Nešto se ja i prijatelj sporimo, vezano za loto i bingo, pa me zanima vaše mišljenje:
Našao sam ovo:
http://www.bingoclubs.co.uk/bingo-odds-90/
Tu stoji da je vjerojatnost za pogoditi 15 brojeva u 30 izvlačenja 1/295.232.118. To je sulud broj. Bingo listić od 10kn sadržava 6 kombinacija. Ako podijelimo ovih 295 milijuna sa 6 dobijemo da nam je vjerojatnost da se osvoji superbingo (trenutno 30 milijuna kn) jednaka ~1/50 milijuna. Ako sam ja dobro shvatio:
-Ljudi plaćaju 10 kn da bi možda dobili 30 milijuna kuna sa vjerojatnošću 1/50 milijuna,
-a mogu igrati makar 7/39 gdje plaćaju 3 kn da bi možda dobili 26 milijuna kuna (koliko je bio jackpot prije par dana) sa vjerojatnošću 1/30 milijuna.
Je li ovo moguće? Jasno da je svaka lutrija nepovoljna za igrača u prosjeku, ali mi zvuči nevjerojatno da je ovako velika razlika između lota i binga - iliti, loto je puno bolje igrati nego bingo.
Da vidimo malo 6/45. Vjerojatnost za šesticu je 1/8.145.060. To je cca 3,5 bolje nego za 7/39 s tim da se ovdje plaća 2kn, a tamo 3kn. To znači da se sedmica isplati igrati jedino ako je njezin jackpot za 3,5*3/2%=5,25 puta veći od šestice. To obično jest tako, ali se meni čini da je svejedno šestica daleko "najpametnija" za igrati, pa mi nije jasno zašto se onda samo sedmica masovno igra?
Je li ovo gore ispravno?