Ako ne, jel može preporuka takve neke mehaničke tipkovnice, sa hr znakovima i velikom enter tipkom, bez numeričkog dijela, a da se može osvjetljenje postaviti da bude samo u jednoj boji, a ne onako da bude sve šareno u svim bojama osvjetljenje.
![poslano s mobilnog telefona](/forum/slike/frommobile.png)
Redragon k552 TKL s crvenim switchevima je vjerovatno najbolja opcija za nisku cijenu. Izmjenjivi switchevi, solidna izrada, pogotovo u verziji kojoj možeš postaviti jednu boju.
Ja imam ovu vec 2 mjeseca i prezadovoljan sam,prva mehanicka tipkovnica koju imam.Smeđi switchevi,osjecaj tipkanja je super i ne cuje se preglasno.
REDRAGON K617 ili GK61? Koje switcheve preporucate?
Jesi Fizz mozda nasao negdje u Hrvatskoj?
Ja sam naletio na nju samo na aliju
Po meni ak neces glasne switcheve onda red ili brown
Tu sam i ja gledao, i ja trazim nesto što bi mi bila prva mehanicka tipkovnica.
Malo me zivcira pinki boja pozadinskog ali prožvakao bi i to
Btw.sorry na dva posta za redom
Samo na Aliju. Kako mislis pinky? Pa mozes mjenjat.
Mislio sam na ovu od Acex-a, ta ima samo jednu boju
moze preporuka za logitech mehanicku tipku?
neku oko 500-600 kn
Jel se može Redragon K552 moddati tako da ima HR layout? Jel ima negdje za kupiti HR keycaps? I odakle je najpovoljnije naručiti bolje switcheve za nju? Hvala!
Ne postoji HR Layout. Ta tipkovnica uobičajeno dolazi s ANSI layoutom bez hrvatskih dijakritičkih simbola. Simbole možeš nalijepiti ili staviti keycapse koji imaju. Layout s ANSI ne možeš promijeniti na ISO.
K552 s izmjenjivim switchevima (nije svaka!) koristi Outemu switcheve te se mogu staviti samo Outemu. Dakle možeš mijenjati osjet/tip/zvuk ali ne i kvalitetu.
Ne postoji HR Layout. Ta tipkovnica uobičajeno dolazi s ANSI layoutom bez hrvatskih dijakritičkih simbola. Simbole možeš nalijepiti ili staviti keycapse koji imaju. Layout s ANSI ne možeš promijeniti na ISO.
K552 s izmjenjivim switchevima (nije svaka!) koristi Outemu switcheve te se mogu staviti samo Outemu. Dakle možeš mijenjati osjet/tip/zvuk ali ne i kvalitetu.
Stavio bi iste ove akko cs switcheve
Koja k552 ima izmjenjive switcheve? Ovu sam mislio uzeti: Redragon kurama 2 k552 2
U čemu je razlika između ANSI i ISO, osim što Ž ode gore?
Koja k552 ima izmjenjive switcheve? Ovu sam mislio uzeti: Redragon kurama 2 k552 2
Koliko znam, samo Kumara K552, i to najnoviji dizajn/serija. Ne znam za druge. Dakle, lutrija.
ANSI ima dulji lijevi shift i nema lijevo tipku >< između Shift i Y (Z). Također, Enter/Return tipka je u jednom redu. To su glavne razlike.
Koliko znam, samo Kumara K552, i to najnoviji dizajn/serija. Ne znam za druge. Dakle, lutrija.
ANSI ima dulji lijevi shift i nema lijevo tipku >< između Shift i Y (Z). Također, Enter/Return tipka je u jednom redu. To su glavne razlike.
A super pa nije to strašno, čak mi je i draže imati dulji lijevi shift, a gdje nestanu ><?
Gdje bi mogao pronaći keycapse za Č Ć Ž Đ Š koji idu na mehanicke switcheve? Jel jedina opcija kupiti neku rabljenu meh. tipkovnicu pa iz nje uzeti?
Kao i na IOS, s Alt GR + ; i Alt Gt + : .
Naučiš gdje su Č, Ć, Š, Đ, Ž i nemaš muke.
Treba mi brzi odogvor...G513 US layout sa HR gravourom...to znaci mali ili veliki enter/shift i ima li č,ć,ž,š,đ?
Ako je istina to vjerojatno znači ANSI s hrvatskim dijakritičkim simbolima.
No, koliko znam, Logi na našem tržištu ima ISO s hrvatskim dijakritičkim simbolima otisnutima (negraviranima).
Krenuo sam od Cherry MX Board 1.0 - izgleda mi jednostavna, bez nekih komplikacija, uštekaj i radi. Ima red silent switcheve. Kod nje mi smeta šta nema software za eventualno podešavanje tipki - bilo remap ili za osvjetljenje per-key.
Cherry ima dvije aplikacije za konfiguriranje, Cherry Keys, koja je generička i trebala bi osim s njihovim raditi i s tipkovnicama i miševima drugih proizvođača i Cherry Utility koji radi samo s njihovima ali ima puno više opcija. Tako da bar remap mora raditi s ovom prvom.
Bome da sam gledao Lidl katalog.. hvala puno!
Pozdrav ekipa.
Evo samo da javim svoje iskustvo: kako sam nedavno tražio savjete za kupnju mehaničke tipkovnice, odlučio sam se za GMMK TKL.
Naručio sam tipkovnicu iz Njemačke (CaseKing).
Tipkovnica definitivno nije jeftina - ali ju hladno mogu preporučiti bilo kome.
Uzeo sam sa Gateron RED switchevima, i osjećaj tipkanja je neusporediv sa običnim membranskim tikpovnicama. Definitivan preporod.
Do sada sam imao Logitechovu K375s tipkovnicu sa niskoprofilnim tipkama.
Mislio sam da će mi biti teško se priviknuti na visinu tipkovnice - ali ne, jednostavno u roku jednog dana sam osjetio doslovce da oko 50% lakše/brže tipkam.
Da li treba palm-rest - da, treba, i to mi je slijedeće u planu srediti. Jer šaka stoji pod malo većim kutem pa se zglob brzo "umori".
Kvaliteta izrade je odlična - a s obzirom na cijenu i mora biti :D
Veliki plus su hot-swap switchevi, pa sam tako eto i stavio "cliky" switcheve na tab, backspace i enter.
Software tipkovnice je dosta jednostavan, čak i prejednostavan,
A tikpovnica se sama po sebi može i programirati bez korištenja software-a na kompu.
Efekti su odlični - mada osobno držim lagano bijelo osvjetljenje. Ali led-ice nisu nešto previše jake - očekivao sam da će jače svjetliti, ali meni osobno ne fali jačine.
Naknadno sam stavio o-ringove na tipke, i nimalo mi ne smeta ono što zovu "mushy" osjećaj tipkanja, jer nije uopće tako izražen, a tipkovnica više nije ni približno glasna kao što je to bila bez o-ringova. Sada se samo čuje "backstroke", a i to planiram riješiti, nekada :D
I jedan minus - kabel. Kvalitetan je on, ali jednostavno sam se previše naviknuo na wireless tipkovnicu i miša. Ali ajde, izbušiti ću i rupu u stolu odmah do tipkovnice da ga ne gledam :D
Tako da, sve u svemu - jako sam zadovoljan tipkovnicom :)
Eto toliko od mene za sada, ako netko ima koje pitanje rado ću pomoći :)
Pozdrav,
Koja je najjeftinija bežična tipkovnica, a da radi 4-5 tipki istovremeno.
Evo mog projekta od ovog tjedna
prvo šta moram napisati da nakon šta sam sad probao ovu jeftiniju opciju custom tipkovnice
više se nikada ne vraćam gamerskim tipkovnicama, razlika je nebo i zemlja, zvuk i feeling same tipkovnice,....
Radi se o Redragon K552
switchevi AKKO CS Jelly Switch Set Pink Linear podmazani Krytox GPL105 205 (Krytox skupo kao zlato)
Tempest Tape Mod tri sloja
PBT Doubleshot Backlit Keycaps
Coiled Type C USB Cable maknuo kabel i stavio priključak za usb c
Switch Sound Dampeners Sheet + spužva na dno tipkvnice
sad čekam da stignu prave hot swap tipkovnice, ima daleko više izbora i više opcija za modanje
Koristio netko White Shark Spartan X?
Počeo sam udarati mišem o tipkovnicu dok igram, dakle smeta mi numpad.
E, ja jučer kupio White Shark Spartan X. Prešao s Logitech G710+ stare 9 godina. Ima mana (jednu budem riješio o-ringovima, a drugu ću se naviknuti), ali za 300-400 Kn meni djeluje odlično.
To što svijetli ispod tipki uopće ne izgleda loše, naštimaš si boju (ili RGB u patternu koji hoćeš), ne otežava vidljivost tipki, a super je ako nabaviš npr pudding keycape.
Hrvatski dijakritički simboli nisu naprintani nego osvjetljeni, isto kao i svi ostali keycapi.
Za numpad, onda uzmeš full-size verziju ove tipkovnice, a to je Legionnaire-X.
https://whiteshark.gg/hr/tipkovnice/legionnaire-x
E sad, na napomenem što su meni mane, zaboravio sam ih navesti.
1. Nema mod bez ikakvog osvjetljenja (nema osvjetljenje off, ima samo jednobojna i raznorazni rgb načini), na ovo se lako priviknuti.
2. Nema opcije podešenja intenziteta osvjetljenja, ali je jačina svjetla postavljena OK, nije presvijetlo pogotovo po danu.
3. Tipke su malo glasne kod bottom-downa, ali to je zato što sam navikao na tipkovnicu s o-ringovima. O-ringovi su mi na putu, kada stignu budem stavio i to će mi riješiti problem.