Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.537.490
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
Re: Linux - pitanja i odgovori
ivan72478 kaže...

.. Tako da sam sada ostavio ssd na cd slotu, a hdd mi je na standardnom.

..

- to možeš promijeniti u onom boot-order meniju, pa staviti diskove na željeno mjesto. Nema razloga da tad ne boota, tj sam sata kontroler bi morao biti jednak-isti..

- 'idealna' kombinacija je ssd na klasičnom mjestu, na njemu multiboot, osvei-appsi koje normalno korsitiš, hdd u oodbay kao izmjenjivi storage, kojeg po potrebi možeš koristiti na drugom računalu. Imam par laptopa, pa mi je to zgodno :) .. praktičnost kao externi usb disk, dok je brzina i sigurnost (jer je u ladici) daleko bolja.

- kao neki moj extra fičer, svaki disk dok je prazan, prije početka korištenja, pripremim tj planiram za buduće moguće potrebe, kreiram boot.. i po potrebi bootam s bilo kojeg diska, na bilo kojem računalu.. parstotina MB (do 1GB) je zanemarivo kao boot particija-gubitak mjesta.

Dado91 kaže...
Postoji li neki nacin da se Microsoftov PowerPoint instalira i koristi na linux mint 18.Ndmojtei samo pisati da postoji libreoffice,samo me interesuje da li moze ili ne powerpoint na linux mint 18 da se instalira i kako

- ne, MS-PP je win app, nije linux, nije kompatibilno.

- nešto sasvim drugo je npr VM ili wine. Odnosno, online-cloud app, android, pa i možda jednog dana ms napravi i linux verziju (no to bi bilo pucanje u nogu).

- VM = virtual mashine.. wine je emulator, mada kaže da nije :)) zapravo iste stvari, slične, nije šija nego vrat..

- neke stvari mogu raiti kroz wine, neke ne. Moraš se jako potruditi da to uspije (ako može), jer nije samo konkretna app ono što radi, ostatak sysa-osa, directx, .net, svaki dll ispod haube ima svoj razlog. Tako da je će ipak neki VM i windows.. ili windows.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
11 godina
neaktivan
Linux - pitanja i odgovori

ihush  A ne znam, možda je problem što nisam kreirao boot particiju. Kreirao sam swap, root i home.

0 0 hvala 0
8 godina
Dado91 kaže...
Postoji li neki nacin da se Microsoftov PowerPoint instalira i koristi na linux mint 18.Ndmojtei samo pisati da postoji libreoffice,samo me interesuje da li moze ili ne powerpoint na linux mint 18 da se instalira i kako

Možeš instalirati ms office ( pp je dio office paketa ) kroz playonlinux , no nema garancije stabilnosti i pouzdanosti. 

Office nije besplatan pa će te i u tom slučaju tražiti key.

Dostupan ti je i free okljaštreni office online , a uvjet je ms account ( slike u prilogu ).

Zašto ti nebismo napisali da postoji libreoffice ??  Jedna od falingi  na koju sam naletao je da se zaboravi 

na linux instalirati ms fontove ( za mint ti je to paket ttfmscorefontinstaler ) , i onda za prosječne jednostavne dokumente

nema nikakve zapreke da se otvaraju ili editiraju u libreofficeu.

16 godina

-par 'sitnica' oko boota, standarda, kompatibilnost..

-boot particija je samo particija, nije stvar u tome posjtoji li il ne.

-disk je bootabilan ili storage (nebootabilan), ako je tako inicijaliziran-formatiran, tj to je poseban sektor rezerviran za boot.. i nekad su (manji) bootmanageri bili u njemu.. i dalje su tamo, int h80, loader-vektor.. koji dalje zna koja particija ima potrebne boot fielove. Tako da ne ovisi bootabilnost o postojanju /boot particije (bio bi jednako nebootabilan) nego jel tako označen, aktivan, boot-disk flag.

To je zapravo MBR ili GPT.. a ostalo, kemijanje, uefi.. običan višak koji samo dodatno komplicira ono što najbolje radi kad se držiš KISSa.

BIOS vidi diskove, u njemu odabereš disk za boot + order, po kejem ide ako prvi nema boot, drugi, treći.. dok ne dođe do boota.

mbr ili gpt ima podatak koja particija je boot, ako je uopće ima.. jer ne mora postojati takva tj može biti samo jedna za sve /root (na kojoj može biti i /boot, /home itd.. kao što je prije bilo s windowsima dok je od w7/vista uvedeno odvojen boot, od w8 recovery.. tj ono što linux ima oduvijek kao mogućnost podjele na particije, jer sve je file, razlika je samo u oznakama i time načinu upotrebe).

sad si već par puta instalirao, prošao početničke probleme upoznavanja i 'treme' od nepoznatog.. sve je to isto. :)

-pa možeš, kad skupiš još malo utisaka i hrabrosti, krenuti od nule s SSDom, kao jedinim, obrisati sve, instalirati (redosljed više nije bitan, prije je bilo pravilo prvo win pa lin zbog gruba, sad može winbootmanager..). Ako koristiš GPT, tad samo za svaki OS od praznog (raw-neparticioniran) diska uzmeš dio koliko možeš-želiš, ne diraš ostalo.. i instaliraš, gotovo za 15min.. ponoviš sa željenim OSevima.

grub ili winbm.. izbor installera, može svaki livelinux/gpart vidjeti particije, kreirati ih.. win ih samo vidi ali ne koristi (bez drivera, linux također koristi driver..).

MBR može isto, s ograničenjem ako je boot disk preko 2TB ili ako trebaš više particija, ograničenje do 4 primarne. Tad kreiraš jednu boot (fat32) ili bez boot particije ili dvije.. i kreiraš extended particiju u kojoj dalje po potrebi (beskonačno) kreiraš particije.. koje jedino nisu bootabilne, sve ostalo je jednako. Win ne nudi to u GUIu, može diskpart ili neki miniPE za pripremu, dok gpart nudi sve.. daleko praktičniji nego win, pa možeš njime pripremiti particiju za win, pogotovo ako prvo instaliraš linux.

boot meni, možeš editirati bilo kojim boot-medijem-installerom ili iz cmd/terminala ili pod win easybcd.. i meni je daleko praktičnij win7-calssic bootmeni (jer Ms klasično kenjka, tj ako koristiš kao w8-10 meni, tad za boot drugog OSa imaš dupli-reboot..).. prebacivanjem u legacy imaš sve, + može i grub .. i tad imaš oba, radi. Classic je vrlo sličan grubu, editor je lakši nego tipkanje, mogućnosti koje nudi grub su ugl nepotrebne... pa do tog da možeš u oba mountati npr neki iso-vhd.. jednako kao disk. Perverzije.

kad je gotovo s OSevima, tad dodaš storage disk, tako eliminiraš uefastu AI logiku koja zna biti nepredvidljiva.. i staviti boot na drugi disk iz čistog mira :) .. jer wininstaller uopće ne nudi kao opciju dok linux installer to nudi + gpart, automatika koju eliminacijom diska eliminiraš. KISS (pravilo koje treba primjenjivati često..).

drugi scenarij... na jedan disk jedan os, boot.. sve podešeno (kao sad). Jednako za drugi os-disk, tad ih 'spojiš', tj nevažno koji će biti prvi-drugi disk, dodaš onaj drugi OS u bootmeni. Bootaš u OS za taj disk, dodaš drugi OS (easybcd ili update grub..) i ponoviš odabirom QBM-a za drugi disk.. nakon tog, imaš i QBM ali ga više ne moraš koristiti i imaš boot naoba diska, jedino ako izvadiš 'drugi' disk meni za taj OS neće ništa napraviti.. ali normalno će bootati postojeći.

Problem npr kod updatea distre, kernel.. tad se radi novi boot-grub, defaultni pa treba ponoviti dodavanje drugog OSa ili isključiš auto update gruba ili kernela.. ili ma previše :) jer što god radiš, imaš dva boota i održavanje je duplirano.. pa nakon nekog vremena koristiš samo jedan, drugi boot ostane ko rezervna guma.

8 godina
ihush kaže...

-par 'sitnica' oko boota, standarda, kompatibilnost..

............

Kak tek zgleda kad nije sitnica..hehehhe

11 godina
neaktivan
Hvala @ihush. Mislim da sam nešto pohvatao.😁
Kad se jos bolje upoznam, probati cu staviti sve na jedan disk.

Trenutno ponovno muku mučim sa nvidia grafičkom.
Nakon updejta pojavio se screen flickering i loop boot. A sada mi nakon gruba daje black screen. Internet je prepun sa temama ovog problema, pa pokusavam naci rješenje

1 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

S Nvidiom ti je jedino rješenje njihov vlasnički blob driver

Nećemo dividende, hoćemo veće lopate!

0 0 hvala 0
11 godina

Imam ju, she's a bitch.

Ali rade oba drivera sa ili bez intel-ovih. Opensource čak radi i malo bolje.

Samomrzeći hrvat
Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
neaktivan

Otisao sam na nvidijinu stranicu i pronašao latest stable driver za unix (384.98) i uspjesno instalirao. Pokušao reboot, ali racunalo se nece da izgasi. Onda sam ga force shutdown, ali mi onda zapne na loginu. Stalno se vraca na upis lozinke.

Edit. Sad kad sam i to zaobisao, dobijam ovo na slici

Poruka je uređivana zadnji put čet 9.11.2017 10:27 (ivan72478).

0 0 hvala 0
16 godina

ne forca se shutdown.. odnosno, ne buttonom osim kad nema druge mogućnosti.

ovako ćeš svaki čas imati problem s diskom, tad je sve više loto-sreća nego normalan rad.

ne znam koji je fix za noviji lap i nvidia grafiku..(tad je problem s pordškom-kašnjenje, par mjeseci) ugl je nvidia do sad radila, no sve se mijenja (a ubuntu kemija s guiem..)

ubuntu, pošto je vrlo 'strog' oko treće strane, umjesto ovakvog traženja drivera, prvi korak bi trebao biti dodavanje potrebnih PPA.. i tad kroz softcentar napraviš potrebno, eliminiraš pitanje verzije i kompatibilnosti. Prije odluke korištenja nekog guia poželjno je provjeriti kako je podržan na tvom konkretnom hardwareu, google s takvim pitanjem i ako postoje problemi tad znaš i sačekaš .. koristiš open/generic.. i sl. Možda već sutra sve radi bez problema, jer se stvari fixau u hodu ali ne može se sve odmah i tu je windows u prednosti jer se proizvođači primarno time bave.

kako dodati ppa? .. google ubuntu ppa + ključna riječ kao vga-model..

-vidi upozorenje, umjesto tipkanja u terminal, copy-paste..

17 godina
neaktivan

U pravilu, drivere prvo tražiš preko repozitorija distribucije, pa onda preko privatnih, tzv. ppa. Zadnja opcija bi bila stranica proizvođača kod kojih ne znaš da li podržavaju verzije raznih tehnologija tvoje distribucije (npr. koji xorg, koji gdm, koji kernel, koji gcc   ) Da, dobrodošao u Linux svijet :)
Uglavnom, u Ubuntu instaliraš Nvidijine vlasničke drivere u dva-tri klika

Go to Software & Updates -> Additional Drivers
Once the drivers are downloaded and installed, reboot your computer.
Note: In older version you had to go to System -> Administration -> Additional Drivers

https://help.ubuntu.com/community/BinaryDriverHowto/Nvidia

Poruka je uređivana zadnji put čet 9.11.2017 12:10 (hrvooje).

2 0 hvala 1
11 godina
neaktivan

hrvooje Upravo sam na taj način i instalirao driver nakon čega su mi problemi počeli.

A onda sam, danas, tražio na nvidijinoj stranici koji driver za moju grafičku(geforce 940m) skinuti.

Nisu mi na linku kojeg si stavio najjasniji oni brojevi na kraju "nvidia graphics driver ..." , kako ću znati koji meni treba?

ihush Slijedio sam postupak na tvome linku, meni su ppa već bili dodani (slika). U koraku 2. piše da ako se pojavi black screen da se napravi : sudo apt-get purge nvidia*

Nakon tog sam rebootao sistem, sve radi kako treba no u additiional drivers se vidi da su mi sad ponovno kao na početku aktivni nouveau driveri a ne Nvidia.

Što se mene tiče ja ću ostaviti ovako ako ce funkcionirati

0 0 hvala 0
16 godina

-kad instaliraš driver kroz ppa tad je 'najsigurnije' (jer je tad pretpostavka da su sve popeglali za konkretnu distru.. linux je jedan, distri bezbroj time i dependency hell..).

-možeš ponoviti ili ostaviti (probati nakon nekog vremena, kad vidiš da su dječje bolseti fixane..). PPA .. podsjeća na APP (ako prođe, prođe..) :))) tako je to.

-sad već vidiš kako funkcionira filozofija linux-ubuntu zajednice.. ugooglaš pitanje i vjerojatno nađeš odgovor. Forum je trom za takve stvari, vrijeme čini svoje i već sutra možda tog problema neće biti. To treba znati, kad tražiš neki fix, jer sve od prije par mjeseci ne vrijedi za npr ubuntu 17.10, wayland ili neku drugu-noviju vga..

još par dana, par installa i bit ćeš juzer koji se zna snaći kad je to potrebno. Pa počinje vrijeme korištenja.. (kad treba stati s čačkanjem sysa i koristiti appse, tj svrha računala).

možda u međuvremenu provjeriti kde-kbuntu.. ili neku drugu distru kao suse, mint, .. artistx? :)) kič, natrpano svime, ali starije distre su zakon. Zgodno za početak upoznavanja s appsima ili filter što instalirati na nekoj čistoj distri kao ubuntu (pazeći na verzije appsa i sve povezano, jer to nije windows+reg, dll-hell). Upoznavanje raznih DE, gnome nadalje.. itd. (može npr ubuntu, izbor u loginu..), jer i o tome direktno ovisi izbor appsa, praktičnost korištenja itd..

edit: zato su svi primjeri iz terminala.. jer je to zajednička osnova distri-guija, dok se frontendovi razlikuju, inače je 'isto'.. a terminal je samo terminal, tj zajednički nazivnik..

Poruka je uređivana zadnji put čet 9.11.2017 15:00 (ihush).
8 godina

@ivan

Hajde, ako imas vremena i volje, probaj da li ćeš imati takve tegobe sa manjarom ( probaj ga barem u live modu na tom istom hardveru ) :

https://manjaro.org/get-manjaro/

Probaj xfce, jednostavniji je, a mozes i kde... Neke osnove mozes ovdje pronaći :

https://cromanjaro.wordpress.com/

😊

11 godina
neaktivan

ihush Da,da razumijem. Za sad ću ostaviti ovako kako radi. Imam posla kojeg moram napraviti dok mi funkcionira, pa bih za vikend mogao probati još neke distre ako uhvatim vremena ili ponovno nvidiju instalirati.

Kao što mi je bunker predložio , probati ću manjaro xfce za početak u live modu, a možda ga čak instaliram uz ubuntu na hdd jer imam i više nego dovoljno mjesta (ako mi to neće stvarati probleme).

A onda možda i probam open suse.

1 0 hvala 0
8 godina

@ivan

S obzirom da tek ulazis u linux vode, nebi bilo dobro te zatrpati gomilom informacija, no neke stvari bi bilo dobro da znaš.

Linux je u biti jedan, a distribucije linuxa su nakupine softvera oko univerzalnog kernela. Odrzavatelji distre znaju i kernel doraditi prema specificnostima svojr distre.

Neke distre imaju minimalisticki pristup i protivljenje vlasnickom softveru pa onda dosta toga moras sam naknadno odraditi, sto zna biti nepredvidivo.

Dodavanje vanjskih repozitorija je dvosjekli mač. Kroz dodani repo, odrzavatelj tog softvera ima kanal prema tebi, i ti si prisiljen mu vjerovati da kroz nadogradnju njegove apk nebudes dobio razne probleme, od bugova do malwera.

Manjaro filozofija bas nije odusevljena dodavanjem vanjskih ppa, stoga ima svoje repozitorije i trokorak u nadogradnjama ( unstable, test, stable ) te kolko tolko provjeravaju nadogradnje prije nego ti bude sluzbeno dostupna.

U manjaru postoji i tzv AUR repozitorij, koji ima ogromnu bazu uvjek svjezih verzija popularnih aplikacija, te imas mogućnost prije instalacije provjeriti kritike korisnika i sl.

Takodjer manjaro ima jedan dobar modul za instalaciju upravljackih programa za tvoj hardver, i pritom nisu opterećeni da li je drajver open ili closed source, sto te pošteđuje rizika da sam tražiš odgovarajući drajver i dodaješ vanjski repo.

Još nisam naišao na situaciju da neku popularniju apk nisam pronasao u standardnom manjarovom repou ili auru.

S obzirom da se tek učiš, neminovno da ćeš grijesiti, pa bi ti dobro dosla opcija restore pointa. Ja za tu namjenu koristim apk Timeshift ( u auru je ) koji odlicno obavlja svoj job, te moze oporaviti na raniju točku i totalno skršen sistem.

😊
11 godina
neaktivan

bunker Hvala ti za Timeshift, mislim da ce mi to biti jako jako korisno pogotovo sad dok uređujem sustav i tražim drivere.

A manjaro cu obavezno isprobati pa ti javim utiske

1 0 hvala 0
16 godina

-sve distre (ulgavnom) imaju live-install, za probati-vidjeti je dovoljno, + upoznati se s appsima i/ili filozofijom rada, razlikama.. jer ovako bez da stvarno upališ drugu distru sve zvuči nejasno ili se svodi na izgled, dok kad vidiš kompetan paket, koji zgodno radi, tad počneš cijeniti distru ili barem dobiješ ideju kako i što sve složiti na neku svoju-čistu (pa do tog da npr ubuntu studiom napraviš install).

Početnički problem je bezbrojne aplikacije koje nađeš u repoima, koje moraš vidjeti-probati da bi znao koja je bolja za tvoje potrebe.. a tad počne dllhell, kao što si imao s driverom za vga, ... pa navikavanje na npr kde appse ili gnome appse i kompromis izbora jer ne postoji svaka app za svaki gui ili ima razlika..

Tad je live odlična stvar, vidiš, probaš.. bez potrebe za instalacijom dok ne nađeš što ti odgovara. Suse je kao uredska-poslovna, fedora kao programerska (rh), debian kao čista-osnovna većine kao ubuntu koji ima jak support, mint, manjaro i sl. koje se uspoređuju kao tweakani ubuntu.. + različiti UI. .. ili ubuntu u raznim okusima, xubuntu-lubuntu-kubuntu.. ili verzija za desktop-server-laptop ..

- prednost distre, umjesto da sam sve slažeš, recimo iskusni juzeri su sve posložili, u većini slučajeva radi kako je zamišljeno (provjeriti driver-hw..).

8 godina

Aplikacija ima , no nazalost kvaliteta zna biti varirajuća , tako da nema druge nego isprobati brdo toga dok covjek nenadje svoju dobitnu kombinaciju.

Browser svi koristimo,firefox se nekako podrazumijeva da će biti predinstaliran, no mislim da ima i boljih izbora. Googleov chrome ( uredno je prisutan u manjarovom aur repou ) mi je daleko responzivniji u svakodnevnom radu i nezahtijeva dodatke kao sto npr chromiumu treba paperflash,... Za linux vise nema x32 chromea, dok se chromium jos vrti i 32 i 64.

Libreoffice je ok, no i jedini je uredski softver vrijedan paznje u linux svijetu. Na kde sa oxygen temom izgleda mi bas odlicno. Uz doinstalirane ms fontove ( i oni su u auru ) nema nikakvih kompatibilnih problema sa dokumentima kreiranim u ms officeu. Problemi nastaju kod slozenih dokumenata.

Gimp je linuxov standard, nije nista losiji ili slabiji od photoshopa, no krivulja ucenja je vrlo strma. Isplati se pomučiti jer gimpovi uratci su na profesionalnom nivou.

Kolourpaint je jedini jednostavni editor crteza, a da zaista sve funkcije rade, te je vrlo slican ms paintu.

Vlc je klasika, a natrpan je funkcijama pa netrazim dalje od njega. Ima i desktop record funkciju.

Gparted na vrlo jednostavan nacin omogucuje sve vrste manipulacija diskovima, particijama, stikovima..

File manager nam svima treba. Meni se dolphin posebno dopada i volim raditi u njemu zbog niza opcija, pluginova, funkcija i jednostavnosti upotrebe. Mala kritika: u dolphinu vise nema root pristupa, al ajde, prezivjet ćemo...

Suse studio imagewriter radi u dva klika bootabilne stikove ,čak i sa win iso-om, cak i sa hibridnim imageima, i defaultno podrzava efi standard.

Kdenlive mi je dobar alat za brzinsko i jednostavno kreiranje i editiranje videa.

Masterpdfeditor ( netrebam reći da je i on u auru 😊 ) je punokrvni pdf editor i free je za linux u nekomercijalne svrhe.

Hplip mi daje dosta opcija i informacija pa preferiram hp pisace i skenere pod linuxom.

Timeshift sam spomenuo, pandan win tockama povratka.

I tak, nije da nema dobrih softvera... Uvjek rado probam i druge apk ako ih kolege ovdje preporuce temeljem osobnog iskustva.

Malo je ovdje problem kaj sve o linuxu trpamo pod ovu temu, pa je posle vise nemoguće pronaći neki odredjeni dio vezan uz neki problem ili nesto poput ovih opisa softvera.

3 0 hvala 2
11 godina
neaktivan

Postoji li mogućnost da vratim opciju hibernacije, a da nije komplicirano i neće stvoriti probleme. Što sam do sad vidio na internetu, postoji dosta problema sa hibernacijom kod dual boot-a (npr. stavi se win u hibernciju, a onda se pokrene linux). Rješava se valjda unmountanjem (nisam jos dobro razumio sto to radi, ali budem).

Ako mi jedna stvar jako fali trenutno, onda je to hibernacija, jer ja zapravo racunalo nisam ni gasio i po 10ak dana.

Ako spremam neki kolokvij, pišem rad/seminar, redovito mi je otvoreno 10ak pdf-ova, i u Operi bar 6,7 tabova. Neda mi se svaki dan iznova trazit na kojoj sam stranici u nekoj skripti bio, kako su bile poredane, itd...

0 0 hvala 0
14 godina
ivan72478 kaže...

Postoji li mogućnost da vratim opciju hibernacije, a da nije komplicirano i neće stvoriti probleme. Što sam do sad vidio na internetu, postoji dosta problema sa hibernacijom kod dual boot-a (npr. stavi se win u hibernciju, a onda se pokrene linux). Rješava se valjda unmountanjem (nisam jos dobro razumio sto to radi, ali budem).

Ako mi jedna stvar jako fali trenutno, onda je to hibernacija, jer ja zapravo racunalo nisam ni gasio i po 10ak dana.

Ako spremam neki kolokvij, pišem rad/seminar, redovito mi je otvoreno 10ak pdf-ova, i u Operi bar 6,7 tabova. Neda mi se svaki dan iznova trazit na kojoj sam stranici u nekoj skripti bio, kako su bile poredane, itd...

Pa u čemu je problem. Restartaš računalo i pokreneš ga u Windowsima i sve je gore. Barem je kod mene takav slučaj.

Stručnjak za odmaganje...
16 godina

-može, jedino što je rizik.. kad-tad se nešto desi.

-važne radne stvari, ostavljati otvorene, zbog... brzine? -bulšit, odnosno pitanje što je važno, podaci, pouzdan rad ili brzina paljenja i komocije ostavljanja svega otvorenog. Pogotovo jer takav način rada eliminira bilo kakvu pomisao na backup (otvoreni fileovi).

-upališ računalo, radiš.. gasiš ga kad ga možeš-želiš gasiti, ne moraš uopće. Ali kad ga usasiš, bolje da si miran nego se pitati što će te dočekati..

-uopće nije problem ostaviti upaljeno dan-tjedan-koliko želiš.. ima smisla kad se nešto radi. Kad se ne radi, tad ako ništa, zbog trajnosti, ugasiš.

-jedina rutinska stvar, kroz dan kao pauza.. jednostavno poklopim ekran, pri tome je isključen (meni) sleep + hyber nakon 360min.. gašenje isključivo kad ga gasim. Radi, godinama... ponekad pola dana bezveze upaljeno, no to je moja odluka, moje računalo.. i ja odlučujem kad će biti upaljeno, ne neka automatika (kao pejorativ :) ). Rutinska stvar ako se želim iz nekog razloga remoteom spojiti, serverske navike, a oni rade godinama bez gašenja.

-odnosno, probaj, vidi kako se ponaša.. i ako si zadovoljan, možeš koristiti hyber. No time imaš jedan problem+rizik više, brljavljenje diska i oštećivanje-gubljenje podataka. Time i vremena, koje kao štediš. Ako je ušteda struje.. pa gle, ugašen ne troši, tak da ni s eko strane nije prednost hyber, dok mi samo poklapanje ekrana (koji je veći potrošać) dovoljno štedi a komocija i brzina je veća nego hyber, jednostavno otklopim ekran.. :)

edit: ono što je važno, bitna razlika za rad računala.. klasičan rad, paljenje-gašenje s potrebnim rebootovima za neke sys stvari (mada može i bez reboota, ne vidim to kao neki napredak, osim za servere kad je to bitno..). Važno je zbog inisijalizacije HWa, detektiranje rama, diska.. bilo kojih izmjena. Hyber, fastboot i sl. preskače to, pošto imaš disk u ladici, to je već 'problem'... jer u čemu je razlika, zapravo hyber je jednak gašenju, uz posebnu oznaku, koju bios tad koristi za 'boot'. Umjesto normalnog boota, učitava se hyber, tj stanje memorije prije gašenja. To je također, file... i OS je tad u onom stanju kakv je bio prije gašenja (promjena diska/hwa..?). Brzina? SSD učita sve, brzo, hyber s više RAMa + korištenje na opisan način, da je više otvorenih dokumenata, time i zauzetog RAMa, tj. tad je puno tog za učitavanje.. to može biti i sporije nego cold boot (ili reboot), jedino što imaš sve dokumente otvorene, stanje prije gašenja (ali i nakupljeno smeće, stanje, koje je poželjno ponekad počistiti..).

Kad koristiš jedna OS, može, multiboot to nekako logički eliminira.. previše potencijalnih problema + besmisleno korištenje hyber ako se realno neće koristiti, pogotovo na relativno malom ssdu, jer to su gigabayti.. što više rama, zauzeća, veći hyber, veći rizik. Bez hybera, rizik manje. Uz TRIM za SSD kad se npr swap i sl. preporuča muvnuti sa ssda, da bi mu se produžila trajnost.. (ja ga na taj način ne želim čivati, mislim obrnuto, ako koristim tad koristim.. ali, i to utječe na trajnost ssda, pošto ne koristim hyber, ni taj problem me ne pogađa.. dodaj tome /swap koji će ugl biti nekorišten, odnosno, takvim načinom da je stalno sve otoreno, bi se počelo koristiti, jer rama nikad previše..).

Jednostavno, KISS na djelu, možda moja greška-pogrešno mišljenje.. no meni radi, nemam problema. S hyberom vidim probleme koje KISSom eliminiram.

Poruka je uređivana zadnji put pet 10.11.2017 12:38 (ihush).
14 godina

Upravo tako. Ako radiš nešto bitno onda ćeš voditi računa o tome da je spremljeno na vrijeme i da znaš gdje. Drugačije postupanje podrazumijeva da to što radiš nije bitno.

Stručnjak za odmaganje...
17 godina
neaktivan

Kratka pričica o konzoli. Vidim da mi usb štap od 16GB pun. Idem vidjet što ga je napunilo. Otipkam:

sudo du -h -d 1 . | sort -hr

du  -  je za disk usage program

h   -  je human readable za veličinu u GB itd umjesto 123456789 byte

d 1  -  je za level 1 dubine direktorija

.    -  je za trenutni direktorij , može bit i npr. /home/username/

|    -  pipe, daje izlaz jedne komande kao ulaz drugoj

sort -  druga komanda u ovom slučaju koja slaže 

h   -  slaže human readable 

r    -  reverse, prvo veći

I izbaci mi da je tamo neki skriveni ./Trash folder zauzima 5GB. To ne bih mogao saznati preko file managera, jer on pod size za direktorije ne piše MB nego broj fileova unutri. Morao bih ići klikati u svaki folder. I pitanje dal bih se sjetio ovog skrivenog. Kolegi bunkeru za ohrabrenje.

Za saznati kako neki switch radi, npr. što je -h u sort komandi, možemo ići u manual komande sort sa man sort. Onda od hrpe tog teksta da bi se lakše snašli utipkamo / i onda pojam koji tražimo, dakle /-h. Bit će nam označeni svi -h u priručniku. Sa malim slovom n odabiremo sljedeći, sa velikom slovom N vraćamo se na predhodni.

Poruka je uređivana zadnji put pet 10.11.2017 13:55 (hrvooje).

6 0 hvala 4
16 godina

ili .. ls -a ... -R -lh paziti na VELIKA i mala slova, može alias.. pa se olakšava tipkanje itd.

odnosno, juzer koji to voli u guiju, tad u filemanageru uključi povezane opcije kao hidden, .. i jednostavno vidi ono što powerjuzer kao hrvooje mora štrikati u terminalu :)) .. kao zezanje.

recimo kao bunkerska obrana bunkerovoe preferencije juzinga (modernog) OSa, tj klikajuće vs tipkajuće.. + terminal-konzola je neograničena, moćna, dok guiapp kao frontend nudi samo ono što nudi, ali to je za 90% juzera dovoljno, pa KISSom ponekad i poželjno. Okam i kvaka22, svako pravilo ima i paradox. Preferencije su nešto što je subjektivno, objektivno bolje ne forsati drugima izbor.

ja bi se recimo šamarao, kad bi me začudio neki .trash koji mi krade gigabajte bez mog znanja :)) .. shift! prije svakog lupanja del, uz filter (pipe) brain.

ok, ohrabrenje 'bunkeru', nije teško, može se sve.. i daleko je moćnije (i rizičnije iz istog razloga). No nekako mi se čini, da mu to nije potrebno, ako može klikanjem. Izbor, navika, mada kao terminal nudi širu univerzalnost kad se skače između distri-oseva jer će raditi jednako dok filemanager ovisi o tome što sve ima i postavkama. Prednost, no nevažna na 'svom' PCju..

8 godina
hrvooje kaže...

du  -  je za disk usage program

h   -  je human readable za veličinu u GB itd umjesto 123456789 byte

d 1  -  je za level 1 dubine direktorija

.    -  je za trenutni direktorij , može bit i npr. /home/username/

|    -  pipe, daje izlaz jedne komande kao ulaz drugoj

sort -  druga komanda u ovom slučaju koja slaže 

h   -  slaže human readable 

r    -  reverse, prvo veći

..............................................

Za saznati kako neki switch radi, npr. što je -h u sort komandi, možemo ići u manual komande sort sa man sort. Onda od hrpe tog teksta da bi se lakše snašli utipkamo / i onda pojam koji tražimo, dakle /-h. Bit će nam označeni svi -h u priručniku. Sa malim slovom n odabiremo sljedeći, sa velikom slovom N vraćamo se na predhodni.

Pa kompa dragi , radi takvih stvari prosječni kućni korisnik i zazire od linuxa Sve to kaj si napisao je anti user-friendly  plus kaj podrazumijeva da svašta nešto trebaš znati da bi te radnje odradio u konzoli. Kome bi se više uopće dalo bubati te kratice i komande , kad sve to imaš dostupno kroz klik ili dva u gui sučelju svakog file managera za što ti treba daleko manje znanja i vremena da bi te iste radnje odradio.  Morao bi biti svemirski prvak u brzom tipkanju pa da bi radnju koju si opisao odradio brže  od mene koji bih ju odradio bukvalno u 4 klika: meni tipka na tipkovnici, ljevi klik na dolphina koji je u favoritima, desni klik na željenu mapu , ljevi klik na svojstva , i dobijem podatak zauzeća u trash mapi.....

Kako reče naš kolega ihush, nemam nikakve potebe za radnjama iz konzole , bilo da je riječ o radnjama pripreme diska za instalaciju linuxa, ili sama instalacija, ili pak naknadno podešavanje i korištenje linuxa, ili npr dijagnostika live linuxom hardvera na nekom drugom pc-u, spašavanje podataka i sl....  Sve kaj mi treba odradim kroz alate koji imaju grafički interface , u kojem se odlično snalazim , te sam tako najsigurniji da će se odraditi točno ono kaj sam zadao da se odradi...

17 godina
neaktivan
bunker kaže...
Kome bi se više uopće dalo bubati te kratice i komande , kad sve to imaš dostupno kroz klik ili dva u gui sučelju svakog file managera za što ti treba daleko manje znanja i vremena da bi te iste radnje odradio. 

Upravo ovo i napisao, jer to nemaš kroz GUI.

Kako znaš koji folder zauzima koliko i kojeg ćeš ispitati o zauzeću, ako ih ima stotinu? Morao bi ići na sve sa properties? Zato sam i rekao da ova opcija nema kroz GUI. Možeš ih poredati po veličini, ali foldere ce poredati po broju fileova, ne po veličini u bajtovima

Ako drugima instakiraš linux onda nisi prosječan korisnik, zar ne? Moja mama je prosječan korisnik, a ne bi znala otići ni pod properties.

Uostalom, ovo i meni dobro dođe kao podsjetnik. A možda ima i nekih novih kao Ivan, koji bi možda željeli naučiti nešto. I meni su crne man stranice činile se nezgrapne dok ih nisam naučio pretraživati sa / i malim i velikim n. Treba razmišljati izvan kutije. A učenje novih stvari trenira mozak 

A za Ivana kojem ovakve stvari trebaju i za studij, evo jedan od bolji predavača na youtubeu, govori o regexu (regular expressions). Svakako vrijedi pogledati

Poruka je uređivana zadnji put sub 11.11.2017 21:10 (hrvooje).

2 0 hvala 1
8 godina

Kak nema kroz gui ? Pa bar disk usage analyzera nefali, često su i predinstalirani u distrama, te omogućuju poredak i pretrazivanje po vise kriterija.

Vjerujem da se i file manageri mogu upotrijebiti za takvu svrhu, makar uz neke pluginove i sl.

Nisam sad uz komp , bas da vidim dodje li koji disk analyzer predinstaliran u manjaru, no sjećam se da sam prije znao koristiti kdirstat ( ili qdirstat, tako nekako se zvala apk ) i filelight.

8 godina

A glede ucenja novih stvari i treniranja sive tvari, pa valjda imas milion stvari koje pruza svijet oko tebe na kojima treniras svakodnevno vijuge a ne da bubas konzolne naredbe u tu svrhu...

😊
17 godina
neaktivan

Ne moraš ništa bubat. Samo moraš znati da postoje alati poput du i sort. Sve ostali nađeš u manualu. 

0 0 hvala 0
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice