Naš dom.
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Na slici vidim Gibraltar na Zemlji (ako se ne varam), koji je neobično velik u srazmjeru sa cijelom "pikulom"
i vidim zvijezdu, (slovo u podcrtano)
Aha, točno da je Gibraltar samo naopako nego sam ja mislio.
EDIT: skinuo sam sliku veće rezolucije i okrenuo za 180°
The Blue Marble (plava pikula) poznata je fotografija Zemlje koju je 7. prosinca 1972. snimila posada svemirske letjelice Apollo 17 i prikazuje naš planet kako ga do tada čovječanstvo nije vidjelo – u jednom kadru, zapanjujuća plava boja na crnoj pozadini svemira, bez granica, vidljivih gradova ili ljudske aktivnosti općenito. Astronautima se Zemlja učinila malenom poput pikule i lijepom, ali ranjivom, pa je ta slika postala jedan od simbola ekološkog pokreta
Koliko je godina trebalo proći da ljudi shvate kako je Zemlja ranjiva i tek su nedavno došli pameti i smanjili prometne aktivnosti u predivnom krajoliku u gornjem dijelu slike - u Hormuškom tjesnacu.
te je do danas jedna od najčešće objavljivanih fotografija našeg planeta.
aha, i dan danas je taj kvart jedna od najčešće objavljivanih fotografija pogotovo u vijestima i izvješćima o pojačanom interesu ljudi za taj dio Zemlje.
Šteta da nisu opalili sliku i sa sunčane strane sa manjim ISO jer je previše digitalnog šuma na ovoj, ali mora bit bolesno to vidjet kroz prozor, osim ako si ravnozmeljaška budala za koju su svi planeti okrugli osim zemlje...ili čekaj su svi projekcije na kupoli... ma svejedno 
a jel se zna koji je fotoaparat bio u igri...s obzirom na udaljenost mogli su ići sa 1.6 F...očito im nisu dali najbolji fotoaparat...fali love za trumpov svo
a jel se zna koji je fotoaparat bio u igri...s obzirom na udaljenost mogli su ići sa 1.6 F...očito im nisu dali najbolji fotoaparat...fali love za trumpov svo
Zna.
Nikon D5 camera with a 14–24 mm f/2.8 lens at an aperture of f/4, an exposure time of 1/4 second, and an ISO setting of 51,200
IZVOR
Kako čitam imaju Nikon D5 i Z9 ali ne nađem podatak sa kojim je slikana ova slika niti sa kojim objektivom. Ali kako kažeš malo sam iznenađen da nije išlo šire od f4 što je malo čudno, jer nije da su im pare bitne pošto je potrošeno oko 90 milijardi do sada, a i težina nemože bit toliki problem jer bi nekakav zoom objektiv (najlogični izbor u ovom slučaju) sa oko f2 bio oko 500-600 grama teži - pošto imam samo Canon sam gledao da npr 24-105 f2,8 je oko 600 grama teži od f4 verzije a pusti dooosta više svjetla uz to da je kvalitetniji i poprilično dosta skuplji objektiv pa nekako pretpostavljam da je na Nikon strani slično.
Zahtijevam sliku sa manje suma ( ne mislim na "zelenilo") . 
Stara je fantastična, imam ju i na pozadini mobitela, kao i uvijek na zaslonu manje veličine.
Ne znam zašto rade te pizdarije sa preklapanjima fotografija , ili IC filtera svemira , daj mi besprijekorno Ćistu, fotografiju prirodnih boja i obavezno format za pozadinu mobitela!
Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu ASICS
Pa kada i jeste. Digitalni fotic je koristen. Mozda da daju RAW?
Stara je fantastična, imam ju i na pozadini mobitela, kao i uvijek na zaslonu manje veličine.
Ne znam zašto rade te pizdarije sa preklapanjima fotografija , ili IC filtera svemira , daj mi besprijekorno Ćistu, fotografiju prirodnih boja i obavezno format za pozadinu mobitela!
S obzirom da je fotografisana noćna strana Zemlje boje ne mogu biti "pravije".
Na staroj fotografiji je fotografisana osvijetljena strana Zemlje i normalno je da će biti življe boje...
Niti je u zlatnom rezu.
Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu ASICS
Slika je "nice" ali ništa više od toga jer je digitalni šum toliko velik da je u biti neupotrebljiva za bilo šta osim za gledanje na malim ekranima.
To je najbolje što se moglo postići u uslovima u kojima je napravljena.
Ja smatram da je fotografija fenomenalna.
Osvijetljeni prsten atmosfere, Aurora Borealis i Aurora Australis, ugao koji nije tipičan sjever je gore na koji smo svi navikli, Venera u donjem desnom uglu i nešto zvijezda koje je bilo po prvi put moguće vidjeti na ovakvoj fotografiji...
To je najbolje što se moglo postići u uslovima u kojima je napravljena.
Ja smatram da je fotografija fenomenalna.
Osvijetljeni prsten atmosfere, Aurora Borealis i Aurora Australis, ugao koji nije tipičan sjever je gore na koji smo svi navikli, Venera u donjem desnom uglu i nešto zvijezda koje je bilo po prvi put moguće vidjeti na ovakvoj fotografiji...
Nekažem da je loša ali se svejedno nadam da će pustit koju i sa "svjetle" strane zemlje u visokoj rezoluciji!
Nisam baš siguran da će ikako biti na dovoljnoj udaljenosti od Zemlje u trenutku kada im je Sunce iza leđa.
Mislim da je najviše što možemo očekivati fotografija Zemlje koja jednu trećinu osvijetljena.
Bilo je vrijeme kad je čitav planet (znači i preko ekvatora) bio okovan kilometarskim ledom, bilo je vrijeme kad je gotovo sve kopno bilo vruća pustinja, bilo je i vrijeme kada je non-stop kišilo milionima godina... nemamo pojma koliko sreće imamo što živimo u ovako stabilnom klimatskom razdoblju, i kakvu strašnu grešku činimo ubrzano mijenjajući sastav te tanušne atmosfere.
Nemamo mi sreću da živimo u ovakvim uslovima nego postojimo zbog njih.
Da uslovi nisu ovakvi ni nas ne bi bilo.
Svejedno kako to nazvali, ako/kada promijenimo te uvjete, i sreća će nas napustiti.
Svejedno kako to nazvali, ako/kada promijenimo te uvjete, i sreća će nas napustiti.
Hmm zavisi kako gledaš, npr dinosauri su postojali na zemlji oko 160-180 milijuna godina dok ih komet nije potaracao prije oko 66 milijuna godina i tada su uvjeti na zemlji bili malo gori nego danas, naravno samo klimatsko gledano jer suživot sa dinosaurima je nemoguć, ali bi u teoriji ljudi mogli živjet i tada.
Ali ima jedna dobra usporedba, ako bi cijeli život naše planete (oko 4,5 milijarde godina) prebacio na razdoblje od 24 sata:
00:00 (Ponoć): Nastanak Zemlje.
04:00: Pojavljuju se prvi jednostanični organizmi (život počinje rano).
14:00: Pojavljuje se kisik u atmosferi.
21:10: Dinosauri počinju vladati planetom.
23:39: Dinosauri izumiru (vladali su otprilike 2 i pol sata).
23:59:54: Pojavljuje se moderni čovjek (Homo sapiens).
To znači da smo mi ljudi ovdje tek posljednjih 6 sekundi cijeloga dana. Cjelokupna zapisana povijest čovječanstva (svi kraljevi, ratovi i otkrića) zauzima manje od zadnje sekunde prije ponoći.
I sad vidiš koliko smo mi u biti nebitni kad su jedni dinosauri vladali 2 ipo sata, a naša cijela povijest od postanka homo sapiensa do danas je jedva jedna sekunda...
... i u zadnjem djeliću sekunde uspjeli smo sve zaribati.