Linux Sudo

poruka: 13
|
čitano: 4.111
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan
Linux Sudo

Pozz,ovako treba mi znaci link gdje mogu naci sve "sudo" komande , koja je za sta i kako je koristiti..

Hvala

Linux xubuntu user. Ultrasi nikad ne umiru,Ultrasi uvijek pobjedjuju...

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: Linux Sudo
yordo kaže...

Pozz,ovako treba mi znaci link gdje mogu naci sve "sudo" komande , koja je za sta i kako je koristiti..

Hvala

Krivo si razumio. Nepostoje sudo komande. Sudo je program koji dozvoljava obicnom korisniku pokretati programe s root ovlastima. Koristi se tako da ispred imena programa upises sudo:

sudo firefox            - otvara firefox s root ovlastima

sudo -i                    - svaka sljedeca komanda u toj konzoli je izvrsena s root ovlastima. Iz root konzole izlazis upisujuci exit

Takodjer nikada nemoj pokretati programe tipa firefox, openoffice, kaffeine s root ovlastima. Koristis root samo ako je nemoguce izvesti zadatak s obicnim korisnikom.
Gentoo user. :')
17 godina
neaktivan
Linux Sudo

sudo je jedna i jedina komanda. ona se stavlja prije blio čega očeš kako bi trenutno dobio administratorske (root) ovlasti, bilo to brisanje,kopiranje, izvođenje programa ili nečeg trećeg....

ako misliš na ostale komande i programe u CLIu pogledaj ovdje:

http://www.ss64.com/bash/  - neke komande i obješnjenja

http://tuxtraining.com/2008/10/02/handy-wallpaper-for-basic-linux-commands  - ovaj wallpaper štosno dođe za početnike

evo nešto i o CLIu općenito (npr. kako se kretati među direktorijima) http://www.linuxcommand.org/index.php

p.s. ti iz terminala možeš pokrenuti i svaki program koji imaš instaliran; npr. "nautilus" će pokrenuti Nautilus - file manager (ko bi reko), a ako bi ispred toga dodao sudo Nautilus će se pokrenuti s administracijskim ovlastima - al ovo je samo primjer i totalno je nepotrebno (i eventualno opasno jer na rootu možeš svašta strgati ak neznaš šta radiš :)

There are 10 kinds of people in the world: those who understand binary and those who don't.
Poruka je uređivana zadnji put čet 23.10.2008 23:37 (niki).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Hvala, kako da instaliram Ubuntu Desktop , i kako da sve upadate instaliram

17 godina
neaktivan
yordo kaže...

Jednostavno sprzis na cd Ubuntu. Restartas racunalo i u BIOS-u namjestis da boota DVD-Rom prvi i pokrenes LiveCD. Na desktopu ti je ikona za instalaciju. Odande te instalacija vodi. Nema tu neke mudrosti. Update-e ce ti sam sustav ponuditi da instaliras. Ako ne u tray-u imas ikonicu da su novi Update-i dosli. Samo kliknes na nju.
16 godina
neaktivan
Tux Slave kaže...
yordo kaže...

Jednostavno sprzis na cd Ubuntu. Restartas racunalo i u BIOS-u namjestis da boota DVD-Rom prvi i pokrenes LiveCD. Na desktopu ti je ikona za instalaciju. Odande te instalacija vodi. Nema tu neke mudrosti. Update-e ce ti sam sustav ponuditi da instaliras. Ako ne u tray-u imas ikonicu da su novi Update-i dosli. Samo kliknes na nju.
 Brate imam xubuntu,i reinstall sam bio linux , a prije toga mi je drug bio reko komandu za ubuntu desktop,i nakon toga sam napravio onu kocku i koristio ga ,znaci samo mi treba naredba:)
17 godina
neaktivan

preko apta: imaš više programa, update managera koji koriste apt;

Grafički na Ubuntuu se zove Synaptic (potraži ga u meniju) i u search upiši ime programa što želiš instalirati, (neznam točno kak se update dela na njemu :P)

drugi, brži i lakši, je apt-get. to je CLI alat; evo primjer u kojem bi instalirao Firefox:

sudo apt-get install firefox

sudo= root ovlasti za instaliranje bilo čeka na komp

apt-get= ime programe koji želiš da sudo izvede

install= što želiš da apt-get napravi (možeš ga zamijeniti s remove,update,upgrade....)

firefox= ime paketa koji želiš instalirati

ovo što sam napisao zove se sintaksa nekog programa. upiši u terminal man apt-get i dobit češ dokumentaciju (manual) za apt-get.

dakle ubuntu-desktop bi instalirao tako da...... snađi se :))

p.s. ako neznaš kako se neki paket točno zove napiši par prvih slova i stisni TAB par puta. ako bi napisao "firef" i stisnuo TAB automatski bi mi se nadopunila riječ "firefox"

There are 10 kinds of people in the world: those who understand binary and those who don't.
17 godina
neaktivan
Linux Sudo

Moj bed s ovim Ubuntu desktop. Mislio sam na instalaciju Ubuntu sistema. Ali eto niki me je ispravio/la.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

ispravio.... znao sam da je ovaj nick bio loša ideja....

17 godina
protjeran
i ja sam se pitao jel lo ili la,
sve u redu, nisam gledao profil....
Zlo i Naopako
17 godina
neaktivan
Linux Sudo

Kao što je rečeno, sudo komanda daje root ovlasti korisniku, a potječe od 'superuser do'.

Međusobna djelovanja i veze među podsustavima zovu se sučelja, ili na hrvatskom interface. Nema potrebe da se strgam od učenja kad i ovak prolazim...

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Linux Sudo

jedno pitanje..naime nije mi bas jasno ovo - ako ja stavim naredbu sudo nesto tada ja dobivam root ovlasti da mogu nesto primjerice editirati, no kad pokusam staviti naredbu su root i tada me naravno trazi password on mi vrati info;  Authentication failure.... sto ne bih ja trebao imati isti password za oboje?

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
gogogold kaže...

jedno pitanje..naime nije mi bas jasno ovo - ako ja stavim naredbu sudo nesto tada ja dobivam root ovlasti da mogu nesto primjerice editirati, no kad pokusam staviti naredbu su root i tada me naravno trazi password on mi vrati info;  Authentication failure.... sto ne bih ja trebao imati isti password za oboje?

Na Ubuntu je po default iskljucen root korisnik i nije se moguce prijaviti/ulogirati kao root. Kao zamjenu koristis sudo. Sa sudo mozes postati root ovim putem:
sudo -i
ili
sudo su
Bilo koja komanda koja se pokrene poslje jedne od ovih biti ce pokrenuta s root ovlastima.
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice