samo komentar za Obi Vana, posto mi je admin izbrisao. Ozil u Arsenalu uvijek igra po krilu, nikad do sad ga nisam vidio da igra sredinu! To je vezano za raniju raspravu. Gdje bi ga ti postavio s obzirom na formaciju koju ja koristi? U sredini je duplo slabiji, jedino onda da ga na klupu preselim a to ne zelim. Plus cudis se zasto preferiram kratke pasove i kazes da Arsenal tako u zivotu nije igrao. Pa jel Arsenal u historiji svojoj ikad igrao drugacije, bar od dolaska Vengera? Mozda ti mislis da igraju dugim loptama?haha
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
samo komentar za Obi Vana, posto mi je admin izbrisao. Ozil u Arsenalu uvijek igra po krilu, nikad do sad ga nisam vidio da igra sredinu! To je vezano za raniju raspravu. Gdje bi ga ti postavio s obzirom na formaciju koju ja koristi? U sredini je duplo slabiji, jedino onda da ga na klupu preselim a to ne zelim. Plus cudis se zasto preferiram kratke pasove i kazes da Arsenal tako u zivotu nije igrao. Pa jel Arsenal u historiji svojoj ikad igrao drugacije, bar od dolaska Vengera? Mozda ti mislis da igraju dugim loptama?haha
tebi sinko tribaju naocale. ja nigdje nisam rekao da ozil ne igra na krilu. ja sam reka da ne igra na krilu da kirlo probije i samo nabaci. to su dvije potpuno razlicite stvari. da ga stavis na bilo koju poziciju koja je zelene boje (da je accomplished) on ce svoj posao obaviti kako bog zapovida uz naravno zahtjev atributa. medutim treba i gledat prefered moves. zato je ozil najbolji kad igra advanced playmaker attack.
kratki pasovi ne valjaju jer on ti nece nikad napraviti neki through ball jer je tako fm namjesten. on ce direktno dodat coviku do sebe i probat ce se usetat u gol (walk ball into box) ali s time su gubi fluidnost u igri i smanjuje se sansa za kontra napad. idealna stvar je za njih da se krilni igraci mijenjaju, tj allow wide players to swap. npr ako igraju podolski-cazorla-ozil onda se ova dva stalno minjaju na terenu
oni su npr protiv bayerna igrali nekakav kvazi 4-4-2 sistem u kojem je chamberlain igrao desno kao flamini je igra rudara s njim u sredini wilshere i cazorla malo naprid livo, a naprid je bio sanogo kao lone muscular striker a ozil iza njega malo livije s tim da je cilo vrime ulazio naprid kako bi oslobodija misto cazorli. to bi u fm-u kad bi se moglo pribacit izgledalo kao 4-2-3-1 do je ozil na amc, cazorla inside forward, a chamberlain bi mogao winger attack s tim da, ako je moguce, stavit ozilu roam from position ili ga stavit na trequartistu (buduci da imas moves into channels kao pp). flaminija na ball winning, wilshere-a probat ili na deep lying (ako ima dobar tackling) ili advanced play support a obranu kako hoces... dva dc i dva beka. ne triba ti ni fm nit ista da to vidis. fm ce ti samo ponudit rigidnu alternativu
na kraju, ti mos pricat sta zelis i probati nesto pametovat ali ja malo vise od tebe znam i kako fm funkcionira i kako pravi balun funkcionira. ovaj cijeli tvoj post kad bi rastavili nema bas nikakve veze. prva recenica nisi uopce procitao pozorno sto sam napisao. druga recenica opet nema smisla jer ti igraca mozes trenirat da nauci igrat na mc poziciji jer on tu competent znaci postat ce accomplished jako brzo nakon par utakmica. treca recenica opet nisi procitao sta sam ja zbilja napisao. dakle cijeli tvoj post je jedna obicna glupost bazirana na onome sto ti mislis da si procitao a ne sto zapravo pise. jos ti je netko dao gore link how to play fm 12 step guide, da si bio malo vise zainteresiran uzeo bi i potrazio ostalih materijala (a ima ih masu)
a to sto admini brisu postove (ovo se odnosi na njih) il daj karton ili posalji mi zasto si mi post obrisao i zbog cega. a ne neke seljacke trikove da mi postovi nestaju sami od sebe.
Evo sve mi ide savrseno. Uz svoju taktiku koju sam vam pokazao na slici primjenio sam vas savjet da jedno krilo ukljucim u napad, da ne bude suport, i jednog sredisnjeg veznog prema napadu da ide a jedan je na suportu. Evo derem Liverpul u gostima, deveta uzaspotna pobjeda. Sad je vec zanimljivo igrati :D
I jedno pitanje. Da li je ispravno kada vodis u bitnoj utakmici pa nije ostalo mnogo do kraja staviti defanzivnu taktiku umjesto one koju sam koristio. Pije li to vode ili se samo poremete stvari?
Ko mi prekuce slaga da se demo moze igrati 6 mjeseci? Evo izbaci me sad i pise da je zavrsena demo igra, trebam kupiti original. Jel se kod moze skinuti sa neta? :)
ja sam ti reko, al ne znam bas jesam slagao... uglavnom kupi igru, odi na steam, skini i nastavi di si stao.
ja sam ti reko, al ne znam bas jesam slagao... uglavnom kupi igru, odi na steam, skini i nastavi di si stao.
Znam da nisi slagao ali eto nije 6 mjeseci nego bukvalno dva dana, tamam sam se ustelio. U Bosni, a vjerovatno i kod vas, je igra preskupa, oko 40 eura. Ako neko zna alternativu neka mi se javi na pp
pa 6 mjeseci u igri, tj polusezonu, a ne u real lifeu
cini mi se da je doslo do nesporazuma :D
naime, sest mjeseci u igri. alternative ne znam ali ima gugl mozda nesto.
Znam da nisi slagao ali eto nije 6 mjeseci nego bukvalno dva dana, tamam sam se ustelio. U Bosni, a vjerovatno i kod vas, je igra preskupa, oko 40 eura. Ako neko zna alternativu neka mi se javi na pp
20-ak Eura je igra, ali steam key, naravno nitko niti ne kupuje box verziju.
http://www.go2arena.com/football-manager-2014-steam-cd-key.html
cini mi se da je doslo do nesporazuma :D
naime, sest mjeseci u igri. alternative ne znam ali ima gugl mozda nesto.
Pa ja te pitam koliko traje demo verzija ti kazes 6 mjeseci, kako cu i pomisliti da mislis na menadzerske mjesece :D.
20-ak Eura je igra, ali steam key, naravno nitko niti ne kupuje box verziju.
http://www.go2arena.com/football-manager-2014-steam-cd-key.html
A kad se kupi key samo, da li u slucaju recimo kupovine novog laptopa mogu taj isti kljuc iskoristiti? Ili npr ako budem obarao sistem na laptopu kao sto inace cesto radim, da li cu ga moci ponovo iskorisiti?
A kad se kupi key samo, da li u slucaju recimo kupovine novog laptopa mogu taj isti kljuc iskoristiti? Ili npr ako budem obarao sistem na laptopu kao sto inace cesto radim, da li cu ga moci ponovo iskorisiti?
Pa naravno, zauvijek je imaš na svojem steam accountu i možeš je instalirati koliko god puta hoćeš.
Kad izaberem opciju da treniram samo tim mogu li nekad preuzeti repku kakvu ili moram voditi samo timove? U ovom trenutku da mi je voditi samo Arsenal a nekad kasnije preuzeti repku ali izgleda da ne moze tako?
Kad izaberem opciju da treniram samo tim mogu li nekad preuzeti repku kakvu ili moram voditi samo timove? U ovom trenutku da mi je voditi samo Arsenal a nekad kasnije preuzeti repku ali izgleda da ne moze tako?
Može,itekako.
evo samo za onog genija sto mi je rekao da se ostavim menadzera iako mi je ovo prvi put u zivotu da ga igram, vec sam taktiku razradio do savrsenstva
evo samo za onog genija sto mi je rekao da se ostavim menadzera iako mi je ovo prvi put u zivotu da ga igram, vec sam taktiku razradio do savrsenstva
razradio do savrsenstva... jel to slucajno sam, kopirao takticke prijedloge od ljudi na bugovom forumu ili si upisao na google nesto tipa fm2014 arsenal tactics? ne znam koji ti je gust igrat kad ti je sve servirano.
Taj genije bar ne piše svaki post sa uključenim boldom.
to sta taj genije govori je istina, jer ti se ocito posricilo dok ti jedan vermaelen daje 3 gola, a sigurno da od potpunog neznalice u 3 dana nisi dosa do ovog rezultata, moze bit i je jedino srica
razradio do savrsenstva... jel to slucajno sam, kopirao takticke prijedloge od ljudi na bugovom forumu ili si upisao na google nesto tipa fm2014 arsenal tactics? ne znam koji ti je gust igrat kad ti je sve servirano.
Nijedno ni drugo. Napravio novu taktiku, samo mi je trebalo vremena da skopcam neke stvari jer prvi put u zivotu igram menadzer a ti ga igras haman od 2004 godine
to sta taj genije govori je istina, jer ti se ocito posricilo dok ti jedan vermaelen daje 3 gola, a sigurno da od potpunog neznalice u 3 dana nisi dosa do ovog rezultata, moze bit i je jedino srica
Jedna utakmica moze biti sreca, ali sam pobijedio Celzi dva puta, jednom u finalu FA cupa, pobijedio City tri puta, united dva puta, Liverpul pobijedio u finalu Capital one cupa. Dva trofeja osvojena, nazalost nije moglo vise zbog losih rezultata sa pocetka sezona. A to sto je Vermalen dao tri gola nek te ne cudi, sva tri gola su iz kornera, samo podesis da jedan igrac smeta protivnickom golmanu, da stane ispred njega kako nebi mogao uhvatiti loptu, i onda to Vermalen svaki treci korner zabije :)
Izvinite sto sam dosadan ali treba mi pomoc. Kako da zabranim slanje svojih igraca na posudbe mimo moje volje.? Pokusao sam tamo na staff zaduzenjima, prebacio sam svu kontrolu na sebe. Medjutim igrace mi neko salje na posudbu, mladog Vernera koji mi je bio veoma bitan poslali u Salke gdje i ne igra jer ima Huntelara kao konkurenciju. Sta je u pitanju?
Druga stvar. Ima li neko od vas problem sa realizacijom? Cesto mi se desi da je omjer suteva 28:2 za mene ali je nerijeseno odigrano ili sam pobijedio 1:0-. Kad gledam utakmicu ne mogu da vjerujem sta promasuju igraci. Kako to srediti?
Da ti igrac ne bi bio poslan na posudbu od strane direktora fudbala, ili pomocnih trenera, najlakse ti je desni klik na igraca, pa Transfer status, i tu imas Loan status, koji trebas staviti na Unavailable for loan i to je to, isto mozes uraditi i kad odes na profil igraca, pa kliknes na Transfer status.
Sto se ovog drugog tice, svakom se desava.
Da ti igrac ne bi bio poslan na posudbu od strane direktora fudbala, ili pomocnih trenera, najlakse ti je desni klik na igraca, pa Transfer status, i tu imas Loan status, koji trebas staviti na Unavailable for loan i to je to, isto mozes uraditi i kad odes na profil igraca, pa kliknes na Transfer status.
Sto se ovog drugog tice, svakom se desava.
Uradio sam to naravno, odmah na pocetku, igrace koje sam zelio poslati na posudbu stavio sam dostupne za pozajmicu, ostale onemogucio. Ali dzaba, Vernera mi uzese nekoliko puta, bila je opcija da ga vratim sa posudbe sto sam i uradio ali svakih 7 dana bi ga ponovo poslali na posudbu tako da sad ga ne mogu vise ni vratiti.
Igra je stvarno blesava. Uzeo United, napravio 2-3 transfera i uzeo ligu, Ligru prvaka i Liga kup u prvoj sezoni. S time da taktiku nisam ni dirnuo, osim kaj sam stavio attacking mentality i role stavio malo drugačije. instructions tokom tekme isto nisam koristio. U treninge nisam ni ušao. Stvarno blesavo.
ovo sa posudbom ili je bug, ili nisi dobro vidio pa je on jos uvijek na loan available.
sta e tice 28 suteva prema 2 i zavrsi nerijeseno ili porazom za ove koji sumanuto pucaju...
uglavnom se radi o jednom od dva problema ili, najcesce oba dva zajedno.
igras protiv momcadi koja je losija od tebe i svi se nabiju u bunker. tvoji igrai imaju malo prostora i cesto pucaju iz daljine pa nabijaju shot count.
dakle, pokusaj igrat strpljivije dublje, izvuc protivnika iz njegove polovine dati se otvori prostor.
drugi problem se javlja kad tvoji igraci dodju u dobru sansu, dakle ne pucaju sa 20 metara kroz 10 igraca vec promase stvarno dobru priliku. stvar funkcionira tako da igraci ako ne zabiju iz prvih nekoliko prilika postaju nervozni onda siluju loptu. cesto se desava nakon dosta dobrih rezultata u nizu kad igraci vjeru da je dosta da se pojave na terenu i da ce pobijediti. tu dolazi do izrazaja tvoj man management, znaci trebas ih natjerat da se i dalje trude, provocirat ih prije utakmice (reci da ocekujes poraz zna nekad upalit, ili tijekom utakmice im se najebat majke. to dolazi sa iskustvom, kad upoznas kako ti pojedini igraci psiholoski funkcioniraju. da li reagiraju bolje na kritiku, pohvalu ili poptoru :D
ovo sa posudbom ili je bug, ili nisi dobro vidio pa je on jos uvijek na loan available.
sta e tice 28 suteva prema 2 i zavrsi nerijeseno ili porazom za ove koji sumanuto pucaju...
uglavnom se radi o jednom od dva problema ili, najcesce oba dva zajedno.
igras protiv momcadi koja je losija od tebe i svi se nabiju u bunker. tvoji igrai imaju malo prostora i cesto pucaju iz daljine pa nabijaju shot count.
dakle, pokusaj igrat strpljivije dublje, izvuc protivnika iz njegove polovine dati se otvori prostor.
drugi problem se javlja kad tvoji igraci dodju u dobru sansu, dakle ne pucaju sa 20 metara kroz 10 igraca vec promase stvarno dobru priliku. stvar funkcionira tako da igraci ako ne zabiju iz prvih nekoliko prilika postaju nervozni onda siluju loptu. cesto se desava nakon dosta dobrih rezultata u nizu kad igraci vjeru da je dosta da se pojave na terenu i da ce pobijediti. tu dolazi do izrazaja tvoj man management, znaci trebas ih natjerat da se i dalje trude, provocirat ih prije utakmice (reci da ocekujes poraz zna nekad upalit, ili tijekom utakmice im se najebat majke. to dolazi sa iskustvom, kad upoznas kako ti pojedini igraci psiholoski funkcioniraju. da li reagiraju bolje na kritiku, pohvalu ili poptoru :D
100% mi je nedostupan za pozajmicu, a i da je available uvijek mi dodje ponuda od kluba da li cu prihvatiti da ga posaljem ili ostaviti, i naravno odbijem ponude ali dzaba.
A ovo za promasaje kod mene je stalna pojava, ja uvijek gledam utakmice pa se uzasno iznerviram, Ozil,Cazorla, Aguero koji imaju najbolji sut promasuju sa 3 metra. Nije da oni promase nego golman odbrani nesto nemoguce,nije mi jasno. Probao sam sa individualnim treningom pa sam im dao da treniraju finishing, pa sam Agueru naredio da manje puca jer po 20 puta opuca na gol iz svih udaljenosti iako ima samog igraca za mat poziciju. Nista ne pali.
Inace pozitivno sam se iznenadio time sto ponekad vlasnik kluba odobri veliki transfer iako su budzetske pare potrosene. Onako iz dosade sam ponudio 80 miliona za Aguera jer su toliko trazili i zamolio Kronkea da odobri sredstva kad covjek vice "moze jasta, dobar je on" :D.
Ako znate koga da treba FM 2014 neka mi se javi. Ostala su mi 2 keya za steam pa da mi to ne stoji, povoljno...
Mogu ponovno nabaviti...
ovo je zbilja smijesno... pokusavam potpisati ter stegena u barcelonu, igrac zainteresiran, jos mu pise has preference to play for barcelona, njegov klub prohvati ponudu i kad mu zelim ponudit ugovor pise da igrac nije zainteresiran doc u moj klub. covik bi ocekiva da ovih gluposti ne bi smilo bit nakon patcha 14.3.