Windows vs. Linux - očima korisnika izdvojena tema

poruka: 544
|
čitano: 179.921
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
protjeran
Windows vs. Linux - očima korisnika

Nema unifikacije i nema forsiranja standarda. Zato linux i dalje postoji.

Gdje je tu onda duh otvoreng koda i slobodnog software-a, ako postavljaš restrikcije na 3 distribucije. To se onda pretvara u koorporaciju.

Više distribucija = više ideja = više ljudi uključeno. Isto vrijedi i sa package managerima. Nek ih ima 1000, 10000 1000000, jer se sve svodi na make file koji je u svima i radi na svakoj distribuciji.

Neke ideje se prihvaćaju od zajednice, neke odbacuju. Pogledajte samo uzlet plymouth-a u zadnjih godinu dana. Za dvije godine će možda netko napraviti nešto bolje. To je moć.

The world has finally accepted that open source is not a business model. We can now enjoy the experience in peace. -Buffer Overflow-

0 0 hvala 0
15 godina

za 90 % korisnika je ubuntu sasvim dovoljan za rad na računalu,ne igraju svi igrice ljudi uglavnom surfaju internetom,idu na facebook,skidaju torrente i za to  im ne  trebaju windowsi od 1000 kn,plus ne možeš se zaraziti virusima ljudi kao ljudi svukud idu i sve skidaju,da se linuxi više reklamiraju i da ih proizvođaći hardvera više guraju na svojim komjuterima bolje bi linuxi išli

dovoljan mi je jedan uređaj sa os u sebi
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: Windows vs. Linux - očima korisnika
Pa to se slazem Click...

Samo kazem da kada bi preuzeo veće tržište nego što je sada (puno veće)... Puno bi bilo toga drugačije i lošije... tako da se meni sasvim sviđa ovo stanje sada...
In Control... MNOGE države imaju mafiju. Ali u Hrvatskoj mafija ima državu...
16 godina
neaktivan
EnlightenedPhoenix kaže...

Ja ne kuzim čemu to da bi se Linux trebao na desktopu upotrebljavati više...

Svi koji hoće ga već upotrebljavaju i uživaju... A za ove koji ne... Ne žalimo...

I ne kužim zašto dosta korisnika linuxa želi to proširiti na desktop korisnike... To može samo biti loše, pošto bi dovelo do unifikacije + vise malwarea + sustavnog pojednostavljivanja i djelomičnog micanja naprednih funkcija... kroz 10 godina dobili bi now windowse... samo na drugačijem kernelu...

A meni se više sviđa ovako...

BTW u svijetlu ovoga što sam rekao mislim da je OLEG najveći obožavatelj Linuxa zapravo, i baš zato ga i toliko pljuje...

Najgore je to što se to već događa...

Ubuntu, ako već nije, će postati više idiot proof od windowsa, a i Debian ga previše kopira.

I am awesome.
17 godina
neaktivan
dj_beni kaže...

Ubuntu, ako već nije, će postati više idiot proof od windowsa, a i Debian ga previše kopira.

Ali zato imamo Slackware, Gentoo, pa čak i LFS ako ti se da zafrkavati s time :)

To je meni najljepše... koliko sam naucio praveći LFS...

15 godina
dj_beni kaže...

Svi koji hoće ga već upotrebljavaju i uživaju... A za ove koji ne... Ne žalimo...

I ne kužim zašto dosta korisnika linuxa želi to proširiti na desktop korisnike... To može samo biti loše, pošto bi dovelo do unifikacije + vise malwarea + sustavnog pojednostavljivanja i djelomičnog micanja naprednih funkcija... kroz 10 godina dobili bi now windowse... samo na drugačijem kernelu...

BTW u svijetlu ovoga što sam rekao mislim da je OLEG najveći obožavatelj Linuxa zapravo, i baš zato ga i toliko pljuje...

pa što fali tome što je ubutnu jednostavan za korištenje,što bi sad trebalo upisivati naredbe kad nešto želim,svašta

16 godina
dj_beni kaže...

...

idiot proof = otporan na idiote?

Ne kontam.

Software is like sex... it's better when it's free (Linus Torvalds)
17 godina
neaktivan
blackalbum kaže...

pa što fali tome što je ubutnu jednostavan za korištenje,što bi sad trebalo upisivati naredbe kad nešto želim,svašta

Problem bi bio da sve distre počnu biti takve, te da se promjeni način licenciranja...

Ovako... nije nikakav...

idiot proof means that even idiot can use it, but that demands simplicity of the OS bla bla bla... Glavno ne baš dobra stvar...

Poruka je uređivana zadnji put uto 28.12.2010 14:10 (EnlightenedPhoenix).
16 godina
neaktivan
xxxxx kaže...
dj_beni kaže...

...

Ne kontam.

Da, znaci da ga svaki idiot moze koristiti bez imalo znanja.

http://en.wikipedia.org/wiki/Idiot_proof

I am awesome.
15 godina
dj_beni kaže...
xxxxx kaže...
dj_beni kaže...

...

Ne kontam.

pa zar nije svrha linuxa da svatko može koristiti komjuter

16 godina
neaktivan
blackalbum kaže...
dj_beni kaže...
xxxxx kaže...
dj_beni kaže...

...

Ne nego da svako s njim može raditi što hoće :)

I am awesome.
17 godina
neaktivan
blackalbum kaže...

Ah... svrha linuxa....

To je filozofija... i bolje da se ostavimo toga...

Bottom point: Stariji korisnici linuxa ne vole put kojim su krenule neke distribucije... sasvim opravdano... ALI dok postoje ostale distre i dok postoji mogucnost pravljenja istih... Nema nikakvih problema i sve je aj o kej...

I bez zafrkancije... nemojte sada uber filozofirati o biti i bitku... (batku)...

Poruka je uređivana zadnji put uto 28.12.2010 14:14 (EnlightenedPhoenix).
15 godina
blackalbum kaže...

Ah... svrha linuxa....

To je filozofija... i bolje da se ostavimo toga...

Bottom point: Stariji korisnici linuxa ne vole put kojim su krenule neke distribucije... sasvim opravdano... ALI dok postoje ostale distre i dok postoji mogucnost pravljenja istih... Nema nikakvih problema i sve je aj o kej...

I bez zafrkancije... nemojte sada uber filozofirati o biti i bitku... (batku)...

što god stariji korisnici mislili o modernim distribucijama linuxa,moje mišljenje je da bi rad s komjuterom trebao biti što lakši  eto primjer toga je ubuntu ,ili neki žele da linux ostane dio elite koja  sebe smatra većim znalcima od korisnika windowsa

17 godina
neaktivan
blackalbum kaže...

što god stariji korisnici mislili o modernim distribucijama linuxa,moje mišljenje je da bi rad s komjuterom trebao biti što lakši   eto primjer toga je ubuntu ,ili neki žele da linux ostane dio elite koja   sebe smatra većim znalcima od korisnika windowsa

pa rad na linux (recimo gentoo) uopće nije težak... trebaš imati samo bar 2 uključene moždane stanice i pročitati nešto stranica da bi znao kako sve podesiti sto zelis...

Ja za razliku od tebe smatram da bi OS trebao naučiti ljude da se ipak malo misle kad se služe s njime... Zbog takvih idiot proof koncepata i je nam svijet ovakav kakav je... a ljudi su sustavno zaglupljeni dijelom i zbog toga...

I ne ovdje ne kazem da linux useri imaju veći IQ od drugih (IQ je glupost sama po sebi, opisna brojka riješenih zadataka), nego čisto da više misle nego drugi korisnici (ali ne ove idiot proof distre...)

15 godina
blackalbum kaže...

što god stariji korisnici mislili o modernim distribucijama linuxa,moje mišljenje je da bi rad s komjuterom trebao biti što lakši   eto primjer toga je ubuntu ,ili neki žele da linux ostane dio elite koja   sebe smatra većim znalcima od korisnika windowsa

pa rad na linux (recimo gentoo) uopće nije težak... trebaš imati samo bar 2 uključene moždane stanice i pročitati nešto stranica da bi znao kako sve podesiti sto zelis...

Ja za razliku od tebe smatram da bi OS trebao naučiti ljude da se ipak malo misle kad se služe s njime... Zbog takvih idiot proof koncepata i je nam svijet ovakav kakav je... a ljudi su sustavno zaglupljeni dijelom i zbog toga...

I ne ovdje ne kazem da linux useri imaju veći IQ od drugih (IQ je glupost sama po sebi, opisna brojka riješenih zadataka), nego čisto da više misle nego drugi korisnici (ali ne ove idiot proof distre...)

a što bi jedna kućanica ili radnik u brodogradilištu kad upali komjuter na kojem su instalirani linuxi trebao znati više od nekog tko koristi windowse,pa netko je stručnjak u programiranju a drugi su stručnjaci u svom poslu,ili ti kad sjednseš u svoj novi auto taj auto znaš popraviti kad ti stane na cesti,znaš li popraviti novi auto a ako neznaš zašto ne voziš bicikl

14 godina
neaktivan

Poanta je u tome da će svatko naći ono što mu odgovara. OK ima distribucija koje su više namjenjene širokim masama ali još uvijek ima dosta distribucija koje zahtjevaju više truda i znanja u korištenju. Prevedeno na svakodnevnog korisnika velika većina surfa, koristi mail, facebook, tu i tamo napiše nešto, pogleda koji film i sluša glazbu.

Po meni je logično da će neke distribucije krenuti u smjeru što jednostavnijeg korištenja kao proizvod za gore navedene korisnike. S druge strane zbog načina na koji se Linux razvija ostati će i više nego dosta postojećih distribucija (ili će nastati nove) namjenjenih naprednijima. Onima koje ne zadovolji niti jedna uvijek se mogu vratiti na Winse ili OS X.

Zbog toga je dobro da postoje alternative i mogućnost izbora.

2 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
.... znači ti smatraš da su kučanice ili radnik u brodogradilištu jednostavno glupi da nauče nešto o tome?

Svaka ti čast... ja ipak tako ne mislim...

A što se tiče... znači po tebi bi sve trebalo biti idiot proof tako da kad se pokida nešto da jednostavno to sam možeš popraviti... Nice...

sva sreća pa majka priroda ipak nije idiot proof i što je ugradila toliko mehanizama jer bi uz takva mišljenja ljudksa rasa sama sebe uništila... Svaki idiot bi koristio genetski kod as he likes...
15 godina
.... znači ti smatraš da su kučanice ili radnik u brodogradilištu jednostavno glupi da nauče nešto o tome?

Svaka ti čast... ja ipak tako ne mislim...

A što se tiče... znači po tebi bi sve trebalo biti idiot proof tako da kad se pokida nešto da jednostavno to sam možeš popraviti... Nice...

sva sreća pa majka priroda ipak nije idiot proof i što je ugradila toliko mehanizama jer bi uz takva mišljenja ljudksa rasa sama sebe uništila... Svaki idiot bi koristio genetski kod as he likes...

ne smatram ih idiotima ali te pitam dali znaš popraviti kvar na ovim novim autima a ako neznaš zašto voziš nove aute,nemoj mi sad reči promjeniti ulje,i sl,jer i djete zna napravit iiste takve sitnice na računalima,pitam te znaš li popraviti neki kvar

14 godina
protjeran

ne slažem se da bi dobili nove win, niti da je više korisnika loše za linux, može biti samo dobro. znači, ti tvrdiš da su ubuntu, mandriva i slične distribucije koje propagiraju jednostavnost korištenja loše za linux?

pa one donose najviše novih korisnika na linux (od kojih mnogi vremenom postaju advanced i počnu pridonositi zajednici), više korisnika znači više drivera, više aplikacija, veći napredak...više malvera ne znači zbog samog načina funkcioniranja linuxa.

za napredne će uvijek postojati opcija minimalne instalacije, gentoo, LFS...dovoljno je reći da ubuntu ima minimalnu instalaciju, a način funkcioniranja se sigurno neće mijenjati, jer je to upravo bit linuxa.

14 godina
protjeran
dj_beni kaže...

a ti se nećeš osjećati moćno ako za instalaciju firefoxa ne potrošiš 3 dana?

baš zbog te raznolikosti će uvijek biti tu nekoliko distribucija za mazohiste :)

16 godina
neaktivan

Možda nemaju interesa/volje/vremena, ali ipak bi htjeli provjeriti mail, poigrati se i slično.

Nerazumno je očekivati da svako ima interesa znati ponešto iz svih područja.

Anyhoo, imo, što se razine znanja potrebnog tiče ide osX, win, linux.

Win zahtjeva malo znanja (ako ne želiš da se raspadne) dok linux u slučaju problema zahtjeva malo više znanja.

15 godina

to se zove elitizam i zatvorenost,tako isto ljudi rade bauk oko izrade web stranica a meni je jedna poznanica na faksu izradila web stranicu za domaći rad ,kaže ništa lakše to nije pro web stranica ali je izradila

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
protjeran
dj_beni kaže...
xxxxx kaže...
dj_beni kaže...

...

Ne kontam.

upravo tu je čar napretka ljudske civilizacije i automatizacije procesa. više ne moraš ujutro otići u kokošinjac, uhvatiti kokoš, ubiti kokoš, očerupati, obraditi, skuhati i tek onda uživati u jelu (ne zaboravimo da si prije toga morao othraniti kokoš, a da bi ju mogao hraniti, uzgojiti joj hranu). odeš u dućan, kupiš prsa i pripremiš ih, puno vremena i posla si uštedio, ali ne moraš niti to...odeš u restoran i naručiš, ili kao krajnji korak u procesu napretka, naručiš i kokoš dođe tebi, pripremljena i slasna!

tako je u svakom aspektu ljudskog života...grijanje, hlađenje, vozila...zašto onda otežavati korištenje računala? ono što bi trebalo ljudima (većini) biti zabava i alat za napraviti nešto. zamisli da ti moraš najprije napraviti auto, a onda ga tek voziti. održavati ga, kad se pokvari popravljati ga...ali prije nego ga popraviš, moraš si napraviti alat kojim ćeš ga popraviti.

gdje bi svijet bio kad bi svatko sve radio? sigurno sene bi sad dopisivali sa svojih linux mašina :)

17 godina
neaktivan
RaNzO kaže...

tako je u svakom aspektu ljudskog života...grijanje, hlađenje, vozila...zašto onda otežavati korištenje računala?

Nemaš pojma kolko si u krivu:).

Uvijek je preporučljivo razumjeti koncept koji stoji iza nečega, da nisi baš tuka.

Poruka je uređivana zadnji put uto 28.12.2010 15:17 (stef).
16 godina
neaktivan
Dr. Zoidberg kaže...

Možda nemaju interesa/volje/vremena, ali ipak bi htjeli provjeriti mail, poigrati se i slično.

Nerazumno je očekivati da svako ima interesa znati ponešto iz svih područja.

Anyhoo, imo, što se razine znanja potrebnog tiče ide osX, win, linux.

Win zahtjeva malo znanja (ako ne želiš da se raspadne) dok linux u slučaju problema zahtjeva malo više znanja.

Ja sam imao drugačija iskustva. Win se, ako je na njemu idiot, puno lakše raspadne. Svako malo me ljudi zovu jer im Win ne radi jer su klikali na reklame, skidali čudne programe ili neštao treće. Linux nemožeš tako lako shebat. Ako je sve što treba predinstalirano, ljudima neće biti tako teško koristiti ga(naravno govorim o distribucijama tipa Ubuntu ili Mint)

I am awesome.
16 godina
neaktivan
dj_beni kaže..

Ja sam imao drugačija iskustva. Win se, ako je na njemu idiot, puno lakše raspadne. Svako malo me ljudi zovu jer im Win ne radi jer su klikali na reklame, skidali čudne programe ili neštao treće. Linux nemožeš tako lako shebat. Ako je sve što treba predinstalirano, ljudima neće biti tako teško koristiti ga(naravno govorim o distribucijama tipa Ubuntu ili Mint)

Da se malo bolje izrazim, windowsi se raspadnu ako je korisnik idiot, dok taj isti korisnik nece razvaliti linux ali će se teže snaći općenito, i ako nešto ne radi treba malo više znanja da se popravi.

Uglavnom raspadanje sam naveo samo zato sto korisnik kojeg sam strpao na maca moze koristiti windowse ali takvom korisniku će se raspasti windowsi brzo, pa ipak treba nešto znati da se to nebi desilo. Dok za linux smatram da ipak treba mrvica više znanja.

Poruka je uređivana zadnji put uto 28.12.2010 15:22 (Dr. Zoidberg).
14 godina
protjeran
stef kaže...
RaNzO kaže...

tako je u svakom aspektu ljudskog života...grijanje, hlađenje, vozila...zašto onda otežavati korištenje računala?

Nemaš pojma kolko si u krivu:).

Uvijek je preporučljivo razumjeti koncept koji stoji iza nečega, da nisi baš tuka.

upravo si ovim videom dokazao ono što sam rekao :)

iz videa je vidljivo da i idioti mogu voziti auto, iako ga ne znaju napraviti...upravo je u tome poanta. ne mora znati čak niti ulje izmijeniti. normalno da će netko s većim znanjem moći više postići tim alatom (u ovom slučaju autom), ali i manje vješti i s manjim znanjem imaju mogućnost služiti se njime (makar se zaletili u kuću {#}).

Poruka je uređivana zadnji put uto 28.12.2010 15:23 (RaNzO).
16 godina
neaktivan
RaNzO kaže...
dj_beni kaže...
xxxxx kaže...
dj_beni kaže...

upravo tu je čar napretka ljudske civilizacije i automatizacije procesa. više ne moraš ujutro otići u kokošinjac, uhvatiti kokoš, ubiti kokoš, očerupati, obraditi, skuhati i tek onda uživati u jelu (ne zaboravimo da si prije toga morao othraniti kokoš, a da bi ju mogao hraniti, uzgojiti joj hranu). odeš u dućan, kupiš prsa i pripremiš ih, puno vremena i posla si uštedio, ali ne moraš niti to...odeš u restoran i naručiš, ili kao krajnji korak u procesu napretka, naručiš i kokoš dođe tebi, pripremljena i slasna!

tako je u svakom aspektu ljudskog života...grijanje, hlađenje, vozila...zašto onda otežavati korištenje računala? ono što bi trebalo ljudima (većini) biti zabava i alat za napraviti nešto. zamisli da ti moraš najprije napraviti auto, a onda ga tek voziti. održavati ga, kad se pokvari popravljati ga...ali prije nego ga popraviš, moraš si napraviti alat kojim ćeš ga popraviti.

gdje bi svijet bio kad bi svatko sve radio? sigurno sene bi sad dopisivali sa svojih linux mašina :)

Zato što ja nemam volje trpit kada kamionu pukne guma, restoran ne radi ili slučajno kupiš pokvarena prsa. Naravno da je automatizacija super, ali ako ta automatizacije prečesto pukne, kao što je slučaj s većinom idiot proof OSova, onda sam primoran raditi sam, dapače i želim raditi sam jer me to zanima i interesantno mi je, puno draže mi je uzgojiti sam kokoš jer onda kada je pojedem osjećam da sam nešto dobro napravio i da se moj trud isplatio. Windowsi su puni te automatizacije, ali kada u toj automatizaciji nešto pukne, jako je teško popraviti - rađe ču imati Jugića kojeg mogu sam popraviti kada pukne, nego Mercedesa kojeg moram nositi na skupi servis. Ubuntu je po tome puno bolji od Windowsa jer ima neku granice gdje je previše automatizacije, ali po ovome tempu to neće biti dugo.

I am awesome.
15 godina
Dr. Zoidberg kaže...
dj_beni kaže..

Da se malo bolje izrazim, windowsi se raspadnu ako je korisnik idiot, dok taj isti korisnik nece razvaliti linux ali će se teže snaći općenito, i ako nešto ne radi treba malo više znanja da se popravi.

windowsi  se razvale kad se svašta instalira,prije dok sam eksperimentirao sa av i raznim programima windows mi se stalno rušio sad mi kopija radi 10 mj bez problema,najbolje je kad ne diraš ništa onda radi najbolje

16 godina
Dr. Zoidberg kaže...
dj_beni kaže..

Uglavnom raspadanje sam naveo samo zato sto korisnik kojeg sam strpao na maca moze koristiti windowse ali takvom korisniku će se raspasti windowsi brzo, pa ipak treba nešto znati da se to nebi desilo. Dok za linux smatram da ipak treba mrvica više znanja.

Ako je korisnik idiot on će sjebat i linux i windows.

Software is like sex... it's better when it's free (Linus Torvalds)
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice