Stigao Ubuntu 10.10 Beta!
- poruka: 39
- |
- čitano: 4.018
- |
- moderatori:
pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
Meni je to bila jedna od najlakših stvari. Iznenadio sam se. Imaš gore desno ikonu za wireless, klikneš na nju, odabereš mrežu i spojiš se.
Ja imam windows 7 pa me zanima jel bi mogo dualboot?
Sry:Na offtopicu
Ja nisam morao ni drivere instalirati... (Odnosno, automatski su se instalirali) Koju wireless karticu imaš?
Naravno. Samo instaliraš Ubuntu i grub sve napravi. KLIK
Skizzy kaže...
Naravno. Samo instaliraš Ubuntu i grub sve napravi. KLIK
Paaa, to evo i nije baš tako.
Naime u novoj verziji "prolaznog" ubuntua, promijenjen je Ubiquity Installer, to je ja mislim jedna od najvećih promjena u odnosu na 10.04LTS (koji, btw koristim i dok ovo pišem).
Sve je naoko super, ali nedostaje jedna mala "sitnica" a to je instalacija linuxa na najveće prazno mjesto.
Sada se može birati samo između :
1 - briši sve , ostavi samo linux
2 - ultraturbozapetljanosamozaprofiće instalacija
3 - ne pitaj me ništa, ulupaj Ubuntu gdje bilo, samo nek ostane i Windjoz na kompu
Ova posljednja opcija nudi, doduše i jedan slider s kojim se lijevodesno može povećati/samanjiti udio oba OS-a, što i nije baš idealno izvedeno (iskreno se nadam da je bug, inače ako su tako mislili izvesti relociranje podataka, onda JOJ!)
Tako da sada, ako imate Win na kompu i hoćete instalirati 10.10 negdje na prazno mjesto po želji - ne može.
Pokušao sam i sa opcijom 2 jer se kao kužim, ali nije moguće ništa raditi na praznome mjestu, već se mora napraviti particija (parted), ali ne dozvoljava mountati novonastalu particiju po želji nego tu ima barem još pol sata posla - naravno bez efekta. Jer se mora napraviti swap. Za koji opet treba dodatnog posla.
Neznam šta si ti radio, ali ja sam ga instalirao s lakoćom u roku 10-15 minuta sve kako sam zamislio... A može ga se instalirat i preko Wubi-a kao program u Windowsima i kada ga hoćeš obrisat, to napraviš preko Add/Remove Programs. Pa jednostavnost je jedna od glavnih značajki Ubuntua.
gle, driveri pojedinih kompanija su u većini slučajeva zatvoreni. zatvoreni moduli u linuxu po defaultu su ilegalni, tako da ih ne možeš uvrstiti u kernel. ljudi zatim reverzibilnim inžinjeringom pokušavaju napraviti sličan driver. no, u međuvremenu je broadcom otvorio drivere. tako da ova tvoja zadnja rečenica mora biti Da bar proizvođači daju specifikacije svojih chipova i da bar naprave open driver koje se može uvrstiti u kernel ili da bar izdaju dokumentaciju istih
@c0unt.0
neznanje može izazvati frustraciju. instalacija ne može biti jednostavnija. ovo tvoje pod 2) za ultra-profiće je tako jednostavno da ne može biti jednostavnije. dao sam si truda da preko virtualboxa pokrenem instalaciju i poslikam korake instalacije. uglavnom, klikneš na add i dodaš veličinu particije, vrstu FS-a i gdje ćeš maountat. instalacija treba ići u root tj / a neka druga particija tipa home može i ne mora ići na /home ili ako imaš win particiju nju na primjer staviš na /windows (da, sam napišeš ime foldera gdje će biti mountana i pri instalaciji ubuntu će kreirati taj folder)