RAMagedon: 2027. bi mogla biti najgora godina nest

poruka: 9
|
čitano: 2.453
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "RAMagedon: 2027. bi mogla biti najgora godina nest".
4 godine

Mijenjam 16 GB DDR5 za garsonijeru u centru.

2027. gaming na 720p na minimalnim postavkama, ali bar nas grije osjećaj da nam je kompjuter vrjedniji od susjedovog auta

# Kupujem rabljeni RAM, može i malo zapaljen. Šifra: Samo da pokrene Notepad."

10 0 hvala 0
18 godina

J.I.P.M. pohlepnu! "Trziste ce se samoregulirati" - hoce K#4qc! 

Moj PC  
1 0 hvala 2
4 godine
Re: RAMagedon: 2027. bi mogla biti najgora godina
Britanski ekonomist John Maynard Keynes smatra se ključnom figurom koja je spasila kapitalizam od samih kapitalista.
Uočivši manjkavosti slobodnog tržišta, tvrdio je da se ono ne može samo uravnotežiti u krizama. Njegove su ideje dovele do uvođenja državnog intervencionizma, što je transformiralo klasični liberalni kapitalizam.

Ključni sukob ideja:
(Slobodno tržište vs. Država)

Klasični slobodni kapitalizam (Laissez-faire):
Vjeruje da se tržište samo ispravlja, a nezaposlenost i krize su privremene. Država se minimalno miješa.

Keynesova intervencija:
Tijekom Velike depresije (1930-ih), Keynes je dokazao da tržište može zapeti u dugotrajnoj recesiji. Smatrao je da prekomjerna nejednakost i nezaposlenost ugrožavaju opstanak samog kapitalizma.

Keynesova rješenja za spas kapitalizma

Državna potrošnja:
U doba krize, država mora povećati potrošnju i investicije (npr. gradnja infrastrukture) kako bi potaknula potražnju i zaposlenost.

Kontrola investicija i novca:
Država treba kontrolirati kamatne stope i kreditnu politiku te preraspodijeliti dio bogatstva putem poreza i socijalnih programa.
Poruka je uređivana zadnji put sub 8.8.2026 16:19 (Svakakav).

3 0 hvala 1
18 godina
Svakakav kaže...
Britanski ekonomist John Maynard Keynes smatra se ključnom figurom koja je spasila kapitalizam od samih kapitalista.
Uočivši manjkavosti slobodnog tržišta, tvrdio je da se ono ne može samo uravnotežiti u krizama. Njegove su ideje dovele do uvođenja državnog intervencionizma, što je transformiralo klasični liberalni kapitalizam.

Ključni sukob ideja:
(Slobodno tržište vs. Država)

Klasični slobodni kapitalizam (Laissez-faire):
Vjeruje da se tržište samo ispravlja, a nezaposlenost i krize su privremene. Država se minimalno miješa.

Keynesova intervencija:
Tijekom Velike depresije (1930-ih), Keynes je dokazao da tržište može zapeti u dugotrajnoj recesiji. Smatrao je da prekomjerna nejednakost i nezaposlenost ugrožavaju opstanak samog kapitalizma.

Keynesova rješenja za spas kapitalizma

Državna potrošnja:
U doba krize, država mora povećati potrošnju i investicije (npr. gradnja infrastrukture) kako bi potaknula potražnju i zaposlenost.

Kontrola investicija i novca:
Država treba kontrolirati kamatne stope i kreditnu politiku te preraspodijeliti dio bogatstva putem poreza i socijalnih programa.

mislim da svi znamo to, no ocito se nista ne poduzima... svi se samo ideologijama bave u ovom desetljecu

18 godina

Nedavno je pred Saveznim sudom u Kaliforniji pokrenuta je kolektivna tužba protiv tri vodeća svjetska proizvođača RAM memorije: Samsung Electronics, SK Hynix i Micron Technology, koji zajedno kontroliraju oko 90% globalnog tržišta DRAM memorije.

U tužbi se navodi da su proizvođači iskoristili preusmjeravanje kapaciteta na proizvodnju HBM memorije kao izgovor za koordinirano rezanje ponude običnih memorijskih čipova za široku potrošnju.

Podsjeća se i na to da su isti proizvođači već ranije u prošlosti kažnjavani zbog kartelskog udruživanja i namještanja cijena.

Oligopol.

Poruka je uređivana zadnji put sub 8.8.2026 17:22 (jozobozo).

8 0 hvala 2
14 godina
Imam osjećaj da kada AI balon pukne, da bi ddr5 mogao koštati kao ddr2 danas. Jer kad ovi prošire kapacitete a potražnja padne, bit će memorije na bacanje

1 0 hvala 0
18 godina
Doktor-X kaže...
Imam osjećaj da kada AI balon pukne, da bi ddr5 mogao koštati kao ddr2 danas. Jer kad ovi prošire kapacitete a potražnja padne, bit će memorije na bacanje

Ja sam mislio, i ne samo ja, da će se to desiti sa GPU-ima kad crypto ludilo prođe, pa znamo kako je to završilo,

sad imamo entry level modele po cijenama rezerviranim za nekadašnje top kartice

14 godina
Postoji rješenje za to: jednostavno nemoj kupovati ako ti nije potrebno, a ako ti je potrebno, diži kredit u banci.
*# @Frk #*/
Moj PC  
1 0 hvala 1
5 godina
Doktor-X kaže...

Da, morat će proizvodne procese preusmjeriti na pc memoriju, no ne vjerujem u skoru stagnaciju data centara, odn servera za AI.

Pisali su ovdje genijalci da će to biti "uskoro" pa opet uskoro pa opet uskoro.

Nikako taj "uskoro" da dođe , a i ne vidim mu neko brzo usporavanje do 2035 god.

合気道 五段 ZLA BEBA ! Što te ne ojača, to te ubije !
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice