Path of Exile 2

poruka: 202
|
čitano: 34.906
|
moderatori: DrNasty, pirat
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
Re: Path of Exile 2

iako jos nisu finalni patch notes cini se kao potez u dobrom smjeru

medutim, ima tu nekoliko zamjerki:

1. nerfanje buildova nastavlja se i dalje. to nije nuzno problem medutim map balance je jos upitan. iako u patch notes postoji pokusaj balansiranja stvari ono sto nije spomenuto je korigiranje moster rushinga koji je uredno dogada, zatim offscreen one tap mechanics (koje se realno ne bi uopce smjele dogadat) te velicina mapa.

2. jos uvijek imam one life per map. to mi se ne svida al nadam se da ce potencijalni mob balancing rijesiti taj problem

3. s obzirom da dolaze praznici ne ocekujem nista par tjedana nakon pustanja ovog patcha sto u jednu ruku daje stabilnost al u drugu ruku moze uzrokovati frustracije.

generalno gledajuc jos nisam zadovoljan onim sta vidim ali bolje ista nego nista

It is not who you are, it is who you know.
16 godina
notloB kaže...
NEW_MAN kaže...
Ivan(4) kaže...

"Igra se ne prodaje, prodaje se in-game currency, a sa njim se dobije igra." Da li ti sebe čuješ/čitaš?! A osim toga, prvo izvodiš pravno-dijalektičku gimnastiku objašnjavajući šta se to "zapravo" prodaje, a na kraju lepo konstatuješ da ljudi plaćaju da bi zaigrali naslov. Dakle, svi vidimo isto, i čemu onda ovako žučna rasprava? Nadalje, D4 whataboutizam je - whataboutizam. Na kraju, manje bitno, ako neko želi da da novac kako bi podržao Tencent (Tencent je približno 90-postotni vlasnik GGG-a), jer kompaniji vrednoj 500 milijardi dolara to treba i najbolje da im, povrh toga što će se kad igra "zvnaično izađe" daviti u novcu od mikrotransakcija, igračka zajednica još donira i novac kojim će pokriti troškove razvoja... pa, samo napred.

Slucajno sam upal u temu i procital zadnje poruke pa ovak cisto da napisem kak sam ja razumio o cemu diskutirate. D3 sam igral, D4 ne mislim a Path of Exile 2 mozda jednog dana pogledam. 

Znaci igra je free i financira se sa in-game currency koji mozes i ne moras kupovat da bi igrao. Oni prodaju taj isti in-game currency unaprijed te oni koji kupe mogu igrat prije final release a taj in-game currency je in-game currency+early acces.

Ne kuzim cemu drama samo zato jer je firma vrijedna 500 milijardi dolara. To je njihov poslovni model i ako oces uzmes in-game currency te peglas betu ili ne uzmes pa cekas jos godinu dana pa peglas djabaleske.

Sve firme na svijetu muzu lovu na sve moguce nacine, svima je cilj zarada i dobit. VW prodaje sa pricom 1st edition a sjede na 30 milijardi kesa. Svijet se okrece oko love a ti vidi kaj te veseli i gdi budes zdrobil novce. Pola planete pusi i doslovno spaljuje novce te je nusprodukt rak od kojeg umres, ali se nitko ne uzbuduje. Netko spusi 50 eura na mjesec i umre od toga a ovi prodaju early acces in-game currency za 30€ i najgore kaj ti se moze desiti je da ti igra ne sjedne, ali nes umrl od toga :P

Prevec dramite za 30€.

Stvar je u tome da "ti" ne želiš in game currency nego pristup igranju igre, većini se j3be za in game currency odnosno to im je usput, ljudi se žele igrati sada i tvrtka to zna i želi to financijski iskoristiti inače bi pristup igranju igre u bilo kojoj fazi razvoja bio besplatan kako i dolikuje za igru koja je ftp, dakle to je prevara i tipično lažno oglašavanje i svi koji na sličan način muzu lovu čine to na prevarantski način, zašto se ta spoznaja ne prihvati na objektivan način a ne osobno s gomilom nepotrebne apologetike pokušao sam objasniti u postu iznad.

Oni vide priliku da ljudima koji su napeti izbiju lovu iz dzepa pa ti ako ti je sila kupi currency koji neces :) Nije lazno nikaj i lijepo sve pise. Nebi se cudil da razvuku fazu razvoja da sto vise ljudi kupi currency koji nece :) Lako moguce da je igra vec sad na razini da je moguce pustiti u produkciju ali kuze da mogu zaraditi extra pinku. 

Pregrizi govno i iskesi 30 € :) ili nemoj pa cekaj da bude gotova i besplatna :P

Pederluk samo takav ali nemoj se sekirati sve bude u redu, valjda.

12 godina
notloB kaže...
NEW_MAN kaže...
Ivan(4) kaže...

"Igra se ne prodaje, prodaje se in-game currency, a sa njim se dobije igra." Da li ti sebe čuješ/čitaš?! A osim toga, prvo izvodiš pravno-dijalektičku gimnastiku objašnjavajući šta se to "zapravo" prodaje, a na kraju lepo konstatuješ da ljudi plaćaju da bi zaigrali naslov. Dakle, svi vidimo isto, i čemu onda ovako žučna rasprava? Nadalje, D4 whataboutizam je - whataboutizam. Na kraju, manje bitno, ako neko želi da da novac kako bi podržao Tencent (Tencent je približno 90-postotni vlasnik GGG-a), jer kompaniji vrednoj 500 milijardi dolara to treba i najbolje da im, povrh toga što će se kad igra "zvnaično izađe" daviti u novcu od mikrotransakcija, igračka zajednica još donira i novac kojim će pokriti troškove razvoja... pa, samo napred.

Slucajno sam upal u temu i procital zadnje poruke pa ovak cisto da napisem kak sam ja razumio o cemu diskutirate. D3 sam igral, D4 ne mislim a Path of Exile 2 mozda jednog dana pogledam. 

Znaci igra je free i financira se sa in-game currency koji mozes i ne moras kupovat da bi igrao. Oni prodaju taj isti in-game currency unaprijed te oni koji kupe mogu igrat prije final release a taj in-game currency je in-game currency+early acces.

Ne kuzim cemu drama samo zato jer je firma vrijedna 500 milijardi dolara. To je njihov poslovni model i ako oces uzmes in-game currency te peglas betu ili ne uzmes pa cekas jos godinu dana pa peglas djabaleske.

Sve firme na svijetu muzu lovu na sve moguce nacine, svima je cilj zarada i dobit. VW prodaje sa pricom 1st edition a sjede na 30 milijardi kesa. Svijet se okrece oko love a ti vidi kaj te veseli i gdi budes zdrobil novce. Pola planete pusi i doslovno spaljuje novce te je nusprodukt rak od kojeg umres, ali se nitko ne uzbuduje. Netko spusi 50 eura na mjesec i umre od toga a ovi prodaju early acces in-game currency za 30€ i najgore kaj ti se moze desiti je da ti igra ne sjedne, ali nes umrl od toga :P

Prevec dramite za 30€.

Stvar je u tome da "ti" ne želiš in game currency nego pristup igranju igre, većini se j3be za in game currency odnosno to im je usput, ljudi se žele igrati sada i tvrtka to zna i želi to financijski iskoristiti inače bi pristup igranju igre u bilo kojoj fazi razvoja bio besplatan kako i dolikuje za igru koja je ftp, dakle to je prevara i tipično lažno oglašavanje i svi koji na sličan način muzu lovu čine to na prevarantski način, zašto se ta spoznaja ne prihvati na objektivan način a ne osobno s gomilom nepotrebne apologetike pokušao sam objasniti u postu iznad.

Kolega, postovanje, evo jedna kava . Sad smo mirniji.

Vidim da mozes hejtat, kao i ja, kad nam izbaciju fizicki medij i ukidaju vlasnistvo nad kupljenom/placenom igrom.

Nazad na POE2, ne naplaciju oni nama nista, oni prodaju podrsku igri u ranom pristupu.

Taj game currency shit ako zelis, gledaj kao da nam ga poklanjaju da bi igrali, al mi ga necemo.

Poanta; strpljen, spasen!

scion of the storm
16 godina
Ivan(4) kaže...

"Igra se ne prodaje, prodaje se in-game currency, a sa njim se dobije igra." Da li ti sebe čuješ/čitaš?!

Naravno. No čini se da ti baš ne stojiš najbolje u tom pogledu. Ne znam zašto, ali još uvijek ti nije jasno što se prodaje, zašto i u kojem je stadiju igra. A to stvarno nije teško za pojmiti.

Ivan(4) kaže...

A osim toga, prvo izvodiš pravno-dijalektičku gimnastiku objašnjavajući šta se to "zapravo" prodaje, a na kraju lepo konstatuješ da ljudi plaćaju da bi zaigrali naslov.

Ne prodaje se 'zapravo', nego se prodaje - točno ono što piše. A ako samo malo uložiš truda, i pogledaš prilikom kupnje ili opisa igre, dobiješ točno ono što i plaćaš. Možda bi bilo najbolje da odeš na recimo Steam i pogledaš što piše o igri i Early Accessu. Tamo je sve tako lijepo i precizno objašnjeno da bi to valjda mogao shvatiti ama baš... svatko.

Tamo piše i zgodna stvar, a koju si ti nimalo maliciozno preskočio, da ljudi, između ostalog, plaćaju i da bi zaigrali naslov... koji nije gotova igra, koja nije službeno izašla i koja je još u debeloj beti. Odmah da te upozorim na riječi 'između ostalog' koje si sigurno odmah preskočio i zanemario. Naime, postoje i ljudi koji su platili punih 480 dolara za tu istu igru u EA, a nisu morali ako su ju samo htjeli zaigrati, tako da ti teorija pada u vodu.

Ivan(4) kaže...

Na kraju, manje bitno, ako neko želi da da novac kako bi podržao Tencent (Tencent je približno 90-postotni vlasnik GGG-a), jer kompaniji vrednoj 500 milijardi dolara to treba i najbolje da im, povrh toga što će se kad igra "zvnaično izađe" daviti u novcu od mikrotransakcija, igračka zajednica još donira i novac kojim će pokriti troškove razvoja... pa, samo napred.

Nije toliko manje bitno, koliko krivo. Mislim da ti nije jasan pojam 'donacije' - svatko tko je kupio neki pack za ovu igru točno zna što je platio i ono ipak malo bitnije... točno to je i dobio. Mislim, možda si ti danas donirao pekari novac, ali vjerujem da bi ostatak pučanstva to ipak nazvao kupnjom.

Ivan(4) kaže...

Dakle, svi vidimo isto, i čemu onda ovako žučna rasprava?

To je vrlo dobro pitanje. Čemu ovako žučna rasprava ako je vrlo jasno što se kupuje i što se za to dobije?

Možeš li nam pokazati ta lažna oglašavanja i varanje kupaca / korisnika, jer ovako nam zagađuješ temu u kojoj volimo pročitati što ljudi misle o igri, o buildovima, novim patchevima, razvoju i slično?

Nostferatu zombiji i ISO broj objektiva ftw!
16 godina
NEW_MAN kaže...

Prevec dramite za 30€.

Vrednost kompanije je pomenuta u kontekstu priče "dao sam novac jer želim podržati developere" i mislim da je tu relevantna. U ovom slučaju, s obzirom na veličinu kompanije, to je kao kad bi neko donirao novac Microsoftu jer želi podržati razvoj naredne verzije Windowsa. 

"Želim podržati nezavisnog game developera / FOSS projekat koji radi na nečemu do čega mi je stalo.", mi ima smisla. "Doniram novac kompaniji čija je valuacija 500 milijardi $ i njhovom projektu koji je i inače visoko komerecijalan.", pa, ok...

WP/WM fanovi, prestanite više lagat ovaj napaćeni narod, nemate to pravo!
Poruka je uređivana zadnji put uto 17.12.2024 12:26 (Ivan(4)).
3 godine

Nemam pristup igranju igre ukoliko ne platim in game currency, oni koji plate imaju, igra nije ftp jer moram platiti igc kako bih ju igrao. Neka ju sada u ovoj fazi oglašavaju kao paid a kad izađe finalna verzija kao ftp.

Poruka je uređivana zadnji put uto 17.12.2024 12:21 (notloB).
16 godina
Ivan(4) kaže...

Vrednost kompanije je pomenuta u kontekstu priče "dao sam novac jer želim podržati developere" i mislim da je tu relevantna. U ovom slučaju, s obzirom na veličinu kompanije, to je kao kad bi neko donirao novac Microsoftu jer želi podržati razvoj naredne verzije Windowsa. 

I opet, pojam donacije ti je stran. Nitko nije ništa donirao, kupili smo točno ono što smo htjeli - a to smo i dobili. Ako želiš platiti da bi testirao Windowse 12 u ranoj alphi, to je tvoje pravo.

Ali sviđa mi se usporedba Microsofta i GGG-a.

Ivan(4) kaže...

"Želim podržati nezavisnog game developera / FOSS projekat koji radi na nečemu do čega mi je stalo.", mi ima smisla. "Doniram novac kompaniji čija je valuacija 500 milijardi $ i njhovom projektu koji je i inače visoko komerecijalan.", pa, ok...

I opet, molim te pogledaj definiciju riječi 'donacija'.

Dakle, da je neki nezavisni studio, onda bi smjeli 'donirati' novac, ali ako je netko tko ne udovoljava tvojim kriterijima onda ne bi smjeli nego dolazimo do famoznog 'lažnog oglašavanja' i 'varanja'. Zgodno kako misliš da si bi ti trebao odlučivati tko će, što i kada kupiti.

Poruka je uređivana zadnji put uto 17.12.2024 13:18 (Ged).
3 godine
Ged kaže...

I opet, pojam donacije ti je stran. Nitko nije ništa donirao, kupili smo točno ono što smo htjeli - a to smo i dobili.

... kupili ste pristup igranju igre prvenstveno a onda sve drugo.

16 godina
notloB kaže...

Nemam pristup igranju igre ukoliko ne platim in game currency, oni koji plate imaju, igra nije ftp jer moram platiti igc kako bih ju igrao. Neka ju sada u ovoj fazi oglašavaju kao paid a kad izađe finalna verzija kao ftp.

"Nemam pristup igranju igre u Early Access stadiju ukoliko ne platim Early Access Supporter pack (30-480$), oni koji plate imaju, igra nije ftp u Early Accessu jer moram platiti minimalno 30$ kako bih ju igrao. "

Evo, ispravio sam tvoju rečenicu i sad je točna.

notloB kaže...

Neka ju sada u ovoj fazi oglašavaju kao paid a kad izađe finalna verzija kao ftp.

Upravo to piše na svim relevatnim stranicama gdje se igra oglašava ili kupuje. Ali dobro da si polako počeo shvaćati da ovo nije finalna verzija igre, još je malen korak do EA pojma.

Poruka je uređivana zadnji put uto 17.12.2024 12:31 (Ged).
16 godina
notloB kaže...
Ged kaže...

I opet, pojam donacije ti je stran. Nitko nije ništa donirao, kupili smo točno ono što smo htjeli - a to smo i dobili.

U mojem slučaju je to točno. Oni koji su platili 480$... kod njih vjerojatno to i nije tako.

No platio sam za igranje igre u ranom stadiju (alfa/beta), s oko 50% trenutno dostupnog sadržaja finalne verzije, znajući da će igra na releaseu biti besplatna.

Zašto tebe smeta što je netko kupio i dobio točno ono što je platio?

16 godina
Path of Exile 2

Ged, cela argumentacija je na nivou "Igra, kad bude dovršena, sa više sadržaja, kvalitetnim balansom itd, će biti besplatna kao što je i najavljeno, ali sada je nedovršena, pa se plaća, i šta se tu ljudi čude?!"

Ali na stranu da li je tu nešto čudno ili ne, igra je dostupna, ko god hoće je može zaigrati i sve što je potrebno je jednokratna uplata. To je, samo po sebi, skroz ok. Štaviše, moja omiljena varijanta prodaje bilo čega. Ali to onda nije F2P, a od kad je igra najavljena se priča o F2P. Da, ovo nije "konačna verzija" igre, dodavaće se sadržaj, menjati balans itd. I? To je odlika apsolutno svih "igara as a service". Pa originalni PoE je izašao pre više od 10 godina i dobio je ekspanziju svake godine od tada (uključujući i ovu). Igra (PoE 2) je objavljena, funkcioniše po freemium modelu, osim što još traži jednokratnu uplatu (uz obećanje da će jednog dana ta cena biti ukinuta), iako je ooduvek najavljivana kao čist F2P. Sve ostalo je bacanje magle, kao i generalno koncept Early accessa u kome igre sede po nekoliko godina, a za to vreme se uredno monetizuju.

I razlika između doniranja nezavisnom studiju ili FOSS projektu i ogromnoj korporaciji je u tome da je jednome od njih ta donacija potencijalno neophodna (neretko i jedini izvor finansiranja) da bi stvorio nešto što ti/mi/svima koristi, dok u drugom slučaju poklanjaš novac nekome ko je mega bogat i ko već ima kompletan poslovni model kako će ga taj isti projekat učiniti još bogatijim. Ako ne razumeš razliku i zašto jedno ima smisla, a drugo ne, jbg.

Moj PC  
0 0 hvala 0
3 godine

Oglašavaju li oni sada igru kao ftp ili ne oglašavaju? To sam pitao ili stavio pogodbeni veznik "ako je oglašavaju" i na početku rasprave, forumaši su nastavili kako je igra ftp odnosno ignor.

Ged kaže...
notloB kaže...
Ged kaže...

U mojem slučaju je to točno. Oni koji su platili 480$... kod njih vjerojatno to i nije tako.

No platio sam za igranje igre u ranom stadiju (alfa/beta), s oko 50% trenutno dostupnog sadržaja finalne verzije, znajući da će igra na releaseu biti besplatna.

Već sam napisao nekoliko puta da smeta lažno oglašavanje a ne tko je nešto i zašto kupio.

Poruka je uređivana zadnji put uto 17.12.2024 12:41 (notloB).
16 godina
Obi Wan kaže...

iako jos nisu finalni patch notes cini se kao potez u dobrom smjeru

medutim, ima tu nekoliko zamjerki:

1. nerfanje buildova nastavlja se i dalje. to nije nuzno problem medutim map balance je jos upitan. iako u patch notes postoji pokusaj balansiranja stvari ono sto nije spomenuto je korigiranje moster rushinga koji je uredno dogada, zatim offscreen one tap mechanics (koje se realno ne bi uopce smjele dogadat) te velicina mapa.

2. jos uvijek imam one life per map. to mi se ne svida al nadam se da ce potencijalni mob balancing rijesiti taj problem

3. s obzirom da dolaze praznici ne ocekujem nista par tjedana nakon pustanja ovog patcha sto u jednu ruku daje stabilnost al u drugu ruku moze uzrokovati frustracije.

generalno gledajuc jos nisam zadovoljan onim sta vidim ali bolje ista nego nista

1. Mene uopće ne smeta nerfanje buildova (iako je comet bio baš cakani), za to i služi EA, problem je što je respec bio užasno skup. Da moram, rađe bi uzeo d4 formulu gdje je respec praktički besplatan, no shvaćam da treba i gold sink za nešto pošto se gold neće moći trejdati... no drago mi je da će respect cost smanjiti za cca 50%.

Mape će postati mrvicu lakše s onim novim teleportom kod čekpointa, no još uvijek će biti ogromne. Možda da stave po dva waypointa na velike mape...

2. Da, 2 ili 3 lifea bi bilo puno bolje a još uvijek igra ne bi bila lagana. Bar dok ne srede ove neke deadly mehanike.

3. Hej, bar neće biti nerfova. :)

Zadovoljan sam težinom igre, već sad mislim da je bolja nego neki drugi naslovi, ali da ima prostora za napredak - ima puno. Mislim da im nešto s dropovima ne štima, meni bi to bila najveća zamjerka.

Jedino u što sumnjam je da će uspjeti igru izbaciti u sljedećih 6-12 mjeseci.

16 godina
notloB kaže...

Oglašavaju li oni sada igru kao ftp ili ne oglašavaju? To sam pitao ili stavio pogodbeni veznik "ako je oglašavaju" i na početku rasprave, forumaši su nastavili kako je igra ftp odnosno ignor.

Ged kaže...
notloB kaže...
Ged kaže...

Već sam napisao nekoliko puta da smeta lažno oglašavanje a ne tko je nešto i zašto kupio.

Tko je lažno oglasio i što? Možeš nam dati neki link?

16 godina
Ivan(4) kaže...

Ged, cela argumentacija je na nivou "Igra, kad bude dovršena, sa više sadržaja, kvalitetnim balansom itd, će biti besplatna kao što je i najavljeno, ali sada je nedovršena, pa se plaća, i šta se tu ljudi čude?!"

Ne. Prvo ne znamo kakva će biti igra na releasu, to možemo samo špekulirati. Drugo, sad je u EA i ako je želiš igrati u trenutnom stadiju razvoja moraš platiti jedan od supporter packova. Nitko te na to ne sili, to je odluka svakog pojedinca.

Ivan(4) kaže...

Ali na stranu da li je tu nešto čudno ili ne, igra je dostupna, ko god hoće je može zaigrati i sve što je potrebno je jednokratna uplata. To je, samo po sebi, skroz ok. Štaviše, moja omiljena varijanta prodaje bilo čega. Ali to onda nije F2P, a od kad je igra najavljena se priča o F2P. Da, ovo nije "konačna verzija" igre, dodavaće se sadržaj, menjati balans itd. I? To je odlika apsolutno svih "igara as a service". Pa originalni PoE je izašao pre više od 10 godina i dobio je ekspanziju svake godine od tada (uključujući i ovu). Igra (PoE 2) je objavljena, funkcioniše po freemium modelu, osim što još traži jednokratnu uplatu (uz obećanje da će jednog dana ta cena biti ukinuta), iako je ooduvek najavljivana kao čist F2P. Sve ostalo je bacanje magle, kao i generalno koncept Early accessa u kome igre sede po nekoliko godina, a za to vreme se uredno monetizuju.

Igra je dostupna u alfa/beti, 50% igre još fali. Ako ju želiš takvu igrati, plati 30$ ili više. Ako ne želiš, pričekaj da igra izađe u punom obujmu i onda je igraj besplatno, kao i PoE1. Nitko te ne sili ni na što, sve je samo tvoj odabir.

Eventualno možemo pričati o nekim lažnim obećanjima ako za dvije godine budemo morali platiti još 30$ za Early Access 2... ali čak i onda je to stvar pojedinca i želi li platiti ili ne. Prilično sam siguran da im tako nešto ne pada na pamet, jer bi izgubili igrače i njihovo povjerenje, a prvog mene.

Ivan(4) kaže...

I razlika između doniranja nezavisnom studiju ili FOSS projektu i ogromnoj korporaciji je u tome da je jednome od njih ta donacija potencijalno neophodna (neretko i jedini izvor finansiranja) da bi stvorio nešto što ti/mi/svima koristi, dok u drugom slučaju poklanjaš novac nekome ko je mega bogat i ko već ima kompletan poslovni model kako će ga taj isti projekat učiniti još bogatijim. Ako ne razumeš razliku i zašto jedno ima smisla, a drugo ne, jbg.

There... is... NO... donation! The donation is a lie!

A čak i da je nekim čudom u pitanju donacija, valjda sam ja taj koji će odlučiti kome će i koliko donirati.

16 godina
Ged kaže...

There... is... NO... donation! The donation is a lie!

A čak i da je nekim čudom u pitanju donacija, valjda sam ja taj koji će odlučiti kome će i koliko donirati.

Gle, malo je nekoherentna diskusija. Neko je pitao kakve ima veze da li kompanija vredi 500 milijardi i odgovorio sam; onda si ti pitao kako je ok donirati malom devu, a nije ok donirati velikoj korporaciji (dakle uopšteno pitanje) i odgovorio sam na to. Sad pomeraš težište na to je li konkretno ovde u pitanju donacija ili nije.

Pri tom, tezu "daje se novac za igru koja nije dovršena jer se žele podržati developeri", dakle ne radi in game itema, ne (navodno) ni toliko radi pristupa igri samog po sebi, već "da bi se podržali developeri" su uveli neki od forumaša koji su time hteli racionalizovati svoju odluku da daju novac za pristup trenutnoj igri u njenom trenutnom stanju, a ne ja. Dakle, ljudi su sami rekli da su dali novac projektu jer su želeli dati novac projektu, reč nisu rekli o in game kreditima niti bilo čemu drugom. Ja sam to nazvao doniranjem novca. Pošto si me uputio na rečnik, tamo piše "donacija - novčani dar" i prema ovome napisanom bih rekao da je definicija zadovoljena.

Uzgred, da su umesto toga napisali "Dao sam pare jer sam fan i želim igrati ovu igru već danas, u ovom obliku u kom je, i to mi vredi tog novca", što mislim da je pošteno, nikakve priče o donaciji ne bi bilo.

Priča o early accessu i etici early accessa je šira od ove teme. No primećujem da si opet ponovio argument "Igra će, kad bude dovršena, biti besplatna, ali sada je nekompletna, pa se plaća", koji me podseća na ono kad je moj bivši šef rekao klijentu: "Mi možda jesmo spori, al' smo zato aljkavi!" 

3 godine

Kad odgovoriš na pitanje koje sam postavio i pročitaš ono što sam napisao i po mogućnosti se ne praviš blesav nakon čitanja pa postaviš takvo pitanje.

Poruka je uređivana zadnji put uto 17.12.2024 13:54 (notloB).
9 godina
Path of Exile 2

Ionako ces morat kupit par stash tabova, jedan premium treba za prodavanje itema, currency tab, mozda i gem tab.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Ivan(4) kaže...

Gle, malo je nekoherentna diskusija. Neko je pitao kakve ima veze da li kompanija vredi 500 milijardi i odgovorio sam; onda si ti pitao kako je ok donirati malom devu, a nije ok donirati velikoj korporaciji (dakle uopšteno pitanje) i odgovorio sam na to. Sad pomeraš težište na to je li konkretno ovde u pitanju donacija ili nije.

Pri tom, tezu "daje se novac za igru koja nije dovršena jer se žele podržati developeri", dakle ne radi in game itema, ne (navodno) ni toliko radi pristupa igri samog po sebi, već "da bi se podržali developeri" su uveli neki od forumaša koji su time hteli racionalizovati svoju odluku da daju novac za pristup trenutnoj igri u njenom trenutnom stanju, a ne ja. Dakle, ljudi su sami rekli da su dali novac projektu jer su želeli dati novac projektu, reč nisu rekli o in game kreditima niti bilo čemu drugom. Ja sam to nazvao doniranjem novca. Pošto si me uputio na rečnik, tamo piše "donacija - novčani dar" i prema ovome napisanom bih rekao da je definicija zadovoljena.

Gle, diskusija je jako nekoherentna. Problem zbog kojeg dolazi do nekoherentnosti je čini se i to što pojam 'donacija' nije očito svima jasan.

Pa recimo wikipedija kaže:

Donacija (od lat. donatio - darovanje, dar), novac, oprema, umjetnine ili druga vrijednost što se s dobrotvornim ciljem daruje zakladi, grupi, instituciji ili pojedincu. Pojam 'donacija' označava i čin darovanja, i same predmete i vrijednosti koji su ustupljeni bez naknade.

HJP pak kaže - 1. dar, darovanje (umjetničke zbirke i sl.), a slično govori i Proleksis enciklopedija (donacija (latinski: darivanje), dobrovoljno ustupanje imovinske koristi bez naknade) i Hrvatska enciklopedija (donacija (lat. donatio: darovanje, dar), novčani prilog što ga netko daje za kakvu javnu ili dobrotvornu svrhu; darovnica, zaklada.)

Dakle, za koherentnu diskusiju, prvo bi se morali udaljiti od pojma donacije, jer kupnja supporter packa to nije. Pričamo o kupnji, u mom slučaju, od 27 Eura, a za tih 27 Eura sam dobio isto toliko in-game currency koji vrijedi i u finalnoj verziji igre (za koju obavezno, ali obavezno, treba kupiti stash tabove, koji je to QoL!) i early access ključ (što znači da pristup igri imam već sad). Znači točno ono što je i pisalo da ću dobiti, ništa više niti manje. Moja je odluka da tu igru kupim u ovom stadiju, makar znam da će biti besplatna poslije, a to sam dijelom napravio zato jer mi se već sad igra čini jako dobra i zanimljiva (utukao sam već i previše sati u nju, sram me priznati), a dijelom stoga što mislim da ova igra i ovi developeri zavrijeđuju taj novac, dok to recimo s D4 mislim da nije slučaj (govorim sad s odmakom i godinom i nešto igranja).

Jer ako ostajemo kod definicije da je ovo donacija, onda je i kupnja bureka u pekari donacija, kao i kad u dućanu kupiš krastavce. Sve su to donacije, novčani darovi, koje si možda morago dati nekom nezavisnom OPG-u, a ne Mlinaru ili Konzumu.

A da se vratimo i na samu donaciju - čak i da sam odlučio dati donaciju, mislim da je moje pravo tu donaciju dati nezavisnom studiju, lokalnoj pečenjari, upravnom odboru banke ili Bil Gejcu. Priče o tome kome sam trebao ili ne dati donaciju su izlišne.

Ivan(4) kaže...

Uzgred, da su umesto toga napisali "Dao sam pare jer sam fan i želim igrati ovu igru već danas, u ovom obliku u kom je, i to mi vredi tog novca", što mislim da je pošteno, nikakve priče o donaciji ne bi bilo.

Mislim da sam već više puta napisao da je jedna od odluka da kupim (doniram?) PoE2 ta što sam već sad želio zaigrati igru. To što time podržavam GGG mi je samo dodatan bonus. Ne vidim zašto bi to bio nešto loše.

Ivan(4) kaže...

Priča o early accessu i etici early accessa je šira od ove teme. No primećujem da si opet ponovio argument "Igra će, kad bude dovršena, biti besplatna, ali sada je nekompletna, pa se plaća", koji me podseća na ono kad je moj bivši šef rekao klijentu: "Mi možda jesmo spori, al' smo zato aljkavi!" 

Ne, ponovio sam ti argument zašto to nije donacija, i zašto sam kupio igru koja će u neko dogledno vrijeme biti besplatna. Isto kao što milioni ljudi kupuju raznu kozmetiku u igrama, dodatne heroje, mountove, figurice, mačeve ili nešto deseto. Moja je odluka bila da isprobam ovu igru i nisam zažalio. Posebno kada konkurentna igra ima ekspanziju koja je skuplja i po mom sudu dosta lošija. E tu možemo raspravljati o etičnosti prodaje jednog lika i jedne zone svake godine po cijeni od 40+ Eura.

Vi u firmi možda jeste spori, i još pritom aljkavi (), no ova igra je već sad dosta dobra (uz puno prostora za poboljšanje), a jednom kad izađe ne sumnjam da će biti samo još bolja. Usporedba ne stoji.

16 godina
notloB kaže...

Kad odgovoriš na pitanje koje sam postavio i pročitaš ono što sam napisao i po mogućnosti se ne praviš blesav nakon čitanja pa postaviš takvo pitanje.

Nisam siguran kome je ovo upućeno, ali ako je meni slobodno mi ponovno postaviš pitanje rado ću odgovoriti na njega.

No još uvijek me zanima tko je lažno nešto oglasio i što? I možeš li nam za to dati neki izvor, pa onda možemo raspravljati o tome.

Poruka je uređivana zadnji put uto 17.12.2024 18:15 (Ged).
16 godina
Mr.Natural kaže...

Ionako ces morat kupit par stash tabova, jedan premium treba za prodavanje itema, currency tab, mozda i gem tab.

Uzeo currency (mislim da je taj obavezan), gem (skupi ih se i previše, rekao bih da je i taj obavezan) te quad za prodaju. Igra je odmah drugog sjaja.

3 godine

Kako nisi siguran ako odgovaram tebi, koristi dugmad, imaš dugme nadporuka pa pročitaj, prvo sam ti postavio pitanje...

Poruka je uređivana zadnji put uto 17.12.2024 18:20 (notloB).
16 godina
Path of Exile 2

A ako si prvi postavio pitanje onda ok. Nemoj samo da pređemo na to čija je mama ljepša a tata jači.

Nadam se i pretpostavljam da je ovo pitanje, a ti me slobodno ispravi ako nije:

notloB kaže...

Oglašavaju li oni sada igru kao ftp ili ne oglašavaju?

Nisam siguran zašto sam ti ja potreban za to, kad na ovom divnom čudu zvan Internet sve piše. Pa tako recimo možemo prošetati do recimo službenih stranica PoE2 na Steamu gdje piše:

"Path of Exile 2 is a next generation free-to-play Action RPG from Grinding Gear Games, featuring co-op for up to six players. Path of Exile 2 takes place in the land of Wraeclast, a dark continent populated by unique cultures, ancient secrets, and monstrous dangers. A sinister threat, long thought destroyed, has begun creeping back on the edge of civilisation, driving people mad and sickening the land with Corruption.

Path of Exile 2 features a brand new campaign with six acts, 100 distinct environments, 600 monsters and 100 bosses."

Pa zatim:

"Key Features
Twelve Character Classes

Path of Exile 2 features twelve character classes, two for every combination of Strength, Dexterity and Intelligence. While each of the class variants focuses on a different playstyle, they're just a starting point. You can combine skills from many classes together to create your ideal character build.

Each of the twelve character classes has its own three Ascendancy specialisations, resulting in a total of 36 Ascendancy Classes to pick between."

... pa da sad ne kvotam sve, do...

"Fair-To-Play. Never Pay-To-Win.
Path of Exile 2 is a separate game to the original Path of Exile. We will continue to offer expansions for both games going forward. They are completely free-to-play and will never be "pay to win". Purchases are shared between the two games."

Ako to nije dovoljno, imaš članak i na wiki:

"Path of Exile 2 is an action role-playing video game developed and published by Grinding Gear Games. A sequel to Path of Exile (2013), the game was released for Windows PC, PlayStation 5 and Xbox Series X and Series S on December 6 2024 as a paid early access title.
Gameplay

Like its predecessor, Path of Exile 2 is a top-down action role-playing video game. It introduces a new skill system with 240 active skill gems and 200 support gems. There will be twelve character classes that have three ascendancy classes each. New weapons will be introduced such as spears, crossbows and flail, as well as supplementary items like focuses, traps and redesigned scepters. The passive skill tree will have 2000 skills and will allow dual specialization. A dodge roll movement mechanic will be added. Spirit, a resource used to reserve things like auras, will be utilized. Many other changes such as permanent minions, trigger skills, game engine and graphic improvements, and more, will be a part of the sequel. After completing the six-act storyline, players will gain access to more than 100 endgame maps with their own boss fight and modifiers that enable revamped versions of many of Path of Exile's past leagues."

Čini se vrlo jasno da je planirano da će igra kad izađe biti free to play, imati 12 (36) klasa, 6 actova, puno skilova (passive, gems) i još štošta. Teško mi je zamisliti što je tu nejasno, a još manje što je krivo oglašavanje.

No možda nam možeš onda odgovoriti, makar si pitao prvi, što je točno krivo oglašeno i što je tu varanje?

Poruka je uređivana zadnji put uto 17.12.2024 18:55 (Ged).

0 0 hvala 0
9 godina
Path of Exile 2

Gluplju i dosadniju raspravu nisam jos dugo vidio.

Kad vam netko izbije 80€ ili vec kolko za nedovrsene igre za koje ne znas da su nedovrsene dok ne pocnes igrat onda je to oke, a ovo je problem gdje sve crno na bijelo napisano kaj se dobije kad platis 30eura za nekaj kaj ima vise sadrzaja nego neke gotove igre

If Microsoft ever made a product that didn't suck ... it would be a vacuum cleaner.
Moj PC  
5 0 hvala 2
14 godina
Path of Exile 2

Ova rasprava je  . Trebali bi otvoriti novu temu  s naslovom Babe na pijaci 

Drop su definitivno popravili sa zadnjom zakrpom. 

Éire
Moj PC  
2 0 hvala 1
7 tjedana
Santana kaže...

Kad vam netko izbije 80€ ili vec kolko za nedovrsene igre za koje ne znas da su nedovrsene dok ne pocnes igrat onda je to oke, a ovo je problem gdje sve crno na bijelo napisano kaj se dobije kad platis 30eura za nekaj kaj ima vise sadrzaja nego neke gotove igre

Ne razumiješ, nije problem isplativosti nego to što im ne daju pristup beta verziji a rekli su da će igra (kad zapravo bude releasana ali taj dio ćemo zanemariti) biti f2p. Lažno oglašavanje i pravni postupci

3 godine

Možeš li kad i ako se ubuduće obraćaš na moj post stisnuti odgovori ili citiraj tako da vidim kada mi odgovoriš, pa i ne trebaš mi jer sam raspravljao s forumašima koji tvrde da je igra ftp i ti mi sada postaš upravo to igra se oglašava kao ftp, iz navedenog gore morao bih je moći igrati besplatno a ne mogu, SAVRŠENO ME BOLI ONA STVAR U KOJOJ FAZI RAZVOJA JE IGRA KOJA NIJE FTP JER DA BIH JE IGRAO MORAM PLATITI IGC. Možda ćeš velikim slovima bolje vidjeti zašto je to lažno oglašavanje, igru koja se oglašava kao ftp koja je dostupna za igranje u javnosti morao bih moći igrati besplatno a ne mogu.

3 godine
Santana kaže...

Kad platiš 30€ možeš igrati free to play igru, što dalje reći koju posluku porati i ostala čuđenja...

Ozmanthus kaže...

Ne razumiješ, nije problem isplativosti nego to što im ne daju pristup beta verziji a rekli su da će igra (kad zapravo bude releasana ali taj dio ćemo zanemariti) biti f2p. Lažno oglašavanje i pravni postupci

Tako je pristup besplatnoj igri treba platiti , kao da ju antuntun pravi.

Poruka je uređivana zadnji put uto 17.12.2024 20:29 (notloB).
9 godina
Path of Exile 2

Ja ne znam jesi ti munjen ili kaj. Igra jos nije izasla. Kad igra izađe bit ce free to play. Samo idiot bi se mogo zalit na to.

Trenutni period je za ljude koji hoce podrzat developera u izradi ove igre. Bilo bi pristojno da im zahvalis za to.

No mislim da te igra uopce ne zanima nego si tu sam da seres kao i obicno

If Microsoft ever made a product that didn't suck ... it would be a vacuum cleaner.
Moj PC  
1 0 hvala 0
3 godine
Santana kaže...

Ja ne znam jesi ti munjen ili kaj. Igra jos nije izasla. Kad igra izađe bit ce free to play. Samo idiot bi se mogo zalit na to.

Trenutni period je za ljude koji hoce podrzat developera u izradi ove igre. Bilo bi pristojno da im zahvalis za to.

No mislim da te igra uopce ne zanima nego si tu sam da seres kao i obicno

Igra koju igraju i forumaši s ove teme se zove Path of Exile 2 a ta igra koja je ponuđena u javnosti kao ftp igra da bi se igrala mora se platiti, dakle igra nije ftp... Jesi li čitao kojim slučajem druge moje postove u temi, mene igra uopće ne zanima, nemam pojma kakve je kakvoće, nemam ništa protiv niti da je prodaju, niti da je dijele besplatno ili da je uopće ne izdaju, ono što je pogrešno i što svi izbjegavaju vidjeti ili niječu iz razloga koji sam već pokušao objasniti u jednom od prethodnih postova je lažno oglašavanje, samo to i ništa drugo, ne možeš naplaćivati igranje ftp igre, oglašavaj je drugačije ukoliko naplaćuješ igranje pa onda kad prestaneš naplaćivati onda metni naslov ftp. Sranje ili ne to je tako, imo, ukoliko ti smrdi začepi nos lakše ćeš progutati to moje mišljenje.

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice