Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.538.033
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
Re: Linux - pitanja i odgovori
hrvooje kaže...
..

Ako drugima instakiraš linux onda nisi prosječan korisnik, zar ne? Moja mama je prosječan korisnik, a ne bi znala otići ni pod properties.

...

-ček, nejasno.. to je argument kak običan juzer treba koristiti terminal s pajpanjem i grejpanjem.. mada se snađe s klikanjem. Ili ako je to već potrebno, razni utilsi koji prikazuju zauzeće.

.. npr qdir.. (razne distre dolaze, npr s disk usage analizeorm..).

stvarno, nije mi jasno što je komu namjenjeno, juzeru koji ne zna ili onom koji zna štrikati terminalske naredbe ili barem copypasteati ih.. (ugl to vidim kao brži način, google + kriterij, nego tipkati, pamtiti, ... dok ono što koristim više od jednom, imam text-skripte.. štoveć.). Učiti naredbe, swicheve, za stvar koju možda zatrebam jednom godišnje.. ima i drugih stvari u životu, preljen sam za to više. :))

čak bi rekao, prije će prosječan juzer instalirati linux distru, nego naviknuti se na takav tipkajući način rada, još teže razmišljanja ako s tim nije već stekao rutinu. Tipkanje je stvar programiranja, skripti, naredbe.. ne što što su nekad svi linux juzeri nativno korsitili, jer su bili upravo to, gurui.. danas? Srednji vijek je prošao :)

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
11 godina
Linux - pitanja i odgovori

Korištenje terminala i učenje core linux aplikacije je čisto subjektivno, odnosno ovisi o volji i želji korisnika koliko dobro želi znati svoj OS.

Nekome treba samo browser i file manager, možda malo office-a, dok drugima trebaju napredne stvari jer su primjerice developeri. Primjerice developeri, koji vrijede nešto, koriste konzole, terminale, powershellove i cmd-e, bez obzira na OS. To jednostavno dolazi sa poslom.

Netko tko je na fejsu i pogleda si film ne treba znati takve stvari, a vjerojatno niti ne želi. Odlično je što su svi ti alati dostupni odmah bio korisnik početnik ili hard core developer. Raznolikost i usability je ono što krasi linux, tako da i jedni i drugi i treći su u pravu kad se priča o korištenju ili ne korištenju konzole. Ovisi o korisniku.

Samomrzeći hrvat
Moj PC  
3 0 hvala 0
8 godina
hrvooje kaže...

Ako drugima instakiraš linux onda nisi prosječan korisnik, zar ne? Moja mama je prosječan korisnik, a ne bi znala otići ni pod properties. 

Linux- prosječan i napredan korisnik - terminal

Prije glave teme, samo da se vratim nakratko na analizatore zauzeća diskovnog prostora.

Provjerio sam, i manjaro kde dolazi sa predinstaliranom aplikacijom filelight. Iz priloženih slika se vidi da je prikaz 

vrlo pregledan te da su moguća razna sortiranja , i 101% sam siguran da nemožeš tako brzo upisivati u konzolu

razne naredbe koje će mijenjati prikaze i sortiranja naspram mog klikanja gore po alatnoj traci navedene aplikacije.

Plus kaj i moraš znati naredbe koje će ti davati željena sortiranja , dok je meni dovoljno da znam čitati i nešto osnova engleskog.

Poanta :  niti na koji način nisi u prednosti ako konzolom analiziraš zauzeće prostora na nekom mediju naspram klikanja u grafičkom

sučelju neke aplikacije namijenjene za taj job.

Tko je to napredan korisnik ?

Često mnogi spominjemo pojmove prosječnog i naprednog korisnika tj korištenja računala. Sada u zadnjih par postova imamo ubačene i

dijelove  teksta iz kojeg proizlazi da su developeri ( razvijatelji neke apk ili cijelog sustava ) napredni korisnici te da je tim naprednim

korisnicima nezamisliv rad bez konzole.  Ako je to osoba koja živi od tog rada , koji je za to školovan,  koji dnevno provede sate i sate pred računalom,

onda je on profesionalac koji je izvan uobičajenih parametara na kojima mjerimo prosječno i napredno korištenje računala.  Ako tom čovjeku treba konzola

da bi obavljao svoj posao, ok, no tada je njemu konzola najobičnij alat koji mu služi da zaradi plaću. Povučemo li analogiju sa auto industrijom,

možemo se zapitati da li je tamo neki radnik koji radi na sklapanju vozila ( npr ubacuje i šarafi motore na nosače motora u karoseriji vozila )

napredni korisnik vozila ? Pa možda taj radnik nema niti vozačku dozvolu niti uopće zna voziti automobil. 

Razvijatelj softvera je zasigurno odličan u svom dijelu posla , no vjerojatno nisu svi developeri supermeni za svaku temu vezanu uz računala:

nema statistike no onako realno , koliko developera ima hardverskog iskustva sa rastavljanjem i sastavljanjem tableta i prijenosnih računala

i zna li rastaviti i sastaviti bez oštećenja na tisuće dosad izašlih modela navedenih uređaja ? Da li bi uopće trebao znati i taj hardverski dio

ili ga i bez toga možemo smatrati naprednim korisnikom računala jer eto on je developer i zna se služiti konzolnim alatima

koji mu trebaju u njegovom poslu...???  Ako taj developer razvija tamo neki plugin za file manager thunar , da li taj čovjek ima znanja da

otvori source hplip-a i doda mi neke funkcije koje mu ja specifično zadam da želim u toj aplikaciji ??  Ako to nezna ili nemože,

da li to umanjuje njegovu titulu naprednog korisnika računala ?

Nadam se da kužite kaj hoću reći : razvijatelji aplikacija su profesionalci koji razvijaju određeni softver , kao što i tamo neki kinez provlači matične

ploče na nekoj proizvodnoj,liniji i pritom koristi neki vrlo skupi i sofisticirani uređaj koji čipove zalemljuje u troslojnoj matičnoj ploči , no da li je taj kinez

zbog znanja te faze rada isto u kategoriji napredni korisnik računala ?  Nekako sam mišljenja da te profesionalce uopće nebismo trebali razvrstavati u te naše često spominjane

skuine prosječnih i naprednih korisnika , jer oni prvenstveno nisu samo korisnici nego su proizvođači ( bilo softverski bilo hardverski ) i normalno da će pritome

rabiti dostupne alate pa i našu čuvenu konzolu.  Poanta je da se neslažem sa povezivanjem pojmova napredni=konzola .

Sve dosad rečeno se odnosi na kućna računala , i naravno da za serversku priču se traži da bude čim manje softvera ( da se čim više umanji bilo kakva opasnost )

te se pritom koriste konzolni alati, no mi ovdje nikad nerazmatramo serverski dio priče već se naše teme vežu uz home desktop segment.

I ajmo sad kad izbacimo korisnike koji sudjeluju u razvoju i proizvodnji , vidjeti koga i zbog čega možemo svrstavati u početne, prosječne ili napredne korisnike računala.

Koje god kriterije odabrali, i kako god ih vrijednosno sortirali , niti jednome od njih netreba konzolni rad. Najveće linux distre ( tj njihovi timovi koji ih razvijaju i održavaju )

često naglašavaju da nastoje postići funkcionalnost bez konzole, tj da sve za čim se pokaže potreba da se to može kroz neki od alata sa grafičkim sučeljem.

Takav njihov stav nije slučajan, i oni dobro razumiju da konzola nije user-friendly te da kod kućnog korisnika može biti samo kontraproduktivna . Zabijanje glave u pijesak

i neprihvaćanje realnosti kakva je danas vodi u izumiranje i nestajanje onog prozvođača koji neće držati tempo sa zahtjevima današnjice.

A koji su to zahtjevi ? Pa takvi da bilo koji uređaj ( kombinacija koja podrazumijeva i softver i hardver ) možeš koristiti minutu ili dve nakon kaj si ga izvadio iz kutije,

da je korištenje čim čim jednostavnije i jasnije onom najširem targetiranom krugu korisnika te da je dovoljno nekakvo

elementarno znanje čitanja i logike da bi se mogao koristiti tim uređajem. 

Konzola može imati ( i ima ) svoju primjenu u razvoju ili pak u serverskom dijelu priče ) no u domeni kućnog korisnika

( i početnika i prosječnog i naprednog ) je posve  i nepotrebna i neželjena .  I zbog toga mi nema smisla povezivati konzoli rad sa pojmom naprednog korisnika

( a neznam kaj bi u home desktop priči trebalo biti naprednije od toga da znaš sve kaj ti treba za prikupljanje informacija,

download, provjeru, izradu instal medija, pripremu diska, razlike hdd-ssd, efi-bios razlike, instalacija, podešavanje, nadogradnja,

pronalaženje  potrebnih aplikacija, njihovo instaliranje, podešavanje hardvera poput pisača, skenera, dodatnih monitora, kamere.....,

logika potrebna za rješavanje svih mogućih hardverskih i softverskih problema na nivou pravilnog detektiranja,

traženja i implementacije rješenja bez potrebe da se kopa i mijenja source neke apk ili da se odlemljuje troslojno zalemljeni čip na ploči,

mrežna pitanja, dizajnerski dio, internet dio cjele priče, sigurnosni dio, backup dio... ).  I za sve to nabrojano mi konzola netreba, a na osnovu dosada opisanih primjera

( poput onoga primjera analize zauzeća prostora na nekom mediju ) nikakvu prednost nevidim u tome da bih te radnje obavljao kroz terminal

umjesto kroz apk sa gui...

I za kraj, više puta spomenuto vježbanje sivih vijuga popraćeno tekstom da učenje komadi pripomaže toj tematici.. Pa uz sve ono kaj nas okružuje svakodnevno,

od obitelji, prijatelja, sporta, posla, milion je boljih načina na koji mogu vježbati sive vijuge nego da učim konzolne komande u tu svrhu.... Di ćeš bolje vježbati vijuge

nego ako svakodnevno obavljaš vrlo osjetljive stvari vezane uz neki posao koji nije ponavljaući nego svaki puta zahtijeva specifično rješenje i još to začiniš

uplitanjem banke, zakona, muško-ženskih odnosa i zakona o ravnopravnosti spolova te zahtijevanih kvoti, pa onda rad sa dječjim pravobraniteljstvom ili agencijom za odgoj

i obrazovanje ako zadireš u segmente koji su u njihovoj nadležnosti ( npr edukacija djece i školaraca...) ,

stalnog praćenja zakonskih izmjena u narodnim novinama u meni bitnim segmentima

( što uz it a što uz ostala životna pitanja tipa branitelji i sl... )....  Uz milion problema koji mi svakodnevno iskrsavaju,

vjeruj i da mi je i previše vježbe sive tvari a ne da još tratim vrijeme učenjem potpuno nepotrebnih stvari....

17 godina
neaktivan

Za one koji bi željeli naučiti nešto više i rade s konzolom, zgodna skripta za skinuti 30-ak izdanja odličnog LinuxVoice magazina. 

LinuxVoice_Magazine_Downloader () {
mkdir -p $HOME/LinuxVoice;
cd $HOME/LinuxVoice/;
for i in {001..050};
do wget --read-timeout=5 --tries=0 -c https://www.linuxvoice.com/issues/$i/Linux-Voice-Issue-$i.pdf;
done;
cd;
}
LinuxVoice_Magazine_Downloader

Nećemo dividende, hoćemo veće lopate!

2 0 hvala 3
17 godina
bunker kaže...
Poanta :  niti na koji način nisi u prednosti ako konzolom analiziraš zauzeće prostora na nekom mediju naspram klikanja u grafičkom

sučelju neke aplikacije namijenjene za taj job.

Konzola može imati ( i ima ) svoju primjenu u razvoju ili pak u serverskom dijelu priče ) no u domeni kućnog korisnika

( i početnika i prosječnog i naprednog ) je posve  i nepotrebna i neželjena .  I zbog toga mi nema smisla povezivati konzoli rad sa pojmom naprednog korisnika...

Oprosti što mi se ne da čitati sve, ali vrlo brzo si u krivu - prednost konzole je minimalno ta što možeš pajpat njen izlaz na bilo koji drugi ulaz. Naprednije od toga ne ide.

S grafičkim sučeljem to ne možeš (niti mu je to svrha). Osnovna prednost unixoida i je upravo to da se sastoje od hrpe malih programa koji rade jednu stvar ali ju rade dobro - konzola je utjelovljenje te filozofije i koliko se god ti borio protiv toga, da si pravi sysadmin koristio bi ju da si olakšaš posao održavanja sustava.

Pazi ti to - spojiš se daljinski mobitelom preko 3G-a na klijentov linux i preko konzole u dvije minute i deset naredbi mu riješiš neki nenormalan problem...

Naravno da konzola nije korisna svakome ali stvarno smaraš već s tim da je konzola nepoželjna, jer nije.

Konzola ionako sama sebi nije svrha, odnosno je jednako koliko je to i sam OS (Linux/Windows/svejedno).

Konzola ti je prijatelj. Konzola te voli!  :)

Gledam te!
8 godina

@veliki brat

Ok, neda ti se čitat sve kaj sam napisao, ali onda nije korektno citirati dio teksta jer si ga izvadio iz konteksta i time mu dao posve drugi smisao.

Smisao mog teksta je da kućnom korisniku konzola nije niti poželjna niti potrebna ( pa bio on pocetnik ili napredni korisnik ). Ti spominjes administratora sustava koji se mobitelom spaja na klijentska racunala i kroz konzolne komande otklanja probleme što ga čini profesionalcem, i da si procitao moj cjeli tekst vidio bi dio teksta o koristenju konzole u razvoju ili odrzavanju .

Konzola je alat , i netko kome ona olaksava njegov posao će ju koristiti i izvući maximum iz njenih mogućnosti. I da si procitao sve, vidio bi da se neslazem sa automatizmom povezivanjja pojma konzole i naprednog korisnika. To sto razvijatelj ili odrzavatelj ili sysadmin velikih sustava koristi konzolu nema nikakve veze sa pojmom kućni ili napredni. On samo koristi alat koji je najbolji ( mozda i jedini, nazalost ) za odredjenu svrhu u odredjenom trenutku, i to ga nikako ne čini naprednim.

Zaboravljas elementarnu logiku da je lanac jak koliko i najslabija karika, i onda nekoj radnji dati epitet "nemoze naprednije od toga" je izdizanje tog segmenta a obezvredjivanje svih ostalih segmenata bez kojih opet cjeli sistem nije funkcionalan.

Meni to vise lici na filozofiju "svaki cigo svojeg konja hvali" ( bez uvrede romima, jer ovo je samo poštapalica ). Znam da to narusava ego onih koji misle da su zbog rada u konzoli extra napredni, no to jednostavno nije tocno, jer oni samo koriste odredjeni alat za odredjenu namjenu u odredjenom trenutku i bez obzira koja je svrha i vaznost te trenutne radnje ipak je ta radnja samo mali mali kotačić u ukupnosti nekog sistema ( pa bila to kućna mreza od tri devicesa ili kompleksno ministarstvo sa tisucama devicesa i slozenim uslugama i poslovanjem ).

Imamo i pojavu zamjene teza : kazes da se neke administrativne ili sistemske radnje nemogu nikako drugacije napraviti nego kroz konzolu, i u tome vidis njenu ogromnu prednost i nezamjenjivost. Nedostatak drugih ( gui ) alata naravno da daju jedinom alatu pijedestal. Bio sam ( davno, dok sam radio u tesli u doba juge ) u kineskom selu gdje je jedino prevozno sredstvo bio motocikl ( najslicniji javi ) i to jedan jedini kojeg su koristili svi seljani za sve svoje potrebe. I naravno da im je taj motocikl uzivao kultni status iako su tadasnje yamahe ili kawasakiji bili stoput napredniji od te "jave" . Al jbg, seljani su imali samo taj motocikl i sa njime su bili sretni jer bolji nisu imali.

Ako velike distre ( opensuse, ubuntu, mint, manjaro.. ) nastoje uciniti konzolu posve nepotrebnom u home desktop segmentu, nevidim cemu toliko grcevito pokusavati joj davati pijedestal u toj prici. Ok, ako je jedini alat kojim se moze nesto nekad negdje odraditi, ok, bude odradila, no nikako nije zbog toga napredna niti je napredan onaj koji koristi jedini dostupni alat za neku svrhu. Jbg, nemas vodovod, iskopaj bunar ili zabi hidrofor, ali nisi zato napredan kaj imas bunar ili hidrofor.

Postoje velike i slozene apk za upravljanje i administriranje nekim sustavima gdje nema niti treba konzole, npr nortonovu sam vidio i kratko radio u njoj, a sluzila je u sigurnosne i backup svrhe ogromnih sistema velike kompleksnosti.

Filozofija da imas niz malih stvari koje rade jednu stvar i rade ju dobro, je bila okosnica desetljećima. Da li će i koliko dugo to jos biti tako, ja neznam, mozda znaju razvijatelji systemd-a koji debelo odskače od navedene filozofije radi jedno ali radi dobro ... 😊

Sve se kontinuirano mjenja, same ljudske navike i potrebe se mjenjaju, a to onda diktira mnostvo pravaca u mnogim granama industrije. Tko neuvidi putanju, ostal bu samo u muzeju. Prije 20-30 godina smo gledali star trek i james bonda koji su imali komunikatore i leteće aute, i tada je to bio sf. Danas imamo mobitele i dronove ( koji ulaze u taxi i dostavni segment ). Vidis li di u najnovijim st ( discovery ) konzolu ... ? 😊 😊

🚑 👮

Poruka je uređivana zadnji put pon 13.11.2017 11:29 (bunker).
14 godina
bunker kaže...

Smisao mog teksta je da kućnom korisniku konzola nije niti poželjna niti potrebna ( pa bio on pocetnik ili napredni korisnik ).

Zašto konzola nije poželjna i potrebna kućnom korisniku? Uostalom, kakva je razlika između kućnog i nekućnog korisnika? Nema je. Oba su samo korisnici. Bedasto je uvoditi nekakve podjele ovakve vrste. Imaš hrpetinu kućnih korisnika koji rade 1000 puta kompleksnije stvari od "nekućnih" korisnika a da uopće nisu IT profesionalci. Jednostavno ovakva podjela nema smisla. Isto tako nema smisla jahanje na tome da konzola/GUI ne trebaju ili da je jedno neusporedivo bolje od drugoga. Ti si navikao na GUI i od bijaš koristiti konzolu. OK super za tebe ali kakve to veze ima s ostatkom? Imaš hrpu ljudi kojima je draže takve stvari raditi putem konzole (što opet ništa ne dokazuje u suprotnom smjeru). Za mene je logično, da neko tko koristi Linux, prčka po konzoli. Čak i ako sjebe sustav ili napravi sranje naučiti će nešto novo. Smisao prelaska na Linux je u savladavanju nečeg novog i u ovladavanju nekim novim vještinama. To ne znači da ne treba koristiti GUI ali odbaciti konzolu samo tako mi je nelogično.

Stručnjak za odmaganje...
8 godina

@mario

Pa nekakve kriterije moramo imati, jer nikako nisu usporedivi @velikibratov tip koji se mobom spaja te administrira i kućanica kojoj je plafon recepti za kolače na kulinarki i fejsu. Slazem se da je tesko neke stvari razgraniciti ( kućni, profesionalac, pocetnik, prosjecni, napredni... ) no isto nema smisla staviti sve u isti koš i mjeriti ih istim kriterijima.

Zasto konzola nije poželjna u home desktop segmentu ? Pa zato što za njeno koristenje treba uloziti vise vremena i znanja, sto vise nikako nije prihvatljivo ukoliko imas alternativu. Za koristenje gui alata ti je dovoljna elementarna logika i osnovnoskolsko obrazovanje ( citanje, pisanje, matematika, meniji, strelice, zvukovi.... ), i pomoć oko gui apk bus dobio u svakoj birtiji ( fb, viber, whatsup, gmail, .... ) dok pomoć za rad u konzoli bas i nemas na svakom cosku pa si oslonjen na copy paste pa kaj bude....

U segmentu pozeljnosti bismo jos mogli spomenuti dizajn i preglednost. Dizajn je osobno pitanje, no uzmi slike terminalskih izlista te gui prikaza i pogodi rezultat usporedbe dizajna na uzorku milion ispitanika.

Preglednost i funkcionalnost je vrlo kompleksna tematika koja ukljucuje i druge grane znanosti poput psihologije i medicine. U razlicitim godinama covjek drugacije reagira na razlicite audio ili video podrazaje, boje, smjestaj na ekranu ili prostoru, zvukove upozorenja... Pitaj webmastere koliko je bitan svaki detalj u privlacenju i zadrzavanju publike na odredjenoj lokaciji. Isto tako, medicina i psihologija su detaljno razradile tematiku sto je covjeku preglednije, jasnije, brže shvatljivije i imas cjelu nauku o tome koje boje u kojem dijelu vidnog polja mozak najprije percipira, koji tonaliteti i db zvukova su najpogodniji za koju namjenu... Kombinaciju svih tih faktora je zasigurno lakse postici u grafickom a ne konzolnom sucelju.

Tolko ( zasad ) o pozeljnosti. A o potrebnosti je jos lakse raspredati.

Iz kojeg razloga bi koristenje konzole bilo potrebno ukoliko za tu namjenu postoji kvalitetna gui apk ? Koji faktor bi tu konzolnom radu davao prednost : brzina, pouzdanost, vrijeme potrebno za edukaciju... ? Gparted, baobab, ili startupdiskcreator nisu dovoljno brzi, pouzdani i traze vise vremena za edukaciju u radu.... ????

Eto, to su argumenti zasto mislim da konzola nije niti potrebna niti pozeljna za onaj najsiri krug korisnika. A te iznimke koje se povremeno spominju ( sysadmini sa mobom, pojedinci zeljni samoedukacije... ) su samo malobrojne iznimke.

Otkud tebi obmanjujući podatak da će linux poceti koristiti osobe koje zele nesto vise nauciti o sistemu .. ??? Tko se zeli skolovati i educirati odraditi će to kroz neku skolu ili tecaj gdje se uci i polaze temeljem nekih udzbenika a ne temeljem nagadjanja tehnikom ćorave koke. O windows sistemu nema kaj dodatno nauciti ... ?

A moja dosadasnja iskustva ( od 1987 radim u struci ) su takva da je poslovni korisnik presao na linux nakon kaj je popio kaznu a ima sreće da svoj job moze obavljati pod linuxom. Kućni korisnik je presao na linux nakon kaj su mu dojadile reinstalacije i malwer sranja, i to isto ako ima sreće pa postoji pod linuxom sve na kaj je naucio raditi pod win pa i dostupne igrice i kvaliteta izvodjenja pod linuxom.. I nijednoj od tih kategorija konzola nikako nije potrebna a niti ju zele, stovise podsjeća ih na povijesni nepotrebni zaostatak ili kako kolega rece "srednji vijek"...
A industrija svoje smjernice i kriterije kreira na osnovu potreba i zelja vecine tako da sam siguran da će konzolni rad imati sve manju frontu djelovanja pa cak i u segmentu u kojem pojedinci vide konzolni rad kao najbolju i nezamjenjivu opciju .....

A sad na caffe....

😊

Poruka je uređivana zadnji put pon 13.11.2017 11:33 (bunker).
11 godina

Vidim ja novi post u temi pa reko ajd jedan brzi skrinšot 

Samomrzeći hrvat
Moj PC  
1 0 hvala 1
14 godina

Bunker očito je da se mi ne razumijemo. Ja nisam (niti ću ikad biti) protiv GUI-a ali isto tako volim koristiti konzolu. Nazovi me kako god hoćeš ali tako je. Kad nakon instalacije (ili upgrade-a) OS-a imaš sranje u 99% slučajeva nađeš rješenje koje copy/paste-aš u Terminal i riješiš problem. Na koji način treba uložiti više truda i vremena za nešto ovako? Možda samo za googlanje po poznatim destinacijama Linux zajednice. Zar ovo nije dovoljno brzo, pouzdano i s razumno potrebnim vremenom za edkaciju (naučiti surfati po internetu i copy/paste-ati u Terminal)? U nekim situacijama (problematičnim) niti nemaš GUI rješenje za problem. Jesu li ovo korisnici iz "srednjeg vijeka"?

8 godina
mario.L_hr kaže...

Bunker očito je da se mi ne razumijemo. 

Pa dragi kompa otkud ti uopće pomiso da bih ja tebe mogao zvati "kako god hoćeš" ?  Valjda si nakon niza godina kaj se virtualno poznamo mogao zaključiti da poštujem sve sugovornike bez obzira slagali se ili ne u nekim gledištima. Nađi ijedan moj post gdje sam nekome uputio neprimjerene ili ružne riječi, dok se za poneke kolege to baš i nemože reći.

Kaj i kako ti to koristiš da nakon instalacije ili upgradea imaš sranje u 99% slučajeva koje rješavaš copy pastem kroz terminal...??? Pa ja na manjaru ( koji je RR ) nemam takvu pojavu i terminal sam bio prisiljen koristiti možda dva tri puta u par godina ( systemctl provjere nekakve iako bi i bez korištenja terminala vjerojatno bilo sve u redu ). Čak i za instalacije i nadogradnje iz AUR-a je manjaro izbacio upotrebu terminala i sada se sve te radnje obavljaju automatizmom kroz pamac ( nema više onog dosadnog utipkavanja u terminalu yes no pass... ). Sjeti se opensuseovog yasta koji ima odličan gui gdje radiš sve ono kaj u nekim distrama moraš koristiti terminal ( dodavanje ppa googla, napredni vatrozid pravila... ).

Za koji to slučaj naš kućni korisnik nema gui rješenje ( ne ubacuj u priču sistem administatore velikih sustava ili razvijatelje softvera ) ? Pa dvoklik na .deb file će kroz gdebi sam kreirati dodatni ppa.

Ako i postoji neki takav slučaj da nemože drugačije nego kroz konzolu, to nije zato kaj je konzola centar svemira nego zato kaj jednostavno nije nitko napisao potrebnu gui apk za tu namjenu.

Ti, a i drugi kolege koji zastupaju stav o nezaobilaznosti konzole u home desktop priči, trebate sagledati stvar iz šire perspektive a ne sa svoje pozicije developera ili linux entuzijasta kojima je rad u konzoli neophodna potreba ili time sami sebi stvaraju osjećaj da su zbog toga napredniji korisnici. Napredni je korisnik računala ako koristi konzolni rad ? Znam više modela laptopa na kojima će 99% tih developera prouzročiti oštećenje prilikom rastavljanja , ali hardverski dio neuzimamo u obzir za kriterij naprednog korisnika računala ? Naravno da mu netreba detaljno poznavanje hardvera na tisućama modela uređaja jer on je dovoljno stručan za svoj uski djelokrug da u terminalu može raditi svoj job, ali to njegovo korištenje specifičnog alat za specifičnu namjenu ga nečini naprednim korisnikom. Isto tako nekakvom hardverašu koji žmirećki može odvojiti ekran laptopa bez da potrga kabel , a da pritom nezna ama baš ništa o konzolnom radu , nećemo priznati da je napredan korisnik računala...? Hardver neradi bez softvera ,a niti se softver može vrtiti bez hardvera ( bar zasada ) i isticati jednu kategoriju da je napredna jer koristi konzolu nije niti tehnički ispravno.

Kada bi proširio horizonte izvan svoje uobičajene točke gledišta , vrlo brzo bi došao do nekakvih globalnih parametara, a to su : hrpa statističara radi statistike o navikama-željama-potrebama korisnika. Na osnovu tih statistika nekakvi manageri donose pravce razvoja nekog brenda ( ili apk ) i za svoju procjenu odgovaraju dioničarima. Dioničare pak zanima samo i isključivo profit i ako statistike pokažu da će se najbolje prodavati šargopirgasta aplikacija za brojanje treptaja oka u minuti onda bu sav potencijal bačen na tu apk skroz dok traje kupnja i donosi pare dioničarima.

Evo dva odlična primjera :  PLAYSTATION  i  ANDROID !

I jedan i drugi se baziraju na linux temeljima. I jedan i drugi su donijeli milijarde svima koji učestvuju u proizvodnji i prodaji tih artikala ( za android kroz hardver na kojem se isporučuju, čak i ms tu masti brk  ). A naš korisnik plejke ili android smartphona nema niti jedini jedan razlog ili potrebu da bi uopće pomislio na upotrebu konzole za onaj uobičajen svakodnevni rad kojemu su ti uređaji namijenjeni.  A oni naši spomenuti statističari i manageri vide koji artikli su najkorišteniji i najtraženiji i takve stvari se forsiraju, tako da mišljenje i želje linux entuzijasta ili razvijatelja nisu mjerodavna za određivanje globalnih pravaca razvoja i trendova. Osvrni se oko sebe ( doma, na poslu, u tramvaju, u kafiću, na stadionu, u teretani..) i probaj prebrojati postotak osoba koje bi željele ili trebale konzolni način rada za bilo kavo redovno korištenje uređaja u svrhu posla-zabave-komunikacije  ( pod posao mislim na mailove, tablice, crtanje , a ne na razvijanje apk ).  

Ja razumijem da je konzola nekome ili neophodna ili gušt, no probaj i ti razumjeti da je takvih teška manjina i da oni neodređuju globalni pravac jer velika većina ljudi neželi koristiti konzolu zbog jednostavnosti i preglednosti gui apk za istu namjenu. U prošlom postu sam probao pojasniti da pitanja funkcionalnosti i preglednosti nisu stvar osobne prirode već je to nešto razvijano evolucijom u nama kroz desetke tisuće godina i postoji cjela nauka o tome zašto su neke stvari crvene ili zašto je neki zvuk određenog tonaliteta i cis dura... A te nauke kažu da će ljudski mozak i oko daleko lakše, brže i jednostavnije percipirati crveni kvadrat veličine 5x3 cm koji blinka na sredini ekrana  popraćen iritirajućim zvukom , nego kaj bi percipirao terminalski izlist. 

Daj popričaj sa ljudima koji nisu it struke, a sakodnevno moraju koristiti pc u razne poslovne svrhe i pitaj ih da li je ikada poželio ili morao koristiti konzolu ( npr blagajnice u konzumu koji je na redhat-u, konobara , soboslikara  koji putem računala prima upite i šalje ponude i račune,..... ). Treba izaći iz svoje čahure, sagledati širi aspekt i onda bu možda jasnije zašto većini korisnika računala konzola nje uopće potrebna niti imaju želju da bi išli sticati nova znanja potrebna da bi neke stvari radili kroz konzolu umjesto kroz gui apk . A i priroda naših tijela i perceptora utječe na to kaj nam je jednostavnije, uočljivije i shvatljivije. A sad , zvali ih mi srednjim vijekom ili bilo kako drugačije, ti manjinci koji moraju ili žele koristiti konzolu , neće i nemogu promijeniti želju i volju većine kojoj ta konzola niti treba niti ju žele.  A većina su tko ?? Pa te naše blagajnice u konzumu, igrači plejke, korisnici androida , domaćice koje traže recepte i ljubavnike po bespućima neta, djeca koja taže lektire , konzumenti multimedije , igrači igrica,.... itd...itd...itd... 

17 godina
neaktivan

Bunker, brkaš pojmove. Domaćici koja gleda recepte je Linux instalirao tko? Ona sama? Ja kažem da bi konzolu svakako trebao poznavati onaj tko instalira i odžava drugima računalo. A to svakako nije Štefica sa Kolinarkom. 

Neki dan zove me susjed obrtnik da mu je pobenavila Win10 kasa. I sad ja gledam kako da uđem u safe mode, jer je Win10 ušao u neku petlju i ne želi se dići. A nisam baš radio sa Win10. I tako gledam ja po netu i da bi ušao u safe mode moraš imat dignut Win ?! Druga opcija dići 'live Win' sa sticka. Uradim to i odem pazi sad, u konzolu. Tamo moraš upisati 'bcdedit /set {default} safeboot minimal' da bi otišao u safe mode. A prava muka je bila naći vitičaste zagrade, jer konzola nije marila za moju hr tipkovnicu, a nije bila niti standardna US. Uglavnom, koji to kućni korisnik instalira sam OS, radi system restore, timeshift ili već nešto treće? U teoriji to niti nije njegov posao. Moja tvrdnja je da onaj tko instalira OS (Linux, Win), administrira itd. poznavanje konzole (basha) mu može samo pomoći. 

Ako nekog zanima, kako Brian Kernighan objašnjava Unix. Iz AT&T arhive

Poruka je uređivana zadnji put pon 13.11.2017 11:56 (hrvooje).

3 0 hvala 3
8 godina
hrvooje kaže...

..... Ja kažem da bi konzolu svakako trebao poznavati onaj tko instalira i odžava drugima računalo......

......A nisam baš radio sa Win10. I tako gledam ja po netu i da bi ušao u safe mode moraš imat dignut Win ?! .....

......Moja tvrdnja je da onaj tko instalira OS (Linux, Win), administrira itd. poznavanje konzole (basha) mu može samo pomoći.....  

A gledaj ovaj paradoks i ako možeš smisleno ga onda pojasniti :

Ja tim domaćicama instaliram linux ( i windowse, ovisno o želji, ali na linuxu više zaradim vjerovao ili ne ). Ja tim domaćicama održavam sistem po potrebi  ( računalo, naravno,    ). Ja radim i podešavam sve vrste ručnog ili automatiziranog backupa i na win i na lin. Ja im podesim sigurnosni nivo. Ja na linuxu postavljam korisnicima timeshift jer se u par klikova može time izvući bez da ja moram dolaziti ( tamo di je mjesečno paušalno plaćanje došao ja ili nedošao )....

Znači, instaliram os-eve, podešavam ih, zaštićujem,backupiram, pružam i osnovnu poduku, kreiram mreže, sisteme sigurnosnog nadzora ( kamere i alarmi ) , i nikad mi za to nije trebala usluga terminala . Imaš neko suvislo objašnjenje , jer tvoja tvrdnja da mi "konzola može samo pomoći" je hipotetska i pretpostavljajuća i u mom slučaju se nije pokazala točnom. No ok, i ja sam manjina i moja iskustva isto nisu relevantna niti se na osnovu njih može graditi stav većine.

Ovaj tvoj slučaj sa win10 koji si opisao, je tvoje mišljenje i tvoj stav na osnovu tvog znanja i iskustva u radu sa win10 platformom. Uredno se u win10 safe mod može ući i bez da su win dignuti, no postoje neki preduvjeti tipa da na disku postoji OPORAVAK particija ( u suprotnom moraš imati kreiran win10 oporavak usb stik ) , a kada uđeš u to okružje tamo imaš par alata za te najčešće popravke koji su opet svi u gui načinu i nepretpostavljaju obveznu upotrebu konzole. I za pravilnu instalaciju win10 koja uključuje i sve te hiden particije ( recovery, health ... ) mi isto netreba konzola, niti mi treba kasnije da bih te alate koristio.  Inače, u win10 ti se to zovu napredne opcije pokretanja gdje je safe mod samo jedan od mogućih odabira pri rješavanju nekog problema. Do menija sa priložene slike možeš doći kroz same win, ili prilikom startanja računala ako imaš oporavak particiju na disku, ili kroz unaprijed kreiran oporava usb stik.

.....

14 godina

Trenutno nemam nikakvih problema ali sam se hrvao s Wi-Fi karticom u laptopu (nakon kupnje) dok je nisam natjerao da radi pa opet nakon update-a kernela ista priča (a još prije sam imao džumbus s ATI karticom na HP-ovom laptopu kad nakon instalacije drivera više uopće nisam imao GUI). Ne govorim o tome da cijelo vrijeme koristim konzolu (vjerojatno ima takvih ali ja nisam od njih). Zašto bi to radio? Ali za ono što mi treba i na što sam navikao koristim konzolu (bedasta stvar ali ja update sustava obavljam kroz konzolu, nervira me to što defaultno ne vidim što se dešava kad se koristi GUI).

16 godina
mario.L_hr kaže...
bunker kaže...

Smisao mog teksta je da kućnom korisniku konzola nije niti poželjna niti potrebna ( pa bio on pocetnik ili napredni korisnik ).

Zašto konzola nije poželjna i potrebna kućnom korisniku? Uostalom, kakva je razlika između kućnog i nekućnog korisnika? Nema je. Oba su samo korisnici. Bedasto je uvoditi nekakve podjele ovakve vrste...

- postoje korisnici koji znaju, tipkati.. i oni koji to ne znaju, niti im je cilj-želja-posao.. korisnik koji (''samo'') koristi računalo, banalno za surfanje.

hrvooje kaže...

Bunker, brkaš pojmove. Domaćici koja gleda recepte je Linux instalirao tko? Ona sama? Ja kažem da bi konzolu svakako trebao poznavati onaj tko instalira i odžava drugima računalo. A to svakako nije Štefica sa Kolinarkom. 

Neki dan zove me susjed obrtnik da mu je pobenavila Win10 kasa. I sad ja gledam kako da uđem u safe mode, jer je Win10 ušao u neku petlju i ne želi se dići. A nisam baš radio sa Win10. I tako gledam ja po netu i da bi ušao u safe mode moraš imat dignut Win ?! Druga opcija dići 'live Win' sa sticka. Uradim to i odem pazi sad, u konzolu. Tamo moraš upisati 'bcdedit /set {default} safeboot minimal' da bi otišao u safe mode. A prava muka je bila naći vitičaste zagrade, jer konzola nije marila za moju hr tipkovnicu, a nije bila niti standardna US. Uglavnom, koji to kućni korisnik instalira sam OS, radi system restore, timeshift ili već nešto treće? U teoriji to niti nije njegov posao. Moja tvrdnja je da onaj tko instalira OS (Linux, Win), administrira itd. poznavanje konzole (basha) mu može samo pomoći. 

Ako nekog zanima, kako Brian Kernighan objašnjava Unix. Iz AT&T arhive

-instalacija ili pobenavljena kasa-popravak? Nije isto. I kog je zvao juzer.. isknosnog, onog tko to zna, tko se bar zna snaći (mada vidim slabo, us-layout.. :) )..

priča počinje hrvoojevim primjerom traženja .Trash-a koji mu skriva-krade 5GB na nekom mediju.. i to on s lakoćom otkriva (kao pravi hollywoodski hacker, nekoliko entera..) štrikanjem koda u terminalu. Istu stvar može juzer-vulgaris, guijem, trenutno vijdeti, ne mora googlati (ni tražiti pipe ili vitičastu zagradu..) ne mora zvati majstora koji fixa kase i štrika kod, nego klikne i vidi gdje-što zauzima. To što konzola može, da, može sve.. no ne treba sve, juzeru ako ga tako nešto zanima (ako traži nestali freespace) treba samo filemanager koji će mu to pokazati. Lakše, brže, dovoljno. Ne da je to moćnije od konzole, nije, ali nije ni potrebno za taj konkretan primjer, koji nije fix raspadnutog sistema (i safeboot..) :)

-pokušava se uvjeriti pućanstvo, da je konzola ono što im treba, odgovor na svako pitanje, nezamjenjiva.. pa i kad se remoteom admin spaja na servere... haloooouuuu! - ovdje Zemlja! :))

... dajte malo, ono, spustite se. Juzeri su juzeri. 7z-gui ili konzola za istu stvar, neki enkoder, ... meni nije problem, nije ni vama.. a čime se bavite ili milsite da ste taj juzer-vulgaris, da nema neke razlike? Buni vas možda to što su nekad, lunuxjuzeri bili isključivo napredni, programeri, admini.. oni koji su se s konzolom rodili. A sad, Android, juzeri kojima je i safeboot nešto iz SF filmova, konzola nešto što ih podjseća na sate matematike i domaću zadaću... nešto što im je (nepotrebno) nerazumljivo.

-google, zna sve. No da bi dao odgovor, juzer ga mora znati natipkati, a to već implicira da razumije, da ima potrebno predznanje.. ja se ne trudim pamtiti ono što mi treba jednom (pitanje dali ikad više..), kad mi zatreba, tad vidim man, help, swich, ili najdraže, čitav line copypasteam, ali znam što i gdje tražim, jednako kao telefonski imenik.

Današnji juzer, može instalirati OS (win-lin), bez da ikad vidi konzolu. Popraviti problem već malo teže. To izgleda ne brka bunker, nego powerjuzeri zapeli u crnilu srednjeg vijeka.. -da, konzola je moćna, koliko i sam OS, može sve (što može OS), gui-app je samo frontend, samo dio onog između juzera i računala... ali taj dio je tad za obične juzere daleko lakši, čak i za powerjuzere i tu me hrvooje ne može uvjeriti kako će on brže (ako zna napamet) naštrikati kobasicu za gornji primjer, kad traži 5GB.. nego takvim softićem koji to radi klikom, u par sekundi, pregledno, jednostavno kao semafor, daleko brže kao prijenos informacija npr grafikon+boja, nego čitanje brojeva ili switch za sort order.. Prednost konzole je, ako znaš, tad znaš, tad možeš u svakoj konzoli, distri.. dok je app ovisna. Ali, appsi postoje, bezbroj, ogromna ponuda i većina distri dolazi s nekim za tu namjenu. Tad juzer jednostavno treba kliknuti i vidjeti gdje su nestali GiBiji..

-želli li svaki juzer znati kako se koristi konzola? Bilo bi zgodno, nije nužno. Vozač može promijeniti gumu, doliti ulje, ipak to radi serviser-vulkanizer.. ista stvar.

+ važno, konzola je moćna. Premoćna. Juzer bez iskustva, će statistički u par korištenja, učeći, čačkajući mečku, napraviti štetu, jer konzola može sve. 7z ili neka gui app, mu to ne nudi, nudi samo ono što mu zapravo treba. KISS, pravilo koje je važno, Okham, eliminirati nepotrebne rizike, probleme. Koristiti računalo vs stalno popravljati (biti majstor). Ne mjerite potrebe drugih svojim potrebama, nisu iste.

Konzola u ovakvom primjeru krši sva pravila, postaje suprotno od KISSa a time i problem, bauk itd. -postaje potencijalna prepreka običnim juzerima, pa čak i naprednima, za takvu trivijalnu potrebu, jer i napredni će koristiti neku app za hrvoojev primjer nestalih GBa, s razlikom, ako nema app, snaći će se.. i vjerojatno neće napraviti veću štetu. Onaj tko nije napredniji, ima jednake šanse za dobro-loše, on jednostavno ne zna niti što ugooglati, jer da zna ne bi ni morao googlati.. ili čitati u ovoj temi.

-Spustite se malo, sjetite se Okhama, KISSa i kvake-22. Juzer nije sysadmin, dev, konzolaški guru, kao što to nije ni onaj s w10 kasom :) nego je taj neki trgovac-konobar.

Poruka je uređivana zadnji put pon 13.11.2017 12:43 (ihush).
8 godina
Entry Point kaže...

Vidim ja ..............

A čuj, i za ovo troje sa slike je taj motorček njihov centar svemira jer neznaju za bolje ili to bolje njima nije dostupno ...hehehhehe

14 godina

Sve 5. Sada bi zbog trgovaca-konobara (kao korisnika) trebalo ukinuti konzolu? Uz konzolu može sjebati sustav. Pa najviše što sam naučio je na vlastitim pokušajima i pogreškama. Što je tu loše? Ako ćeš reći izgubljeni podaci moj kotraargument je da ako nisu backupirani onda nisu ni bitni. Ne shvaćam zašto forsiraš priču da se sve koristi kroz konzolu (vjerojatno to rade samo neki sys admini). Pa i moćni MaliMekani kod problema s Windows instalacijom predlaže konzolu i sfc /scannow ili možda predlažu da korisnik uzme Viagru te doživi sinkopu kroz GUI?

16 godina
mario.L_hr kaže...

Sve 5. Sada bi zbog trgovaca-konobara (kao korisnika) trebalo ukinuti konzolu? Uz konzolu može sjebati sustav. ..?

-ne, nego za sve postoji više načina. Forsirati konzolu je besmisleno, kao i svako sveto tele.. u konkretnom primjeru obična mračna dogma :)

-svaki alat je samo alat, najskuplja gedora ili čekić.. ako treba zabiti čavao.. može i dobra cipela s tvrdom petom, no za neke poslove je samo poseban alat adekvatan.

-kad se govori o korištenju, traženju freespacea, primjer kojeg hrvooje navodi, je upravo suprotno od spašavanja-fixanja.. jedno rade juzeri, drugo majstori.

-svakodnevne stvari, banalne, juzerske .. jednostavno nisu bolje-brže-lakše samim time jer tako misli neki guru za tipkanje u konzoli. Pajpati se može, no vidi što treba hrvooje za otkrivanje tople vode i nestalog spacea, dok to juzer napravi običnim klikom. To je suprtono od onog što je konzola, kao da onim čekićem idem šarafiti torx..

-konobar je zvao 'majstora'. To je OK, ako ne znaš, ne diraj. Niej konobar išao u konzolu ili gui fixati nešto o čemu nema pojma. To govori da taj juzer zna razmišljati i brine o računalu, mada nema pojma o OSu, popravcima.. to je daleko kvalitetniji juzer, nego onaj koji misli da sve zna.. do trena kad sve izgubi.

-da, backup.. i taj juzer ga verojatno ima. Upravo to što je zvo hrvooja mi govori da su mu podaci važni, važniji od kvartovskog statusa gurua.. koji u konzoli sve fixa dok konobarice napeto uzdišu..

-bezbrojni primjeri kad je konzola pravi način, jedini način... no ne i traženje GBa u .trashu kao moguće svakodnevno potrebno običnom juzeru. Teško me netko može uvjeriti da je to u konzoli po bilo kojem kriteriju (brže, bolje, moćnije..) optimalnije u konzoli nego u guiju. Koristiti argument o fixanju OSa je besmisleno, drugi task, razlog, fix problema. Traženje GBa nije fix, nije problem, to je obična-juzerska sitnica. to je konkretan primjer za koji ću biti na bunkerovoj strani vs hrvooja. (ne za druge/sve stvari koje se mogu u konzoli.. npr dodati PPA/aptgetati, driver ili štrikati u nekom trenutku neku naredbu koja radi tko-zna-što.. jer je to tad specifična namjena za koju vjerojatno ne postoji odgovarajuća app-gui).

Poruka je uređivana zadnji put pon 13.11.2017 13:05 (ihush).
17 godina
bunker kaže...

@veliki brat

Ok, neda ti se čitat sve kaj sam napisao, ali onda nije korektno citirati dio teksta jer si ga izvadio iz konteksta i time mu dao posve drugi smisao. 

bunker kaže...
Kada bi proširio horizonte izvan svoje uobičajene točke gledišta , vrlo brzo bi došao do nekakvih globalnih parametara, a to su : hrpa statističara radi statistike o navikama-željama-potrebama korisnika. Na osnovu tih statistika nekakvi manageri donose pravce razvoja nekog brenda ( ili apk ) i za svoju procjenu odgovaraju dioničarima. Dioničare pak zanima samo i isključivo profit i ako statistike pokažu da će se najbolje prodavati šargopirgasta aplikacija za brojanje treptaja oka u minuti onda bu sav potencijal bačen na tu apk skroz dok traje kupnja i donosi pare dioničarima.

Naravno da ništa nisam izvadio iz konteksta; rogoboriš protiv konzole kao da imaš ikakvog utjecaja na to hoće li je biti u sljedećim izdanjima distribucija ili ne.

I pritom radiš istu grešku kao i hrpa drugih ljudi (kao npr. Drago u onom svom famoznom fail-tekstu o dečku koji obećava) i ponašaš se kao da je Linux firma koja ima menadžere, dioničare i tak... Pogodi što: nema!

Naravno, ti slobodno sam složiš sustav kakav bi trebao biti pa neka se prebace svi vindovsaši i linuksaši i stekneš ogromnu bazu korisnika i postaneš MS namjesto MS-a.

Do tada, priti pliz, dozvoli da ljudi koji troše svoje vrijeme i novac na slaganje distribucija da to rade onako kako oni misle da je najbolje.

bunker kaže...

Zaboravljas elementarnu logiku da je lanac jak koliko i najslabija karika, i onda nekoj radnji dati epitet "nemoze naprednije od toga" je izdizanje tog segmenta a obezvredjivanje svih ostalih segmenata bez kojih opet cjeli sistem nije funkcionalan.

Ne, nije izdizanje, nego odgovor na tvoju rečenicu:

"I zbog toga mi nema smisla povezivati konzoli rad sa pojmom naprednog korisnika..."

To što se ti iz nekog meni nepoznatog razloga osjećaš obezvređenim nije moj problem (BTW, ja ne koristim konzolu nešto pretjerano, samo kad baš moram, a i onda se snalazim, ali isto tako uzimam u obzir sve ono gore i dolje što ti pišem, pa nemam potrebe pljuvati po njoj).

Ako u konzoli možeš napraviti nešto što je napredna radnja a u GUI-u ne možeš, sry stari, ali logično je očekivati da će ljudi tu konzolu povezivati s naprednim korištenjem.

Također, ne zaboravi, u srcu svakog Linuxa je konzola. Ona je uvijek tu i uvijek radi (za razliku od GUI-a) i hrpa sistemskih stvari se može napraviti kroz nju. Boriti se protiv konzole je jednostavno besmisleno - samo ju ne koristiš i gotova priča...

Gledam te!
17 godina
neaktivan

Kome još treba safe mode dok računalo radi :) Kao da je netko iz Alan Forda ovo radio. 

ihish kaže...

priča počinje hrvoojevim primjerom traženja .Trash-a koji mu skriva-krade 5GB na nekom mediju.. i to on s lakoćom otkriva (kao pravi hollywoodski hacker, nekoliko entera..) štrikanjem koda u terminalu. Istu stvar može juzer-vulgaris, guijem, trenutno vijdeti, ne mora googlati (ni tražiti pipe ili vitičastu zagradu..) 

Isprike, ako je to tako zvučalo, ali zaista mi nije namjera nikakvo hvalisanje niti išta. Početnik sam kao i većina ovdje. Ovakve stvari postam (objasnioi sam svaki redak komande) da sam sebe podsjetim, ako nekad zaboravim (često znam da sam negdje nešto vidio pa kad googlam uz traženi pojam navedem stranicu i brže nađem, tipa bcmwl hrvooje site:bug.hr i tako nađem rješnje koje sam zapisao sam sebi) ili da netko drugi s googlea skrene ovamo da ima sve info. Evo npr. nedavno se ovdje javio student Ivan kojemu će ovakve stvari možda pobuditi znatiželju. I u budućnosti ću ovo raditi. Ako mi se neka komda pokaže korisnim pokušat ću je podijelit. 

Zidovi teksta radi filozofiranja mi i nisu baš privlačni. Radije ću biti pragmratičan i eksplicitan. Jbga, nisam svećenik, odvjetnik ili političar. Samo obični inženjer. Za kraj bih Ivanu i svim onima koji žele znati više preporučio ovo štivo na hrvatskom. Zaista najbolje štivo o Linuxu pa i hardveru na hrvatskom na koje sam naletio

https://www.opensource-osijek.org/dokuwiki/wiki:knjige:uvod_u_linux#saznajmo_nesto_vise_o_linuxu_i_linux_naredbama

Poruka je uređivana zadnji put pon 13.11.2017 13:56 (hrvooje).

5 0 hvala 1
11 godina

grep je najmoćnija naredba svih vremena 

Samomrzeći hrvat
Moj PC  
2 0 hvala 0
16 godina
Veliki Brat kaže...
..

Ako u konzoli možeš napraviti nešto što je napredna radnja a u GUI-u ne možeš, ..

- ne, upravo obrnuto (stara krvicia bunkera koji zazire od konzole.. ali novi povod, novi primjer, novi kriterij..) s prošle strane..

-gdje hrvooje daje primjer kako traži .trash 5GB..

-to je suprotno, to nije napredno korištenje nego nešto banalnog, nešto za običnog juzera koji se jednako čudi kako nema mjesta na stikiću. To je upravo izuzetak-suprtono. Lakše u guiju, optimalno, za razliku od bezbrojnih drugih primjera kad je konzola nezamjenjiva.

-konzola je super, ali ne znači da je čarobni eleksir za sve i da je u svakom slučaju bolja. U ovom slučaju nije, samo je odbojna za juzera pa i powerjuzera koji u guiju ne bi morao tražiti .trash tj uopće se ne bi ni postavilo pitanje gdje su nestali GB, jer bi bili vidljivi na prvi pogled.

-to je suprotnan primjer od svih ostalih, kad je konzola potrebna. Ako se forsira takvo korištenje, tad je to kontraproduktivno, besmisleno.

-ako mi nešto treba stalno, napravti ću skriptu ili pribaviti/napraviti app, za povremene-promjenjive potrebe može konzola. Za traženje što zauzima mjesto na stikiću? Jel to fixanje winboota koje se iz nekog razloga uvede u temu kao argument za konzolu? Smiješno.. konzoli ne treba takav argument. Ne treba se ni bortiti protiv guija koji to olakšava svima nit je u tom konkretnom slučaju moguća neka prednost konzole. Jednostavno krivi primjer, bilo koji drugi i konzola pobjeđuje svaki gui.. malo je takvih primjera. Ovo je baš takav. :)

dodatno, eliminira se greška, početnik-napredan.. štrikanje naredbi u moćnoj konzoli, greška i tko zna koje posljedice. Ni jedne prednosti ne vidim, čak za naprednog powerjuzera (koji se može i bez du+swichevi jednostavno sjetiti da posotji .trash i da je misteriozno zauzeće zapravo banalno. (kao winjuzer s recbinom).

-ako to nije nikakva napredna radnja, nije nešto što gui ne nudi.. tad je inzistiranje na korištenju konzole još gori promašaj. Jer što je gui-frontend? DA sve je konzola-OS, razlika je recimo u prikazu. Konkretno, obrnuto od poželjnog korištenja, antiargument za konzolu. Bilo koji drugi primjer bi bio 'bolji' .. kao i dokaz, da se može pretjerati u svemu i da je to tad suprotnost samome sebi ... (kao i ovaj text, pa prekidam.) :))

17 godina
neaktivan
ihush kaže...

-to je suprotno, to nije napredno korištenje nego nešto banalnog, nešto za običnog juzera koji se jednako čudi kako nema mjesta na stikiću. To je upravo izuzetak-suprtono. Lakše u guiju, optimalno, za razliku od bezbrojnih drugih primjera kad je konzola nezamjenjiva.

Često puta ponovljena laž postaje istina. Većina distibucija kao i Win po defaultu nemaju alat ili opciju u file manageru koji će pokazivati veličinu foldera u MB, nego broj fileova unutri.

Nedavno sam trebao MAC adresu uređaja spojenih na lokalnu mrežu. Prvo sam ih pingao po jednom, ne duže od sekunde i onda sam pregledao arp tablicu u potrazi za MAC adresom. I onda sam to stavio u funkciju:

ip2arp()  {

local ip="$1"

ping -c1 -w1 "$ip" >/dev/null

arp -n "$ip" | awk '$1==ip {print $3}' ip="$ip"

}

i kad je trebalo pokrenio:

ip2arp 192.168.0.101  # - 41:bb:00:12:35:02

Poruka je uređivana zadnji put pon 13.11.2017 15:16 (hrvooje).
16 godina

često ponavljaš istu formulaciju (reducirano, laž), često ili prečesto referiraš na windoze, kad uopće nemaju veze ni sa čime ili druge postove-teme.

no, disk usage, je banalna stvar... i govorim isključivo o tome, konzola-gui ili bunker-hrvooje argumenti.. sto puta si u pravu, jednom nisi... naravno, primijenit ćemo opet, prvu prečenicu i složit ćemo se da je to laž.. jer to je ok, normalna forumska argumentacija do granica adhominea. .. super.

ovako, trebao si nešto mrežno, naštrikao si u konzoli.. i? Naravno, to se upravo tako radi. Kažem nešto drugačije? Tvrdim da za takvu potrebu treba neka gui-app? Možda npr kad u nekoj temi kritiziram 'čudotvorne' alate kao npr Rufus, jer radi ono što nudi OS, mada ga u howto navede npr ubuntu.. umjesto čiste konzole. Kritiziram li mogućnosti bilo kojeg OSa, konzole? Smisao, lakoća, početnici (ne powerjuzeri, koji znaju) .. i zapravo u slučaju du, ni powerjuzer time ne dobija baš ništa, osim ako želi nešto 'treće'.. nešto izvesti, a tad može pajpati dok mu to gui-app ne nudi.

-no, za juzerske stvari, kao što je .trash, hidden, folder koji naravno skuplja smeće.. i koji je za većinu juzera (najsvježijih početnika, štefice, perice, browserači i konobari..) potreban npr kad koriste stikić.. dok će neki admin/dev već naći neki način (mada je meni na mom računlau, najnormalnija postavka prikaz svega, ne skrivanje .trasha + gasim ga ili baypasam..).. jednostavno navodiš konkretan primjer, koji stvarno i početnici mogu često trebati i tad, radiš grešku, inzistiraš da je to konzolaški kao rješenje bolje ili što već.. 'jače'.. a to je tek nonsens, ako ništa drugo zbog čitljivosti tj mogućnosti guija, 'semafor' sistemom, crveno-zeleno, ili dimenzijom pravokutnika na najjednostavniji mogući način juzeru prikazati zauzeće, koje je tad neovisno o us-cro layoutu tipkovnice i imaš li pipe-vitičastu ili čšđć.. pa i o tome jesi li kinez ili pakistanac ili bednjanac.. ili koji os korsitiš ili jesi li powerjuzer ili štefica&konobar koji je jednom čuo za konzolu.. misli na playstation.

-možda je npr u nekom grafičkom programu tipa gimp-photoshop lakše utipkati boju u rgb formatu nego kliknuti kockicu ili colorpickerom..? Terminal je jači za sve-uvjek? Stvari koje su rođene za gui, terminal jednostavno mora štrikanjem kobasice-koda kompenzirati.. i opet nije ni jednostavniji ni jasniji od guija koji tad jednostavno ima univerzalnu prednost jer slika = tisuću riječi..

tim primjerom, inzistiranjem, formulacijama o ponavljanju laži.. dokazuješ što? OK, lažem. -next.

mint, fedora, debian... koja distra nema upakiran neki disk usage analizer/baobab ili varijacije? mint live pict.. kojim konzolskim trikovima bi takav prikaz i jednostavnost mogao kompenzirati ili je uopće razlika običan juzer i netko tko zna u tom slučaju važna? Tebi ovo nije jednostavnije, konkretnije, brže? .. samo zato jer nije konzola nego gui neovisno što je takav konkretan task na strani guija kojeg konzola ne može nadokanditi svestranošću?

-meni nije problem ponavljati.. neovisno o doskočicama koje možeš dalje koristiti. Lagat ću i dalje, to je najmanji problem, no ti tad imaš daleko ozbiljniji problem, neki intimno-soft-osjećajan.. nešto što nije objašnjivo preferencijom OSa ili alata.

Svaki alat je samo alat, soft. Koristiti se može, pri tome, recimo, poželjno je odabrati odgovarajući alat-način, pa čak i sasvim pogrešan, ako je iz recimo inata... dok obavlja task, možemo reći, nevažno. Izmišljati pri tome neku prednost je nepotrebno, pogotovo kad je stvarnost suprotna i kad juzer štrikanjem ne može ni približno onom što mu nudi banalna app-gui, recimo preglednost.

-Ako ništa drugo, u mraku konzole je recimo poželjno npr bojom istaknuti neke cifre, organizirati ispis u neki pregledniji (-human..) sadržaj, jer bez tog je možda beskorisno. Čemu uopće takav primjer kad je antiargument.. bezbrojni drugi primjeri (kao sad za mrežu), gdje je konzola 'the-car' .. i može baš sve uz prednost koju tad ima. Za disk usage jednostavno nema, još manje za početnike (pa ni napredne). Naravno, ponavljat ću laž, možda postane istina. Najs tač, anti-argumentiaciji.

8 godina

Velim ja da bi trebalo ove specificne teme razvrstati u zasebne podteme . Ovako smo svasta nesto spucali pod jednu temu koja broji stotine stranica, i tesko bu netko pronasao bas dio koji ga zanima.

@veliki brat

Nenapadam ja konzolu, jos manje osobe koje ju koriste, a jos manje mi je na pameti utjecaj na budući razvoj bilo čega. Trziste ima i bez mene vrlo ucinkovite i surove metode filtriranja uspjesnih.

Da li linux ima ili nema managere i izvore financiranja je isto dinamit tema. Najveci ulagaci u linux foundation su ipak korporacije. Naravno da cilj njihovih ulaganja nije savrsenstvo mog desktop os-a, već su ta ulaganja usmjerena na komercijalni dio koji donosi zaradu. Znamo da smo okruzeni hrpom uredjaja koji koriste linux, od kamera, satova, igracaka, servera, automobila, letjelica, oruzja, i naravno da to sve nebi bilo moguće bez ogromnih ulaganja, te prepoznatljive i cvrste infrastrukture koja ukljucuje i managere. Nas desktop je nusprodukt svega toga, i to na razne nacine, ali i to je tema zasebe...

Ono sa cime se u cjeloj ovoj storiji neslazem je to da se dodjeljuje epitet naprednosti nekome tko koristi neki specificni ( ili jedini ) alat a mozda o milion drugih it segmenata nema pojma. I nema to veze samnom osobno, nego je takav stav obezvredjivanje mnostva ostalih u nuznom lancu koji je zasluzan za funkcioniranje nekog uredjaja.

Ajmo postaviti kriterij naprednosti !! Vise puta je spomenuto da je koristenje konzole napredni rad jer npr jedino tim nacinom mozes neke stvari odraditi koje su bitne za ispravno funkcioniranje uredjaja ( nerazdvajaj softver i hardver jer su medjusobno ovisni i neodvojivi ). Ako je to kriterij, pa onda tom retorikom mozemo smatrati naprednim korisnikom svakoga tko koristi neki specificni alat ( bilo softverski, bilo elektricni odvijac ... ) jer i oni tim radnjama obavljaju nesto bez cega taj devices nece uopće funkcionirati ili ce funkcionirati na nepravilan nacin. Jel razumijes da ja postavljam pitanje kriterija naprednosti koju pokusavate povezati iskljucivo sa upotrebom konzolnih alata, a pritom osporavate taj kriterij svima ostalima bez cijeg znanja-rada-alata taj sistem ili devices nebu šljakao. Čvaknem ti skalpelom pravi vanjski bakreni vod na ploci, i bez dobrog poznavanja konturnih struja nebus nikad otkrio kvar i tu plocu bus bacio iako je problem lako rjesiv uz dobar multimetar, el sheme te ploce i jeftinjak lemilicu... Valjda je ovim primjerom jasno da ispravan i kvalitetan rad devicesa ovisi o mnogim ljudima i njihovim znanjima i alatima, i nijedan od njih nezasluzuje vise ili manje od ostalih epitet naprednosti koju smo definirali kao obavljanje neophodne radnje za ispravno funkcioniranje necega...

Za linux adute ( playstation i android ) ste svi preskocili cinjenicu da njihovim korisnicama konzola niti treba niti ju traze, a tih korisnika je daleko daleko vise nego svih korisnika home desktop linux operativnog sistema. Usporedite broj korisnika plejki+android vs cca 45 miliona linuxasa ( 3% od 1,5 milijardi home racunala )....

😊

11 godina

Nažalost u krivu si ovaj puta jer referiraš na to da je konzola alat. Konzola nije alat u smislu da je to neki specifičan software koji radi nešto, tako da uspoređivati nekog tko je napredan u nekom software-u nije isto.

Konzola je interakcija sa osnovnim funkcijama kernela, "prozor" kroz koji se šalju i primaju tekstualne poruke sa najnižih nivoa operativnog sustava i procesa:

The Linux console provides a way for the kernel and other processes to send text output to the user, and to receive text input from the user. 

Dakle napredan korisnik konzole nije isto što i napredan korisnik Gimp-a. Napredan rad u konzoli podrazumijeva barem osnovni uvid u kernel i njegove funkcije, te spektar programa aplikacija do kojih možeš doći/koristiti koristeći konzolu.

Vrtite se u krug već zadnjih par stranica grizeći vlastite repove.

Pa idemo napisati par istina da zatvorimo ovaj krug:

1. Korištenje OS-a je apsolutno subjektivna stvar. Ovisno o potrebama, možemo reći da imamo osnovne i napredne korisnike (sa još podosta podkategorija, ali ostavimo to za neku drugu temu)

2. Korištenje konzole ne znači da je user napredan. Svatko može c/p u terminal, koristiti mv, ls, cp i slične osnovne funkcije.

3. Da li je konzola bolja od GUI-a? Besmisleno pitanje, jer svaki GUI program je pisan sa svojim određenim funkcijama koje se možda mogu, a možda i ne mogu brže izvesti koristeći terminal. U većini slučajeva jedan click = kompleksna linija (ili više njih) u terminalu. GUI programi su specijalizirani za određene radnje, konzola/terminal je za sve. Doslovno. Nema toga što se ne može napraviti u GUI-u, a ne može u konzole (vidi italic text gore). Nadalje ima hrpa stvari koje se mogu brže, efikasnije i sigurnije napraviti putem terminala, nego nekog GUI programa (sjetimo se specijalizacije), ponajviše zbog načina na koji možeš raditi u terminalu i opcija koje postoje.

Nema tu bolje/lošije, sve samo ovisi o korisniku. Naravno da će naprediniji korisnik više koristiti terminal jer ipak više zna o sustavu i jednostavnije je izvršavati neke low level radnje kroz konzolu nego kroz GUI. Pa čak i ako si developer, vjerojatno ćeš svakodnevno koristiti terminal.

Primjer 1: korištenje git-a mi nikada ne bi palo na pamet koristiti kroz neki GUI ma koliko dobar bio. To bi bilo toliko sporije i nepregledno da bi poludio. Samo jedan mali primjer.

Primjer 2: Nikada mi ne bi palo na pamet resize-at slike u terminalu kad imam Gimp i slične programe.

Samomrzeći hrvat
Poruka je uređivana zadnji put pon 13.11.2017 18:55 (Entry Point).
Moj PC  
5 0 hvala 0
8 godina

Ma to je samo igra rijeci. Pa naravno da spominjanjem rijeci konzola nisam podrazumijevao da je to alat koji je svrha sam sebi. Bas iz tog razloga sam najcesce navodio izraze tipa: koristenje konzole, rad u konzoli, terminalski rad , i sl...

15 godina
protjeran
http://www.soundstream.com/

1 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Za one koji žele znati više: 

Interaktivno učenje Vim-a :)

http://www.openvim.com/