba 4pin 12v prikljucka?
Temperatura VRM-a i LLC nemaju veze jedno s drugim niti s stabilnim naponom pa ti zato vent na VRM-u ne pomaže kad se i bez njega VRM ne zagrije do kritične razine. Gigabyte ploče su sve takve da imaju nešto drugačije postavke LLC-a. Koliko sam pročitao kod tebe medium LLC je dobar za tvoj overclock. Inače još da napomenem da nema ploče koja drži napon zakucan stalno na nekoj konstantnoj vrijednosti niti je to neophodno za savršeno stabilan sustav. Evo jedno od objašnjenja što je LLC
"Essentially Load Line Calibration helps prevent what is called "vDroop". vDroop is the tendency for a CPU's actual vCore--not the one set in the bios--to drop under load. For example, if your computer was idling with a 1.3v vCore and then you put your computer under a high load, you would see that your computers actual vCore dropped to 1.28v. This might cause a BSOD.
Before Load Line Calibration, people had to adjust vCore settings higher than what they actually intended to account for vDroop. This meant that your computer would have to idle at a higher vCore than is really necessary. With LLC this is no longer a problem because LLC essentially watches for vDroop and will adjust the vCore as necessary.
How is this relevant to you? Well if you are finding that transitioning between idle and high load balances causes a system crash, say when running Intel Test Burn, or that when running at high loads you are seeing a crash, you should try increasing LLC."
ja vise neznam di i kaj da postavim u biosu. sutra cu probat na ocevom kompu kakva je situacija posto on ima istu plocu ali ima 8350. ak njegova ploca drzi napon kak spada onda ovu nosim na garanciju.
Nemaš ti tu što reklamirati jer ploča radi kako spada.
"Essentially Load Line Calibration helps prevent what is called "vDroop". vDroop is the tendency for a CPU's actual vCore--not the one set in the bios--to drop under load. For example, if your computer was idling with a 1.3v vCore and then you put your computer under a high load, you would see that your computers actual vCore dropped to 1.28v. This might cause a BSOD."
ja nebi nis rekel da meni dropa za 0.02V!!! ali meni dropa s 1.380V (u biosu 1.375V) i padne mi na 1.344 i nize!!! nemam nis protiv da on dropa ali mene hebe kaj on dropa pod loadom previse. i to mi stvara nestabilnost. ja ni s jednom postavkom llc nemrem dobit relativnom stabilan vcore. jos kolko tolko mogu dok je stock vcore u biosu ali preko toga mogu zaboravit.
sve preko 1.4V nemogu hladit. za pocetak zelim 4-4.2ghz ali nemrem dobit stabilno na primeu ili occt-u. uvjek fejlaju 2 core-a. isto tako nevjerujem da je xfx450W preslab.
napominjem da otac ima slican komp, 8350, 990fxa-ud3, xfx550W i sutra cu prodabati kod njega kakva je situacija.
Dali je na mojoj ploci dobar overclock 4ghz na cpu pri 1.2750v, turbo sam ugasio i samo povecao mp, ovaj napon je stock. Dali je sigurno tako drzati cijelo vrijeme posto je ploca 4+1(ali ima heatsink, a i ovo nije veliki oc).
Jos me zanima dali da zgasim cool n quiet i jos neke opcije?
Nemaš frke. Možeš još malo dići napon i takt i bit će ok. Ne gasi cool n quiet i power saving opcije zato što za to nema potrebe.
napominjem da otac ima slican komp, 8350, 990fxa-ud3, xfx550W i sutra cu prodabati kod njega kakva je situacija.
probano. LLC na medium, vcore postavljen na 1.350V u biosu, pod prime-om drzi 1.355V ko pijan plota. Vrtio prime 1 sat niti da bi mrdnulo.
"Essentially Load Line Calibration helps prevent what is called "vDroop". vDroop is the tendency for a CPU's actual vCore--not the one set in the bios--to drop under load. For example, if your computer was idling with a 1.3v vCore and then you put your computer under a high load, you would see that your computers actual vCore dropped to 1.28v. This might cause a BSOD."
ja nebi nis rekel da meni dropa za 0.02V!!! ali meni dropa s 1.380V (u biosu 1.375V) i padne mi na 1.344 i nize!!! nemam nis protiv da on dropa ali mene hebe kaj on dropa pod loadom previse. i to mi stvara nestabilnost. ja ni s jednom postavkom llc nemrem dobit relativnom stabilan vcore. jos kolko tolko mogu dok je stock vcore u biosu ali preko toga mogu zaboravit.
sve preko 1.4V nemogu hladit. za pocetak zelim 4-4.2ghz ali nemrem dobit stabilno na primeu ili occt-u. uvjek fejlaju 2 core-a. isto tako nevjerujem da je xfx450W preslab.
Ja bi reko napajanje je tu uzrok, vaš cpu troši oko 200 w + grafulja cca 100 w + razni hdd ovi usbovi i ostalo sto ide za pc i vaše napajnje je bubam oko 400 w što znači da skoro umire. Da karikiramo to je koda vi imate 70 kg i neko vam da da nosite teret od recimo 50 kg , moci cete ga nosit al ne uz isti napor ko recimo neko od 90 kg (nebi kompliciro s fizickom spremom )
Također mozda nebi bilo loše spustit clock RAM-a ako već niste.
No evo vam test vašeg napajanja klick, ne daju se velike pare za napajanje samo radi W i 80+ certifikata jer je to nebito kad se kloka već vas zanjima regulacija napona pri raznom opterećenju....
Pa eto ako išta pomogne...
No da pitam ono zašto sam svratio tu, jel se može išta OC fx 6300 na GIGABYTE GA-970A-DS3P uz neki cpu culer tipa LC-CC-95 ili 120 model uglavnom ono za "sirotinju". te bili to moglo gurat r9 290? Znači neki normalan oc ništa uber komplicirano te da može furat to 24/7. Zahvaljujem
Naravno da može. 4.0 do 4.2 Ghz imaš manje više sigurno a dalje ovisi. Probaj pa vidi. Koliko god ti clockao taj CPU "gurat" će on solidno R9 290 ali koliko efikasno to ovisi od igre do igre. U nekim će je iskorištavati propisno u nekima loše. Uglavnom, možeš se igrat sasvim fino. Za cooler bolje uzmi ako možeš 120 model. 95 model je baš bazični i nije za clockanje.
No da pitam ono zašto sam svratio tu, jel se može išta OC fx 6300 na GIGABYTE GA-970A-DS3P uz neki cpu culer tipa LC-CC-95 ili 120 model uglavnom ono za "sirotinju". te bili to moglo gurat r9 290? Znači neki normalan oc ništa uber komplicirano te da može furat to 24/7. Zahvaljujem
4.2ghz + za 290ku treba, ali sve ti zavisi od igre do igre...negdje je 4ghz dovoljno a negdje 4.5ghz je malo.
4.3 bi moglo na taj kuler bez problema ako ne ide voltaza puno gore, eventualno 4.4 ako bude ispod 1.4v
Jos da vas pitam, imam g-skill ripjaws 1333mhz, dali se to moze overclockati na 1600 bez puno prckanja?
Jos da vas pitam, imam g-skill ripjaws 1333mhz, dali se to moze overclockati na 1600 bez puno prckanja?
Samo trebaš namjestiti tajminge na 9-9-9-27 T1 i napon 1.65V ako neće na 1.5V. Ja svoju Kingston 1600mhz clockam na 2400mhz znači plus 50%
Samo trebaš namjestiti tajminge na 9-9-9-27 T1 i napon 1.65V ako neće na 1.5V. Ja svoju Kingston 1600mhz clockam na 2400mhz znači plus 50%
Aha, znaci trebam mijenjati latencije, gledao sam na g-skill stranici, imaju isti ovakav stick ko moj, iste latencije, napon, samo je 1600mhz, pa sam mislio da to nije mozda isti stick, samo druga frekvencije (marketing)... Budem probao.
Sada je cpu na 4ghz, 1.2750v, prime 95 vrti stabilno pola sata, ali prime mi neoptereti cpu 100%, task manager kaze 90%, a amd overdrive 100% na sve jezgre(ali clockovi dropaju na 3ghz na 1 ili 2 jezgre-overdrive kaze), turbo je izgasen.
Thermal margin mi je 42% na svim jezgrama pod loadom, a pod board status thermal margin za TMPIN1 kaze 53 (uvijek je oko 50-56, nebitno jel idle ili load), cini mi se cal malo manja vrijednost u loadu. Hw monitor pod package kaze :S
Dali je to sve ok? Koju temperaturu da gledam?
Thermal margin mi je 42% na svim jezgrama pod loadom, a pod board status thermal margin za TMPIN1 kaze 53 (uvijek je oko 50-56, nebitno jel idle ili load), cini mi se cal malo manja vrijednost u loadu. Hw monitor pod package kaze :S
Dali je to sve ok? Koju temperaturu da gledam?
Ako opada brzina CPU onda vjervatno je malo napona, pokušaj sa IntelBurnTest AVX znači nadji sa AVX instrukcijama inače bez ovog AVX nema loada na AMD CPU.
Za praćenje temperature koristi HWInfo64 meni najprecizniji i ima največi broj očitavanja sensora temperature, napona i mhz.
Ja bi reko napajanje je tu uzrok, vaš cpu troši oko 200 w + grafulja cca 100 w + razni hdd ovi usbovi i ostalo sto ide za pc i vaše napajnje je bubam oko 400 w što znači da skoro umire. Da karikiramo to je koda vi imate 70 kg i neko vam da da nosite teret od recimo 50 kg , moci cete ga nosit al ne uz isti napor ko recimo neko od 90 kg (nebi kompliciro s fizickom spremom )
Također mozda nebi bilo loše spustit clock RAM-a ako već niste.
No evo vam test vašeg napajanja klick, ne daju se velike pare za napajanje samo radi W i 80+ certifikata jer je to nebito kad se kloka već vas zanjima regulacija napona pri raznom opterećenju....
Pa eto ako išta pomogne...
mislim da imas pravo. jer na pocetku primea vcore se drzi na zadanu vrijednost, ali kak prođe minuta, dvije pocne dropat uzasno. sad sam na netu nasel neki psu calculator i izracunal mi je 440W u full loadu. znaci da ovo moje ak ima 400 je pre pre pre slabo. budem tokom dana probal od oca xfx-a od 550W pa cemo vidjeti. ak ce na njegovom napajanju raditi kak spada onda cu kupit neko bolje i jace... ty
Taj burn test ga drzi zakucanog na 4ghz(overdrive kaze), ali task manager i dalje pokazuje nekih 3.9 i 90%...
EDIT: stavio hwinfo, kaze 4ghz, ali samo kada u burn testu stavim high, ne standard(tako isto i overdrive), na standardu znaju pojedine jezgre dropat na 3ghz