Ma znam kolega, nema problema.
Samo ocu reci da K800 nije imao nijedan od tih OSeva, a iPhone je tada imao OS koji jest predhodnik iOS-u i zvao se mobilni OSX ili nesto slicno ali nije bio ni blizu mogucnostima danasnjeg iOS-a.
Edit: Prvi iPhone nije ni podrzavao 3G mreze, sto je takoder jedna od klasicnih karakteristika SP-a.
Prvi iPhone je po svakoj definiciji s wikipedije bio smartphone(kombinacija mobitela i PDA, pristup internetu), samo nije imao GPS i 3g(ni aplikacije, ali po wikiju to nije glavna karakteristika smartphonea), a pokretao je iPhone OS 1.0-3.1.3(prva verzija je bila nešto iza današnjeg iOSa, ali već izlaskom 2.0 i dolaskom AppStorea se znatno promjenilo). iPhone OS je promjenio ime u iOS tek izlaskom iPada na 3.2.
No dobro, to nije tema, a moj prvi smartphone je bio iPhone 3G, a sada imam iPhone 4.
Prva recenica s Wikipedije sa clanka "Smartphone".
"A smartphone is a high-end mobile phone built on a mobile computing platform, with more advanced computing ability and connectivity than a feature phone."
Prvo kaze high end. Prvi iPhone nije bio high end, zapravo sasvim suprotno. Bio je mobitel, za ono vrijeme, ultra niskih specifikacija.
Drugo sto kaze je advanced computing ability and connectivity.
K800 je imao recimo advanced connectivity iliti 3G, a iPhone to nije imao.
Znaci u prvoj recenici sam ti pokazao da si u krivu na dva mjesta, dalje se nisam ni trudio. Tako da bas ne mozes rec da je po svakoj definiciji smartphone.
iPhone 2G nikada nije bio smartphone, nema smisla govoriti drugacije.