jel zna neko neki program s kojim mogu vidjet programski kod od nekog programa
Program za gledanje koda
- poruka: 21
- |
- čitano: 3.245
- |
- moderatori:
pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
jel zna neko neki program s kojim mogu vidjet programski kod od nekog programa
ha?
BUWAHAHAHAHAHAHAHHAHAA
p.s. Ja se ispričavam za ovu moju rekaciju.
ONTOPIC::
NE, nije moguće vidjeti kod nekog programa. (osim ako je riječ o open source projektu, odnosno da ti već imaš kod na računalu samo ga ne možeš otvoriti. ali sumjam da je to tvoj problem)
Obriši smješak s lica - itekako je moguće vidjeti kod i closed source projektima. Evo ti onda lijepo pitanje - kako onda različite grupe rade crackove za programe i igre? šta napamet iz glave izmisle i napišu crack za novu igru? Jer po tebi je nemoguće vidjeti kod nekog programa.
imaje neki decompileri, samo sto ja mislim da oni pretvaraju u assembler kod, i onda treba znat valjda jos i u kojem je jeziku pisan taj kod, da bi se moglo dobro prevest
al njet biti siguran
Obriši smješak s lica - itekako je moguće vidjeti kod i closed source projektima. Evo ti onda lijepo pitanje - kako onda različite grupe rade crackove za programe i igre? šta napamet iz glave izmisle i napišu crack za novu igru? Jer po tebi je nemoguće vidjeti kod nekog programa.
e vidiš, sad to zvuči moguće..
EDIT:
smiješak obrisan. :(
Ponovljen topic.
Ali ne, ne možeš vidjeti source ni sa jednim programom. Možeš jedino disassembl-ati program i vidjeti mašinski kod, promjene u registrima, hook-ove itd.
ima plugin za IDA-u koji pretvara asm u c++ kod, nije perfektno ali pomaze.
Za Java i C# postoje decompileri. Npr. za Javu postoji DJ Java Decompiler.
Vjeruj mi, ne pomaže ni malo.
Ponovljen topic.
Ali ne, ne možeš vidjeti source ni sa jednim programom. Možeš jedino disassembl-ati program i vidjeti mašinski kod, promjene u registrima, hook-ove itd.
Makar ja nisam stručnjak što se tiče programiranja, ali mislim da se ne prevodi cijeli kod u mašinski kod nego samo djelovi koji su kritični dijelovi programa da se time omogući brže izvođenje tog programa.
Sigurno ne gledajući kod programa, lol :P Crackovi se rade na posve drugi način.
btw, sjećam se da je u vrijeme Visual Basica, starije verzije ispod petice mislim, postojao dobar decompiler koji je manje više uredno prikazivao kod.
Da, za verziju 5 i 6, koje nisu bile pravi kompajleri, nego su radile .exe s p-kodom.
P.S: Delete
Nije najbolje da se ne mijesas, posto znas te stvari, a i ako ti se nije dalo raspravljati, ima tu drugih ljudi koji bi objasnjavali drugima ono sto si ti rekao - nije da bi sam morao sve objasnjavati od pocetka do kraja. Mislim, ono, sad bih ti najradije dao zuti. Nema smisla brisati postove od kojih ima koristi. Al dobro, sto je tu je...
Nije najbolje da se ne mijesas, posto znas te stvari, a i ako ti se nije dalo raspravljati, ima tu drugih ljudi koji bi objasnjavali drugima ono sto si ti rekao - nije da bi sam morao sve objasnjavati od pocetka do kraja. Mislim, ono, sad bih ti najradije dao zuti. Nema smisla brisati postove od kojih ima koristi. Al dobro, sto je tu je...
Svoje živce volim ipak najviše jer kad vidim koliko gluposti je dotični napisao treba biti psihički sposoban i ne poludjeti.
Svoje živce volim ipak najviše jer kad vidim koliko gluposti je dotični napisao treba biti psihički sposoban i ne poludjeti.
Slobodno napiši. Ja sam lijepo rekao da nisam stručnjak (ustvari neznam gotovo ništa je bolja usporedba) i napisao sam da to mislim da je tako, a ne da je to tako i da je to apsolutna istina u cijelom svemiru.
Drago mi je da netko mi kaže da sam u krivu ALI ako lijepo mi pokuša objasniti (ili da barem neke linkove da naučim da se slijedeći put ne sramotim) nego da kaže neda mi se gubiti živce na tebe.
Pa ako već ne znaš ništa onda tako i reci, a ne da pišeš besmislice.
1) Source code NIJE moguće dobiti! U nekim slučajevima može se dobiti uvid u tek mali dio source-a, ali to ovisi o mnoštvo faktora, poput u kojem programskom jeziku je pisan program itd.. No, generalno, NE POSTOJI program koji će prikazati source code nekog drugog programa, a i to što eventualno dobiješ nije niti približno dovoljno da bi mogao taj program compilirati, pa čak niti razumijeti. Usto, mnoštvo je tu tehnika koje se koriste za skrivanje code, a neke od njih su i raspodjela po bibliotekama i komponentama (LIB, DLL, OCX).
Ukratko, zaboravi. Još jednom ću samo podsjetiti na sudske sporove protiv Microsofta jer konkurenciji nisu dali neke dijelove source code-a od Windowsa. Da program za prikazivanje source code-a zaista postoji sigurno ih nitko ne bi niti tužio već bi se sami "poslužili".
2) Tvoj argument da to mora biti moguće jer inače ne bi se moglo pisati crackove itd. nema veze sa stvarnošću. Crackovi i traineri uglavnom se rade na način da se prvo analizira aplikacija koju treba crackati tj. da se pronađu memorijske adrese koje ona koristi, te manipulacijom tih adresa da se program zapravo cracka, A NE POMOĆU SOURCE-a! Npr.
Situacija 1:
Igra koristi memorijsku adresu 0x9FFF0 da bi na nju spremila podatak o stanju zdravlja (health) igrača. Tada će Trainer aplikacija modificirati tu lokaciju i tamo konstantno pisati vrijednost 99 tj. da si stalno besmrtan. Zato trainer uvijek radi tek kada je igra pokrenuta.
Situacija 2:
Treba registrirati aplikaciju XYZ koja traži ispravan serijski broj (serial). U slučaju da je serial ispravan pokreće se funkcija na adresi 0x00135 dok ako nije ispravan onda se pokreće funkcija sa neke druge adrese. Kako napraviti crack? Tako da nađeš te dvije adrese i zamjeniš ih tj. njihov sadržaj. Tada će na svaki krivi serial program biti registriran!
Jasno, još tu ima mnogo tehničkih detalja i ovo pišem sve u grubo, ali okvirno to je kako se to radi. Postoje tu i razne druge tehnike itd., ali ono što želim reći jest da za to NIJE POTREBAN UOPĆE SOURCE.
3) Tvoja primjedba o compiliranju samo jednog dijela source-a također ne stoji. Stand-alone aplikacija mora sadržavati sve instrukcije u sebi da bi mogla ispravno raditi, a ne samo dio njih. To nema veze s brzinom izvođenja jer se za to rade razni postupci optimizacije code-a. Jasno, iznimke su programi koji koriste DLL i ostale biblioteke, ali kod njih je brzina izvođenja baš zbog tog povezivanja code-a SPORIJA, a ne brža. Čak postoji mogućnost da se taj code uopće ne izvrši ako je riječ o dinamičkom povezivanju!
1) Source code NIJE moguće dobiti! U nekim slučajevima može se dobiti uvid u tek mali dio source-a, ali to ovisi o mnoštvo faktora, poput u kojem programskom jeziku je pisan program itd.. No, generalno, NE POSTOJI program koji će prikazati source code nekog drugog programa, a i to što eventualno dobiješ nije niti približno dovoljno da bi mogao taj program compilirati, pa čak niti razumijeti. Usto, mnoštvo je tu tehnika koje se koriste za skrivanje code, a neke od njih su i raspodjela po bibliotekama i komponentama (LIB, DLL, OCX).
...
HVALA NA OVOMU, STVARNO TI HVALA.
mene je paolo toliko zbunio, da sam počeo sumnjati u svoju prvotnu izjavu.
edit: sredih citat, bijaše predugačak
Ja nisam rekao da ništa neznam, nego da je moje znanje jako maleno. A ono i što sam mislio da znam čini se da nije točno.
Hvala na iscrpnom objašnjenju i pojašnjenju.
Ja nisam rekao da ništa neznam, nego da je moje znanje jako maleno. A ono i što sam mislio da znam čini se da nije točno.
upravo si rekao: ja zapravo ništa ne znam.
a i bilo bi pristojno da se ispričaš zbog onih napada.
neželim više zalaziti u Off topic.
upravo si rekao: ja zapravo ništa ne znam.
a i bilo bi pristojno da se ispričaš zbog onih napada.
neželim više zalaziti u Off topic.
Nauči razliku između malo i nimalo.
A i kome da se ispričam zbog kojeg napada? Ako misliš tebi - ja tebe nisam napao zbog netočnih informacija nego zbog nezrelog ponašanja prema čovjeku koji je postavio sasvim normalno i suvislo pitanje.