Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.506.240
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan
Linux - pitanja i odgovori

Instalirao sam fedoru 14(kde) i prezadovoljan sam. Toliko sam se zarazio da je win7 shit prema fedori ;)

Nego evo i pitanje. Kako da dodam ikonu tj widget 'show desktop' znaci modul koji minimizira sve prozore. Pokusao sam preko opcije 'add widget' ali 'show desktop' ne postoji.

Hvala unaprijed.

Poruka je uređivana zadnji put pon 10.1.2011 20:55 (Arxi).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: Linux - pitanja i odgovori
Arxi kaže...

Instalirao sam fedoru 14(kde) i prezadovoljan sam. Toliko sam se zarazio da je win7 shit prema fedori ;)

Nego evo i pitanje. Kako da dodam ikonu tj widget 'show desktop' znaci modul koji minimizira sve prozore. Pokusao sam preko opcije 'add widget' ali 'show desktop' ne postoji.

Hvala unaprijed.

Negdje sam jednom pročital da trebaš imat nešto kao kdeplasma-addons instalirano? Možda to (ne znam baš za KDE, pošto ga ne koristim)...

Q: a kako se to linux ponasa kad crkne hdd? A: zastekava svakih 60 sec,ali prezivi se
16 godina
neaktivan

radi :)))

zivio.

1 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
ihush kaže...

Sve si upravu, ali sve sam to probao, i ništa nije pomoglo, ali mislim da sam shvatio u čemu je problem, prije svega DA nemam boot particiju od win, imao sam je naravno kad sam instairao, ali sam preko easusa izbrisao i stavio da mi je sistemska particija C: disk gdje koristim win, i imao sam velikih problema s time, ali sam nekako to uspio riješiti.

Probao sam s ubuntu 10.10 s grub2, i archlinux s grub1, EasyBCD isto nije pomogao, niti sam kad sam konfigurirao niti automatski.

Sad kad uhatim vremena sve podatke na eksterni, kompletno brisanje svih particija,pa ćemo vidjeti kako će to dalje ići.

*-*
16 godina
odjavljen

Imam mali problem sa qTorrentom.

Htio bi da se pokreće automatski prilikom logiranja. Sve je to ok - ima ovaj tut. Ali meni se torrenti skidaju na sda4 (vjerojatno, kako provjeriti koja particija ima koju oznaku?) a ona se ne mounta na loginu i zbog toga ne može početi download. Znam kako to riješiti - treba napisati jednu shell skriptu - u nju napisati tu naredbu za mountanje diska i qtorrent te tu skriptu dodati u crontab file sa naredbom @reboot.

tl;dr - kako glasi shell naredba za mountanje particije sda4?

A rifle is like a human. The stock is the skeleton, the scope is the eyes, the action is the brain, and the barrel is the heart. But you, the man behind the rifle, you are the soul.
Poruka je uređivana zadnji put sri 12.1.2011 15:26 (Sum_of_all_fears).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Sum_of_all_fears kaže...

Imam mali problem sa qTorrentom.

Htio bi da se pokreće automatski prilikom logiranja. Sve je to ok - ima ovaj tut. Ali meni se torrenti skidaju na sda4 (vjerojatno, kako provjeriti koja particija ima koju oznaku?) a ona se ne mounta na loginu i zbog toga ne može početi download. Znam kako to riješiti - treba napisati jednu shell skriptu - u nju napisati tu naredbu za mountanje diska i qtorrent te tu skriptu dodati u crontab file sa naredbom @reboot.

tl;dr - kako glasi shell naredba za mountanje particije sda4?

sudo mount /dev/sda4 /lokacija

naredba

sudo fdisk -l

ispisuje sve particije

I am awesome.
14 godina
protjeran

0 0 hvala 1
17 godina
neaktivan

Dodaj ju u fstab i to je to. Ovaj link kaj je CJ dao je koristan i imaš sve objašnjeno.

sudo fdisk -l

kao što je rečeno ispisuje particije, a

df

ti ispisuje sve trenutno mountane particije i lokaciju gdje su mountane (iako je zapravo taj program namjenjen prikazivanju zauzetosti particija, može poslužiti i ovome).

Q: a kako se to linux ponasa kad crkne hdd? A: zastekava svakih 60 sec,ali prezivi se
Poruka je uređivana zadnji put sri 12.1.2011 16:12 (1domagoj1).

0 1 hvala 1
17 godina
neaktivan
1domagoj1 kaže...

Dodaj ju u fstab i to je to. Ovaj link kaj je CJ dao je koristan i imaš sve objašnjeno.

sudo fdisk -l

kao što je rečeno ispisuje particije, a

df

ti ispisuje sve trenutno mountane particije i lokaciju gdje su mountane (iako je zapravo taj program namjenjen prikazivanju zauzetosti particija, može poslužiti i ovome).

bolje napisati

df -h

jer ce tako dobiti smislen output (stvari ce bit u MBima).

16 godina
neaktivan

Pozdrav, pokusao sam da uradim port forward ali nikako da namjestim staticku ip adresu kao na windowsu. Kada namjestim novu konekciju, pod 'obicnim' user accountu, konekcija se samo vrati na auto etho, dok kod roota se poveze ali internet naravno ne radi.

http://i.imgur.com/zSy0f.png

Evo i slike. Da se razumijemo, ove postavke su potpuno normalno radile na windowsu. Jedino eto ima polje 'search domains. 

Hvala unaprijed.

Poruka je uređivana zadnji put čet 13.1.2011 9:57 (Arxi).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Arxi kaže...

Pozdrav, pokusao sam da uradim port forward ali nikako da namjestim staticku ip adresu kao na windowsu. Kada namjestim novu konekciju, pod 'obicnim' user accountu, konekcija se samo vrati na auto etho, dok kod roota se poveze ali internet naravno ne radi.

http://i.imgur.com/zSy0f.png

Evo i slike. Da se razumijemo, ove postavke su potpuno normalno radile na windowsu. Jedino eto ima polje 'search domains. 

Hvala unaprijed.

probaj obrisat tu konekciju a ne editirat. pa napravi ispočetka. znao je biti bug u ranijim verzijama

STEVO:Učiteljice, uvijek pomokrim hlače kad idem na wc! UČITELJICA:Samo ga nemoj tako držat.
15 godina
odjavljen
ihush kaže...

@ Franjo15,

- 'idealni' plan.

HDD prije instalacije nekog OSa, napraviš jednu 'boot' primarnu aktivnu particiju, dovoljno je par MB, win7 radi 100MB, može i par GB za neke alate itd.. recimo da je 2GB neka realna granica koju podržava i FAT(32) pa nisi ničim ograničen što se tiče OSa ili bootanja. Može biti i NTFS ali je nevažno.

Pojasniš taj dio malo više? Kako do napraviti kad instaliravam ubuntu.

Mislim sve mi radi ali hocu i tako probati.

Pinky je zakon... ⇓ tu klikni :) I ♥ π
16 godina
neaktivan

pokusao sam par puta. Ne radi. Neznam u cemu je problem. Koristim fedoru 14

Poruka je uređivana zadnji put čet 13.1.2011 11:26 (Arxi).
16 godina

@ bobica..

-nema se što pojasniti,

ako kreneš s praznim diskom, plan je multiboot, redosljed instalacije je windows (po redosljedu starosti: 98->xp->7) pa linux (nezaboraviti grub).

Prije instalacije OSa je praktično napraviti podjelu recimo liveCDom. Tad se može kreirati i takva 'boot' particija. Ili ako je prvi OS win7, on će to automatski napraviti (100MB).

Ja nevolim automatiku, radije sam napravim particiju itd.. ali to nije ništa posebno (pametno)... osim male prednosti za održavanje ili u slučaju postojanje više diskova -preglednije (da se nedesi formatiranje diska s podatcima). Istim LiveCDom (linux-windows..) sve potrebne alate za backup, recovery, ghosting... i sl. možeš korsititi (tu je zgodniji win).

Taj 'plan' je malo bolji u odnosu na recimo: instaliran XP na 'C:'-boot, nakon toga win7 kreira novu particiju, nazove je C (xp ga vidi kao D..) i sakrije boot-C. Nakon tog, grub se instalira na C...

Ako se želi nešto održavati ghostanjem ili sl. onda (nepotrebno) kopiraš i XP s C diska. Samo je praktičnije da to bude posebno (veličina 100MB do koji GB), jer bilo kakvim reinstalacijama morao bi popravljati i boot, pa bi popravak išao redosljedom XP-cd, pa 7-cd, pa grub... (ili EasyCD i par klikova, no to je ako winsdowsi rade, što kad nemožeš bootati?).

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
17 godina

Molim vas preporuku pošto nisam pametan.

Žena ima neki stari laptop iz 2003, 2.4 GHz P4, 1GB rama i 160 Gb disk, što da joj stavim gore Linux Mint ili Ubuntu.

Želio bi da ima sve kaj joj treba da ne moram dodatno tvikat.

Uglavnom visi na netu, gmail, skype, word, excel, muzika, video, fotkice itd., ono recimo prosječan korisnik na windowsima.

Hvala

EDIT: Moram napomenuti da sam ja beeginer na Linuxu, želim naučiti ali ne mogu se maknuti od ovih šugavih windowsa zbog posla

Poruka je uređivana zadnji put čet 13.1.2011 18:41 (Exploder).

0 0 hvala 0
14 godina
protjeran

Mint onda. Imaš sve potrebno bez dodatne instalacije. Radit će normalno.

Ubuntu ti dolazi bez wireless drivera i nekih sitnih codeca. Ako želiš, možeš i njega instalirati, ali ćeš trebati jedno 5 puta kliknuti da bi imao drivere i codece :D

Nemam potpis.

0 0 hvala 1
17 godina

Hvala

Ipak sam odlučio instalirati Ubuntu 10.10 netbook edition, pogledao sam par previewa i više mi se sviđa vizualno.

Trebati ću pomoć pa bih vas molio oko instalacije dodatnog software-a.

Kako da instaliram, da pustim da sve sam napravi "install alongside other operating systems" ili da sam podesim particije i foldere?

Poruka je uređivana zadnji put čet 13.1.2011 19:34 (Exploder).

0 0 hvala 0
14 godina
Exploder kaže...

Hvala

Ipak sam odlučio instalirati Ubuntu 10.10 netbook edition, pogledao sam par previewa i više mi se sviđa vizualno.

Trebati ću pomoć pa bih vas molio oko instalacije dodatnog software-a.

Kako da instaliram, da pustim da sve sam napravi "install alongside other operating systems" ili da sam podesim particije i foldere?

Prije same instalacije odaberi lokaliziranu instalaciju (Hrvatska) a ako ne želiš lokaliziranu već Englesku onda nikako nemoj odabrati US (layout tastature). Može ti se desiti da kod definicije Username-a i passworda zbog krivog layouta tastature imaš problema.

Moj ti je savjet da sam podesiš particije, na zadnje dvije stranice je opisano što trebaš raditi.

17 godina

Hvala, kvragu već sam kliknuo da sam sve odradi.

Upoznat sam sa odabirom layouta tipkovnice, svejedno hvala.

Stavio sam sve na hrvatski

Instalirava se

EDIT:

Ima li koji dobar wallpaper sa najčešće korištenim CLI naredbama?

Nikako da ih točno popamtim

Poruka je uređivana zadnji put čet 13.1.2011 20:14 (Exploder).
14 godina
Exploder kaže...

Hvala, kvragu već sam kliknuo da sam sve odradi.

Upoznat sam sa odabirom layouta tipkovnice, svejedno hvala.

Stavio sam sve na hrvatski

Instalirava se

M nema beda raditi će on i na ovaj način. Zgodno je kada je home na zasebnoj particiji pa poodaci ostaju i ako se nešto desi OS-u.

17 godina

A jel mogu to naknadno napravit, zvuči važno?

Našao sam ovaj sajt http://www.my-guides.net/en/guides/linux/193-ubuntu-lucid-lynx-1004-post-installation-guide

Da to sve instaliram?

Poruka je uređivana zadnji put čet 13.1.2011 20:17 (Exploder).
14 godina
Exploder kaže...

A jel mogu to naknadno napravit, zvuči važno?

Uvijek možeš napraviti dodatnu particiju, program je GParted.

17 godina

Fak, nešto se sje....

Završila je instalacija i restartao sam ga sad mi piše kad se diže

GNU GRUB version 1.98 itd.

Minimal BASH- like line editing is supported. itd.

grub>

i tu samo stoji

Super Secret Secret Squirrel
Poruka je uređivana zadnji put čet 13.1.2011 20:28 (Exploder).

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Exploder kaže...
(...)

Ima li koji dobar wallpaper sa najčešće korištenim CLI naredbama?

Nikako da ih točno popamtim

Upotrijebi Google Image Search i odaberi onaj koji ti odgovara.

Pogledaj i ova dva cheat sheeta: za Linux, za Ubuntu (8.04, ali može poslužiti).

The laws of nature are constructed in such a way as to make the universe as interesting as possible. - Freeman Dyson, Imagined Worlds
Poruka je uređivana zadnji put čet 13.1.2011 22:01 (hrx).
17 godina
neaktivan
Exploder kaže...

Fak, nešto se sje....

Završila je instalacija i restartao sam ga sad mi piše kad se diže

GNU GRUB version 1.98 itd.

Minimal BASH- like line editing is supported. itd.

grub>

i tu samo stoji

Nažalost nemam konstruktivnijeg prijedloga/odgovora od toga da jednostavno napraviš reinstall.

17 godina
neaktivan

a da probaš izaći iz gruba. nešto tipa exit, tipka q, ctrl+c ili slično. možeš probati i help u grubu

STEVO:Učiteljice, uvijek pomokrim hlače kad idem na wc! UČITELJICA:Samo ga nemoj tako držat.
Poruka je uređivana zadnji put čet 13.1.2011 22:39 (hrvooje).

0 0 hvala 0
17 godina
Exploder kaže...
grub>

Možeš probati ovdje vidjeti opcije, ali iskreno, nemoj se previše ponadati. Alternativno, prije reinstalacije možeš probati i s ovim. Na kraju, ako se ne snađeš, uvijek možeš reinstalirati. Sretno! :)

Gledam te!
17 godina

Hvala ljudi probati ću sutra na poslu mi je, izgleda da Ubuntu 10.10 netbook ima neki bug sa ovim modelom laptopa jer kad sam bootao preko cd-a svaki puta mi se dogodio system crash, probati ću obični Ubuntu 10.10 pa se javim.

Pozdrav

0 0 hvala 0
15 godina

Ja bih radije instalirao regularni Ubuntu 10.10 jer mi se ne sviđa netbook edition sučelje (unity), koje dodatno usporava rad.

Također, provjeri je li ti *.iso image ispravno skinut.

0 0 hvala 1
17 godina
Punti kaže...

Ja bih radije instalirao regularni Ubuntu 10.10 jer mi se ne sviđa netbook edition sučelje (unity), koje dodatno usporava rad.

Također, provjeri je li ti *.iso image ispravno skinut.

Probati ću još jednom reinstalaciju netbook edition pošto ima veće ikone zbog manjeg ekrana, jasno mi je da se sve to da podesiti u normalnom ali imam trenutno tu verziju pri ruci.

Isključio sam da mi se update-a i intaliraju kodeci dok se instalirava os, to ću naknadno pošto sam čitao da može biti i to problem na starijim mašinama.

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice