Pozz,ovako treba mi znaci link gdje mogu naci sve "sudo" komande , koja je za sta i kako je koristiti..
Hvala
Linux Sudo
- poruka: 13
- |
- čitano: 4.111
- |
- moderatori:
pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Pozz,ovako treba mi znaci link gdje mogu naci sve "sudo" komande , koja je za sta i kako je koristiti..
Hvala
sudo je jedna i jedina komanda. ona se stavlja prije blio čega očeš kako bi trenutno dobio administratorske (root) ovlasti, bilo to brisanje,kopiranje, izvođenje programa ili nečeg trećeg....
ako misliš na ostale komande i programe u CLIu pogledaj ovdje:
http://www.ss64.com/bash/ - neke komande i obješnjenja
http://tuxtraining.com/2008/10/02/handy-wallpaper-for-basic-linux-commands - ovaj wallpaper štosno dođe za početnike
evo nešto i o CLIu općenito (npr. kako se kretati među direktorijima) http://www.linuxcommand.org/index.php
p.s. ti iz terminala možeš pokrenuti i svaki program koji imaš instaliran; npr. "nautilus" će pokrenuti Nautilus - file manager (ko bi reko), a ako bi ispred toga dodao sudo Nautilus će se pokrenuti s administracijskim ovlastima - al ovo je samo primjer i totalno je nepotrebno (i eventualno opasno jer na rootu možeš svašta strgati ak neznaš šta radiš :)
Hvala, kako da instaliram Ubuntu Desktop , i kako da sve upadate instaliram
preko apta: imaš više programa, update managera koji koriste apt;
Grafički na Ubuntuu se zove Synaptic (potraži ga u meniju) i u search upiši ime programa što želiš instalirati, (neznam točno kak se update dela na njemu :P)
drugi, brži i lakši, je apt-get. to je CLI alat; evo primjer u kojem bi instalirao Firefox:
sudo apt-get install firefox
sudo= root ovlasti za instaliranje bilo čeka na komp
apt-get= ime programe koji želiš da sudo izvede
install= što želiš da apt-get napravi (možeš ga zamijeniti s remove,update,upgrade....)
firefox= ime paketa koji želiš instalirati
ovo što sam napisao zove se sintaksa nekog programa. upiši u terminal man apt-get i dobit češ dokumentaciju (manual) za apt-get.
dakle ubuntu-desktop bi instalirao tako da...... snađi se :))
p.s. ako neznaš kako se neki paket točno zove napiši par prvih slova i stisni TAB par puta. ako bi napisao "firef" i stisnuo TAB automatski bi mi se nadopunila riječ "firefox"
Moj bed s ovim Ubuntu desktop. Mislio sam na instalaciju Ubuntu sistema. Ali eto niki me je ispravio/la.
ispravio.... znao sam da je ovaj nick bio loša ideja....
sve u redu, nisam gledao profil....
Kao što je rečeno, sudo komanda daje root ovlasti korisniku, a potječe od 'superuser do'.
jedno pitanje..naime nije mi bas jasno ovo - ako ja stavim naredbu sudo nesto tada ja dobivam root ovlasti da mogu nesto primjerice editirati, no kad pokusam staviti naredbu su root i tada me naravno trazi password on mi vrati info; Authentication failure.... sto ne bih ja trebao imati isti password za oboje?
jedno pitanje..naime nije mi bas jasno ovo - ako ja stavim naredbu sudo nesto tada ja dobivam root ovlasti da mogu nesto primjerice editirati, no kad pokusam staviti naredbu su root i tada me naravno trazi password on mi vrati info; Authentication failure.... sto ne bih ja trebao imati isti password za oboje?