Windows vs. Linux - očima korisnika izdvojena tema

poruka: 544
|
čitano: 179.654
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
RE: Windows vs. Linux - očima korisnika
Punti kaže...

Kako Hrvati većinom vjeruju u besplatni software, u raspravi bi trebalo zanemariti sve postove forumaša koji na kompu imaju išta nelegalnog softwarea.

Cijenim komentare i argumente korisnika koji su svoj soft krvavo platili i znaju di i na što su te silne tisuće kuna otišle.

Ne znam kako utvrditi tko je pirat a tko kupuje, pa ne znam koga da cijenim.

I Vista može biti sasvim dobar i brz OS.

You can't hit a nail straight when you're laughing Keep on playing maybe it'll happen dear
Poruka je uređivana zadnji put čet 13.1.2011 17:00 (wyks).
17 godina
neaktivan
Windows vs. Linux - očima korisnika

Stvarno ste dobri.Najprije se mene optužuje da pišem u temi off topic, a onda isti ljudi napišu jedno petnajstak off topic postova (tema nije open source   zajednica vs Microsoft).  {#}

A i ovakve teme bi odmah trebalo lockati, jer potiču flejmanje i trolanje.Zašto ?.Pa zato jer teme naslovljene u stilu Windows vs Linux UVIJEK pokreću ljudi koji su zakleti korisnici Linux platforme, i kojima su Windowsi zadnje smeće, a Microsoft hrpa zlikovaca.Što je u najmanju ruku smiješno.

Windowsi su dobar OS, Linux jest dobar OS, ali svaki ima svoje dobre i lošije strane.Linux kao cjelokupno desktop riješenje jest lošiji od Windows desktopa.A zašto je tome tako čitajte na webu, članke profesionalnih IT novinara.Nije teško naći.

No jedini i nepogrešivi pokazatelj uspješnosti Linux desktopa, koji je u stvari i jedini bitan, je zastupljnost u korisničkoj bazi, a on je ne samo mizerno malen u odnosu na Windowse, već da stvar bude još gora za Linux desktop, broj korisnika Linuxa kao desktopa je u stagnaciji, ili u najboljm slučaju drži postojeći jednoznamenkasti postotak.

Linux je oduvjek bio za "kompjuterski navudrene", a primarna funkcija serveri i mreže, nikada nije bio zamišljen da ga može koristiti nečija baka za slanje fotki unuka, ili kao multimedijalni kompjuter.Mislim, može se i to sve izvesti, ali ipak nije to to.Linux je kao npr Lada Niva koja je odličan terenac, nije baš najudobnija, nema neku liniju, ali može tamo gdje 80% današnjih ušminkanih terenaca ne može.Ali zato sa druge strane to nije auto za gradsku vožnju, mislim, možeš se njime voziti po gradu ili ići u noćni provod, ali malo tko će kupiti Ladu Nivu za tu svrhu.

Uglavnom, Linuxaši koji po raznoraznim forumima "pjevaju" na temu kako je Linux desktop superiorniji, ili isti kao i Windows desktop su kao ekipa bez sluha, oni ne samo da ne znaju da oni sami nemaju sluha, ne, oni misle da ostalih cca 97% ljudi nema sluha.  {#}

Svaki politički sustav je idila.A idila je po svojoj prirodi svijet za sve.Stoga oni koji ne žele živjeti u toj idili, su negatori idile kojima je mjesto u zatvoru.
Moj PC  
3 1 hvala 0
14 godina
neaktivan
Baotica kaže...

Stvarno ste dobri.Najprije se mene optužuje da pišem u temi off topic, a onda isti ljudi napišu jedno petnajstak off topic postova (tema nije open source   zajednica vs Microsoft). {#}

A i ovakve teme bi odmah trebalo lockati, jer potiču flejmanje i trolanje.Zašto ?.Pa zato jer teme naslovljene u stilu Windows vs Linux UVIJEK pokreću ljudi koji su zakleti korisnici Linux platforme, i kojima su Windowsi zadnje smeće, a Microsoft hrpa zlikovaca.Što je u najmanju ruku smiješno.

Windowsi su dobar OS, Linux jest dobar OS, ali svaki ima svoje dobre i lošije strane.Linux kao cjelokupno desktop riješenje jest lošiji od Windows desktopa.A zašto je tome tako čitajte na webu, članke profesionalnih IT novinara.Nije teško naći.

No jedini i nepogrešivi pokazatelj uspješnosti Linux desktopa, koji je u stvari i jedini bitan, je zastupljnost u korisničkoj bazi, a on je ne samo mizerno malen u odnosu na Windowse, već da stvar bude još gora za Linux desktop, broj korisnika Linuxa kao desktopa je u stagnaciji, ili u najboljm slučaju drži postojeći jednoznamenkasti postotak.

Linux je oduvjek bio za "kompjuterski navudrene", a primarna funkcija serveri i mreže, nikada nije bio zamišljen da ga može koristiti nečija baka za slanje fotki unuka, ili kao multimedijalni kompjuter.Mislim, može se i to sve izvesti, ali ipak nije to to.Linux je kao npr Lada Niva koja je odličan terenac, nije baš najudobnija, nema neku liniju, ali može tamo gdje 80% današnjih ušminkanih terenaca ne može.Ali zato sa druge strane to nije auto za gradsku vožnju, mislim, možeš se njime voziti po gradu ili ići u noćni provod, ali malo tko će kupiti Ladu Nivu za tu svrhu.

Uglavnom, Linuxaši koji po raznoraznim forumima "pjevaju" na temu kako je Linux desktop superiorniji, ili isti kao i Windows desktop su kao ekipa bez sluha, oni ne samo da ne znaju da oni sami nemaju sluha, ne, oni misle da ostalih cca 97% ljudi nema sluha. {#}

Respektiram svačije mišljenje ali hoćeš li molim te objasniti kako ovaj tvoj post doprinosi temi? Ovo je samo ulje na vatru? Bolje bi bilo da ga nisi ni pisao. jer će samo potaknuti još veći fight.

U raspravi je tema malo proširena so what? Dotiče se i nekih drugih stvari koje se po defaultu percipiraju uz jedan ili drugi OS. Najbolje bi bilo da ovaj moj i tvoj post moderatori pobrišu i zaključe temu Lockanjem.

Poruka je uređivana zadnji put čet 13.1.2011 18:52 (mario.L_hr).
17 godina
dj_beni kaže...
Baotica kaže...

bla bla HERP DERP 

Argumentiraj ili GTFO. 

A što da ti pobogu argumentira.

Činjenicu da u jednoj prosječnoj familiji Tati treba profi alat i internet bankarstvo, mami treba program za izradu šablona za goblene, sestri treba office za faks, bratu trebaju Photoshop CAD, a meni trebaju igre. Svima nam trebaju multimedijalne aplikacije.

Što izabrati da svi dobiju što žele?

You can't hit a nail straight when you're laughing Keep on playing maybe it'll happen dear
Moj PC  
2 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Baotica kaže...

Stvarno ste dobri.Najprije se mene optužuje da pišem u temi off topic, a onda isti ljudi napišu jedno petnajstak off topic postova (tema nije open source   zajednica vs Microsoft). {#}

(1)Windowsi su dobar OS, Linux jest dobar OS, ali svaki ima svoje dobre i lošije strane.Linux kao cjelokupno desktop riješenje jest lošiji od Windows desktopa.A zašto je tome tako čitajte na webu, članke profesionalnih IT novinara.Nije teško naći.

(2)No jedini i nepogrešivi pokazatelj uspješnosti Linux desktopa, koji je u stvari i jedini bitan, je zastupljnost u korisničkoj bazi, a on je ne samo mizerno malen u odnosu na Windowse, već da stvar bude još gora za Linux desktop, broj korisnika Linuxa kao desktopa je u stagnaciji, ili u najboljm slučaju drži postojeći jednoznamenkasti postotak.

(3)Linux je oduvjek bio za "kompjuterski navudrene", a primarna funkcija serveri i mreže, nikada nije bio zamišljen da ga može koristiti nečija baka za slanje fotki unuka, ili kao multimedijalni kompjuter.Mislim, može se i to sve izvesti, ali ipak nije to to.Linux je kao npr Lada Niva koja je odličan terenac, nije baš najudobnija, nema neku liniju, ali može tamo gdje 80% današnjih ušminkanih terenaca ne može.Ali zato sa druge strane to nije auto za gradsku vožnju, mislim, možeš se njime voziti po gradu ili ići u noćni provod, ali malo tko će kupiti Ladu Nivu za tu svrhu.

(4)Uglavnom, Linuxaši koji po raznoraznim forumima "pjevaju" na temu kako je Linux desktop superiorniji, ili isti kao i Windows desktop su kao ekipa bez sluha, oni ne samo da ne znaju da oni sami nemaju sluha, ne, oni misle da ostalih cca 97% ljudi nema sluha. {#}

Iako sam si rekao da neću hranit trolla, nemogu si pomoć...

1 Ja odkad sam na internetu nisam našao nijedan takav. Linkaj mi neki primjer.

2 Pokazatelj uspješnosti da, pokazatelj kvalitete ne. Po tvojoj logici Justin Bieber ima bolje pjesme od Jimi Hendrixa jer ima 10 puta više viewova na youtubeu...

3 Možda je to do mene, ali ja sakodnevno na Linuxu gledam filmove, slušam muziku, surfam internetom i gledam fotke i nevidim nikakvu rezliku od rađenja istog na Windowsima

4 Nisam skužio što točno želiš reći, ali pogledaj ponovo pod 2.

I am awesome.
16 godina
neaktivan
wyks kaže...
dj_beni kaže...
Baotica kaže...

bla bla HERP DERP 

Argumentiraj ili GTFO. 

A što da ti pobogu argumentira.

Činjenicu da u jednoj prosječnoj familiji Tati treba profi alat i internet bankarstvo, mami treba program za izradu šablona za goblene, sestri treba office za faks, bratu trebaju Photoshop CAD, a meni trebaju igre. Svima nam trebaju multimedijalne aplikacije.

Što izabrati da svi dobiju što žele?

Ja sam u njegovom postu pročitao da Linux nije za multimediju, naravno bez argumenata {#}

I am awesome.
14 godina
protjeran
Baotica kaže...

Windowsi su dobar OS, Linux jest dobar OS, ali svaki ima svoje dobre i lošije strane.(1)Linux kao cjelokupno desktop riješenje jest lošiji od Windows desktopa.A zašto je tome tako čitajte na webu, članke profesionalnih IT novinara.Nije teško naći.

(2)No jedini i nepogrešivi pokazatelj uspješnosti Linux desktopa, koji je u stvari i jedini bitan, je zastupljnost u korisničkoj bazi, a on je ne samo mizerno malen u odnosu na Windowse, već da stvar bude još gora za Linux desktop, broj korisnika Linuxa kao desktopa je u stagnaciji, ili u najboljm slučaju drži postojeći jednoznamenkasti postotak.

(3)Uglavnom, Linuxaši koji po raznoraznim forumima "pjevaju" na temu kako je Linux desktop superiorniji, ili isti kao i Windows desktop su kao ekipa bez sluha, oni ne samo da ne znaju da oni sami nemaju sluha, ne, oni misle da ostalih cca 97% ljudi nema sluha. {#}

1.Zašto? Potkrijepi.

2.Ponavaljam: Daj referentni izvor koji potvrđuje te podatke.

3. Znači windowsi su superiorniji? Zašto i zbog čega?

p.s. I ne počni mi samo sa third-party programima kao Adobe CS, jer to nije windows. itd.

Nemam potpis.
Poruka je uređivana zadnji put čet 13.1.2011 19:25 (Click Jack).
17 godina
Baotica kaže...

Meni je na ovom forumu fascinantno sto se uvijek vode rasprave: Linux vs. Windows, a gotovo nikad Windows vs. Apple (MacOS) koji je zapravo jedina prava konkurencija... Znam brdo ljudi koji ga koriste, i u vecini slucajeva jednom kad ljudi probaju Apple, ostaju na Apple-u, sto tesko da se moze reci za linux...

Think locally, act globally...
17 godina
Click Jack kaže...

3. Znači windowsi su superiorniji? Zašto i zbog čega?

p.s. I ne počni mi samo sa third-party programima kao Adobe CS, jer to nije windows. itd.

Sam sebi si odgovorio.

Bolja podrška za third party aplikacije i hardver.

17 godina
SupremeCommander kaže...
Meni je na ovom forumu fascinantno sto se uvijek vode rasprave: Linux vs. Windows, a gotovo nikad Windows vs. Apple (MacOS) koji je zapravo jedina prava konkurencija... Znam brdo ljudi koji ga koriste, i u vecini slucajeva jednom kad ljudi probaju Apple, ostaju na Apple-u, sto tesko da se moze reci za linux...

Ma Win vs Linux se vec n puta prozvakalo. Toliko je to prepucavanje dosadno da niti ja, najveca baba tu ne sudjelujem u raspravi :)

Idemo kod Petre Sanader na party... nema joj staroga doma!
14 godina
protjeran
torrente kaže...

te price kako se mucimo sa rodbinom i formatiranjem ,te svih drivera,sebi i poznanicima.

posto ovdje na forumu nisu svi tukci i dobro znaju da mogu personalizirati svoju ediciju image windowsa.

sve u par klikova .

ubacio si i playere i browsere i office i silikonsku vaginicu sa pumpicom.

http://www.nliteos.com/

http://www.vlite.net/

suludo mi je na ovoj temi nekome reci, da se pravi pametan i da nema argumenata.

evo ovo je moj argument bio, da jednom napravim za svoj pc sliku windowsa sa svim sto mi treba...

nakon press any key,nista te ne pita....ode sve do kraja i imas spreman pc za rad sa bilo cime.

trenutna instalacija win-a mi je stara godinu i 3-4 mj. neću ponovno instalirati vjerojatno do win 9, što će mi tako nešto? takve stvari trebaju ljudima koji svakih nekoliko dana reinstaliraju win iz dosade...

koliko bi mi bio zastario softver nakon, recimo, 1,5 god da idem vraćati sliku "sa svime što mi treba" i koliko bi dugo trajao update?

17 godina

da bude cirkus jos veci, traze se argumenti.

nemam protiv ljudi,apsolutno nista,dapace volio bih da samo nastave i dalje sa dobrim razvojem.

problem je samo sto ne vidim svjetlo na kraju tunela i masovnu uporabu za smrtnika,te prestanak cucanja u alternativnom rjesenju.

sto god napisali,ipak je alternativa.

na ovom forumu se samo jedna stvar konstantno ponavlja.

imam rogue i napadnut boot sector...odmah svi zavriste, skini cd linux i bootaj,spasi storage bitnih stvari,pa krecemo sa ciscenjem rescue discovima i ostalom svitom,pa sto bude.

nigdje ne vidim da se za nesto drugo histericno savjetuje,skini neki cd linuxa i spasit ces se.

fanovima treba malo vise rafiniranosti, imaju krivi pristup tokom "natezanja"...ponasaju se kao kamikaze.

Pc.1 @ Avira IS + Emsisoft Mamutu = 3years Pc.2 @ OA++ =1year ko je kome kriv sto nemoze! btw comodo je vjeciti BETA shit na kvadrat. Fanovi su im tek fantomi svoje vrste :))
Moj PC  
4 0 hvala 0
14 godina
protjeran
SupremeCommander kaže...
Baotica kaže...

možda zato jer su linux i win napravljeni za PC, a macOS dolazi s kupljenim macom i samim time je van konkurencije. teško da će bilo tko maknuti macOS i instalirati nešto drugo jer nema smisla, pošto je macOS (valjda) optimiziran za apple računala

17 godina
RaNzO kaže...

trenutna instalacija win-a mi je stara godinu i 3-4 mj. neću ponovno instalirati vjerojatno do win 9, što će mi tako nešto? takve stvari trebaju ljudima koji svakih nekoliko dana reinstaliraju win iz dosade...

koliko bi mi bio zastario softver nakon, recimo, 1,5 god da idem vraćati sliku "sa svime što mi treba" i koliko bi dugo trajao update?

naravno da se ne treba banalno ono shvatiti.

nakon godinu i pol,sasvim ti je dovoljno da imas image sa driverima.

gotova instalacija, devace manager bez nejasnoca,pc radi.

nisam ni ja zato da bude sve do ff-a,koji ce sutra biti v4 i treba ga apdejtat sa v2.

ali fini image sa driverima je "kljuc u ruke" model,posebno za laptope,gdje se i ne dogadja revolucija sa driverima.

Pc.1 @ Avira IS + Emsisoft Mamutu = 3years Pc.2 @ OA++ =1year ko je kome kriv sto nemoze! btw comodo je vjeciti BETA shit na kvadrat. Fanovi su im tek fantomi svoje vrste :))
14 godina
protjeran
torrente kaže...

da bude cirkus jos veci, traze se argumenti.

nemam protiv ljudi,apsolutno nista,dapace volio bih da samo nastave i dalje sa dobrim razvojem.

problem je samo sto ne vidim svjetlo na kraju tunela i masovnu uporabu za smrtnika,te prestanak cucanja u alternativnom rjesenju.

sto god napisali,ipak je alternativa.

na ovom forumu se samo jedna stvar konstantno ponavlja.

imam rogue i napadnut boot sector...odmah svi zavriste, skini cd linux i bootaj,spasi storage bitnih stvari,pa krecemo sa ciscenjem rescue discovima i ostalom svitom,pa sto bude.

nigdje ne vidim da se za nesto drugo histericno savjetuje,skini neki cd linuxa i spasit ces se.

fanovima treba malo vise rafiniranosti, imaju krivi pristup tokom "natezanja"...ponasaju se kao kamikaze.

fanovi većinom dobro zbore, ali windows korisnici to ne kuže jer nikad nisu probali linux, ili su ga na brzinu pogledali i škartali, ali znaju sve o njemu, pogotovo to da ne valja (pr. Lazarus Long)...haha, zamisli, aludirao je čovjek da linux ne valja jer ne može (masa distri može) svirati mp3 out of box.

ja sam win korisnik, ali u zadnje vrijeme stalno nešto čačkam po linuxu. ne želim totalno prijeći jer još nemam dovoljno znanja da nešto popravim ako se pokvari, a na win mi je to već rutina. ne mogu si priuštiti da nešto prestane raditi i da ne znam popraviti, a nisam jedini koji koristim računalo u kući, a kad apstinencijska kriza uhvati, znate i sami da to može biti opasno po zdravlje. :)

meni se više sviđa linux jer mi je logičniji, ljepši (većina distribucija koje sam probao, out of box...), mogu sve što trebam raditi na njemu, ne moram misliti o održavanju sustava (defragmentacija, čišćenje registrija, skeniranje s anti malver alatima), instantno mi se updatea kompletni sistem (operativni i sve aplikacije) jednim klikom miša i ne ostaje smeće po računalu nakon nadogradnje...ne znam jesam li nešto zaboravio, osim što sam za kraj ostavio jako bitnu stvar...osjetno je brži od win!

Poruka je uređivana zadnji put čet 13.1.2011 21:15 (RaNzO).
14 godina
protjeran
torrente kaže...
RaNzO kaže...

naravno da se ne treba banalno ono shvatiti.

nakon godinu i pol,sasvim ti je dovoljno da imas image sa driverima.

gotova instalacija, devace manager bez nejasnoca,pc radi.

nisam ni ja zato da bude sve do ff-a,koji ce sutra biti v4 i treba ga apdejtat sa v2.

ali fini image sa driverima je "kljuc u ruke" model,posebno za laptope,gdje se i ne dogadja revolucija sa driverima.

znm da bi ovo moglo biti praktično, ali mi se nikad nije dalo to raditi...ionako uvijek skinem prije instalacije drivere s neta i nije mi jednom u par god problem napraviti čistu instalaciju...

17 godina

mogli bi na kraju svesti da je to na kraju sve stvar pojedinca.

htjeli ne htjeli,svi su nesto istrazivali i cackali, znam samo da mi pomalo ide na nerve dualboot mint/win7 ,jer sve manje istrazujem i isprobavam.

ipak sam pojedinac :)

sto ne znaci da ima obrnutih slucajeva.

moja poanta izlaganja je,da nikada nece nastati pandemija must have ubuntu kao sto sva rulja ima facebook acc.

to je cinjenica i treba se s njom nositi,ali rafinirano i sa nogama na zemlji.

Moj PC  
2 0 hvala 0
17 godina
RaNzO kaže...
pogotovo to da ne valja (pr. Lazarus Long)...haha, zamisli, aludirao je čovjek da linux ne valja jer ne može (masa distri može) svirati mp3.

ja sam win korisnik, ali u zadnje vrijeme stalno nešto čačkam po linuxu. ne želim totalno prijeći jer još nemam dovoljno znanja da nešto popravim ako se pokvari,

osim što sam za kraj ostavio jako bitnu stvar...osjetno je brži od win!

Eto čovjek je naveo da postoje Linux distribucije koje niako ne mogu zadovoljiti običnog korisnika. (Malo je tjerao mak na konac ali u principu dobro zbori)

Zašto?

Iako ni na Winu sve ne radi out of the box, dovoljno su upoznati s njime da im nije problem instalirati aplikaciju koja fali.

I u tome je sva mudrost. Navika, NAVIKA I NAVIKA. I još jedan kokos.

Sam sebi skačeš u usta. Znači koristiš win kojeg svi na sreću ili nesreću rano počnemo koristiti.

Većina nas zbog posla ili vlastite zabave (igre, kvalitetnija multimedija) sami počnemo učiti alate koji su nam potrebni.

Sad, kako obični korisnik previše ovisi o Winu, malo tko ima vremena učiti sve na Linuksu, pogoto što većina nije tako user friendly (izuzev Minta i Ubuntua)

Većina računala služi kao kućno, i njime se služi više osoba. Gotovo sigurno među njima postoji netko tko koristi aplikaciju koja nije podržana na Linuxu.

Sam kažeš da upravo zbog toga ne prelaziš na Linux, pa kako ćeš očekivati da moja mama riješi nešto na Linuksu kad nezna ni na Winu?

I u tome je Win superiorniji, problema je manje i uvijek može nazvati službu za korisnike. A i Win jedini podržava njenje programe za goblene.

Naći osobu koja će ti rješiti to što pokvariš na winu je daleko lakše nego za linuks. Na 7-ici se neki češći problemi riješe i sami.

I pitanje koje je već Logic postavio, ako mi se program otvori za 2 sekunde, što je to osjetno brže?

17 godina

zaboravih onaj termin "ljepote"...htio ne htio, ovaj nesretni aero to sve ispolira,odem tamo na svoj dragi ff i samo ga gledam kako je ruzan (meni pojedincu)..ako ima neki alatic da postane ispoliran,rado ga stavim,jer za njega neznam i n00b sam..ima li neki mint aero?

ta prica oko brzine se svugdje mrcvari do perverznih granica,a svi znaju da je besmislena...milisekunda ili sekunda.

same teme o brzini browsera su zalosne, "chrome je brzi od ff 600 milisekundi,yeeaah" i takve rasprave.

Moj PC  
2 0 hvala 0
16 godina
RaNzO kaže...

znm da bi ovo moglo biti praktično, ali mi se nikad nije dalo to raditi...ionako uvijek skinem prije instalacije drivere s neta i nije mi jednom u par god problem napraviti čistu instalaciju...

To ti je trebalo na XP-u.

Sad ,na Sedmici sve se napravi samo.

Dobro ,naravno ,ostaju driveri za grafičku ,ali i to možeš skinuti i nakon instalacije jel su sad i generički grafički driveri mila majka prema XP-u.

Oprostite mi.... nisam svjestan svoje nesvjesnosti...
15 godina

evo moja usporedba ;

na windows 7 sa i bez antivirusa i firewallom internet je spor i dosta šteka

na ubuntu leti super turbo

+na ubuntu se brže podižu programi

windowsi imaju dosta svojih prednosti

dovoljan mi je jedan uređaj sa os u sebi
17 godina
neaktivan
Baotica kaže...

linux je po tome lošiji što se za njega ne rade igre, ne rade se specijalizirani alati tipa autocad.

ali za većinu alata ima zamjena.

a to da linux nije dobar za desktop rješenje?

da i ne.

ako se igraš nije ti dobar i trebaju ti windowsi, netko je spomenuo da vrti igre preko wine, meni se wine ne sviđa, ako samo surfaš i slušaš muziku i napišeš koji dokument onda  je dobar.

1.gledajući u prosjeku, linux je bolji OS, nema virusa i smeća

2.stabilniji je

3.jeftiniji je

svatko može reći da je win the best i da ga korsiti samo ako ima kupljenu licencu, a onaj tko nema licencu, nema pravo glasa.

a većina koji su za win, nema kupljene licence, ni za win, ni za office.

17 godina

ne sprdam se nego mislim ozbiljno po vidjenom...

cini mi se da vise raste broj prodanih laptopa u RH sa legalnim windowsima,kojima cuci backup istih na d particiji,od novopecenih korisnika linuxa.

Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina
RaNzO kaže...

ja sam win korisnik, ali u zadnje vrijeme stalno nešto čačkam po linuxu. ne želim totalno prijeći jer još nemam dovoljno znanja da nešto popravim ako se pokvari, a na win mi je to već rutina. ne mogu si priuštiti da nešto prestane raditi i da ne znam popraviti, a nisam jedini koji koristim računalo u kući, a kad apstinencijska kriza uhvati, znate i sami da to može biti opasno po zdravlje. :)

meni se više sviđa linux jer mi je logičniji, ljepši (većina distribucija koje sam probao, out of box...), mogu sve što trebam raditi na njemu, ne moram misliti o održavanju sustava (defragmentacija, čišćenje registrija, skeniranje s anti malver alatima), instantno mi se updatea kompletni sistem (operativni i sve aplikacije) jednim klikom miša i ne ostaje smeće po računalu nakon nadogradnje...ne znam jesam li nešto zaboravio, osim što sam za kraj ostavio jako bitnu stvar...osjetno je brži od win!

? dakle windowsaš, koji (iz nekog razloga) ostaje na windozama... mada je linux ono pravo. - Zašto....

Vidiš da je to neprirodno, sama riječ linuksaš ima smisla, dok naprotiv windowsaš zvuči šašavo... Pređi na linux i oslobodi se grijeha zapadnoga.

- '' ..meni se sviđa..''  - Točno, linux je to sve. Kako da te uvjerim da ostaviš windowse? Ili je neko samokažnjavanje/pokora razlog korištenja tog dekadentnog OSa?

Uh, pa znaš li koliko bi ti PC bio brži? Ma barem osjetno ako ne i više.

Ovaj post je svakako nepotreban i neće pridonjeti temi (počevši s naslovom, nema ništa racionalnog što bi se moglo diskutirati...)

-zato, odoh iz teme jer nemogu gledati te patnje pravih znalaca... i to ne bilo kakvih znalaca, koji nisu probali, nego onaj koji je probao linux i koji zna! (jedino se trenutno žrtvuje za duše naše ostajući na mrskom mu M$u).

NHF 'brate', sjevero-zapadni (pingvine).

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put čet 13.1.2011 21:56 (ihush).
14 godina
protjeran
wyks kaže...
RaNzO kaže...
pogotovo to da ne valja (pr. Lazarus Long)...haha, zamisli, aludirao je čovjek da linux ne valja jer ne može (masa distri može) svirati mp3.

ja sam win korisnik, ali u zadnje vrijeme stalno nešto čačkam po linuxu. ne želim totalno prijeći jer još nemam dovoljno znanja da nešto popravim ako se pokvari,

osim što sam za kraj ostavio jako bitnu stvar...osjetno je brži od win!

1.) Eto čovjek je naveo da postoje Linux distribucije koje niako ne mogu zadovoljiti običnog korisnika. (Malo je tjerao mak na konac ali u principu dobro zbori)

Zašto?

Iako ni na Winu sve ne radi out of the box, dovoljno su upoznati s njime da im nije problem instalirati aplikaciju koja fali.

I u tome je sva mudrost. Navika, NAVIKA I NAVIKA. I još jedan kokos.

2.) Sam sebi skačeš u usta. Znači koristiš win kojeg svi na sreću ili nesreću rano počnemo koristiti.

Većina nas zbog posla ili vlastite zabave (igre, kvalitetnija multimedija) sami počnemo učiti alate koji su nam potrebni.

3.) Sad, kako obični korisnik previše ovisi o Winu, malo tko ima vremena učiti sve na Linuksu, pogoto što većina nije tako user friendly (izuzev Minta i Ubuntua)

Većina računala služi kao kućno, i njime se služi više osoba. Gotovo sigurno među njima postoji netko tko koristi aplikaciju koja nije podržana na Linuxu.

4.) Sam kažeš da upravo zbog toga ne prelaziš na Linux, pa kako ćeš očekivati da moja mama riješi nešto na Linuksu kad nezna ni na Winu?

5.) I u tome je Win superiorniji, problema je manje i uvijek može nazvati službu za korisnike. A i Win jedini podržava njenje programe za goblene.

Naći osobu koja će ti rješiti to što pokvariš na winu je daleko lakše nego za linuks. Na 7-ici se neki češći problemi riješe i sami.

6.) I pitanje koje je već Logic postavio, ako mi se program otvori za 2 sekunde, što je to osjetno brže?

zaboravio sam još jednu stvar. nisam još našao idealnu distribuciju za sebe :)

da znam dovoljno o linuxu vjerojatno bih napravio svoju personaliziranu gentoo, ili LFS distru, za sad se dvoumim između sabayona i minta DE.

1.) shvaćaš da si profulao bit? zašto koristiti neku distru s kojom i avarage-advanced korisnici imaju problema kad ima dovoljno dobrih distribucija u kojima sve radi out of the box?

bez obzira koliko bili upoznati s načinom instalacija na win u linuxu će im biti puno jednostavnije, bili oni početnici, ili napredni korisnici.

2.) ne skačem si u usta. što je čudno u tome da kao početnik u linuxu ne želim odmah bezglavo skočiti u vatru? pa nisam ja kriv što nisam znao (karikirano) što je OS kad sam dobio prvo računalo i što su mi tutnuli win u ruke popratnim riječima "ovo moraš imati".

3.) zapravo ne ovisi. većina korisnika surfa internetom (fejs), oni malo napredniji pročitaju vijesti i pogledaju koji film, a u pozadini svira glazba. jako mali broj ljudi ovisi o win, tj. program koji koristi poslovno i nema dooljno dobre alternative na linuxu.

4.) što je bolje, stavit joj win i pustiti ju da surfa s nesigurnim win, ili staviti joj linux i ne brinuti o virusima? ionako ništa neće nikad održavati, tako da usporedba nema smisla...

5.) linux kad instaliraš, ne moraš više reinstalirati...a win?

6.) 0,2 sekunde

jesi li ikad koristio linux?

14 godina
protjeran
kizo2703 kaže...
RaNzO kaže...

To ti je trebalo na XP-u.

Sad ,na Sedmici sve se napravi samo.

Dobro ,naravno ,ostaju driveri za grafičku ,ali i to možeš skinuti i nakon instalacije jel su sad i generički grafički driveri mila majka prema XP-u.

trebalo mi je i na sedmici. neke stvari je prepoznao, neke nije. neke stvari je prepoznao, a nisu raduile, pa sam sve skinuo s HP-ove stranice, instalirao i od tada je sve radilo, dakle, treba...

14 godina
protjeran
ihush kaže...
RaNzO kaže...

? dakle windowsaš, koji (iz nekog razloga) ostaje na windozama... mada je linux ono pravo. - Zašto....

Vidiš da je to neprirodno, sama riječ linuksaš ima smisla, dok naprotiv windowsaš zvuči šašavo... Pređi na linux i oslobodi se grijeha zapadnoga.

- '' ..meni se sviđa..''  - Točno, linux je to sve. Kako da te uvjerim da ostaviš windowse? Ili je neko samokažnjavanje/pokora razlog korištenja tog dekadentnog OSa?

Uh, pa znaš li koliko bi ti PC bio brži? Ma barem osjetno ako ne i više.

Ovaj post je svakako nepotreban i neće pridonjeti temi (počevši s naslovom, nema ništa racionalnog što bi se moglo diskutirati...)

-zato, odoh iz teme jer nemogu gledati te patnje pravih znalaca... i to ne bilo kakvih znalaca, koji nisu probali, nego onaj koji je probao linux i koji zna! (jedino se trenutno žrtvuje za duše naše ostajući na mrskom mu M$u).

NHF 'brate', sjevero-zapadni (pingvine).

idi, ionako tvoj niti jedan post ne pridonosi temi...vidiš da oduzimanje nije uvijek gubitak...

17 godina
RaNzO kaže...

idi, ionako tvoj niti jedan post ne pridonosi temi...vidiš da oduzimanje nije uvijek gubitak...

zasto smatras da njegov nitijedan post ne pridonosi temi?

covjek je pun korisnih informacija kroz cijeli forum.

posto se mi poznamo,ajde taj" fetish"kobasica od citiranja promjeni i pridonesi urednosti teme.

14 godina
protjeran
torrente kaže...
RaNzO kaže...

zasto smatras da njegov nitijedan post ne pridonosi temi?

covjek je pun korisnih informacija kroz cijeli forum.

posto se mi poznamo,ajde taj" fetish"kobasica od citiranja promjeni i pridonesi urednosti teme.

sve što sam htio sam citirao :)

ovaj forum je u žeščoj banani, pa se nikad ovdje nisam potrudio naučiti višestruko citirati, evo tnx na tome :D

a što da mu kažem kad provocira? mučki provokator! poslan od "njih" da zakuri frku...

pa nek on, genijalac, instalira novi OS preko starog, bez da zna išta o/u tom novom OS-u, od bolnih točaka, podešavanja, itd.

što treba dodatno pojašnjavati u tome da sam početnik u radu linuxa? inače ga pratim već 6-7 god i čitam redovito o njemu, ali nikad nisam imao baš vremena da se uhvatim u koštac s njime i svladam ga, što od faksa, što od drugih stvari, a kad sam imao nije mi se dalo. sad već 3-4 mj. isprobavam različite distribucije i zadržao sam se na 2 rolling release, sabayon i linux mint DE, dakle triple boot i koristim linux skoro stalno. koristit ću isključivo linux kad uhvatim vremena i sredim sharing fileova, jer brat često gleda filmove preko kućne mreže, te kad napravim automatsko mountanje NTSF particija, tako da nećak može gledati crtiće čak i kad mene nema u blizini, jer inače za mount treba root password upisati.

onda meni dođe pametnjaković soliti pamet. znam valjda što koristim i što je brže i ugodnije za rad.

16 godina
RaNzO kaže...

trebalo mi je i na sedmici. neke stvari je prepoznao, neke nije. neke stvari je prepoznao, a nisu raduile, pa sam sve skinuo s HP-ove stranice, instalirao i od tada je sve radilo, dakle, treba...

Trebalo je i meni na Ubuntuu ,na kanti iz My PC. Sistem nije prepoznal Marvellov sata kontroler i skupa s njim sistemski hdd. I kaj sad?

Zato linux ne valja?!

Problema uvijek može bit ,neovisno o sistemu!

RaNzO kaže...

Ovo ti nije trebalo!

Oprostite mi.... nisam svjestan svoje nesvjesnosti...
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice