Overclocking AMD procesora (dual,triple,quad,fx) izdvojena tema

poruka: 5.818
|
čitano: 967.202
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan
Re: Overclocking AMD procesora (dual,triple,quad)

OK hvala velika tako sam nesto i konto samo nisam bio sigur za HT, i jos memoriju sam podesio da je na 640 MHz tj. na 1280, nadam se da je to ok ?

14 godina
neaktivan
Overclocking AMD procesora (dual,triple,quad)

Eto danas stigao Phenom II X4 955 BE,kupljen na njuškalu. Prvo sam pao na dupe kad sam otvorio paket. {#} Na procu je bilo barem 10 savijenih pinova,ali sam ih uspio izravnati sa tehničkom olovkom. Proc radi bez greške. {#}

I odmah sam se bacio na posao da vidim do koliko ide. Na 4000 Mhz se boota bez problema,ali se ruši nakon 10 min u occt. Na 3800 Mhz je stabilan,tj. ne ruši se nakon 10 min u occt. Napon nisam dizao,u biosu je namješten na 1,4000 V ali mi u occt pokazuje da je 1,42 V. Temp su oko 55 c u loadu.  Dali se može još nešto podesit pa da šljaka na 4,0?? Tnx. 

www.fotoprizma.com
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
TriP kaže...

Eto danas stigao Phenom II X4 955 BE,kupljen na njuškalu. Prvo sam pao na dupe kad sam otvorio paket. {#} Na procu je bilo barem 10 savijenih pinova,ali sam ih uspio izravnati sa tehničkom olovkom. Proc radi bez greške. {#}

I odmah sam se bacio na posao da vidim do koliko ide. Na 4000 Mhz se boota bez problema,ali se ruši nakon 10 min u occt. Na 3800 Mhz je stabilan,tj. ne ruši se nakon 10 min u occt. Napon nisam dizao,u biosu je namješten na 1,4000 V ali mi u occt pokazuje da je 1,42 V. Temp su oko 55 c u loadu.  Dali se može još nešto podesit pa da šljaka na 4,0?? Tnx. 

Frekvencije memorije, NB-a, HT linka?Koji napon proca ?

clock2much
14 godina
neaktivan

Da li je 1820 MHz za HT frekvenciju dobro ?

Na 2080 MHz (8*260) mi je stabilan komp ,al se u OCCT-u ruši nakon par minuta. 

AMD Phenom II X4 B45 @ X3 3.75 GHz : http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=2179126
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
zoharbizo kaže...

Frekvencije memorije, NB-a, HT linka?Koji napon proca ?

Eto.

www.fotoprizma.com
14 godina
mstaglicic kaže...

Da li je 1820 MHz za HT frekvenciju dobro ?

Na 2080 MHz (8*260) mi je stabilan komp ,al se u OCCT-u ruši nakon par minuta. 

Stavi 2080MHZ, treba biti stabilan na toj frekvi.Ako nije onda samo malo povecaj NB napon.

TriP kaže...

Smanji napon na 1,38V i ostavi na 3800MHZ pa javi da li je stabilno.

clock2much
14 godina
neaktivan

Evo stavio sam napon na 1,3875 V ali mi h/w monitor u biosu pokazuje 1,416 V. Stabilan je,prolazi occt 12 min,ali mi occt pokazuje 1,40 V dok je u idle a kad je u loadu skoči na 1,45 V. ??

Slike biosa:

www.fotoprizma.com
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina

Onda jos smanji i ukljuci LLC ako ga imas.

clock2much

0 0 hvala 1
14 godina
neaktivan
zoharbizo kaže...

Onda jos smanji i ukljuci LLC ako ga imas.

Imam taj LLC (CPU Load-Line Calibration) i trenutno mi je na Auto,imam još opcije NORMAL,SLIGHT,i DISABLE.  Šta da stavim???

www.fotoprizma.com
14 godina

Testiraj pod kojim ti najmanje odskace napon, normal ili slight.Pokusaj i bez njega ako ne ide.

clock2much

1 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
zoharbizo kaže...

Testiraj pod kojim ti najmanje odskace napon, normal ili slight.Pokusaj i bez njega ako ne ide.

Ok,stavio sam na normal,i sad je i u idle i u loadu 1,38 V. Ali sad se ruši. Stavio sam na 1,41 V i 3800 mhz prolazi.

www.fotoprizma.com
Poruka je uređivana zadnji put čet 5.4.2012 17:43 (TriP).
14 godina

Stavi 1.4V i 3800MHZ.

clock2much

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
zoharbizo kaže...

Stavi 1.4V i 3800MHZ.

3800Mhz na 1,4 V nije stabilno,na 1,41 V je stabilno,i 3900 Mhz je stabilno na 1,43 V.   To je uredu napon za 24/7???

www.fotoprizma.com
14 godina
neaktivan
TriP kaže...
zoharbizo kaže...

Stavi 1.4V i 3800MHZ.

3800Mhz na 1,4 V nije stabilno,na 1,41 V je stabilno,i 3900 Mhz je stabilno na 1,43 V.   To je uredu napon za 24/7???

Do 1.43V je ok napon.

Ofc.
14 godina

Mozes ga sa ok coolerom slobodno gaziti 1.45V za 24/7.

clock2much

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
zoharbizo kaže...

Mozes ga sa ok coolerom slobodno gaziti 1.45V za 24/7.

Nije mu problem cooler ako ima 612S, problem mu je 4+1 regulacija

Ofc.
14 godina

Nece mu nista biti ploci jer ima ok plocu i Phenoma II X4.Thubani X6 stvaraju mnogo vece opterecenje na regulaciju pa se za njih preporuca 8+2 regulacija, to jest za njihov overclock.

clock2much

0 0 hvala 3
14 godina

Pa kako vi to clockate, ovo je komedija {#}. Ako ti je cilj 4.0Ghz, onda napravi ovako. Stavi CPU na 4.0Ghz ( 20 X 200, drugo nediraj ama baš ništa ) i onda diži napon procesora za jedan po jedan level dok nebude stabilan. Taj cooler može podnjet Phenoma na visokom naponu pa to nije neka frka. Koči te malo matična, te ćeš sigurno morat stavit veći napon na svojj ploči nego što bi taj čip trebao na nekoj boljoj ploči. A to sa overvoltanjem ili netočnim očitanjem napona je očito pravilo kod AsRocka.

14 godina
neaktivan
itomic009 kaže...

Pa kako vi to clockate, ovo je komedija {#}. Ako ti je cilj 4.0Ghz, onda napravi ovako. Stavi CPU na 4.0Ghz ( 20 X 200, drugo nediraj ama baš ništa ) i onda diži napon procesora za jedan po jedan level dok nebude stabilan. Taj cooler može podnjet Phenoma na visokom naponu pa to nije neka frka. Koči te malo matična, te ćeš sigurno morat stavit veći napon na svojj ploči nego što bi taj čip trebao na nekoj boljoj ploči. A to sa overvoltanjem ili netočnim očitanjem napona je očito pravilo kod AsRocka.

A nov sam u tome pa bolje da je komedija nego tragedija. {#}

Stavio sam na 4,0Ghz i Napon 1,45 i ne prolazi occt. E sad neznam dali mi se isplati dizat napon više od toga za 24/7??  Zadovoljan sam ja i sa 3,8Ghz ali kad bi mogao zaokružit na 4,0Ghz bilo bi sjajno. Ako neide,neide,neda mi se spržit nešto. 

www.fotoprizma.com
14 godina

A sad to da li se isplati ili ne, to je blesav pojam u biti. Veći napon će ti donjet samo veću potrošnju. A to da će ti se više degradirati cpu ili ploča radi većeg stresa, to su takve relacije da to nema značajan utjecaj. Ti vrlo vjerojatno nećeš koristiti taj CPU i tu ploču 10 godina, i iz te perspektive ti veći napon nema bitan utjecaj kad ćeš koristiti to dvije ili tri godine. Ako ti je napon do 1.5V i imaš dobar cooler ( a tvoj jeste ) i još eventualno improviziraš vent da hladi naponsku regulaciju, nemaš brige ni za CPU ni za ploču. Ostaje ti još samo pitanje povišene potrošnje. Kad ljudi čitaju testove, to treba sagledati iz realne perspektive da bi imao objektivno mišljenje. Recimo da tvoj Phenom troši 150W  pod punom gasom na stock  postavkama, a 250W clockan. To je kad se tako gleda strašna razlika. Ali međutim !! Da li netko razmišlja koliko je njemu CPU tokom normalnog korištenja opterećen 100% na svim jezgrama ???? Valja naglasiti da je razlika u potrošnji dvije navedene verzije Phenoma znatno manja u gamingu, i još više manja u svakodnevnoj upotrebi. Dakle, kroz godinu dana u standarnom računalu clockani CPU neće nabijati neke račune velike da bi se trebali bojati clockanja. Onaj kome CPU radi jako često pod punim gasom, njemu već ima više smisla paziti na svako povećanje potrošnje. Normalnim korisnicima to u biti nije relevantno. Dakle, kad gledate malo tamo po netu gdje samo izbacuju brojke, treba to malo sagledati iz šire perspektive.

14 godina
TriP kaže...
itomic009 kaže...

A nov sam u tome pa bolje da je komedija nego tragedija. {#}

Stavio sam na 4,0Ghz i Napon 1,45 i ne prolazi occt. E sad neznam dali mi se isplati dizat napon više od toga za 24/7??  Zadovoljan sam ja i sa 3,8Ghz ali kad bi mogao zaokružit na 4,0Ghz bilo bi sjajno. Ako neide,neide,neda mi se spržit nešto. 

moj je također na 3.8 uz 1.3875V (stock 1.4). tih 200 mhz nećeš osjetit u radu, a potrošnja će ti se puno povečati.

14 godina
neaktivan
zuper kaže.... 

moj je također na 3.8 uz 1.3875V (stock 1.4). tih 200 mhz nećeš osjetit u radu, a potrošnja će ti se puno povečati.

Hmm..moj je na 3.8 uz 1,42V,a imamo istu matičnu..kako si namjestio postavke u biosu??

www.fotoprizma.com
14 godina
odjavljen
TriP kaže...

Hmm..moj je na 3.8 uz 1,42V,a imamo istu matičnu..kako si namjestio postavke u biosu??

Diži NB napon i vidi jeli stabilan.

Na koliko ti memorija radi ?

Ona isto zna stvarati probleme, kod PII X4 stavi da radi na 1333MHz!

I want to taste you but your lips are venomous poison!
14 godina
neaktivan

Dali kod overclockanog proca smijem uključiti opciju cool'n'quiet,tako da mi u stanju mirovanja smanji freq i napon a pod opterećenjem daje max freq i napon koji sam namjestio u biosu ili bi se uključivanje te opcije mogla javljati nestabilnost?? 

www.fotoprizma.com
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
TriP kaže...

Dali kod overclockanog proca smijem uključiti opciju cool'n'quiet,tako da mi u stanju mirovanja smanji freq i napon a pod opterećenjem daje max freq i napon koji sam namjestio u biosu ili bi se uključivanje te opcije mogla javljati nestabilnost?? 

Meni je uključena ta opcija i ne stvara mi nikakve probleme. Probaj malo tako koristiti pa vidi jel radi problema, nije ju teško isključit ako smeta

13 godina

nemoj kakat po Asrocku :P
meni radi doma savrseno s postavkama pod Moj Komp... vjerojatno ga hebe memorija, to je cesti slucaj

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
TriP kaže...
zuper kaže.... 

nisam ništa dirao, samo sam malo smanjio napon, testirao 2 sata primeom i to je to. za sada nikakvih problema. inače, za 3.9 ghz mi treba dobar boost napona pa je tek na 1,44v stabilno.

14 godina
neaktivan

Može mi netko reći koji je default napon za SB??  Još bolje ako netko ima istu ploču kao ja,Asrock 870 Extreme 3,pa da pogleda u biosu. Malo sam googlao i našao da je default SB Voltage = 1,26V,a meni je u biosu namještena na 1,00V. 

www.fotoprizma.com
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina

Pusti Google, udri default u biosu.Onaj koji ti bude tada ti je default napon.

clock2much
Poruka je uređivana zadnji put sri 11.4.2012 22:30 (zoharbizo).

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
zoharbizo kaže...

Pusti Google, udri deafult u biosu.Onaj koji ti bude tada ti je default napon.

Ok. Ali objasni mi onda ovo. U onoj sličici piše da je default napon za CPU-NB = 1,175V,kada sam pogledao u bios meni je na 1,000V. Onda sam to išao provjerit na drugi komp,od cure,koja isto ima asrock matičnu i njoj je namješteno na 1,175V a tamo je sve na default. SB Voltage nisam mogao naći na njezinoj ploči tako da to nisam mogao provjerit.

www.fotoprizma.com
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice