Time Till Open Source Alternative

poruka: 2
|
čitano: 2.099
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
offline
Time Till Open Source Alternative

Naletih na zanumljiv clanak/blog/istrazivanje koje za sada se jos uvijek moze svrstati pod mentalnu "zvaku" za mozak.

 

Autor je (doduse na prilicno malom uzorku) pokusao odrediti koliko je vremena proslo od izdavanje nekog closed source softvera do pojave open source alternative.

Iako se na prvu ruku, rezultati cine sporadicni, kada se vizualiziraju, dobija se uvid kako je trend u padu, odnosno kako vrijeme ide, open source alternative se sve brze pojavljuju.

 

Zanimljiv je i zakljucak teksta.

In the future – and maybe it’ll take a couple more decades – all software will be open source, and no one will make money with software. And I think that’s a good thing.

 

Tekst se cini dobro argumentiran, razuman i nimalo pretenciozan.

Uglavnom, vrlo zanimljivo stivo.

What is the only way to generate a truly random string? Put a Windows user in front of VI and tell him to quit.
 
0 0 hvala 0
15 godina
offline
Re: Time Till Open Source Alternative

-'vizionarstvo' (za ćorave..).. jer soft biz glavnih igrača kao ms, adobe, acad, corel (popularne desktop pc apps) ili oracle-ibm.. idu prema uslugama, npr win-đabe-free .. ali ne baš, tj umjesto naplate (jednokratne) za licencu, promjena poslovnog modela na mjesečnu naplatu usluge, adobe-cc ili mso365, platiš-imaš.. kao mobitel-iptv.. nema problema s piraterijom i sl. i važnije, x-puta veća zarada nego s jednokratnom prodajom licence. To je razlog zašto glavni igrači closed-softa idu na usluge, pa čak i paradox (vs linux, vječni killer winsa.. samo što nije) ms zapravo ubija os, ne želi ga, radije da juzer koristi linux-android, nešto deseto za što ms neće imati trošak-support, kao browseros.. tj samo je važno da juzer ima neko računalo-client-internet.. ostalo radi cloud od vm-a za os do klasičnih appsa kao mso. Oni to žele, oni guraju, ne foss, ne opensource, ne linux ili alternativa.. nego komercijala koja time smanji trošak (održavanje) i poveća zadadu prodajući isto mjesečno više puta.. godišnja pretplata je u rangu cijene licence za os pa dudmath koliko će im po novom modelu juzer platiti, kao da svake godine kupi novi win-licencu bez razlike koliko prosječno računalo traje (obično +10god..) ili u usporedbi s ms ciklusima izlaska osa 5g ili officea 3g uz 3 istovremene verzije što daje 9-15 godina korištenja nakon čega je soft mrtav tj zakonski supoort 5-7god naviše za sve što se proizvodi a to s uslugom nestaje jer se ne prodaje soft (koji se ni inače ne prodaje nego pravo na korištenje, ograničeno..)..

+ osnovne poluge koje ne ovise o opensourceu, kao što ni cocacola ili bilo koji tm-copyright s tim nema problema u smislu konkurecnije.. recimo vlasništvo nad standardima, fontovima, kodecima, .. sve što radiš s bilo kojim uređajem, nije važan os, nego standardi-protokoli i vlasništvo nad njima, npr mp3 ili sam logotip recimo DVDa koji ako želiš staviti moraš vlasniku platiti tantijeme za logo-brand-upotrebu.. ms tu ima razna vlasništva, kao i ibm, oracle.. copyright itd i time su mirni, tj nije više cilj štititi os ili neku app nego isti cilj postigneš logotipom ili fontom, kodekom.. a tko želi legalno koristiti ili bazira biz (komercijala) mora to platiti, kao npr razlika između acorbata i readera za pdf, reader je đabe editor je skup.. pa tko god želi krerirati plaća, dok je juzeru manje-više đabe.

 

-nije to dakle neko vizionarstvo, nije to nešto što je zbog jačanja alternative ili opensourcea, naprotiv, closed-it-biz-brandovi su toliko jaki da praktički ne postoji konkurencija, par velikih imaju sve.. pri tome je nevažno hoćeš li ti sklepati apps recimo novi skype-whatapp.. nego ako koristiš font plaćaš, ako koristiš logo plaćaš.. ako želiš navesti da si kompatibilan s w10-11 plaćaš itd.. tad neovisno daješ li đabe ili komercijalno plaćaš vlasnicima dok oni zarađuju ne radeći ništa, ne nude novi bolji borwser (kao ie-egde, uzmu chrome..) word, excel, tamaguči-tetris.. što god plaćaš im 'porez' jer koristiš nešto od protokola, servisa, ili samo ime kao ms-ibm-oracle-adobe itd..

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice