Healthy (EFI System Partition)

poruka: 7
|
čitano: 2.825
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
offline
Puno particija nako nekoliko restorea
Na SSD-u na kojemu je instaliran Windows 11 nekoliko puta sam radio restore sustava, pa sada u particiji imam puno Healthy (EFI System Partition) i particija od 593 MB. Je li se smije obrisati većina ovakvih particija ili ih sve moram ostaviti?

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
offline
Re: Puno particija nako nekoliko restorea

Ja sam osobno sve izbrisao i ostavio particije SSD-a i HDD-a.., već par dana bez kakvih problema radi sve.

Only God Can Judge Me
15 godina
offline
Re: Puno particija nako nekoliko restorea

Koji program si koristio? Ja sam obrisao s pomoću AOMEI Partition Assistant. Kad je sve bilo gotovo otvorio se BIOS i u BIOS-u nisam imao ništa u Boot. Sreća prije svega sam s AOMEI Backupper napravio backup, a na USB-u imam njegov program da mogu napraviti restore. Napravio sam restore i sada imam ovo:

Poruka je uređivana zadnji put ned 20.3.2022 13:34 (Mandak).
10 godina
offline
Re: Puno particija nako nekoliko restorea

Nema to veze sa SSD ili HDD ni sa tim koliko si puta radio restore.

Te male particije od par stotina Mb se ne smiju dirati, zato im ni slovo nije dodjeljeno ,

a kod svake prve instalacije na čist disk ih dobiješ pa ako ih izbrišeš disk neće biti bootabilan.

15 godina
offline
Re: Puno particija nako nekoliko restorea
Shvatio sam jučer nakon što sam ih obrisao. Na GPT je to izgleda normalno, ali na MBR nije bilo ovakvih slučajeva. Hvala.
15 godina
offline
Re: Puno particija nako nekoliko restorea
Mandak kaže...
Shvatio sam jučer nakon što sam ih obrisao. Na GPT je to izgleda normalno, ali na MBR nije bilo ovakvih slučajeva. Hvala.

 -nije to razlika (samo) gpt-mbr nego sve uz to povezano, npr ako se koristi sec.boot tad mora postojati i fat32-boot (sec.boot) particija, zajednička za sve oseve tj free (licenca) dok se nativne kao ntfs koriste za win, ext-apfs itd.

-particijska boot shema je samo stvar brojanja-veličine clustera-bloka, particije jednako mogu biti kreirane na gpt i mbr.

-problem u ovom slučaju stvara neznanje (što će koja naredba-soft napraviti), image koji restora svaki put dodatno particiju koja je tad višak, tj treba jedna, ostale su višak. Problem se ne bi pojavio da je prije restoranja obavljeno brisanje (diskpart-clean) diska, tad bi restore imagea vratio normalno stanje s po jednom particijom, ovako se 'skupljaju'.. ali su istovremeno nevažne.

 

-ms, ovisno o verziji-generaciji, installer rutina će stvoriti nekoliko particija, ovisno o postavkama biosa gpt-uefi-sec.. ili bez, dok oem predinstall ima i oem recovery u kojem je npr dodatni driveri+bloat a sve zajedno mora biti 'zakukuljeno' zbog licenci, tj juzer ne smije imati jednostavan pristup recimo vlk-keyu. Tako je moguće npr umjesto 2-3 particije napraviti jednu koja će biti i os i boot, kao što mogu biti odvojene (što je kao bolje-sigurnije tj teoretski osu je svejedno dok se neki problem ne desi kao kvar ili malware).

-naravno, kad bi postojalo 'jedno-jednostavno' pravilo tad bi postojalo-vrijedilo.. no ne postoji tj postoje razne kombinacije, stanje računala, npr opcije biosa-postavke + postojanje jednog ili više diskova.. i tad se sve mijenja, tj ako već postoji neki hdd koji je bio bootabilan, tad će idući install-nadogradnja taj boot nasljediti-koristiti za novi os (samo dodana stavka menija ili izmjena postojećeg), tad ne kreira boot particiju, već postoji.. kao i to da nije isto kad je disk prazan-raw, neparticioniran-slobodan ili ako je već particioniran tj alociran prostor, zauzet.. tad ako nema slobodnog raw mjesta nema gdje stvoriti particiju za boot. (a kad postoji problem npr driver ili sec-boot tad se taj dio ponaša jednako-slično, teže je biti siguran što je izrok jer je ponašanje-rezultat isto-slično..). Ovisno o generaciji-starosti mbo-biosa bios ima svoj oem-key koji služi za secboot dok se ne instalira os i njegov key tj licenca. Čim je sec.boot aktivan u biosu tad mora postojati sec.boot, particija i key.. bez tog je disk zaključan, jednako kao pogrešna particija, driver itd.

 

-zaštita.. da nema zaštite win-key-licence, interesa microsofta (i time obveze oem-a) život bi bio jednostavniji, time i ta pravila... više problema donosi secboot nego što prosječan korisnik ima potrebu za time (kao sigurnos u slučaju krađe diska i sl. tj nedostupnost podataka na disku)... jasno vam je da u slučaju problema-kvara to dodatno otežava spašavanje, no to nije briga ms-a i oema.

-juzer ima ili nema backup, kao što ima ili nema image..

 

-ovisno kojim alatom (soft, razni kao aomei, acronis, easeus, paragon.. desetak popularnih) se nešto radi, sve je to 'isto-slično' no svaki soft je i drugačiji, npr podjela na disk-part managere koji mogu sve ili radzvojeno na disk image-backup, na alate koji popravljaju-kreiraju particije tj razdvojeno u specijalizirane alate ili sve u hrpi. .. neki može biti zgodniji za jednu namjenu, drugi za drugu, isto-slično tj na kraju svi moraju raditi istu-identičnu stvar a razlika je u buttonima-izgledu ili broju klikova :)

-dodatno, kao što recimo rufus juzeru nudi razne mogućnosti kreiranja usb stikića, tako i alati mogu nuditi dodatne opcije.. a problem što juzer da bi znao što koja znači i čemu služi mora o tome znati više.. ako ne zna tad mu je to sve 'isto'.. tj tad problem primjeti u recimo restoreu koji možda radi možda ne.. ili recimo potreba da nakon povrata iz restorea prođe chkdsk-om SIDove na inače ispravno kreiranom disku, tj samo stvar ms-zaštite-licence koja se buni ako dođe do promjene hw kao diska tj SID-a.. tj kad spomenem dodatne opcije, možete primijetiti da neki alati nude i to.. (kvačica-opcija kod kopiranja-cloniranja..).

- za juzera koji ne zna sve, ne želi proći razne opcije (koja čemu služi..) dovoljno dobar način je koristiti lazesoft-oneclick.. koji će probleme boota fixati za par sekundi, tj 99% su to samo meni-path+sid (i to se sve može ms-alatima iz 'dosa' ali je ovo lakše-brže, radi..).

 

-koji soft? prvo, većina dobrog je komercijala, free-trial itd.. su beskorisni. Koristite čisto-legalno ako ima free, .. ili koristite npr hirens-boot medij koji ima potrebno, nema problema s pribavljanjem i licencom + najvažnije, to nije nešto što vam treba kao ms-office-appsi u normalnom radu, nego kad zatreba tad se boota-napravi, do tad je taj soft 'nepotreban'. Tad nema smisla downloadati-instalirati i ovisiti o licenci ili crackati bez potrebe..

-sadržaj hirensa.. (strelec ima isto x-puta više).. sasvim dovoljno, jer podsjetnik, sav taj soft radi 'isto', tj tek za pojedine specifične potrebe postoji neka prednost nekog alata npr paragon-a i sl.

 

-treba li vam uopće clone-image soft? ovisi.. podatke treba backupirati, soft-os.. ovisi o juzeru. Danas nema nekgo smisla za prosječnog kućnog juzera koristiti image-restore.. jer, install win od nule je stvar koja se obavi za cca 15min (istina tek tad počinje pravi posao, sve ostalo install-podešavanja) :) .. i to je recimo 'najbolji' način, tj tad je sys-čist, optimalan.

-kapacitet, tj storage za image (i-ili backup..) .. prosječno računalo za minimum zauzima +30gb.. što više appsa (pogotovo igre) time raste storage-kopija.. pa oni koji tako žele ubrzati povratak svega jednostavno 'troše' više mjesta + ažurirati povremeno što će reć napraviti noviji image-backup itd .. ima smisla za firme gdje se 'ista' računala mogu umnažati, no čim postoje 'juzeri' (pass, permision itd..) to opet ne pomaže tj i dalje ostaje veći posao podešavanje ne samo kloniranje ili ušteda vremena..

-backupitati treba podatke.. ne os-soft, + sam win već ima ugrađen dio, dovoljno, tj inače bi prije svake nadogradnje trebalo 'po pravilu' napraviti novi image, pa ako je sve ok opet novi.. ili se vratiti na posljednji backup. Za jednog juzera to i nije nešto strašno, recimo neki ext. diskić je dovoljan, no s više juzera + normalnim backupom podataka postane 'nepotrebno' tj image je super kad se nešto desi, .. dok se ne desi problem, do tad je beskoristan storage-briga.. većina juzera na većini računala nema česte probleme, npr jednom u 5 god.. tko je češće od tog spada u fenomen :)

-daleko veći problem je rizik cryptomalwarea i takav 'gubitak' podataka nego kvar recimo diska, pa da napravimo anketu juzera na forumu tko je u posljednjih desetak godina izgubio podatke kvarom diska ili crypto.. bilo bi zanimljivo vidjeti rezultate.. + kvarovi su 'statistički' ograničeni, dok se malware može ponoviti svaki dan, tj juzer koji jednom naleti na malware ima 100x veće šanse ponovo ako ne promjeni neke navike a najgori dio crypto problema je što se lako izgubi i backup.. kao što dio juzera nema nikakav backup. Za većinu vrijedi pravilo da tek kad se opeku znaju..

-kako u problem klasičnog kvara i crypta dodati i (nepotrebne) probleme kao uefi.sec tj kome što od tog pomaže ili što kad se nešto desi (kao posljedica da je teže spasiti podatke..), no ms i oeme to ne zanima mada u reklami upravo to navode kao razlog povećane sigurnosti i uvođenja uefija+ostalih fičera, realno gledaju svoj interes, ograničenje-naplata-biz (i to je ok.. legitimno).

 

-može se 'sve' (većina), uz naravno adekvatne resurse koji uključuju znanje, tad je sve ovo samo 'alat', opcija-mogućnost... stvari su čak banalno jednostavne, no biz ih ne želi tako prikazati 'mora biti komplicirano' .. bolje se prodaje. Uz win11 to vidimo kao (lažni) uvjet recimo tpm2.0 kao i gpt-uefi-secboot.. tj svi fičeri koji ekšli nemaju veze s osom i radom računala jer isti os win11 može jednako raditi neovisno o tim fičerima pa i sam ms daje upute kako bez tih fičera instalirati w11... dok spomenuti rufus to svede na klik-meni-opciju, opet kao primjer kako nešto može biti jednostavno ako proizvođač to želi omogućiti juzeru tj da to želi ms tad bi installer jednostavno nudio opciju kao što nudi (i ne nudi) izbor online-acc i lokalnog itd. ms tako ne želi juzeru olakšati rad s diskpart managerom mada i on može sve porebno no nije zamišljeno da će običan juzer-kupac-korisnik to znati tj namjerno je otežano i prilagođeno recimo klasi admina kao politika ms-a.

-rufus kao jedan primjer, mogućnosti disk-part managera kao drugi.. tj samo zato što ms to ne želi olakšati 'moramo' koristiti druge alate-soft te klase, tj sve može i diskpart, može svaki os ako je pravi os jer mora moći da bi napravio install-boot itd.. .. zato ne nabavljajte takav soft nepotrebno, pogotovo ne trial jer je beskoristan + kad zatreba neće raditi, tj umjesto 'alternativnih izvora' (nećemo reći pirat i aktivacije) praktičnije je imati takve boot-multipraktik medije, ne samo za backup-image, ne samo za kvar diska, za razne probleme, situacije, tj to je 'borbeni' set alata kojim se može dovoljno u slučaju problema, prva pomoć i prosječan juzer koji se može snaći u prosječnoj app + klikanje u guiju može daleko više ili lakše (doboljno jednostavno-razumljivo-intuitivno..).

 

.. no na kraju, koji god alat ili način izaberete, svaki mora napraviti isto, tj spasiti vas u slučaju problema.. a da bi bili sigurni, da bi znali radi li backup uopće.. morate to barem jednom probati-provjeriti, tj ako ste nekim alatom napravili image, ako je to ok, ako radi.. tad nema opasonosti, nema rizika, možete obrisati win, zbrljaviti bilo što.. i vratiti image. Ako radi tad je ok, ako ne radi? Koliko juzera je ponekad napravilo neki image a da ga nisu iskoristili? .. rekao bi kao rezervna guma-kotač u autu, ima je svaki auto, no realno se ne koristi (tako i treba biti.. no pitanje imate li adekvatan backup, kako znate da je ok? ako to ne provjerite...).

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
15 godina
offline
Re: Puno particija nako nekoliko restorea
Svaki put kad napravim restore sustava dobijem 1 Healthy (EFI System Partition).
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice