Doogee DG350 Ghost Touch Problem

poruka: 2
|
čitano: 6.274
|
moderatori: DrNasty, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan

Pozdrav, tražim savjetovanje u vezi slijedećeg problema.

Svoj problem ću detaljno opisati zbog drugih vlasnika Doogee DG350 uređaja koji bi se mogli naći u istoj situaciji,

a kojima bi ovdje sakupljene informacije mogle biti od pomoći.

Za sve one koji žele preći "direktno na stvar" neka preskoče ovaj tekst do dijela UZROK PROBLEMA i OPCIJE.

OPIS PROBLEMA:

Bio sam ponosan vlasnik Doogee DG350 Pixels mobitela (i sada jesam) koji je mislio kako se isplati kupovati jeftine,

a hardverski potkovane "Kineze". Međutim izgubio sam bitku s kapitalizmom.

Uređaj sam kupio prije točno godinu dana i upravo je toliko i trajalo jamstvo. Prije dva mjeseca opazio sam neke

abnormalnosti u radu uređaja. Aplikacije su se počele same od sebe paliti i gasiti, touch uopće nije reagirao, a ja sam

imao dojam kako mi je mobitel obuzeo neki demon. U developerski opcijama sam aktivirao "show touch" i "show touch coordinates"

(Jellybean 4.2.9, Doogee-jeva verzija). Opazio sam da je u gornjem lijevom dijelu ekrana touch stalno aktivan, kao da netko pritišće baš

to dotično mjesto. Odlučio sam otkriti razlog, no pošto je uređaj bio pod jamstvom nisam se previše zabrinjavao pa sam ga poslao u servis

WOWshopa od kojega sam i kupio uređaj. Sve je prošlo glatko, uređaj je bio "servisiran", a kada sam posalo upit radi razjašnjenja uzroka

problema, dobio sam odgovor kako je "...problem bio u softveru, te je sada softver nadograđen." Interesantno, bila je to identična verzija

Stock DG350 Android OS-a u verziji 4.2.9. No, pomislio sam "koga briga... stroj ionako radi".

Nakon nepunih mjesec dana isti problem se ponovno javio. Ovoga sam puta bio ljut, te sam se sam uhvatio u koštac s problemom. Najgore

od svega je bila činjenica što mi je upravo isteklo jednogodišnje jamstvo i što više ne mogu servisirati uređaj. Pošto mi nije preostalo ništa

drugo, počeo sam postupkom eliminacije (dedukcije) otkrivati uzrok. Uređaj je gotovo nemoguće koristiti, jer je gornji lijevi dio ekrana

cijelo vrijem izložen pritisku, kao da ga netko dira, te to onemogućava gotovo bilo kakvo korištenje uređaja. Pošto je Doogee relativno mala

i nepoznata firma, softverska podrška i dokumentacija su očajni. Recovery menu uređaja je na kineskome te to čini stvar još gorom.

Pošto mi je bilo rečeno da je "problem bio u softveru", prvo sam napravio factory reset, pa sam uz pomoć FlashToola za MediaTek uređaje

flashao stock ROM (trebalo mi je 2 sata da nađem adekvatne drivere koji bi prepoznali uređaj u preloader modu) što, naravno nije pomoglo.

Potom sam uspio naći svega dva korisna foruma, jedan na XDA Developers siteu, te drugi na HTCmania-i, u kojima se živo raspravljalo o

stvarima vezanima uz DG350. Potom sam skinuo dva custom ROM-a koji ispravljaju problem s touch screenom (koji je vrlo poznat problem), pa

sam ih flashao tek iz desetog pokušaja jer pri svakom rebootanju iz CWM-a, flasha se stock recovery, te se gubi Custom Recovery. Naposljetku sam

uspio instalirati custom ROM, no problem s touchem je i dalje bio prisutan, te sam uspio sam sebi dokazati kako problem NIJE softverske, već

hardverske naravi. Taj zaključak dovodi u pitanje izvještaj servisera iz WOWshopa! Nakon dugog dešifriranja španjolskih tekstova na forumu HTCmania,

uspio sam otkriti koji je uzrok problema.

(!) UZROK PROBLEMA:

Zbog ovogodišnjih velikih ljetnih vrućina, ali i zbog niske kvalitete izrade, tekući kristali (LCD) ispod stakla ekrana su se zalijepili za površinu stakla s unutarnje

strane, što je rezultiralo stalnim anomalijama koje podsjećaju na "fantomske dodire", jer je senzor registrirao zalijepljene kristale kao pritisak.

OPCIJE;

ZAMJENA TOUCH SCREENA:

Potonje se nametnulo kao jedino racionalno, logično i moguće rješenje. No, pošto pravih Doogee servisa nema u Hrvatskoj, a i većina servisa u zemljama Europe

nabavlja dodatne Doogee dijelove iz Kine, sam postupak servisiranja uređaja se čini izuzetno skupim. Zamjenske LCD matrice se prodaju preko Alibabe i Aliexpressa

najčešće u setovima po 5 ili 10 komada. Jedan komad LCD ekrana košta oko 50 dolara, a ako se još uračuna poštarina, te sati rada u servisu, sam servis bio mogao

na kraju koštati oko 500 do 1000 kuna, dok je uređaj pri samoj kupovini koštao 959 kuna!

HLAĐENJE U FRIŽIDERU

Ova opcija je zapravo vrlo realna i jeftina, ali izuzetno nepraktična. Čak sam ju i isprobao. Izvadio sam bateriju iz uređaja te ga zamotao u kuhinjsku krpu i ostavio

ga u frižideru 20 minuta. Nakon samo toliko vremena, učestalost fantomskih dodira se smanjila za 50% (gruba procjena), no nakon 5 minuta, nakon što se uređaj

zagrijao na radnu temperaturu, dodiri su opet postali učestali.

UBITI PIKSELE ILI SOFTVERSKI ISKLJUČITI TOUCH DETECTION NA PORCIJI EKRANA?

Sada već zalazim u znanstvenu fantastiku. Zanima me da li je moguće jednostavno ubiti piksele na jednom dijelu ekrana kako bih onemogućio touch funkciju na tom

području? Ili da li je moguće jednostavno softverski isključiti touch funkciju na jednom dijelu ekrana? Ova ideja mi je pala na pamet obzirom da znam točne koordinate

na kojima se nalaze ti "zalijepljeni pikseli".

KOJE RJEŠENJE JE NAJBOLJE (OSIM KUPOVINE NOVOG UREĐAJA) I DA LI POSTOJI JOŠ KOJA SOLUCIJA?

Hvala na razumijevanju.

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan

Ako ti se traži još nekih foruma za te jeftine kineze probaj chinaphonearena ili 4pda.ru, tu bi trebao naći stvari za taj tip uređaja ili barem za procesor.

0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice