Vaš audio kutak izdvojena tema

poruka: 12.163
|
čitano: 3.367.198
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Savjetnik za izbor pc zvučnika, Koji media player kupiti?
9 godina
Re: Vaš audio kutak
volegradele kaže...
Pa lemljenje se izbjegava tamo di nije potrebno,krimpanje se primjenjuje.Kad materijal lipo sjeda na drugi puno bolje od dodavanja kositra s olovom ...

nek se jedan put i složimo

cp s linka :

The crimp method is the most popular because:

• There is no need for soldering; therefore, installation time is reduced.
  • It takes an experienced technician about 15 seconds to install a crimp-crimp connector, thereby greatly reducing the time required to create cable assemblies. This is very important in today's cabling market where time is of the essence and fewer technicians are being asked to maintain more and more equipment. Digital video, computer and network cabling is almost universally crimped today.
  • Crimped connections, done correctly, can be superior to soldered connections.
  • A good crimped connection deforms the metal sufficiently past the yield point, but not too much, so that the "spring back" keeps the connection secure, even under thermal cycling (the coefficient of expansion of the two metals might be different) and vibration.
  • A good crimp connection is gas tight and won't wick: it is sometimes referred to as a "cold weld".
  • Like the solder method, it can be used on solid or stranded conductors, and provides a good mechanical and electrical connection.
14 godina
tajo1960 kaže...
volegradele kaže...
Pa lemljenje se izbjegava tamo di nije potrebno,krimpanje se primjenjuje.Kad materijal lipo sjeda na drugi puno bolje od dodavanja kositra s olovom ...

Ali potrebno je... OK, nije na meni da budem veći vjernik od pape, ali svatko tko god imalo, ali zbilja imalo promisli... druga su priča firmini manageri, kojima je samo rezanje, ušteda i profit na pameti (a korisnike tko yebe). A lemljenje zbilja "odnosi" čak 2 minute više po zvučniku... možeš misliti; jbt, mislio bi da sastavljaju 100.000 komada 803 D3 dnevno koliko ih se prodaje, pa ne stignu... ma eno svi samo čekaju vani u redovima da ih se kupi (a kutija od preko 100.000 kuna). Mislim...

Trebao bi razlikovati krimpanje od labavog natakanja kabela sa klemicom i pogotovo od lemljenja pravim audio lemom bez olova.

Krimpanje podrazumjeva mehanički pritisak (kliještima ili čak strojem), dakle pod silom pritiska, dakle kontakt koji je pod nekim (većim) opterećenjem spoja/kontakta vodića na vodić, ali klemica... jbg, ako i to moram objašnjavati... da ne spominjemo mogućnost da se od vibracije sama skine ili spadne sa el. pločice/kontakta zvučnika na koju je nataknuta.

Hoćeš primjer u praksi? Lane mi procurili nosači TCom kabela "od tavana do tavana, krova do krova" i zakisavali mi rogovi kuće na tavanu: reklamirao, došli 2 tehničara, "banderaši", skinuli crijep, postavili nove nosače na druge rogove kuće, prekrili ponovo, kao OK, a kabel (onaj crni sa paricama) su morali precvikati radi novog položaja provlačenja i postavljanja. Sve spojili nekim alu-klemicama. I moju paricu za dolje spojili tim klemicama, samo natakli... Gledam - neće valjati (a imao sam lemljeni spoj ranije). Mjerim brzinu net konekcije-downloada i uloada (imam paket 20/2, a u praksi mjereno UVIJEK 20,8-21/2) i pokaže mi 16,5-17/1,5 Mb, dakle 20% manje. DVADESET posto manja brzina. Kažem dečkima da ne valja, da nemam više brzinu koju inače imam, da prelemimo spojeve, vele "ma nije potrebno"!!! 2 banderaša koji ne znaju važnost neprekinutog signala i koji ne znaju da svaki klimavi spoj IMA i nosi gubitke. Neka si zovem svog frenda iz TComa. OK, zovem njega, dođe za 2 dana (a do tada mjerim i ne ide preko 17 Mb); prelemimo Audioquest lemom, mjerim - 21 Megabit download, upload 2... do dana današnjeg skroz tako (hvala nebesima)... dakle, trebam li dalje? Pametnom je i ovo dovoljno.

EDIT:

Što misliš, zašto je američki MIT (i ne samo oni) na svojim kabelima (slika) još sredinom 90-tih lemio vilice / banane na kabele (pored krimpanja) neoksidirajućim srebrnim lemom? Imao sam komplet njihovih kabela davnih dana pa znam. Današnja proizvodnja, odseljena u daleku Kinu, je uveliko srozala nivo kvalitete proizvoda, uveliko je srozala nivo kvalitete same proizvodnje proizvoda, nivo ugrađenih dijelova (i sam svjedočim tome jednim svojim izuzetno lošim događajem u životu). "Divim" se inventivnosti mladih nadobudnih managera kojima nikada nije na pameti kvaliteta proizvoda i proizvodnje, nego profit firme uz što manje troškove. Postoji granica štednje, postoji granica rezanja troškova, ali poslije probijanja granica u još strože vode nemoguće je izbjeći rapidno opadanje kvalitete proizvoda u svim segmentima njegovog nastanka. Od izbora kvalitete materijala do finalizacije proizvoda, na žalost. Složio se ti ili ne - to je tako. I opet - na žalost!

Ja ima MIT zvucnicke kabele made in USA (nisam siguran da se uopce i proizvode igdje drugdje) i nisu lemljeni,Audio Quest isto krimpa svoje...nebitno cisto sumnjam da je razlog usteda zbog kojeg nisu lemili zvucnik koji kosta 150 000 kn,zvucnik kupis i potsavis i vise ne diras,95 kg se ne pomice bas lako.To je dokaz da se u audio dosta stvari zeli mistificirat i ljudi padaju na te stvari,btw i kad se lemi gleda se da sto manje lema ide i da se povrsine diraju bez njega.

AUDIOFIL
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina

Filox------čitam tvoje postove i ne vjerujem koje gluposti pišeš vidi se da si "školovan" audiofil,to što ti pišeš može se pročitati na audiofil net i sličnim forumima gdje ljudi evo primjera na komponenti od 50 000 kn na svoju ruku mijenjaju unutarnje ožičenje bakar zamijene nekim srebrnim vodičima i kunu se kako osjete razliku u zvuku ili kupe mrežni kabel od 3000 eura i kunu se kako im je sad bas puno bolji ,srednji lepršavi i sl...

nije važno sudjelovati važno je pobijediti
Poruka je uređivana zadnji put pet 29.3.2019 20:04 (blackalbum).
9 godina
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Vaš audio kutak

Prosim lepo za misljenje?!

BOWERS & WILKINS ASW608

KLIPSCH R-12SW

YAMAHA NS-SW300

Sutra idem po neku drndalicu. Yamaha je trenutno prvi odabir..

------ Battlelog ~ UrbanFsk ------
Moj PC  
0 0 hvala 0
9 godina
ja bi uze klipsch od tih al za te pare bolje ovo xD https://www.muziker.hr/alto-professional-ts215s
14 godina
neaktivan
dabar_solta_V2 kaže...
ja bi uze klipsch od tih al za te pare bolje ovo xD https://www.muziker.hr/alto-professional-ts215s

lol  pa to je razglasni subwoofer ako se ne varam.

7 godina
gocc01 kaže...

Demo primjerak Yamaha R N602, ipak je problem u šugavom receiveru. 3 sata sam jučer slušao sve živo i zvuk je sad nešto potpuno drugo. Nema više onog over the top kreštanja vokala i piskanja činela već su visoki sad odmjereni, taman da je sad kompletna slika tu ispred mene i nemam ni potrebu a niti želju da "još malo" stišam kako je bilo sa Pioneerom. Malo bolja kontrola basa bi bila poželjna ali za neki mid stereo receiver ovo je odličan zvuk. 

Danas ga idem vratit u trgovinu, kupio sam izložbeni uz dogovor da poslušam i vratim pa dobim lovu nazad. Yamaha odlična, mislim da je BurrBrown DAC unutra, slušao sam na direct modu preko bluetootha i preko optike sa Mede8era. Nema ugrađen DD/DTS dekoder pa se to mora prepustit playeru a inače je bez problema zgutao sve pa i ono što Pioneer nije mogao, 24/192 te 24/48 quadrophonic albume. 

Da si nisam zacrtao pravo pojačalo ova bi Yamaha ostala kod mene al sad se skuplja lova za pravu stvar. 

Pioneer koristi D klasu pojacala pa to nije neka sreca za kvalitetan zvuk.

gocc01 kaže...

Ako ovo nije materijal za rastavu..

Sjecam se kada je sadasnja supruga dosla kao djevojka kod mene, ima to vec godina....imao sam Visaton samogradnju i mrezice dolje naravno...a ona prstom direktno u sred visokotonca , mislim da 10 srcanih nije kao taj osjecaj, gledas i ne vjerujes da se to moze dogoditi, a dogodilo se...

17 godina
brada09 kaže... 

I? Kaj s time, svira svaku drugu amplitudu? :)

So if God has existed forever, you know, what did he do in his spare time? Like, before he made the Earth and everything?
11 godina
Sale_ds kaže...

Prosim lepo za misljenje?!

BOWERS & WILKINS ASW608

KLIPSCH R-12SW

YAMAHA NS-SW300

Sutra idem po neku drndalicu. Yamaha je trenutno prvi odabir..

Ako ne uzimaš na rate i možeš čekati, čitao sam da oni rade najbolje subwoofere, ima brdo modela te još jedno brdo finisha. Od svakog modela imaju down i front firing verziju. Cijene su ok, best bang for money čak i sa dostavom. Ako jednog dana odlučim uzeti neki subwoofer neću gledat ništa drugo. 

https://www.bkelec.com/HiFi/Sub_Woofers.htm

If you can handle it by your self and not go mad, then you are on the right path to become insane.
9 godina
Father_Dougal kaže...
brada09 kaže... 

i ja san tako razmišlja dok nisan izmjeria par komada, a i ne radi se o visokotoncima i nije bandpass.

14 godina
neaktivan
Uz to idem jos i po centar i zadnje tak da je na rate..
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Father_Dougal kaže...
brada09 kaže... 

Fora je u tome da čovjek ne traži sub za klub. Zar je tesko razlikovat kucnu hifi opremu od razglasne opreme.

14 godina
neaktivan
Uzeo samo zadnje, ostalo nisu imali. Razmjestio prostoriju i sub vise nije potreban...doslovno. Razlika je strasna kolko jedan kosi plafon uhebe sve. Sad sam u dilemi dal da idem po njega uopce u ponedjeljak :/.
Moj PC  
0 0 hvala 0
6 godina
neaktivan
blackalbum kaže...

Filox------čitam tvoje postove i ne vjerujem koje gluposti pišeš vidi se da si "školovan" audiofil,to što ti pišeš može se pročitati na audiofil net i sličnim forumima gdje ljudi evo primjera na komponenti od 50 000 kn na svoju ruku mijenjaju unutarnje ožičenje bakar zamijene nekim srebrnim vodičima i kunu se kako osjete razliku u zvuku ili kupe mrežni kabel od 3000 eura i kunu se kako im je sad bas puno bolji ,srednji lepršavi i sl...

Sad baš da sam tvrdio da se čuju ogromne razlike, nisam. Ako malo bolje pogledaš možeš pročitati da sam rekao da ako promijeniš puno takvih sitnica u sustavu, da se može skupiti dovoljno da osjetiš promjenu u zvuku. Naravno da nisam zaluđen tim da svaki kabelić mijenja cijeli zvuk, niti bi ikad dao 3000 Eura za mrežni kabel. Neke stvari imaju smisla, na primjer ako između 2 uređaja izbaciš 2 spoja na svakom kanalu i direktno zalemiš interkonekte, zar logika ne govori da je signal direktniji i da bi teoretski trebao biti čišći/bolji. Bez činčeva skroz... Uostalom, ja nisam toliko zatucan da neću prihvatiti drugo mišljenje, uz malo svog istraživanja. Na primjer, bio sam uvjeren da je staklo bolje element za stalke nego se ispostavilo, nakon što sam istražio, jer su me ovdje upozorili na moju grešku u razmišljanju.

Hvala na razumijevanju.

Live long and prosper.
17 godina
Filox kaže...

Neke stvari imaju smisla, na primjer ako između 2 uređaja izbaciš 2 spoja na svakom kanalu i direktno zalemiš interkonekte, zar logika ne govori da je signal direktniji i da bi teoretski trebao biti čišći/bolji. Bez činčeva skroz... 

Po toj logici stvari bi najbolji uređaj bio CD player i pojačalo u istom kučištu, and yet, nisam ga nikad vidio za kupiti.
Audio signal, kako god se ljudima čini magičnim, nije kompliciran za prenijeti od točke A do točke B na udaljenostima do par metara.

So if God has existed forever, you know, what did he do in his spare time? Like, before he made the Earth and everything?
15 godina
Sale_ds kaže...
Uzeo samo zadnje, ostalo nisu imali. Razmjestio prostoriju i sub vise nije potreban...doslovno. Razlika je strasna kolko jedan kosi plafon uhebe sve. Sad sam u dilemi dal da idem po njega uopce u ponedjeljak :/.

Pa ako ti ne treba, čemu opće bacati pare ako si zadovoljan što se basa tiče.

Ako ti je bas ok radje uloži ako si već htio potrošiti x novaca u bolji centralni zvučnik.

Centralni je jako bitan u AV sustavu, možda i najbitniji jer najviše on radi.

Slušao sma par sustava za AV koji rade jako, jako dobro bez suba, doslovno niti ne kužiš da nema suba, prednji su toliko fino čupali da sam ostao zbunjen.

Sve dakako ovisi i o prostoru koji imaš, imam frenda koji troši pare na AV nenormalno, ima komplet Monitor Audio Silver sve, milsim da su zvučnici set bili oko 35000kn, Prednji samostojeći, centralni, sub i sateliti, na akciji je uzeo prije par godina.

Marantz AV recever od 20tak kila itd.

Soba 15kvadrata, 3x5metara, sve složio na zid od 5metara i sluša sa manje od 3 metra razdaljine, kako sve to radi?

Katastrofa, stereo očaj živi, AV katastrofa, bas ronda nenormalno, i nemre to ukrotiti nikako.

Prije toga je imao isti komplet Bronze seriju to je dao bratu, bilo spojeno na AV recever Denon AVR 3806 koji je platio na akciji 12000kn, inače je bio oko 15000, kupio je bio novi stan i ja pomagao seliti.

Pogledam Denona a na njemu tona prašine, nije sve skupa radio 10tak sati kada je kupio, veli nije zadovoljan i ne pali ide mu na nerve i da je kupio sve novo za novi stan.

Ukratko htio ga je bratiću u slovačku odnesti kad ide i pokloniti ali mu je tlaka jer ima 17kila Denon, reko pa ak ti se neda koliko para, veli soma kuna i nosi .

Nikad brže nisam trčao na bankomat, sada je taj Denon dio mog AV sustava:D

El možeš malo opisati ovo sa kosim plafonom i el možeš komponente nabrojati i napisati koje zvučnike imaš?

15 godina
Vaš audio kutak

Iako sam trebao u petak poslušati Fyne Audio f302, odustao jer sad polako ima i reviewa gdje navode neke stvari što u What HIFI nisu naveli (da ne idem u detalje).

Vidio akciju u Ronisu za Focal Aria 906 za 5000kn, njih sam par puta slušao i odlučio uzeti.

Nazvao, vele imamo samo izložene al nisu radili, reko ok dođem vidjeti pa pripremite sve da nosim, pod pauzom na poslu.

Dođem tamo oni ne mogu naći kutije....

Veli trgovac, možete pričekati pola sata budemo neotpakirane donesli kad smo obećali, sa centralnog skladišta.

Pričekao i dobio nove neotpakirane.

Usviravaju se doma i već sada vidim da ne idu natrag, trgovac je rekao ako mi se ne svide da vratim.

Rade sa Marantzom PM6005 i rade jednostavno fantastično.

Vidim da isti dan akcija završila te su sada povećali cijenu, radi se o ovoj boji i ovim zvučnicima, inače je bila akcija smao na zvučnike u toj boji:

https://www.ronis.hr/zvucnici-focal-aria-906-noyer-par/ARIA%2D906%2DNoyer/product/

Ja zadovoljan :)

1 0 hvala 0
11 godina
Father_Dougal kaže...
Filox kaže...

Neke stvari imaju smisla, na primjer ako između 2 uređaja izbaciš 2 spoja na svakom kanalu i direktno zalemiš interkonekte, zar logika ne govori da je signal direktniji i da bi teoretski trebao biti čišći/bolji. Bez činčeva skroz... 

Po toj logici stvari bi najbolji uređaj bio CD player i pojačalo u istom kučištu, and yet, nisam ga nikad vidio za kupiti.
Audio signal, kako god se ljudima čini magičnim, nije kompliciran za prenijeti od točke A do točke B na udaljenostima do par metara.

Nije li to ovo? 

https://sonusart.hr/marantz-melody-media-m-cr611-2165.html

If you can handle it by your self and not go mad, then you are on the right path to become insane.
9 godina
gocc01 kaže...
Father_Dougal kaže...
...

Nije li to ovo? 

https://sonusart.hr/marantz-melody-media-m-cr611-2165.html

mislim da covik govori kako audiofili niti ne razmatraju za kupnju all in one uređaje..
zato ovaj drugi dio poruke je jako zanimljiv :D

17 godina
dabar_solta_V2 kaže...

mislim da covik govori kako audiofili niti ne razmatraju za kupnju all in one uređaje..
zato ovaj drugi dio poruke je jako zanimljiv :D

Upravo to, audiofili koje poznajem bi se prije ubili nego kupili takav uređaj :) a na koji drugi dio poruke misliš, na prijenos audio signala? Pa to je istina, mistificirana samo od strane električki neukih audiofila i audiofilskih časopisa/proizvođača kablova koji već godinama drve o tome kako je kabel A po cijeni od 125 $ bolji interkonekt od kabla B koji košta 5$.

Naravno da drve, časopisi žive od reklama, a proizvođači moraju prodati nešto novo :)

17 godina
tajo1960 kaže...

- imaš neki drugi neželjeni poremećaj. 

- ne znaš čitati

- to tvoje gluho uho

Moj PC  
2 0 hvala 0
17 godina
Vaš audio kutak
http://av-gurus.blogspot.com/ | http://www.facebook.com/antivirusna.ekipa | http://www.youtube.com/user/TheDjigibao/videos
Moj PC  
0 0 hvala 0
9 godina

jako puno teksta a jako malo sadržaja.
da ne spominjem romane na pm. a sve to šta si napisa pada u vodu nakon 10 minuta double blind testa mjerenja nisu potrebna.

zašto audiofili uvjek rade usporedbe koje nemaju smisla, kakve veze ima meso s kabelima

isto tako primjeti kako te nigdi ne omalovažavam i ne nazivam gluhim/poremećenim ili slićno.

tamo imaš primjer DC do 50GHz konektora za profi rf opremu koji ne treba lemljenje, zato jer su specifikacije od proizvođaća vidljive u detalje i zato jer smo prićali o lemljenju interkonekti, ti si sad okrenia na lemljenje zvućnićkih kabela xD.

mala anketa dali da neko napravi novu temu za audio ateiste di će mjerenja bit poželjna ili ne pa se jednostavno maknem odavde.

4 da
0 ne
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
Vaš audio kutak

Baš prigodno,gotovi su mi RCA konektori za novi gramofon koji sam nedavno kupio,znaci 1 set iz grama u phono i jedan set iz phona u pojacalo + ground!Konektori su Neutrik Rean,trenutno su mi Neutrik Silver ili WBT preskupi a i ima vremena ako u buducnosti kupim ozbiljniji gramofon od trenutnog.Kabeli su od Solid Core UOPCC srebra,0,3mm.Za par dana su kod mene.

Koristen je WBT srebreni lem.

E sad hifi kabeli,vjecita dilema cak i među audiofilima a di nece među "nevjernicima"..naravno ima tu svega i svacega,najvise mistifikacije i vjerovatno najvece marže kod hifi proizvoda.Sam spadam u skupinu audiofila koji ne predaju veliku važnost audio kablima mada vam se to na prvu ne cini, pogotovo kad se vidi da imam srebrene kabele u sistemu.

Razlog mom takorec slabijem interesu za audio kable je bas zbog deranja ovaca od strane proizvođaca i zbog upitnog utjecaja sto je bolje a sto gore kod promjene interkonekta ili zvucnickih kabela.Vecina audiofila bilo kakvu promijenu prilkom promjene okarakteriziaju kao pozitivnu,mada tome uvijek nije slucaj.Nazalost cinjenica stoji u vecini slucajeva da skuplji kabel bolje "svira" i nazalost ima razlike,na vame je da ocijenite dali ta razlika vama nesto znaci i dali ste je spremni toliko platit!Eto u tom grmu lezi zec,na vama je sve,naravno ista zica ne lezi dobro u svaki sistem!Jedino praksom i iskustvom dolazimo da novih saznanja i do pravog puta ka dobrom zvuku.Naravno to kosta i nije za svakog,cak i ako se ima para neki ljudi jednostavno ne zele toliko ulazit u tu tematiku i vecinom su zadovoljni sa zvukom i kabelima koje vec imaju ali postivaju one entuzijaste koji imaju volje,vremena pa i novaca da istrazuju,mjenjaju,kemijaju...i ne pada mi napamet ih sa podsmijehom gledat.

HiFi je kao i zivot sto si stariji i vise u njemu to si mudriji i iskusniji,neke stvari pocinjes vise cijenit i obracat pozornost.

Ja trenutno gusta u svom sistemu kao prase malo,poslozio sam sve kocikice i moram priznat da mi sistem svira odlicno.Kao sto neko vec rece, kad se dosta malih stvarcica poslozi dolazimo do jednog velikog pomaka,tako se meni nesto dogodilo zadnjih par mjeseci.Zato ekipa nemojmo bit nevjerni Tome,budite otvorenog uma i krenite u audio ako vas privlaci,i ima za svakoga po nesto bez obzira koliko dubok vas novcanik bio.

AUDIOFIL
Moj PC  
1 0 hvala 0
17 godina
Vaš audio kutak

Tajo, koja komponenta kabla radi ekvilizaciju, pardon, koloraciju?

Moj PC  
1 1 hvala 0
9 godina

ne shvacam i ne vidi se dobro sa slike jel to interkonekti bez shielda pa ground preko tog odvojenog kabela?

kome se da diy preporucia bi talijanske bespeco kabele,i neutrik silver konektore obavezno :D,kabel je 8kn metar pa šta vas košta provat kad ste lovaši :D

Poruka je uređivana zadnji put ned 31.3.2019 23:00 (dabar_solta_V2).
14 godina
neaktivan
Father_Dougal kaže...
brada09 kaže... 

jesi ikad probao razglasni subwoofer u sobi ? ja jesam i skroz je bezveze, bolje bi radilo neka igracka logitech subwoofer nego to.

isto kao i razglasni zvucnici (takodjer probao). osim ako ne slusas doma na glasnoci od preko 90db onda zanemari sto sam rekao..

14 godina
neaktivan
Vaš audio kutak

vezano za kablove, sta u kablu koji kosta 200 dolara vrijedi 200 dolara? znam da malo zvuci seljacki al zanima me jer eto nemogu si to pojasnit koliko god pokusavao..

Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
brada09 kaže...

vezano za kablove, sta u kablu koji kosta 200 dolara vrijedi 200 dolara? znam da malo zvuci seljacki al zanima me jer eto nemogu si to pojasnit koliko god pokusavao..

Vrijedi prodaja magle audiofilima koji misle da bakar moze zvucat drugacije ako ga drugačije umotaš. Najbolji biznis na svijetu imo. :D 

Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Savjetnik za izbor pc zvučnika, Koji media player kupiti?
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice