Zašto je Mac za dizajnere?

poruka: 67
|
čitano: 13.286
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan

Nisam imala priliku puno raditi u OS X... No po ome što sam vidjela mi se jako dopada. Koje su prednosti ako se dizajn radi u OS X-u a ne npr. u Windowsima?

Prvenstveno me zanima kako se Photoshop ponaša pri velikim rezolucijama...

Macovci dizajneri, prosvjetlite me!

Ja sam žemsko i volim kompove! Live with that!

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: Zašto je Mac za dizajnere?

Nisam dizajner, ali sam jedno vrijeme radio audio (Pro Tools) i video (Premiere) obradu na Macu (G5) dok je imao IBMove procesore, a ne Intel (do 2006.), pa ti mogu malo reći dojam.

U istoj prostoriji je na radnom stolu bio i tada najjači PC s istim aplikacijama za Win. Probao sam raditi isti projekt na oba računala. Kod obrade zvuka nisam vidio razliku, osim u radu samih aplikacija (na Win između Pro Tools i Samplitude).

Ali zato video obrada... Osmijeh He, he. Bez obzira na Pinnacleovu grafulju s podrškom za efekte u realnom vremenu na PCu, Mac G5 je uvijek pokazivao bar 20% brži rad kod obrade videa.

Vjerojatno i rad sa statičnom grafikom ima prednosti na Macu kad ga toliko forsiraju po studijima kod nas, velim da mi je to područje mutno, bez iskustva. Čekaj da se jave dizajneri... Namigiva

Cenzuriranje odražava nečiji nedostatak samopouzdanja, jer samo sitne duše i impotentni se plaše malih napisa.
17 godina
neaktivan

Jedva čekam da se jave.. Ako ih ovdje ima ( Možda sam na mi3-ju trebala ovo pitanje postaviti...hm... )

Ovo s video me razveselilo ( e kupit ću Maca jednom pa makar mi to bilo zadnje... )

17 godina
neaktivan

Ajmo ovako...

- Znači, MAC ima odlične već "free" predinstalirane programe za obradu.

- Ima tone RAM-a, tower brutalni processor

- Ne sere kao windozi, nego OSx radi ko beba...

- Odlično se hladi...

- Sve radi

- Updatea se sam, i odmah daje nove programe...

- Odlična rezolucija, dobra grafa...

itd... NEda mi se pisati dalje.. :P

"Shadows are written down"

0 0 hvala 0
17 godina

Na jednom od proslih radnih mjesta smo imali win i mac graficke radne stanice, pa sam imao prilike raditi na oba sustava. Neke vece razlike nema, osim naravno drugaciji rad OS-a, pa tu vise ovisi o navici. Meni je svejedno, za posao mi treba aplikacija, ne os.

Meni je vise smetala nestabilnost Adobe-ovih programa, koji su se rusili na oba sustava recimo podjednako. Koji je bio brzi, tesko je reci, jer smo PC sklepali od komponenti iz hg-a, pa je ustvari imao iste perf. u trecinu cijene (mac je u hr dosta skup). Stariji graficari su redovito koristili mac, kao i oni "kreativci" u firmi (oni sta uvjek nose sal oko vrata), ali njima je jedino bitan eye-candy i ukupan dojam sustava, a tehnicki su vise-manje neupuceni u tweaking sustava, pa su takodzer redovito birali mac.

#define QUESTION ((bb) || !(bb))
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

A kako radi mamp na OS X-u? Jel treba puno kemijat da se pokrene server i testira stranica koja se radi?

17 godina
neaktivan

Mac nije samo za dizajnere, već za svakoga tko želi visoku profinjenost.

I da, istina, mac jednostavno radi... Njihov moto "svaki detalj je važan" je istinit... Najbolje komponente, u potpunosti usklađene sa OS-om, pružaju pravi užitak.

Nakon 10 godina windowsa, preselio sam se na OS X i preporodio se...

Poruka je uređivana zadnji put čet 12.6.2008 20:47 (Inari).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Samo da nadodam na prijašnje pitanje....

U Macu nema virusa i defragmentacije... Čega još "dobroga" nema? Može li kratko laičko objašnjenje za svako od toga...

17 godina
SilentDark kaže...

Ajmo ovako...

- Znači, MAC ima odlične već "free" predinstalirane programe za obradu.

- Ima tone RAM-a, tower brutalni processor

- Ne sere kao windozi, nego OSx radi ko beba...

- Odlično se hladi...

- Sve radi

- Updatea se sam, i odmah daje nove programe...

- Odlična rezolucija, dobra grafa...

itd... NEda mi se pisati dalje.. :P

pa i nije baš istina:
- Znači, MAC ima odlične već "free" predinstalirane programe za obradu. -> ipak trebaš adobe, autodesk i sl. za išta ozbiljnije...
- Ima tone RAM-a, tower brutalni processor -> isto toliko ram-a možeš staviti i u pc, a njihovi procesori su obični intelovi xeoni koje također možeš staviti u pc
- Ne sere kao windozi, nego OSx radi ko beba... -> vrlo subjektivno
- Odlično se hladi... -> kao i svaki brand (ibm ili hp) iz pc svijeta
- Sve radi -> wtf?
- Updatea se sam, i odmah daje nove programe... -> windows update????
- Odlična rezolucija, dobra grafa... -> rezolucija nije dobra (ista je kao ina svakom pc) vec je trik u načinu na koji os x prikazuje grafiku..., a grafička je najobičnije ati/nvidia koja se ugradi i u pc

17 godina
Inari kaže...

Mac nije samo za dizajnere, već za svakoga tko želi visoku profinjenost.

I da, istina, mac jednostavno radi... Njihov moto "svaki detalj je važan" je istinit... Najbolje komponente, u potpunosti usklađene sa OS-om, pružaju pravi užitak.

Nakon 10 godina windowsa, preselio sam se na OS X i preporodio se...

već za svakoga tko želi visoku profinjenost. -> LOL!
a šta to znači, molim te
daje hrpu para za nešto što lijepo izgleda.... koliko košta najjeftiniji laptop????  i ima onu jadnu rezoluciju od 1280×800?! wtf
ako radiš neke ozbiljnije stvari onda ti sigurno trebaju jače rezolucije a to mac ne pruža...
17 godina
cozmika kaže...

Samo da nadodam na prijašnje pitanje....

U Macu nema virusa i defragmentacije... Čega još "dobroga" nema? Može li kratko laičko objašnjenje za svako od toga...

U Macu nema virusa i defragmentacije -> ?????????????
virusa IMA!!!! i biti će ih sve više...
17 godina
neaktivan

istina, ima virusa za mac

a OS,ono, ništa specijalno...

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
sasa kaže...
pa i nije baš istina:
- Znači, MAC ima odlične već "free" predinstalirane programe za obradu. -> ipak trebaš adobe, autodesk i sl. za išta ozbiljnije...
- Ima tone RAM-a, tower brutalni processor -> isto toliko ram-a možeš staviti i u pc, a njihovi procesori su obični intelovi xeoni koje također možeš staviti u pc
- Ne sere kao windozi, nego OSx radi ko beba... -> vrlo subjektivno
- Odlično se hladi... -> kao i svaki brand (ibm ili hp) iz pc svijeta
- Sve radi -> wtf?
- Updatea se sam, i odmah daje nove programe... -> windows update????
- Odlična rezolucija, dobra grafa... -> rezolucija nije dobra (ista je kao ina svakom pc) vec je trik u načinu na koji os x prikazuje grafiku..., a grafička je najobičnije ati/nvidia koja se ugradi i u pc

sasa kaže...
već za svakoga tko želi visoku profinjenost. -> LOL!
a šta to znači, molim te
daje hrpu para za nešto što lijepo izgleda.... koliko košta najjeftiniji laptop????  i ima onu jadnu rezoluciju od 1280×800?! wtf
ako radiš neke ozbiljnije stvari onda ti sigurno trebaju jače rezolucije a to mac ne pruža...

sasa kaže...
U Macu nema virusa i defragmentacije -> ?????????????
virusa IMA!!!! i biti će ih sve više...
Tako je, sasa, reci im! Osmijeh
Nauči ih pameti, smjesti ih gdje im je mjesto. Nemoj dozvoliti da ijedan post prođe bez komentara, još malo pa si uspio!

A ako želiš, možeš i pokušati odgovoriti na pitanje u temi...
Pazi, gledam te!
17 godina

Lijepo izgledaju na stolu.

I budući da su puno skuplji od PC-a istih performansi, možeš biti siguran da ga neće imati nitko od tvojih prijatelja.

0 0 hvala 0
17 godina

@Veliki Brat

zašto je mac za dizajnere?

zato jer ga stariji dizajneri koriste po inerciji, dok ovi mlađi žele izgledati fancy sa skupim igračkama poput raznih oblika mac računala.

naravno da neki grafičari tvrde da osjete/vide razlike u performansama, ali isto tako te "razlike" nisu opravdane nekoliko puta višom cijenom od pc-a.

i to je možda imalo smisla kada su u mac-ovima bili ibm/motorola procesori...

danas mi je teško povjerovati da mac može biti bolji od pc-a ukoliko i pc ima xeon s 4 jezgre i 8gb ram-a,....

Poruka je uređivana zadnji put čet 12.6.2008 22:20 (sasa).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Vi koji govorite protiv Maca... Jel to iz iskustva govorite ili iz predrasuda?

17 godina
neaktivan

A što si jednostavno ne instaliras OS X na obican PC. Komponente ces platit triput jeftinije a OS X skini sa nekog torrenta. Ako te bas bude pekla savjest kupi i originalnu verziju OS X-a.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Kizmar kaže...

A što si jednostavno ne instaliras OS X na obican PC. Komponente ces platit triput jeftinije a OS X skini sa nekog torrenta. Ako te bas bude pekla savjest kupi i originalnu verziju OS X-a.

Zato što to nije tako jednostavno. Misliš da nisam probala... Imam verziju koja se fino instalira ali ne radi wireless, USB... Eto...
17 godina

ja nemam nikakvih predrasuda niti prema ms, niti prema open source niti prema mac-u...

jednostavno mi nitko ne može tvrditi da je cijena od 20 000 kn za laptop sa slabom  rezolucijom (1280×800) opravdana samo zato jer je to mac!

17 godina
neaktivan
cozmika kaže...
Kizmar kaže...

Zato što to nije tako jednostavno. Misliš da nisam probala... Imam verziju koja se fino instalira ali ne radi wireless, USB... Eto...
 Sa ovom  verzijom ne bi trebala imati problema.
17 godina
neaktivan

uff Kizmar, miči to dok te modovi ne vide :)

Macovi su PREskupi u odnosu na pc, istina. ali eto tako apple zarađuje... ja bi prvi kupio applov komp sa OS-Xom samo da je pristupačnija cijena... a hackintoshi, opet možda neće ni dobro delat, a možda i oće... ko će znat... još kad snow leopaed izađe...

There are 10 kinds of people in the world: those who understand binary and those who don't.
17 godina
neaktivan
niki kaže...

uff Kizmar, miči to dok te modovi ne vide :)

Macovi su PREskupi u odnosu na pc, istina. ali eto tako apple zarađuje... ja bi prvi kupio applov komp sa OS-Xom samo da je pristupačnija cijena... a hackintoshi, opet možda neće ni dobro delat, a možda i oće... ko će znat... još kad snow leopaed izađe...

Ne vidim razlog zbog cega bi modovi brisali moj post, svojedobno se i u Bug casopisu nalazio mali tutorijal kako instalirati OS X na PC.
17 godina
neaktivan

Dobro... Sad smo već s teme skrenuli... Ima tema o tome... I tamo sam pomoć dobila...

Želim sve prednosti maca... Jel igre rade i na koji način, jel se crackovi trebaju stavljati, koliko se često ruši ako se ruši, jel ima konstantnu brzinu rada ili se s vremenom uspore kao win?????

17 godina
neaktivan

Radi Piratskog zaljeva.

Osobno mi se Mac strašno sviđa, i da imam love ko *ovana kupia bi ga.

Ovako, pozadinsko osvjetljenje, dock i dobre reklame ne vride toliko para! ;)

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
sasa kaže...

ja nemam nikakvih predrasuda niti prema ms, niti prema open source niti prema mac-u...

jednostavno mi nitko ne može tvrditi da je cijena od 20 000 kn za laptop sa slabom  rezolucijom (1280×800) opravdana samo zato jer je to mac!

Samo sam htio pitati koji to Mac lapop ima rezoluciju 1280x800 i košta 20000 kuna???? Ako misliš na Air cijena mu počinje od 14000 i po meni nije opravdana ali tko sam ja da sudim. 

Ako malo proučiš ono što želiš komentirati imaš npr 17" MacBook Pro sa rezolucijom od 1680x1050 za 18000 kojeg ja trenutno imam. I mislim čak da je to bio stroj na kojem Vista najbolje radi po nekom testu? Nije li?

A odgovor na pitanje Zašto je Mac za dizajnere... Mac je bio stroj na kojem se u prošlosti radio dizajn. Za to je bio namijenjen. Trenutno situacija nije takva ali i dalje ga koristi dosta profesionalaca što u audio, video i grafičkom svijetu. Neki ga kupuju samo da im uljepša prostor i blago našim distributerima na takvima! :)

Ne stoji da je Mac za dizajnere a PC nije. Svašta se može raditi i na sklepanom stroju od 6000 kn ali to jednostavno nije to. Zašto? Pa pitat ću vas kada budete imali svoj studio pa vam klijent dođe i vidi kantu na stolu (ili ispod njega) ili iMaca na stolu. Ili kada na sastanku kod kijenta izvadite Lenovo ili MacBook Pro! Na žalost i tako se poslovi dobijaju! :) Znam iz iskustva.

Trenutno 20" iMac sa 2,4 GHz košta 8000 kn. Mislim da je to ok cijena (naspram one koja je bila prije - preko 10000) jer dobiješ zbilja dobar i brz stroj sa kvalitetnim ekranom a opet ti ne zauzima puno mjesta i praktički ga ne čuješ. Vjerujem da se za te novce može i složiti dobar PC sa 23" monitorom ali pitanje je koliko se želiš zezati.
Iako sam znam složiti stroj od nule dosadilo mi je... Godine su tu, šta ćeš! :)

Ništa, pozdrav cijeloj grupi i gle ako se hoćeš uvjeriti na licu mjesta kako radi Mac a kako PC u grafičkom studiju dobrodošla si kod mene! :)

S.

17 godina
neaktivan
cozmika kaže...

Dobro... Sad smo već s teme skrenuli... Ima tema o tome... I tamo sam pomoć dobila...

Želim sve prednosti maca... Jel igre rade i na koji način, jel se crackovi trebaju stavljati, koliko se često ruši ako se ruši, jel ima konstantnu brzinu rada ili se s vremenom uspore kao win?????

Pa jel tebe zanima dizajn ili igre?? Osmijeh

Ako ćeš se igrati onda rađe kupi PC ili neku konzolu.
17 godina
neaktivan

Zanima me dizajn i igre igram vrlo vrlo rijetko. No nekad me baš pukne i igra mi se, ali 99,99% radim dizajn na kompu i programiram. Zanmima je jel moguće igrati igre, tako kad me pukne...

@Slavo, o kakvom se studiju radi Osmijeh ?

17 godina
neaktivan

Nekako mi se čini da ljudi ovdje govore stvari koje nisu probali. Ja sam 10 godina radio na vindozi i mogu objektivno reći slijedeće:

-nije bitno da li postoje 2-3 kvazi-virusa za mac, to je totalno nebitno jer šansa da ti koji virus dođe su smiješno male, a os x je koncipiran tako da
 bez admin-user lozinke program se ne može ugraditi u sustav.

Da pojasnim onima koji su maca i os x vidjeli samo u browseru  ili vmware-u. Gotovo sve aplikacije se instaliraju drag-drop-om u application folder.

Aplikacije koje su instalirane nemaju pristup sistemski fajlama. One koje traže pristup jednostavno im ne upišeš lozinku.

Sad će se "intelektualci" javit i reć da i vista traži lozinku, ali UAC na visti se ne može mjeriti sa ovime. Nakon tjedan dana rada na visti skakanje popupa za autorizaciju postaje totalna tlaka. Za svaku glupost te pita dok ga ne ugasiš i na taj način opet izložiš računalo nametnicima.

Cozmika, Mac se ne zagušuje, OSX je unix, OSX ruku pod ruku s Solarisom je gotovo najsavršeniji user-os.

Ja sada imam 45 Gb aplikacija instalirano i sve je više nego besprijekorno. Teško je objasniti, ali Mac jednostavno misli za tebe kada su rutinske i glupe stvari u pitanju.

Ono što sam ja primjetio sada u prvih tjedan dana nakon što imam Maca (iMAc 20" 2.4 Ghz):

- Mac OS X sa 45 Gb aplikacija se podiže u svega desetak sekundi, vista u 10 minuta.

- Sleep kod maca radi kako bi trebao, kod viste samo na papiru

- iMac je nevjerojatno tih, puno tiši od bilo kojeg laptopa sa komponentama kao desktop PC-a (HDD 7200, mem.800Mhz...)

- Kada se neki program ne da ugasiti -desni klik na dock -force quit, nakon toga sustav i dalje radi besprijekorno. Vista se sva poremeti, a često joj za killanje programa treba 5 minuta ili uopće ne uspije.

Mogao bih još puno toga navesti...

Uostalom i ako se predomisliš, ja sam digao vindozu na dual boot-u jako jednostavno sa Appleovim Boot Campom. 

Samo slijediš wizard i nakon restarta i instalacije vindoze umetneš os x cd i svi driveri se sami instaliraju. Ali vjeruj mi, nećeš željeti vindozu nakon što probaš maca.

Btw, često postoji zabluda na na macu ne rade pc tipkovnice i miševi.

Btw, ja imam Microsoftov miš i tipkovnicu i skinuo sam drivere za njih sa Microsoft.com...

Na macu jednostavno sve radi besprijekorno. Oni koji ga nisu probali nemaju pojma šta govore.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
cozmika kaže...

Zanima me dizajn i igre igram vrlo vrlo rijetko. No nekad me baš pukne i igra mi se, ali 99,99% radim dizajn na kompu i programiram. Zanmima je jel moguće igrati igre, tako kad me pukne...

@Slavo, o kakvom se studiju radi Osmijeh ?

Možeš, imaš večinu igara kao i na OC-u, ja igram UT2004 na macu.
17 godina
neaktivan

Zapravo Mac sa Boot Campom ili kak se već zove je onda savršen! E ja si od dana današnjeg štedim za iMac...

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice