Bolovanja u fokusu: gdje je granica između zloupor

poruka: 45
|
čitano: 6.133
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Bolovanja u fokusu: gdje je granica između zloupor".
15 godina

Ako Bog da zdravlja, od sutra sam na bolovanju.

Željko Vela: Phillip Lahm jedini ima dres s dugim rukavima ---- Srećko Bogdan: Zima mu je, jer je mali
Moj PC  
25 0 hvala 2
16 godina

Prvo ekstra porez na ekstra profit...kad bude više pravde u društvu bit će i više lomljenja kičme na poslu.

Moj PC  
9 1 hvala 4
18 godina
Re: Bolovanja u fokusu: gdje je granica između zlo
Duge liste čekanja dovode do "lažnih" bolovanja, gdje ti trebaš biti na adresi, a obaveze prema životu se budu same rješavale. I onda ti do termina doktorica ne želi dati bolovanje, već samo tjedan dana a poslije ako bude samo malo bolje, nazad na posao. Moja doktorica npr. čak ni ne uzima u obzir posao koji radiš. Znači trebaju mi leđa za posao, dižem stvari i po 40kg teške, a čim mi je malo bolje - ajmo gas. U mome gradu neki doktori su direktno povezani sa pojedinim poslodavcem (jedna naša koprivnička farmaceutska tvrtka), u ordinacijama imaju sve od njih (od kalendara, šalica, olovaka, podloge za miš i slično) i onda skužiš zakaj te forsaju odmah na posel, sve lijekove koje dobiješ su njihovi i govore "ajde ajde nije ti ništ, stisni zube". Takve stvari treba istraživati, a ne lažna bolovanja, jer da firma nekog vraga vredi, ne bi do toga ni dolazilo. Vele ti jedno, delaju drugo, pa ljudi odu na "bolovanje". To njih muči.
Moj PC  
16 0 hvala 5
15 godina

Priča je vrlo kompleksan pa bi dodao nekoliko stvari koje vrijedi sagledati.

• Poslodavci ne utječu trajanje "bolovanja" (tj. privremene spriječenosti za rad) - samo ne žele platiti prva 42 dana nakon kojih osiguranik prelazi "na teret fonda", već neki razumniji/kraći broj dana. Ideja je da fond nema baš neki jak motiv da se bori sa bolovanjima kad osiguranika plaća netko drugi - iako su logikom sva bolovanja društveni teret. Na nesreću i liječnici (kad imaju prevelik postotak bolovanja) formalno zaključuju bolovanja prije isteka spomenuta 42 dana i šalju bolesne natrag na posao da bi im za koji dan otvorili novo bolovanje sa nekom novom dijagnozom i nova 42 dana na teret poslodavca.
  • Poslodavci ne smiju propitivati zdravstveno stanje radnika i njihove dijagnozu, ali mogu uputiti radnika u medicinu rada, koja također nema uvid u relevantnu dokumentaciju i ako radnik tamo kaže da je s njim inače sve OK nema načina da se ti liječnici na neki način uključe u arbitražu/liječenje. Kontrole bolovanja su formalnost - najčešće se donese zaključak da je bolovanje opravdano (vrana vrani oči ne kopa) sa medicinskog stajališta, ili se formalno pričeka povratak na posao i zaključi da kontrola više nije moguća jer je liječenje okončano.
  • Čak i kad se utvrdi da je radnik uočen da radi ovo/ono (tipa radi nešto "fušerski") medicina pere ruke i kaže da je on to onda čini protivno liječničkom savjetu i "to radnik radi na svoju štetu".
  • Također, radniku na bolovanju nije moguće otkazati ugovor o radu i tu se često vidi kao utočište u razdobljima smanjenog obima posla - pa kao neka otpuštanja zakvače one druge...
  • Profesionalna oboljenja i ozljede na radu su tretirani drugačije i imaju neka druga pravila, a tu je najgore za poslodavca da do toga uopće dođe jer u slučaju takve invalidnosti poslodavac snosi dio troškova mirovine/invalidnine - čak i onda kad je radnik prolazio redovne kontrole medicine rada, imao na raspolaganju sva propisana zaštitna sredstva i bio obučen za rad na siguran način.

Rekao bi da su tu poslodavcima prilično vezane ruke i da se onda kao neki mogući put naprijed vidi u tome da radnik tu problematiku rješava sa onima kojima smo kao društvo odredili tu ulogu - tj. zdravstvenim i sustavom socijalne skrbi te inspekcijom rada, a poslodavac je tu najzainteresiraniji da radnik može obavljati svoj posao pa da ne isplaćuje (recimo) 10 plaća dok mu efektivno radi 9 radnika jer je jedan u prosjeku na bolovanju.

Činjenica je da se o ovoj temi govori (čak i na ovakvom portalu posvećenom drugoj tematici i u blagdanskom terminu) samo ukazuje da je tu toliko problema da ih se više ne može ignorirati.

Poruka je uređivana zadnji put ned 5.4.2026 8:19 (filip.pz).

12 0 hvala 0
2 godine
Smanjiti plaću na bolovanju za 50%, a istovremeno uvesti 2 opomene pa otkaz za liječnike koji ljudima neopravdano otvaraju bolovanja, uz stroge i stalne kontrole. Jbt, meni moja doktorica otvori bolovanje čim joj pošaljem SMS, dakle da me ni ne pregleda. Doduše, u proteklih 20 godina sam bio ukupno 15 dana na bolovanju, ali brijem da tako otvara i drugima. Zašto bi sustav povlađivao neradnicima?
Mučko Đubre
Moj PC  
1 8 hvala 0
9 godina
Ti si dobri poslusni rob.
15 godina

Nije tema direktno vezana za članak, ali najviše me po pitanju bolovanja zanima burnout, nerijetka pojava danas. Kako znati jesi ga doživio, kako ga doktor prepoznaje, kako komunicirati prema poslodavcu. U teoriji su odgovori vjerojatno jednostavni, a u praksi ne vidim nikoga u svojoj firmi od 1000 ljudi da je uzeo pauzu od izgaranja, a siguran sam da ih ima - na zahtjevnijim inženjerskim pozicijama pogotovo.

8 1 hvala 0
8 godina

posao je jedan od glavnih čimbenika stresa...evo čim pomislim da moram delati imam stres...vjerojatno imam ptsp od stresa uzrokovanog mišlju da moram na delanje...jedini lijek bi bio...eto pristajem na 500 ejura mirovine za početak da vidimo dal će to djelovati pozitivno

mnogo mudrosti,mnogo jada...što više znanja, to više boli.
Moj PC  
8 0 hvala 0
15 godina

Stres je po meni normalna pojava ako radiš odgovoran posao. Kad taj stres počne utjecati na psihu i zdravlje, onda postaje ozbiljan problem i treba ga liječiti.

18 godina

Istu stvar hoce da urade i kod nas u BiH. Vidim da su i ovdje slicne reakcije postigli kao i kod nas, a to je da su ubijedili radnike da su krivi "oni drugi radnici" koji "zlupotrebljavaju" bolovanje, a ne njihova pohlepa i da je zbog toga to opravdano.

Druze, ako neko zloupotrebljava, ganjaj njega a ne mozes svima ukidati prava zbog toga.

Ako ti je problem sto moras konstantno placati jos jednu platu zbog toga sto je neko uvijek na bolovanju, nemoj otvarati firmu. To je trosak poslovanja, isto kao i godisnji odmor, isto kao i porezi koje placas, isto kao sto trebas racunati s tim da ce zena koja se porodi biti odustna zbog toga duzi period - planiraj poslovanje prema tome ili nemoj se baviti time. Nismo u 19. vijeku.

12 2 hvala 3
10 godina

Dođem doktorici sa temberaturom. Kaže mi "pij čajeka i jedi crvene paprike, ima puno vitamina C." Ništa od bolovanja. 3 dana kasnije dođem sa još višom temperaturom i kašljem krv. Napiše mi recept za antibiotik i pošalje me na posao. Nema bolovanja. Istu tu doktoricu zove kolegica dok sam ja u ordinaciji i razgovaraju preko zvučnika. Kaže kolegica "daj mi otvori nekoliko dana bolovanja. Treba mi za nešto." Nema problema. Otvorila joj bolovanje. 

Prosječno glup i umjereno lud. Twitch: Duxcro
Moj PC  
5 0 hvala 0
9 godina
Mjenjaj doktora.
17 mjeseci
Teška tema , ima svega , ima i onih udranika koji nisu koristili nit godišnji nit dana bolovanja , a ima i onih što iskoriste sva prava.
Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu ASICS
Moj PC  
10 0 hvala 0
18 godina

Nezahvalno za komentirati, ali par stvari ovako:

1) zar oni stvarno misle da je ljudima lijepo čekati mjesecima na manje love dok čekaju red za nešto što ovaj prek veze riješi za tjedan dana? I to sve dok je život ovako divno jeftin. Pričam kao netko tko je prije x godina morao biti par mjeseci off, JAKO gadno iskustvo bolest na stranu

2) po postocima većina je legitimno; koliko je njih na bolovanju jer je na poslu "divno i opušteno" pa si zato produktivan i uopće se ne uništiš?

3) puno više smisla ima skratiti liste čekanja, i da, dosta ljudi čeka jer... država "dopušta" 2x tjedno neku skuplju pretragu iako osoba plaća obavezno + dopunsko (silenje u privat? Onda vratite pare) dok je čekaonica za istu pretragu uglavnom prazna

4) najbolje da nosimo obavezan dijagnostički uređaj nalik smartwatchu pa ti u realnom vremenu šiba vitalne, a ako si zločest dečko, na gležnju tracker sa šokerom da te malo cimne "Slušaj ti tamo Ivane, vidim da si danas hodao, a na bolovanju si! ZAAAP"

Jednostavno češće kontrole i to je to. Pogotovo u javnim firmama. Nakon što se shebeš, još da se opet gleda kontra radnika, ma američki model fino neplaćeno. 2-3 mjeseca te nema? Evo ti kutija i ugao pa živi smeće nezahvalno!

The sky above the port was the color of television, tuned to a dead channel.
Poruka je uređivana zadnji put ned 5.4.2026 16:22 (Lovac).
Moj PC  
3 0 hvala 0
16 godina
ukay1000 kaže...
Duge liste čekanja dovode do "lažnih" bolovanja, gdje ti trebaš biti na adresi, a obaveze prema životu se budu same rješavale. I onda ti do termina doktorica ne želi dati bolovanje, već samo tjedan dana a poslije ako bude samo malo bolje, nazad na posao. Moja doktorica npr. čak ni ne uzima u obzir posao koji radiš. Znači trebaju mi leđa za posao, dižem stvari i po 40kg teške, a čim mi je malo bolje - ajmo gas. U mome gradu neki doktori su direktno povezani sa pojedinim poslodavcem (jedna naša koprivnička farmaceutska tvrtka), u ordinacijama imaju sve od njih (od kalendara, šalica, olovaka, podloge za miš i slično) i onda skužiš zakaj te forsaju odmah na posel, sve lijekove koje dobiješ su njihovi i govore "ajde ajde nije ti ništ, stisni zube". Takve stvari treba istraživati, a ne lažna bolovanja, jer da firma nekog vraga vredi, ne bi do toga ni dolazilo. Vele ti jedno, delaju drugo, pa ljudi odu na "bolovanje". To njih muči.

Imam u obitelji doktora opće prakse...

Na takav tvoj jedan slučaj gdje možda treba bolovanje, ima 50 slučajeva gdje ljude "malo me bole leđa ili možda pak glava" i ostalih pokušaja lažiranja bolovanja. Ta osoba koja je preuzela ordinaciju od doktora koji je odlazio u mirovinu (kojem se nije dalo kur*a raditi) je poslala 10ak pacijenata sa (dugorocnih) bolovanja nazad na posao jer su svi redom radi gluposti iste dobivali.

Također, HZZO obiteljskim liječnicima oduzima dio mjesečne naknade ako daju previše bolovanja u odnosu na nekakvu njihovu postavljenu normu. Ako te je zapalo više radno sposobnog stanovništva nego po njihovom prosjeku, naravno da ćeš teže postići normu da nemaš previše bolovanja što automatski znači manju zaradu taj mjesec.

Poruka je uređivana zadnji put ned 5.4.2026 16:26 (Ferritin).
16 godina

Granica je tamo i tocno tamo gdje struka kaze. Sve ostalo je muljanje i kakanje. 

0 0 hvala 0
14 godina

Dok sam radio u općini imao sam pet tjedana obaveznog godišnjeg i četiri tjedna obaveznog bolovanja. Kod privatnika dva tjedna eventualnog godišnjeg, a jedini  nalaz koji se priznao za odsutnost s posla je bila potvrda mrtvozornika o kroničnoj smrti.

6 0 hvala 0
17 godina

Kod mene na poslu koliko god ima onih koji svako malo odu na bolovanje, a većina nas je uvjerena da im nije ništa, jednako tako ima i onih koji bi realno trebali biti na bolovanju a dolaze raditi.

Obično se proziva radnike koji su često na bolovanju i liječnike koji ga propisuju, a još nisam čuo da se dogodilo nešto nekoj tvrtki čiji su radnici nadprosječno puno na bolovanju – da im je došla kakva inspekcija provjeriti kakvi su radni uvjeti, koliko se poštuje zaštita na radu, Zakon o radu u pogledu broja odrađenih sati, dnevnog odmora, tjednog odmora…

6 0 hvala 1
16 godina
ante_etna kaže...

Dok sam radio u općini imao sam pet tjedana obaveznog godišnjeg i četiri tjedna obaveznog bolovanja. Kod privatnika dva tjedna eventualnog godišnjeg, a jedini  nalaz koji se priznao za odsutnost s posla je bila potvrda mrtvozornika o kroničnoj smrti.

Godisnjeg imas minimalno koliko zakon propisuje ili vise, a odsutnost s posla potvrduje i priznaje lijecnik ne poslodavac. Drugacije je protuzakonito. 

17 mjeseci
ante_etna kaže...

E jbga, kad si radio kod kriminalca očito.

4 godine

Radi ozljeda sam nekoliko puta bio na dugotrajnim bolovanjima. Nisam se žalio jer mi je financijski odgovaralo.

Ali su mi nevjerojatne dvije stvari:

1. da država ne pritišće mog poslodavca ili mene da za vrijeme bolovanja obavljam neki drugi primjeren posao sa kratkim vremenom obuke.
  2. da je državi jeftinije držati ljude na bolovanju do pregleda nego kupiti dodatne uređaje za magnetsku rezonanciju

Druga nepravda je da je puno lakše otvoriti bolovanje nakon što se vlastiti novac uloži u privatni pregled.

knight kaže...

Istu stvar hoce da urade i kod nas u BiH. Vidim da su i ovdje slicne reakcije postigli kao i kod nas, a to je da su ubijedili radnike da su krivi "oni drugi radnici" koji "zlupotrebljavaju" bolovanje, a ne njihova pohlepa i da je zbog toga to opravdano.

Druze, ako neko zloupotrebljava, ganjaj njega a ne mozes svima ukidati prava zbog toga.

Ako ti je problem sto moras konstantno placati jos jednu platu zbog toga sto je neko uvijek na bolovanju, nemoj otvarati firmu. To je trosak poslovanja, isto kao i godisnji odmor, isto kao i porezi koje placas, isto kao sto trebas racunati s tim da ce zena koja se porodi biti odustna zbog toga duzi period - planiraj poslovanje prema tome ili nemoj se baviti time. Nismo u 19. vijeku.

Nema nikakvog razloga da bolovanje ne plaćamo kroz poreze od prvog do zadnjeg dana. A balansa između empatije i sprječavanja prevare mora biti i uvijek ga je bilo u svakom aspektu društva.

Poruka je uređivana zadnji put ned 5.4.2026 19:57 (Ribnjak2048).

1 0 hvala 0
16 godina
DuxCro kaže...

Dođem doktorici sa temberaturom. Kaže mi "pij čajeka i jedi crvene paprike, ima puno vitamina C." Ništa od bolovanja. 3 dana kasnije dođem sa još višom temperaturom i kašljem krv. Napiše mi recept za antibiotik i pošalje me na posao. Nema bolovanja. Istu tu doktoricu zove kolegica dok sam ja u ordinaciji i razgovaraju preko zvučnika. Kaže kolegica "daj mi otvori nekoliko dana bolovanja. Treba mi za nešto." Nema problema. Otvorila joj bolovanje. 

At that point ja bolovanje tretiram kao ispričnicu iz škole.
Nisam išao raditi tad i tad bio sam na bolovanju zbog tog i tog trebaju mi papiri hvala doviđenja.

Mijenjaj doktoricu.

16 godina
Štrumpf Nazgul kaže...
Smanjiti plaću na bolovanju za 50%, a istovremeno uvesti 2 opomene pa otkaz za liječnike koji ljudima neopravdano otvaraju bolovanja, uz stroge i stalne kontrole. Jbt, meni moja doktorica otvori bolovanje čim joj pošaljem SMS, dakle da me ni ne pregleda. Doduše, u proteklih 20 godina sam bio ukupno 15 dana na bolovanju, ali brijem da tako otvara i drugima. Zašto bi sustav povlađivao neradnicima?

pricas teske gluposti, pitao bih te sto bi pjevao da zavrsis na stvarno potrebnom dugotrajnom bolovanju?

ne pitas se da li ti doktorica odobrava tako bolovanje iz razloga jer ima uvid u tvoju medicinsku povijest te vidi da nisi simulant i stalno po bolovanjima? ne mislis da bi postupila drugacije da si svaki mjesec par dana ili vise na bolovanju?

2 godine
Imam jednog takvog gada. Radi si novu fasadu, vozi traktor, kosi, a kao boli ga kičma. Prijavljivao sam njegovu doktoricu i ništa već 3 godine. A ne mogu naći drugoga jer ne tražim na neodređeno zbog tog gada koji mi uzurpira radno mjesto. Ja dolazim raditi bolestan, a drugi ostaju doma čim zakašlju ili im dijete prdne preglasno. Jebem ti državu koja nagrađuje nerad. Po meni, uplaćivati osiguranje pa ako ti se ide na bolovanje, financira se iz tvog osiguranja, a ja te opet zaposlim kad se vratiš, ako nisi muljator i ako si valjao. Ako nisi valjao i muljaš, fuck off.
Mučko Đubre
13 godina
Trenutno dam na godišnjem i nekak nikak mi se ne da natrag delati... svemese čini da ću iskoristit ono bolovanje što mi je ostalo od prošle godine
Moj PC  
4 0 hvala 1
17 mjeseci
Štrumpf Nazgul kaže...
Imam jednog takvog gada. Radi si novu fasadu, vozi traktor, kosi, a kao boli ga kičma. Prijavljivao sam njegovu doktoricu i ništa već 3 godine. A ne mogu naći drugoga jer ne tražim na neodređeno zbog tog gada koji mi uzurpira radno mjesto. Ja dolazim raditi bolestan, a drugi ostaju doma čim zakašlju ili im dijete prdne preglasno. Jebem ti državu koja nagrađuje nerad. Po meni, uplaćivati osiguranje pa ako ti se ide na bolovanje, financira se iz tvog osiguranja, a ja te opet zaposlim kad se vratiš, ako nisi muljator i ako si valjao. Ako nisi valjao i muljaš, fuck off.

Nešto mi tu ne štima, ako je takav neradnik i ako mu već tri godine prijavljuješ doktoricu, zašto mu ne daš otkaz? Je li on tri godine neprekidno na bolovanju?

4 godine
Keops kaže...

Nije tema direktno vezana za članak, ali najviše me po pitanju bolovanja zanima burnout, nerijetka pojava danas. Kako znati jesi ga doživio, kako ga doktor prepoznaje, kako komunicirati prema poslodavcu. U teoriji su odgovori vjerojatno jednostavni, a u praksi ne vidim nikoga u svojoj firmi od 1000 ljudi da je uzeo pauzu od izgaranja, a siguran sam da ih ima - na zahtjevnijim inženjerskim pozicijama pogotovo.

Vrlo lako.

Otići liječniku LOM, tražiti uputnicu za psihijatriju.

Ako ti baš nije dobro svaki dan i to često, odeš na hitnu. 

合気道 五段
2 godine

Hahaha, gdje ti živiš? U ovoj idiotskoj državi se ne može dati otkaz čovjeku koji je na bolovanju.

Mučko Đubre
16 godina
Štrumpf Nazgul kaže...

Hahaha, gdje ti živiš? U ovoj idiotskoj državi se ne može dati otkaz čovjeku koji je na bolovanju.

U ovoj drzavi ima korupcije i kirminala koliko hoces, ali nisu krivi propisi koji su dobri nego provodenje i kontrola istih!

Ti bi mijenjao zakon i propise a ostavio iste da ih provode. Pa bio bi na istom!

Mozda jednog dana ljudi to shvate ali izgleda da to nece biti tako brzo... 

18 godina
Štrumpf Nazgul kaže...

Sve mi se čini da postoje vrlo dobri razlozi da ti se ljudi tako ponašaju u firmi. Obično su to premale plaće, nedostatak poštovanja i fkeksibilnosti, silovanje svega i svačega samo zato jer možeš, pokrivanje privatnih troškova na račun firme, ... Ili kombinacija toga. Ili sve to zajedno i odjednom.

Da pogodim, ovo nisi ti:

Prodao tvrtku pa zaposlenicima podijelio 240 milijuna dolara

Gledam te!
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice