Digitalno ili fizičko: Što gubimo nestankom diskov

poruka: 26
|
čitano: 4.466
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Digitalno ili fizičko: Što gubimo nestankom diskov".
17 godina

Da EU išta valja i dalje, a ne valja više, rekli bi ovim mamlazima, ok, mozete ukinuti fizicki medij, ali morate omoguciti jednostavqn i besplatan prijenost vlasnistva digitalnog proizvoda. Simple as that.

16 0 hvala 2
8 godina

jedva više da Sony stane na kraj muktišima...ono kupiš igru recimo 60E...odigraš kroz desetak dana i prodaš za 50E...ovaj koji je kupio napravi isto...i nakraju imaš gangbang na jadnoj igri a Sony i slični njemu ispali papčine

kod digitalije nemere..ovaj drugi u redu koji je bio spreman dati 50E..dat će 60E ali izdavaču...znači izdavač ima 120E...a ne 60E...ovi ostali neka čekaju popust...na kraju izdavač ima 200E a ne 60E

isto tako da sam Sony...na PS6 staviti ovu kameru koju koristi apple za sigurnost...tako da su igre face lock...dok konzola vidi da je isprid nje dopušteno lice onda možeš igrati

mnogo mudrosti,mnogo jada...što više znanja, to više boli.
Moj PC  
4 8 hvala 1
10 godina
Re: Digitalno ili fizičko: Što gubimo nestankom di
Vule kaže...

Da EU išta valja i dalje, a ne valja više, rekli bi ovim mamlazima, ok, mozete ukinuti fizicki medij, ali morate omoguciti jednostavqn i besplatan prijenost vlasnistva digitalnog proizvoda. Simple as that.

Ovo 

Jerbo. Platio sam, platit cu 7-8-10 eura vise, ali dizvoli mi da imam hardcopy igre koju sam platio.

Jer sam platio.

Ali cu morati kliknuti na neki consent na svakoj web stranici radi GDPR-a, ali da imam opciju da imam u rukama ono sto sam platio....paaaaaa bas ne. 

Sto je problem? Plastika? Zelena agenda? Koja agenda? Platit cu 10-20 eur vise ali daj mi opciju.

18 godina
Još jedan koračić u pretvaranju mene, a i ostalih, u hodajuću kreditnu karticu.
Sve " as a service".

Moj PC  
6 0 hvala 2
16 godina
Ovi komentari zvuce dosta sebicno. Zasto bi firma isla sebi na stetu da bi zadovoljila korisnike? Zasto svaki put korisnik di god se nade misli da je na prvom mistu i da kompanije postoje da bi njemu sluzile? A ovo spominjanje EU i njihovih birokratskih odluka je presmijesno jer to sta su se oni nasli solit pamet svima kako i sta ce samo jednog dana rezultirat da ce velike kompanije pocet zaobilazit europu kao trziste
It aint what you dont know that gets you into trouble. Its what you know for sure that just aint so

3 4 hvala 1
18 godina

Nemam ništa protiv only digital. Na PC-u ne znam koliko godina veće ne dolazi neki čitać, ne znam što je to fizička igra. Prvi PS mi je PS4, nisam ni jednu fizičku igru kupio, ove dvije što sam dobio sam odmah prodao. Kao na PC-u ima više storova? Da ima ali sve AAA igre su full price kod svih a poslje dođe sniženje kao  i na PS storu. Plus PSN Indija store igre su u pola cijene. 

Ovaj argument s oduzimanjem licenci je smiješan. Gdje je poziv na bunt svih iskljućenih MMO i live service igara tokom godina koji nisu bile profitabilne i koje se više ne mogu igrati? 

Poruka je uređivana zadnji put pon 10.8.2026 9:30 (Gajotres).

4 0 hvala 1
5 godina
suspendiran

Onda dajmo gamesharing svima bez ogranicenja i rijesena stvar, omoguciti preprodaju u 2 klika drugom acountu problema u pm.

Moj PC  
2 0 hvala 0
14 godina
OK, razumijem tvoj stav i djelomično se slažem. Ali mislim da mnogi od nas zaboravljaju koliko zapravo imamo moći kao potrošači. Naš najveći adut je upravo naš teško zarađeni novac.

Stalno slušamo ista opravdanja: poskupjela je nafta, kriza je, inflacija je, troškovi su porasli... I svaki put mi to prihvatimo i kao muhe bez glave drito u dućan.

A zapravo je vrlo jednostavno – ako ljudi prestanu kupovati njihove proizvode, vrlo brzo će se zapitati gdje je problem. Uzmimo PS6 kao primjer. Ako bi ga većina ljudi odlučila bojkotirati zbog tog njihovog debiliziranja, brzo bi oni vratili diskove.

Na kraju krajeva, oni mogu postavljati cijene kakve žele, ali mi možemo odlučiti hoćemo li to platiti. Tu je naša najveća moć.

Problem je samo što kao potrošači prečesto gunđamo na internetu, a onda svejedno prvi dan odemo u trgovinu i kupimo proizvod. 😄
*# @Frk #*/
16 godina
Frk kaže...
OK, razumijem tvoj stav i djelomično se slažem. Ali mislim da mnogi od nas zaboravljaju koliko zapravo imamo moći kao potrošači. Naš najveći adut je upravo naš teško zarađeni novac.

Stalno slušamo ista opravdanja: poskupjela je nafta, kriza je, inflacija je, troškovi su porasli... I svaki put mi to prihvatimo i kao muhe bez glave drito u dućan.

A zapravo je vrlo jednostavno – ako ljudi prestanu kupovati njihove proizvode, vrlo brzo će se zapitati gdje je problem. Uzmimo PS6 kao primjer. Ako bi ga većina ljudi odlučila bojkotirati zbog tog njihovog debiliziranja, brzo bi oni vratili diskove.

Na kraju krajeva, oni mogu postavljati cijene kakve žele, ali mi možemo odlučiti hoćemo li to platiti. Tu je naša najveća moć.

Problem je samo što kao potrošači prečesto gunđamo na internetu, a onda svejedno prvi dan odemo u trgovinu i kupimo proizvod. 😄

Ali stvar je da velikom broju ljudi ta promjena ne smeta, neko je manjina uvik najglasnija. Ja ne znam da sam iti jednu igru ikada odlucija ponovno igrat nakon 5, 10 ili vise godina. Kupim igru odigram je kazem hvala i idem dalje ili kazem ova igra mi nije vrijedna te i te kolicine novaca, hvala i idem dalje.

It aint what you dont know that gets you into trouble. Its what you know for sure that just aint so
5 godina

Što reče Gajotres, mi jadnici s Pc igrama smo u problemu godinama pa smo ipak preživjeli.

Zato treba skinuti kreknutu igru koju god možete.

Ili jailbrake PS4.

Postoji nešto slično i za PS5 ali je kompliciranije, no napredovat će.

合気道 五段 ZLA BEBA ! Što te ne ojača, to te ubije !
Poruka je uređivana zadnji put pon 10.8.2026 10:53 (Zaporožac).

3 0 hvala 0
17 godina

Normalno da nisu AAA naslovi na PC po punoj cijeni odmah po izlasku, također u preorderu. Cijena je osjetno niža.

Kupujem na loaded/cdkeys dugi niz godina.

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina

Nećete posjedovat ništa i bit ćete sretni 

3 0 hvala 0
16 godina
maxus182 kaže...

Dosta ljudi citira ovo kao losu stvar, ali ako pitas bogate posjedovanje stvari uglavnom dovodi do nepotrebne glavobolje i troskova.

15 godina
stirko55 kaže...
maxus182 kaže...

Dosta ljudi citira ovo kao losu stvar, ali ako pitas bogate posjedovanje stvari uglavnom dovodi do nepotrebne glavobolje i troskova.

Ma da, tako i ja sjedim u svojoj S klasi i razmišljam si kako sirotinja ne bi trebala imat ništa.

16 godina
maxus182 kaže...
stirko55 kaže...
maxus182 kaže...

Ma da, tako i ja sjedim u svojoj S klasi i razmišljam si kako sirotinja ne bi trebala imat ništa.

Necu te ja uvjeravat kako bi trebao zivit, samo ti dajem materijala za razmisljanje. Konzumerizam i posjedovanje stvari je uglavnom odlika sirotinje

17 godina

"Konzumerizam i posjedovanje stvari je uglavnom odlika sirotinje." sorry al dugo, dugo vremena nisam pročitao nepromišljeniji komentar... - Zato elita i najbogatiji ljudi svijeta nemaju ništa jel?

Znači svi koji su naslijedili "djedovinu" trebamo sve to prodat i na kraju skončat pod mostom jer država i ostali će se pobrinut za nas a djeci u nasljeđe ostavit zrak. Koga briga... glavno da se elita pobrine za sebe i svojih 10 pokoljenja.

Tako nekako jel? Pa eto želim ti takav scenarij u vrlom novom svijetu. Budi dovoljno bogat tako da ne posjeduješ ništa.

Mislim da nekolicina "siromaha" još uvijek želi posjedovati nešto kao zaslugu za svoj rad i odricanje, pa makar to bila i bezvezna igra na mediju, jer na kraju su je ipak platili a taj novac im nije pao s neba.

17 godina

...

Poruka je uređivana zadnji put pon 10.8.2026 17:31 (Obelix).
17 godina
stirko55 kaže...
Ovi komentari zvuce dosta sebicno. Zasto bi firma isla sebi na stetu da bi zadovoljila korisnike? Zasto svaki put korisnik di god se nade misli da je na prvom mistu i da kompanije postoje da bi njemu sluzile? A ovo spominjanje EU i njihovih birokratskih odluka je presmijesno jer to sta su se oni nasli solit pamet svima kako i sta ce samo jednog dana rezultirat da ce velike kompanije pocet zaobilazit europu kao trziste

Zato jer ta ista firma živi od korisnika na primjer? 

Nema korisnika, nema prodaje, nema prodaje, ključ u bravu. Ili ti osnovna ekonomija nije baš jasna?

Pogledaj malo njemačku autoindustriju posljednjih mjeseci... možda ti se upali lampica.

4 godine
Evo ja bi bas volio svoju kolekciju igrica ostaviti sinu… Kao otac meni filmove ili pjesme na CDu. Pa cak i da ne bih volio, zelim imati izbor.

S filmovima to jos uvijek funkcionira, a da ne govorim vinyl ploce…

Btw bas ‘posjedovati nesto’ je odlika bogatih. Sirotinja nema nista, rentat ce aute na lizing, stanove, muziku, filmove pa sada i igrice.

6 1 hvala 2
17 godina

Jedna je stvar tražiti hard copy igre koja je osmišljena da se igra na taj način. Npr. solo + co-op preko neta, jer ti zauvijek ostane solo.

Desetljećima smo se bavili igrama koja ima veliki repeatability. I te su igre igrane još dan danas.

Drugo je kad je platiš tih 60 baksa za igru, koja je namjenjena i mora se vrtiti na ogromnom cloudu, po meni je jedino rješenje da se to tretira kao i svaku drugi zabavni servis. Netflix nije tvoj, nego ga koristiš za svoju zabavu za XX baksa mjesečno. 60 baksa se mora, korisniku, predstaviti kao 10-20-30 sati zabave. Ali to je na kupcu da odredi, dal je tih 60 baksa poštena cijena. Možda da to prevedem u kupnju Stojadina. Uložio si u auto, plaćaš gorivo da ga koristiš i naposlijetku odlučiš da ga više ne propravljaš jer je starudija. Zastava nije dužna proizvoditi dijelove dok se  i zadnji Stojadin ne prestane kretati. Niti Netflix mora vrtiti neki film ili seriju, jer plaćaš pretplatu a oni maknuli "Curb your enthusiasm". 

Osobno, igram već 6 godina jednu mobilnu igru. Trenutno igra je prepuna bugova, lag je ogroman, i pitanje je kad će kompanija podvući crtu i reći da nema profita. Mora se gasiti. Iako sam utukao i nešto novaca u tu igru, uvijek je bilo pitanje, isplati mi se dati 5-10 baksa za mjesec na ovakvu zabavu?

Ne vjerujem ni da je rješenje da kad jednoj firmi padne prodaja, da proda prava drugoj, jer tu je i IP i svašta. Nije baš jednostavno. 

Stanisha ploftoi, gag mul pafuft
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina

glasovi38

0 0 hvala 0
18 godina
Vlasništvo je problem. Ne medij sam po sebi, a nemaš ni alternative PS store u. Što imam u kutiji, imam. Gledam na plejki I filmove (blu-ray). A na kompu sve što može je GOG. Neke stvari na DVD, neke na vanjski hdd, sve fino s coverima, manualima I OST gdje ima. Peace of mind. Generalno sam doživio takozvani "subscription burnout" i od onda ozbiljnije idem na manje, ali vlastito i puno je ležernije.
The sky above the port was the color of television, tuned to a dead channel.
Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina
Obelix kaže...
stirko55 kaže...

Zato jer ta ista firma živi od korisnika na primjer? 

Nema korisnika, nema prodaje, nema prodaje, ključ u bravu. Ili ti osnovna ekonomija nije baš jasna?

Pogledaj malo njemačku autoindustriju posljednjih mjeseci... možda ti se upali lampica.

Da, zivi od tih korisnika ako posluje pozitivno, ali ako odluke korisnika se kose sa profitabilnoscu firme onda normalno da firma nece podilazit korisnicima.

15 godina

Ostavit ću samo ovo ovdje.

A nek' se pronađu oni koji trebaju

You know what that is? SIMPLY LOVELY!! Ill tell you that - Max Verstappen, BrazilGP 2024
Moj PC  
1 0 hvala 0
18 godina

Riješena misterija zašto 

2 0 hvala 0
18 godina

Svi veliki izdavači žele naše novce svaki mjesec. I sad nekada je isplativije i uzeti preimum pretplatu na određeni servis pa odigrati igru, nego kupiti tu igru. Ionako većina igara "stoji" i čeka dan kada ih se zaželimo.

Ako ništa drugo bar još uvjek postoje arhive starih igara ili gog koje mogu poslužiti.

Jer nekad i ta stara igra može pružiti jednako ili više zabave od nove.

A za tu staru igru ne treba internet, već je pokrpana, ima modova....

Novije igre osim poboljšane grafike rijetko kada donesu nešto novo, čak neke u pokušajima nečeg novog izgube identitet i nisu više ono što bi trebale predstavljati. 

Poruka je uređivana zadnji put pet 21.8.2026 12:05 (Hummer).
Moj PC  
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice