Windows vs. Linux - očima korisnika izdvojena tema

poruka: 544
|
čitano: 179.778
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
moderator
RE: Windows vs. Linux - očima korisnika
RaNzO kaže...

prije nego odeš, molim te odgovor na jedno pitanje. podržavaju li windowsi multimediju out of the box (mp3/ogg/flac/mkv)?

Da, nakon instalacije Windows je sposoban reproducirati: mp3. ogg ne, flac ne, h264 DA, mp4 DA!

Ne sa dva tri klika vec instaliras i slusas mjuzu. Jel okay?

Kako ja to mogu prijavit youtube policiji? - Znatiželjac
14 godina
protjeran
Veliki Brat kaže...
Lazarus Long kaže...
Ubuntu, nema sumnje najpopularniji, ne podrzava sada vec zastarjeli format audia. Sasto to nije tako na svim distrama? Kako ce, zakrzljali OS, osvojiti srca prosjecnih korisnika kada morate skinuti XY paket (koji ce se poklati sa ostatkom sustava..ovo se nije odnosilo na mp3)

Zbog raznoraznih pravnih zavrzlama. Debian čak ide toliko daleko da ne distribuira Firefox na svojoj distri, jer su u Mozilli registrirali i zaštitili logo, pa ga u Debianu prepakiraju u Iceweasel i zatim jako kasne s praćenjem originalne verzije :)

Mint mislim da jedini dolazi sa svime već pripremljenim, dok neke distre pitaju tokom instalacije želiš li instalirati proprietary stvari. No, jako je važno naglasiti da situacija nije takva zato da bi se ograničili korisnici ili zato jer su linuxi protukorisnički nastrojeni, već zato da se stavi naglasak na open source filozofiju.

Osobno mi je to malo smiješno, ali istovremeno ima smisla - windowsi dođu s takvom podrškom, ali prosječan korisnik ovako i onako ne instalira windowse sam, nego netko to napravi za njega. Na isti način se može staviti i MP3 ili nešto drugo na bilo koju distribuciju. Da žele, proizvođači hardvera bi mogli staviti kompletan linux sustav gore, ali u tome ne vide novac. Nije mi jasno zašto, jer vjerujem da bi ih nekakvo partnerstvo s Canonicalom i nekom firmom koja bi mogla pripremiti instalaciju Ubuntua za neku seriju prijenosnika sa kontroliranim hardverom bilo jeftinije rješenje od plaćanja licenci MSu. S druge strane, vjerojatno bi pali na MSovoj listi prioriteta, a to si trenutno malo koji proizvođač može dopustiti (ako ijedan).

Realni problem su neke druge stvari - nedostatak otvorenih specifikacija za razno razni hardver (grafika, Canon printeri, neke novije zvučne, ...). U tom smislu treba biti oprezan, ali jednom kofiguriran sustav radi besprijekorno i vrlo je upotrebljiv (za neke stvari).

dolazi i sabayon, dapače, svira muziku kod bootanja u live DVD :)

nisam siguran za PClinuxOS i mandrivu, ali ima još nekoliko manje popularnih distribucija baziranih na ubuntu sa svime predinstaliranim.

17 godina
RaNzO kaže...

prije nego odeš, molim te odgovor na jedno pitanje. podržavaju li windowsi multimediju out of the box (mp3/ogg/flac/mkv)?

Evo popisa od Win7, ako nije nesto jos dodano sa updejtom:

http://social.technet.microsoft.com/Forums/en/w7itpromedia/thread/fbdf8df9-b38c-4419-8a5d-19ee7ed0ef08

Imas uglavnom sve sto ti treba, ono sto je meni nedostajalo je MKV (kontejner), za neke BluRay ripove. Ono standardno: mp3, AC3, Divx/Xvid, H.264, MP4, itd., to sve radi out of box.

Think locally, act globally...
14 godina
protjeran
Lazarus Long kaže...
RaNzO kaže...

Da, nakon instalacije Windows je sposoban reproducirati: mp3. ogg ne, flac ne, h264 DA, mp4 DA!

ma super je taj win :)

btw, primarno sam win korisnik, a nisam imao pojma podržava li ili ne, jer instaliram vlc player i foobar, tako da ne moram instalirati kodeke. znam da je xp nešto podržavao, nešto ne...zašto je uopće to bitno?

17 godina
neaktivan
moderator
Veliki Brat kaže...

Realni problem su neke druge stvari - nedostatak otvorenih specifikacija za razno razni hardver (grafika, Canon printeri, neke novije zvučne, ...). U tom smislu treba biti oprezan, ali jednom kofiguriran sustav radi besprijekorno i vrlo je upotrebljiv (za neke stvari).

Tu nema sumnje da radi ispravno i pouzdano. Poanta pitanja oko mp3-a je bila da takve sitnice (OOBE) odvracaju prosjecnog korisnika ..ajde dobro i super je napravljena instalacija, recimo, Ubuntua..steb by step.

Nakon instalacije prikljucivanje na mrezu i surfanje sve za 5. Ali moras znati da ne svi PC-i imaju pristup internetu. Na pr. PC-u u kakvom zabacenom marketu koji na sebi ima jedino POS stampac i brdo muzike na kojem prodavacica slusa Crvenu Jabuku ;)

14 godina
protjeran
Lazarus Long kaže...

Tu nema sumnje da radi ispravno i pouzdano. Poanta pitanja oko mp3-a je bila da takve sitnice (OOBE) odvracaju prosjecnog korisnika ..ajde dobro i super je napravljena instalacija, recimo, Ubuntua..steb by step.

Nakon instalacije prikljucivanje na mrezu i surfanje sve za 5. Ali moras znati da ne svi PC-i imaju pristup internetu. Na pr. PC-u u kakvom zabacenom marketu koji na sebi ima jedino POS stampac i brdo muzike na kojem prodavacica slusa Crvenu Jabuku ;)

i doneseš lijepo codec na usb-u (kao što bi i na win), klikneš, ili dvoklikneš, ovisno o postavkama file browsera i nekoliko trenutaka kasnije možeš slušati crvenu jabuku...

Poruka je uređivana zadnji put čet 13.1.2011 0:26 (RaNzO).
17 godina
Lazarus Long kaže...
Veliki Brat kaže...
jednom kofiguriran sustav radi besprijekorno i vrlo je upotrebljiv (za neke stvari).

Tu nema sumnje da radi ispravno i pouzdano.

Pa nije li to jedna od najvažnijih karakteristika (pouzdanost) bilo kojeg računala, uz upotrebljivost?

Lazarus Long kaže...
Poanta pitanja oko mp3-a je bila da takve sitnice (OOBE) odvracaju prosjecnog korisnika ..ajde dobro i super je napravljena instalacija, recimo, Ubuntua..steb by step.

Nije problem niti na zabačeni PC dofurati potrebne pakete - kako si instalirao sustav, tako dodaš i potrebnu podršku. Dapače, PC u zabačenom marketu koji nema spoj na net će vrlo vjerojatno raditi daleko uglađenije, brže i stabilnije na nekom linuxu, nego na bilo kojim Windowsima.

Gledam te!
17 godina
neaktivan
moderator
Windows vs. Linux - očima korisnika

U duhu teme ja bih samo nesto proceduralno, posto tema je Windows vs Linux kod korisnika.....

Pojavi se netko da me uvjerava kako je Microsoft zla firma, monopolista, unistavac dobrih ideja i... , nisam upamtio sve. Mozda je sve bas tako i mozda upravo sve to nekome i jeste bitno, ali meni nije. Ozbiljno!

Ta teza o zlu vjerovatno ima veze sa vrjednoscu firme i ponasanjem na trzistu. To ponasanje lici mi na osnovne postulate kapitalizma: ne znam kako bi inace osnivacki kapital Microsofta (2.300 dolara i jedno trailer vozilo u Albukerkiju) bio toliko uvjecan...

Mozda je Microsoft monopolista, ali ja i dalje imam svo pravo da potpuno obrnem stranu i predem na Linux ili Mac platformu i da kroz nekoliko meseci opet radim isto sto i sad.

Istina, pritom bih morao da se odreknem 98% svojih klijenata, ali to izgleda nije bitno za raspravu...

Unistavac dobrih ideja? Zbunjuje me to sto vidim da na trzistu slobodnog softvera pravi ko sta hoce, a precesto nailazimo na resenja kopirana iz Microsofta. Nesredena i neindeksirana dokumentacija za Linux ....caruje.

Budimo ozbiljni na trenutak, Windows je odavno prestao da bude skoljka i postao je operativni sistem. Hardware i Softvare idu napred evolutivno, trziste je neiscrpno, a sve osim Windows a donekle i Apple tehnologije postaje alternativa ili ostaje anahronizam. Oponenti su i dalje tu (Linux), opstaju u IT prostoru, jer cime drugim bi se bavili? Tko je umjeo da radi, opstao je. Kompjuteri sa Windowsom su i nalaze se na svakom koraku, u svakoj upotrebi - od tramvaja do kompleksnih datacentara u bankama.

I sam Windows se nepestano poboljsava.......

....kao sto tema kaze,  u ocima korisnika

5 0 hvala 0
16 godina
Lazarus Long kaže...
  ...Poanta pitanja oko mp3-a je bila da takve sitnice (OOBE) ... 

- podsjetnik da je u zadnjih par godnia MS morao izbaciti VMP, IE .. za EU tržište iz OSa. Kao presudu, ne kao želju.

Isto tako npr ubuntoova politika da korisnik treba sam instalirati sve što je pod nekim ne-GNU-GPLima itd. ima smisla. (iz gornjeg primjera).

Današnje vrijeme je takvo da se DSL podrazumijeva (pod obavezno). Linux gubi smisao bez mreže... tako da ona blagajnica ipak mora imati (ako nizbogčega drugog, zbog fb) taj internet...

Instalacija iz linux.repoa ili win.live servisa nije problematična.

Problem su (kao uvijek) korisnici, očekivanja i pogrešne percepcije stvarnosti, kao i određena količina gluposti i sreće koji utječu na ukupni dojam.

Linux nije Windows, svaki ima prednosti, mane. Izrađen od nula i jedinica, u biti jednaki.

Odluka bi trebala ovisiti o potrebama, ali odluka prepostavlja znanje (na temelju čega odlučiti) i novac (cijena OSa, programa, PCa, interneta..).

To je kad izbor postoji, za sve ostalo je M$.

Tako da u kontekstu EU zabrana, pitanje za outofbox mp3.. samo pokazuje kako zakoni mogu biti imbecilni, svejedno pingvini su im pljeskali jer kažnjavaju MS.

Ili vidimo da je OS nešto skoro beskorisno, koristan je player, program koji koristimo, OS je 'samo' platforma.

Windows ima daleko jaču podršku (driver, kompatibilnost, standardiziranost) što mu daje stvarnu prednost.

Pojednostavljeno, kad slušamo staru LP na 33, ne slušamo ploču, nego muziku na njoj (zapisanu u vinilu).

-Ljubiteljima FlamWarsa, za razmišljanje, u ovom slučaju bi OS bio = vinil-plastika.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
17 godina
Lazarus Long kaže...
Mozda je sve bas tako i mozda upravo sve to nekome i jeste bitno, ali meni nije. Ozbiljno!

To je OK, sumnjam da itko vidi problem u tome. Meni osobno MS nije zla korporacija, ali je korporacija i to mi je dovoljno. Ima svoje interese, koji u principu nisu paralelni s mojima. Opet, tu su i neke filozofske ideje oko toga da znanje treba biti besplatno i svima dostupno, softver treba biti otvoren i korisnik ga treba biti u mogućnosti prilagoditi svojim potrebama i sl. Obzirom da sam nekako anarhist u duši, to mi sve skupa dođe kao duševna hrana :)

Realni problem je kada netko krene tvrditi da se neke stvari, koje se uredno mogu napraviti bez windowsa, ne mogu napraviti bez windowsa. Konkretno, doma na računalu koristim Ubuntu 10.04 kao mediacentar i tu funkciju obavlja sasvim dobro. Paralelno pokušavam osposobiti Debian na drugom hardu, ali se mučim, zbog prenove zvučne kartice i zatvorene a loše podržane AMD integrirane grafike. Ovo posljednje je tu više reda radi, nego što mi je korisno, jer mi realno hardversko ubrzanje videa nije nužno. Ali bi ga bilo dobro imati i stanje je takvo kakvo je - ima prostora za poboljšanja.

U svakom slučaju smatram da linuxu još uvijek nije mjesto u specifičnim poslovnim ili kućnim desktop okruženjima, ali za osnovne stvari je sasvim dovoljan i čini trošak licence za OS neopravdanim - onome tko zna i  može postaviti i održavati linux. Za sve ostale situacija još mora sazrijeti, barem dok se ne pojave tvrtke na tržištu koje će znati kapitalizirati tu situaciju i ponudi instalaciju i održavanje OS-a. Piratski windowsi koje instalira susjedov mali ionako nisu pažnje vrijedna alternativa, a pogotovo ne jedna o kojoj ovdje razgovaramo.

Također, nije mi jasno kako je zakonski moguće da proizvođači softvera mogu u EULAu staviti da ne garantiraju da će softver uopće raditi na tvom računalu, a kamoli da nećeš izgubiti neke važne podatke. U svijetu računala je kriv onaj tko ne radi backup, a ne onaj čiji softver ima grešku. Sjetim se OSXa, koji je pri nadogradnji na neku verziju ljudima znao obrisati kompletne accounte. Na Apple računalima, koja su skupa ko sam vrag, a OS i hardver posebno usklađeni?! Koliko ima sličnih priča za Windowse ili pojedini softver, nemam pojma, ali brojka ljudi koji su izgubili važne podatke zbog greške u softveru nikako nije mala.

Kada se to dogodi na OSu koji sam besplatno skinuo s neta i stavio na pretpotopni PC, onda takav rizik mogu prihvatiti. Ali, kada mi se to dogodi na tisuće dolara vrijednoj kombinaciji hardvera i softvera, onda to jednostavno nije u redu. Zato mislim da je OSS way to go - tko ne želi besplatno, neka stavi ultraskupi softver koji je istestiran uzduž i poprijeko ali i GARANTIRANO radi. Naravno da bi cijene tada skočile u nebo, ali jbg, pa i automobili moraju proći homologizaciju i zadovoljiti određene uvjete, zašto bi softver bio toliko drugačiji?

Gledam te!
17 godina
ihush kaže...
Tako da u kontekstu EU zabrana, pitanje za outofbox mp3.. samo pokazuje kako zakoni mogu biti imbecilni, svejedno pingvini su im pljeskali jer kažnjavaju MS.

I još samo jedna krakta crtica prije nego odem u krpe - Ameri su sami svojevremeno rascijepili AT&T zbog antitrustovskih zakona, ne mogu se sjetiti još nekog primjera trenutno, znam da je MS bio blizu toga, ali valjda je preutjecajna zlatna koka bio u to vrijeme. Ne vidim ništa loše u tome da se tvrtki uvjetuju određene stvari ako ista želi biti prisutna na određenom tržištu. MS je naravno slobodan ne složiti se s tim istim uvjetima i napustiti EU tržište. Ali EU u svakom slučaju ima pravo zaštititi ljude koji toj istoj administraciji plaćaju poreze da bi ih štitila od zlih korporacijaTM. Također, koliko se sjećam, nedavno je bila vijest da se odnos korisnika web browsera nešto promijenio, zar ne? Ako to natjera proizvođače softvera na kvalitetniju tržišnu utakmicu i u konačnici proizvede kvalitetniji softver koji je danas valjda najrašireniji u upotrebi, onda zakoni baš i nisu toliko imbecilni (moj stav)?

S ostatkom posta se, naravno, slažem.

Gledam te!
17 godina
neaktivan
moderator
Veliki Brat kaže...
  pa i automobili moraju proći homologizaciju i zadovoljiti određene uvjete, zašto bi softver bio toliko drugačiji?

Zato sto se zna da ce se automobil voziti na cestama sa strogo definiranim pravilima i vozi ce ga covjek koji ima vozacku dozvolu. Primjera sa autima i IT tehnologijom ima na pretek ali ne valjaju.

Da, EULA "dogovori" mi se ne svidaju. Ukratko se svode na "mi imamo pravo na sve a ti nemas na nista..osim da platis software" Dok EU i ostale regulative tupe da li ce neki OS u sebi sadrzati dekoder za mp3 ili imati ugradeni player trebaju se vrlo ozbiljno uhvatiti u kostac sa licencnim pravilima. Ne moze da ja nesto kupim a ono mi obrise podatke ili ih osteti...sto je u biti isto a da tvrtka koja je to izradila ne snosi odgovornost.

Kada su vec dali minimalne softverske i hardverske uvjete koje moram imati onda valjda to znaci da ce taj program raditi. Ali tu je u igri i sam hardwarei njgevo/njihove EULA-e koje imaju odprilike ista nacela.

Proizvodaci HDD-a (prosto receno) pokusavaju izvuci dupe u slucaju kvara HDD-a i ,naravno nisu odgovorni....

I sam Windows (cini mi se Server 2003) je imao problem sa ovim. Ako ste imali (imate) ukljuceni 32-bit Data Transfer u BIOS-u moze doci do ostecenja podataka. To je i sam Microsoft priznao

17 godina
Lazarus Long kaže...

Budimo ozbiljni na trenutak, Windows je odavno prestao da bude skoljka i postao je operativni sistem. Hardware i Softvare idu napred evolutivno, trziste je neiscrpno, a sve osim Windows a donekle i Apple tehnologije postaje alternativa ili ostaje anahronizam. Oponenti su i dalje tu (Linux), opstaju u IT prostoru, jer cime drugim bi se bavili? Tko je umjeo da radi, opstao je. Kompjuteri sa Windowsom su i nalaze se na svakom koraku, u svakoj upotrebi - od tramvaja do kompleksnih datacentara u bankama.

....kao sto tema kaze, u ocima korisnika

ihush kaže...

Linux nije Windows, svaki ima prednosti, mane. Izrađen od nula i jedinica, u biti jednaki.

Odluka bi trebala ovisiti o potrebama, ali odluka prepostavlja znanje (na temelju čega odlučiti) i novac (cijena OSa, programa, PCa, interneta..).

To je kad izbor postoji, za sve ostalo je M$.

lijepo je bilo popratiti par ozbiljnih i zrelih komentara.

jos ste me podsjetili da sad odem malo i nakon mjesec dana kliknem u dual bootu onih 12 sekundi sto odbrojava i ceka da izaberes mint or ms (toliko o mojoj odusevljenosti)... samu srz i zbilju ste napisali,kome se sto ne svidja iz njegovog "hipi open source uma",to je njegov problem.

.....kao sto tema kaze, u ocima korisnika van poslovnog okruzenja u moje slobodno vrijeme, izivljavat cu se u multimedijalnom okruzju sa svim popratnim zabavnim sadrzajem,jedino uz pomoc windowsa, nebitno idem li pobit 300 germana u CoD4 ili editirat neki klipic u bloat video editoru,kojih je na bacanje,ali ih volim na windowsima.

...kao sto tema kaze:)

Pc.1 @ Avira IS + Emsisoft Mamutu = 3years Pc.2 @ OA++ =1year ko je kome kriv sto nemoze! btw comodo je vjeciti BETA shit na kvadrat. Fanovi su im tek fantomi svoje vrste :))
17 godina
neaktivan
Lazarus Long kaže...
RaNzO kaže...

linux nakon skidanja ISO fajla s torrenta jednim klikom mounta to kao disk i pokreće - odma gledaš film. Jel okay? Na winsima to ne radi.

linux troši secureW2 out of the box - na winsima ga trebaš instalirat. Jel okay? 

linux spojiš odma nakon instalacije (zapravo tokom) na Internet i ne postaneš dio nečijeg botneta kao na winsima. Jel okay?

17 godina

kad raspakiras iso spoji se na mobajl net klikom,jednog od tri operatera putem sticka.

jel okay?

dajte malo ozbiljnosti kao ovi momci povise.

Pc.1 @ Avira IS + Emsisoft Mamutu = 3years Pc.2 @ OA++ =1year ko je kome kriv sto nemoze! btw comodo je vjeciti BETA shit na kvadrat. Fanovi su im tek fantomi svoje vrste :))
Moj PC  
4 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Sto je ozbiljno u raspravi o zlim korporacijama i hippie floss ekipi? Sve je to korporativni novogovor da bi se teze dolazilo do logicnih zakljucaka. Npr onih da je suludo da korisnik treba odvjetnika da mu rastumaci da li smije i kako koristiti sw koji je skupo platio. MS je dokazao da igra prljavo, to uopce nije diskutabilno, ali i nije tema.
Cinjenica je da ako ne igras igre i ne razvijas u visual studiju - da ti windowsi ne trebaju. Placanje istih bacanje je novca i mucenje vlastitog hwa. Prije 5 godina nije bilo izbora, danas ima najmanje 3 jaka flavora za svaciji ukus.
14 godina
protjeran
Lazarus Long kaže...

U duhu teme ja bih samo nesto proceduralno, posto tema je Windows vs Linux kod korisnika.....

Pojavi se netko da me uvjerava kako je Microsoft zla firma, monopolista, unistavac dobrih ideja i... , nisam upamtio sve. Mozda je sve bas tako i mozda upravo sve to nekome i jeste bitno, ali meni nije. Ozbiljno!

Ta teza o zlu vjerovatno ima veze sa vrjednoscu firme i ponasanjem na trzistu. To ponasanje lici mi na osnovne postulate kapitalizma: ne znam kako bi inace osnivacki kapital Microsofta (2.300 dolara i jedno trailer vozilo u Albukerkiju) bio toliko uvjecan...

Mozda je Microsoft monopolista, ali ja i dalje imam svo pravo da potpuno obrnem stranu i predem na Linux ili Mac platformu i da kroz nekoliko meseci opet radim isto sto i sad.

Istina, pritom bih morao da se odreknem 98% svojih klijenata, ali to izgleda nije bitno za raspravu...

Unistavac dobrih ideja? Zbunjuje me to sto vidim da na trzistu slobodnog softvera pravi ko sta hoce, a precesto nailazimo na resenja kopirana iz Microsofta. Nesredena i neindeksirana dokumentacija za Linux ....caruje.

Tržište slobodnog software-a? Od kad se to slobodni software prodaje?

Nesređena dokumentacija? Ubuntu ima dokumentaciju pokraj koje dokumentacija za windows 7 izgleda kao uputstvo za korištenje dvd na kineskom.

I idemo opet po 1000-ti puta. Linux nije oponenet ni u kom pogledu. Da je, bio bi komercijalan, a što nije niti će ikada biti.

U tramvajima je linux :p . Ali tvojojm logikom mogu i ja, na 70% servera se vrti linux- unix, a na 99% superračunala se vrti isto tako linux-unix.

Nemam potpis.
17 godina
neaktivan
Lazarus Long kaže...

1.Unistavac dobrih ideja? Zbunjuje me to sto vidim da na trzistu slobodnog softvera pravi ko sta hoce, a precesto nailazimo na resenja kopirana iz Microsofta. Nesredena i neindeksirana dokumentacija za Linux ....caruje.

2.Budimo ozbiljni na trenutak, Windows je odavno prestao da bude skoljka i postao je operativni sistem. Hardware i Softvare idu napred evolutivno, trziste je neiscrpno, a sve osim Windows a donekle i Apple tehnologije postaje alternativa ili ostaje anahronizam. Oponenti su i dalje tu (Linux), opstaju u IT prostoru, jer cime drugim bi se bavili? Tko je umjeo da radi, opstao je. Kompjuteri sa Windowsom su i nalaze se na svakom koraku, u svakoj upotrebi - od tramvaja do kompleksnih datacentara u bankama.

1.prije bi rekao da ms kupi tuđe ideje, doda šminku i eto ti uspjeha.osim toga ms pokušava uništiti  sve što je dobro, a poslije toga izbace svoje rješenje koje je na pola od onoga koje su uništili.a osim toga u nekim proizvodima prodaju maglu.

recimo kod sharepointa (web aplikacija za koju moraš plaćati cal-ove).

2.u embeded sustavima se koristi linux, u mrežnim uređajima BSD, u datacentrima ima svega, najviše Linuxa/unixa.u bankama za kritične stvari koristi se  unix, od 500 top super računala, na njih možda 5 se koriste windowsi, ostalo je linux/unix.

što se tiče dokumentacije odi na yolinux.com i tamo možeš naći bilo što, što ti treba.

a kakva je dokumentacija kod windowsa?

novi help koji ima tražilicu pa ti izbaci 100 rezultata, a tebi treba nešto sitno.

novi help za .net u sklopu visual studia?

banana

win 7 je odličan OS, ali to ne znači da je najbolji, ovisi za što.

recimo Mac je bolji od windowsa.

Linux je vrlo dobar kad je u pitanju sigurnost, stabilnost, vrlo je dobar za uredsko poslovanje i dostojno može zamijeniti windowse.

Poruka je uređivana zadnji put čet 13.1.2011 7:13 (MarkoCro).
17 godina
Lazarus Long kaže...
Veliki Brat kaže...
  pa i automobili moraju proći homologizaciju i zadovoljiti određene uvjete, zašto bi softver bio toliko drugačiji?

Zato sto se zna da ce se automobil voziti na cestama sa strogo definiranim pravilima i vozi ce ga covjek koji ima vozacku dozvolu. Primjera sa autima i IT tehnologijom ima na pretek ali ne valjaju.

Okej, ovo je istina, ali ideja je bila za bilo koji proizvod, ne samo automobile. Također, i računalo vrtiš na standardiziranim komponentama, na standardiziranom naponu, a korisnik koji ima potpunu kontrolu nad sustavom bi u principu trebao biti samo i jedino administrator, dok obični korisnik niti ne bi smio imati utjecaja na kompletan sistem. To što nikome nije bitno kakva se sve šrot napajanja prodaju, to što je minimum kvalitete pojedinih komponenti jednostavno prenizak i što svatko može proizvoditi i prodavati svakakav softver, bez ikakve odgovornosti je dio iste priče - sve karike u lancu bi trebale zadovoljiti neki razuman minimum i pružiti kupcu robe potpuno iskustvo, jer je to ipak njegov novac.

Osobno se nadam da će pojaviti netko tko će tužiti proizvođača softvera zbog nekog očitog i sigurno dokazivog propusta u softveru (kao što je onaj Appleov), te da će nekakav sud bez obzira na EULAu korisniku dati za pravo, temeljem nekog zakona, da je to greška i odgovornost proizvođača softvera. Tek tada će se stvari početi kretati nabolje. Trenutno je sve to samo jedna velika neuređena pijaca.

Gledam te!
16 godina

kupnja, EULA i prava nad kupljenim..

- na mjestima gdje je sigurnost ili stabilnost kritična, tamo je i takav software, s takvim klauzulama...

EULA se može osporiti, već par puta (baš iz tih razloga) npr talijanski slučaj, kupac ne pristaje na uvijete i traži povrat novca za predinstalirani OS -i sud presuđuje u njegovu korist.

Kao i za slučaj DRMa na audio CDima, kupac ima pravo od distributera tražiti uklanjanje zaštite i sudskim putem će to dobiti...

-ta dva primjera su beskoristna, jer se nikom neda natezati s tim i izdavači i dalje rade po svom.

Ponovo u kontekstu EULE, spominjem printere-tonere kao primjer koji je u suprotnosti sa slobodnim tržištem (ali EU-komisija o tomu šuti..).

No koliko to ima veze s temom, ima ali može i zasebna tema...

funat kaže...
Sto je ozbiljno u raspravi o zlim korporacijama i hippie floss ekipi? Sve je to korporativni novogovor da bi se teze dolazilo do logicnih zakljucaka. Npr onih da je suludo da korisnik treba odvjetnika da mu rastumaci da li smije i kako koristiti sw koji je skupo platio. MS je dokazao da igra prljavo, to uopce nije diskutabilno, ali i nije tema.
Cinjenica je da ako ne igras igre i ne razvijas u visual studiju - da ti windowsi ne trebaju. Placanje istih bacanje je novca i mucenje vlastitog hwa. Prije 5 godina nije bilo izbora, danas ima najmanje 3 jaka flavora za svaciji ukus.

-korisnik (kućni, običan -domesticus-vulgaris ili klinac i Štefica) ne kupuje software, plača licencu za korištenje pod određenim uvijetima.

Za soft se primjenjuje zakon o autorskim pravima, za razliku od materijalnog prava (što je i logično). Kao što nisi kupio pjesmu na CDu nego samo dobio ograničeno pravo 'slušanja' (pod strogo definiranim uvijetima. Firme koje kupuju soft to plaćaju u milionskim iznosima i tad su vlasnik....

-3 favorita? može hint?

-prijedlog, navedi pozitivne-negativne stvari, savjetuj početnicima, pomogni da i oni vide prednosti (po tvom mišljenju boljeg OSa).... umjesto svađe. Osnovna razlika između je braniti svoje, ali ne napadati tuđe po rasi, spolu, vjeri itd... pa i po OSu  ili mišljenju.

U ostalom zašto misliš da znaš što drugima treba? Recimo zabava je (kućni korisnik) važan kriterij. Igre? Ili kratki odgovor na Lazarusovo pitanje (mp3) recimo mint ili kiwi ili SuperOS.. (umjesto flamanja).

... i red ispod.

Click Jack kaže...

... 

I idemo opet po 1000-ti puta. Linux nije oponenet ni u kom pogledu. Da je, bio bi komercijalan, a što nije niti će ikada biti.

U tramvajima je linux :p . Ali tvojojm logikom mogu i ja, na 70% servera se vrti linux- unix, a na 99% superračunala se vrti isto tako linux-unix.

- ? (tema?) - jel možda tema tramvaj-javni promet, serveri ili superkompjuteri?) Kao što nije ni komercijalni kriterij, uz postojanje komercijalnih distri.

- to što tvrdiš je točno (dalo bi se raspravljati) ali nije tema.

Ukratko, linux nije OS za korisnika, linux je samo kernel. Ostatak što čini distibuciju je ono što korisnik očekuje-dobije. Kad netko kaže da je linux bolji, treba reči i koja distra ili kad kaže da je besplatan (RH, SLES?).

Dok u ovoj temi tvrditi da je linux bolji kao server je suvišno (i opet se može osporavati, ne zbog kvalitete linuxa, nego sasvim drugih stvari koje su potrebne adminima i krajnjim korisnicima).

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用

5 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
ALI zaboravili ste jednu stvar, te kodeke nema samo defoult player, ako stavis neki drugi, npr vlc, imas ih sve...
तुम सच में करने के लिए पर्याप्त गूगल में इस डाल अनुवाद समय क्या करना है
16 godina
neaktivan

Nekuzim samo cemu rasprava koji OS je bolji? Besmislena je...

Razlog: Sve ovisi o okusu,neki vise vole Linux a neki vise vole WINDOWS. I svatko brani svoje...

Forum: http://www.elite7hackers.byethost16.com/
Moj PC  
3 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
xZero kaže...

Nekuzim samo cemu rasprava koji OS je bolji? Besmislena je...

Razlog: Sve ovisi o okusu,neki vise vole Linux a neki vise vole WINDOWS. I svatko brani svoje...

Najbolji OS je onaj koji zadovoljava potrebe korisnika (mislim na pojedinca kao osobu) i odabir je čisto osobne priroda. Poneki put je uzrokovan i specifičnim potrebama korisnika (kod mene je to AutoCAD).

Kako na poslu imam Windowse i doma Linux oba zadovoljavaju ono što mi treba u pojedinom slučaju i ne nalazim problema u tome.

Lazarus Long je spominjao da li nešto radi "out of box". Ni Winsi nisu imuni na ovaj problem. Često puta je uzrok za to trivijalan (skinuti i aplicirati neki codec ili aplikaciju) a ima slučajeva kad ni uz najbolju volju nije moguće natjerati nešto da proradi. Osobno sam na Win XP-u imao problema s PCI-E TV karticom (ATI proizvod) i nisam ga uspio riješiti (nije uspio ni serviser) no budući je bila poklonjena ostavio sam ju u računalu i nakon upgrade-a na Vistu stvar je radila bez ikakvih dodatnih zahvata. Ako čovjek pogleda vapaje za pomoć, na ovom forumu, shvatiti će da ovo "out of box" nema baš nikakvog smisla.

Po meni je šteta ne probati i nešto drugo, jer isprobavanjem nepoznatog čovjek proširuje vidike.

17 godina
neaktivan

@ihush - ne tjeraj mak na konac i ne pravi se pametan. argumenti su ti na stolu, nauči se čitati. 

za početak - ne favorita nego FLAVORA - okusa. i to 3:

1. OpenSUSE

2. Debian + derivati

3. Fedora

Poruka je uređivana zadnji put čet 13.1.2011 13:37 (funat).
Moj PC  
1 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
mario.L_hr kaže...
Lazarus Long je spominjao da li nešto radi "out of box". Ni Winsi nisu imuni na ovaj problem. Često puta je uzrok za to trivijalan (skinuti i aplicirati neki codec ili aplikaciju) a ima slučajeva kad ni uz najbolju volju nije moguće natjerati nešto da proradi. 

Gle - to out-of-the box ovisi o tome što trošiš na kompu. Prvi sustav koji sam samostalno instalirao je bio DOS 6.22. Nakon toga sve od Win3.11 FWG do Win 7 (Vistu sam samo deinstalirao, nikad instalirao). 

Prvi Linux sam instalirao 2002. godine - bio je to Suse 5 ili 6. Umro sam. I zaboravio na Linux do 2008. 

Danas je situacija potpuno drugačija. Ako instaliraš nekome računalo tko ne troši AutoCAD ili nove igre - puno brže si gotov sa Linuxom. Na Ubuntuu nakon instalacije (rodbini i frendovima) dodajem samo jednu stvar - RAR. Sve ostalo je unutra i radi super AS-IS. Driveri svi iz prve. Gledanje filmova, prženje, torrenti, office - sve je unutra. Ja sa Ubuntuom ili Mintom NEMAM POSLA. 

Sa Win7 je potrebno pored RAR-a ipak staviti neki normalan video player (media player je bloatware), browser (IE služi za download nečeg normalnog), nešto za prženje, nešto za skidanje. Ukratko - treba mi cca pola sata do sat vremena više da dignem winse od nule. Za prosječnog korisnika koji trošli net i koristi komp kao media player i skladište slika. Na Mintu/Ubuntu rade mobiteli, blutooth, fotići i slične điđe out-of-the-box. Barem ono što sam ja koristio. 

17 godina
funat kaže..

Sa Win7 je potrebno pored RAR-a ipak staviti neki normalan video player (media player je bloatware), browser (IE služi za download nečeg normalnog), nešto za prženje, nešto za skidanje. Ukratko - treba mi cca pola sata do sat vremena više da dignem winse od nule. Za prosječnog korisnika koji trošli net i koristi komp kao media player i skladište slika. Na Mintu/Ubuntu rade mobiteli, blutooth, fotići i slične điđe out-of-the-box. Barem ono što sam ja koristio. 

Nemoj biti toliko pun predrasuda. IE8 koji dolazi sa Win7 je sasvim dobar browser za prosjecnog korisnika.  Media player takodjer. Sto za przenje? Za przit CD-e i DVD ti ne treba nikakav poseban soft, Win7 to moze radit sam. Ja sam se preporodio na Win7 jer nevolim imati instalirano hrpu smeca po kompu (npr.. khm... Nero.. khm...).

Ono sto definitivno nedostaje za prosjecnog (balkanskog) korisnika su:

Torrent klijent - za skidanje piratskog sadrzaja

RAR - za raspakiravanje piratskog sadrzaja

Poneki codec - za gledanje piratskog sadrzaja...

{#}

Think locally, act globally...
17 godina

te price kako se mucimo sa rodbinom i formatiranjem ,te svih drivera,sebi i poznanicima.

posto ovdje na forumu nisu svi tukci i dobro znaju da mogu personalizirati svoju ediciju image windowsa.

sve u par klikova .

ubacio si i playere i browsere i office i silikonsku vaginicu sa pumpicom.

http://www.nliteos.com/

http://www.vlite.net/

suludo mi je na ovoj temi nekome reci, da se pravi pametan i da nema argumenata.

evo ovo je moj argument bio, da jednom napravim za svoj pc sliku windowsa sa svim sto mi treba...

nakon press any key,nista te ne pita....ode sve do kraja i imas spreman pc za rad sa bilo cime.

Poruka je uređivana zadnji put čet 13.1.2011 14:13 (torrente).
Moj PC  
3 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

IE8 je smeće, baš kao i win media player. pržilicu na win7 i ja koristim (prije sam na XP-u imao neki free XPBurner), ali moji tukci su navikli na nero. 

što se tiče slaganja svoje win slike - nemam pametnijeg posla od toga. ne bavim se instalacijama 10 puta na dan. možda 4-5 na godinu. radim to 15 godina i znam o čem pričam. sjećam se kad je Linux bio loš i trebao 2 dana posla da sve proradi. danas je priča drugačija - brže digneš Mint nego Win7. XP neću ni spominjati - to smeće je trebalo slagati 3 sata da proradi kako spada. 

Moj PC  
1 2 hvala 0
17 godina

Microsoftu su zugali radi IE-a, da ide radit sve out of the box (dakle predinstalirane neke gluposti) opet bi ga gonili ovi sto vjeruju u konkurentnost i OpenSource :)

Idemo kod Petre Sanader na party... nema joj staroga doma!

1 0 hvala 0
15 godina

Kako Hrvati većinom vjeruju u besplatni software, u raspravi bi trebalo zanemariti sve postove forumaša koji na kompu imaju išta nelegalnog softwarea.

Mislim da uditi se kako su findofsi (i sve oko njih) bolji, a nisi ih platio, stvarno nema smisla.

Cijenim komentare i argumente korisnika koji su svoj soft krvavo platili i znaju di i na što su te silne tisuće kuna otišle.

Također, cijenim komentare korisnika koji koriste besplatni soft jer su morali zasukati mozak i upregnuti rukave da bi stvari glatko radile, ali kad su jednom skužili kako to napraviti, sitnice koje se povremeno javljaju, ne znače im puno.

Windowsi su u prednosti, ali uz budget koji imaju, bilo bi suludo da nisu.

S druge strane, meni Ubuntu radi ok, igre se pod wine vrte sasvim uredno (napominjem da su sve plaćene), stoga stvarno nemam potrebe za M$. Sve što mi treba lako nađem, virusi me ne tangiraju, ali najveće mi je zadovoljstvo bilo kad je supruga, nakon vrćenja igrica na fejsu na mojoj kanti, upalila svoju toshibu laptop sa vistom (također legalnom) i rekla: "ma daj ti meni instaliraj ubuntu, ovo je presporo. nikad uć, nikad počet, a igre se jedva vuku."

(Haso: "Mujo, škripe ti cipele, sigurno si ih negdje ukrao!"

Mujo: "Glupost, onda bi mi i kaput trebao škripati.")

3 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice