Pozdrav kolege.
Imam sljedeći problem s navedenim laptopom.
Prilikom korištenja mi se odjednom ugasio sam od sebe. Nakon malo probe i testiranja sam utvrdio da se ventovi laptopa uopće ne pokreću kada se laptop upali. Lap inače u sebi ima 3 venta i niti jedan se ne pali kada se laptop pokrene. Laptop normalu radi i boota, ali se nakon nekog vremena kada sam skuži da ventovi ne rade ugasi.
Probao sam reset biosa i te neke šeme, ali ništa ne pomaže.
Ako netko ima nekakvo iskustva s ovakvim kvarom molio bih savjet. Očito ploča iz nekog razloga ne pošalje signal da se pokrenu ventovi, jer nema šanse da su svi ventovi istovremeno krepali od jednom.
Probem s Clevo P870TM-S
- poruka: 2
- |
- čitano: 882
- |
- moderatori:
DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Pozdrav,
To što se ventilatori ne pokrenu odmah kada startaš laptop i ne mora da znači da je problem, taj laptop ima ogroman Heatsink tako da vjerovatno ventilatori i ne startaju odmah a moguće je da i prođe dosta vremena da se pokrenu (naravno zavisno od toga koliko optrecuješ laptop tokom korištenja).
Moguće je da ti crknu svi zajednom (mala šansa ali dešava se), prije ako su već otkazali da su jedna po jedan a da nisi ni primjetio ( što je opet mala vjeravotnoća da crknu sva 3 ventilatora ipak radi se o ventilatoru a ne o nečemu što crkava svako malo).
I da je crklo nešto na matičnoj opet je teško jer koliko vidim različiti su kontroleri za sva 3 ventilatora.
Reset biosa vjerovatno misliš na opciji “Load Setup Defaults” ili “Load Default Options” i obično od toga nema ništa.
Da li si otvorio laptop možda su ti samo "zaribali od prljavštine" pa ne mogu da se pokrenu pogotovo ako se puši u prostoru gdje je laptop.
Ako su ti temperature loše tačnije visoke moraćeš da otvoriš laptop i vjerujem da će samo čišćenje da pomogne i riješi sve probleme.
U svakom slučaju skini neki program gdje ćeš ispratiti temperature i same ventilatore ( HWmonitor ili SpeedFan zna biti dobar za te generacije hardwera).
Ako ne pomogne čišćenje javi se .